Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Καθημερινές εκφράσεις που μάθαμε από τον Αίσωπο

του Νικόλα Γεωργιακώδη
 
Αίσωπος.
Ένα όνομα, δεκάδες μύθοι. Αν και ο ίδιος δεν έγραψε ούτε μια λέξη από αυτούς, παρ’ όλα αυτά τους διηγήθηκε προφορικά κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα και έκτοτε εκείνοι συνεχίζουν να στοιχειώνουν – με την καλή έννοια – τη ζωή μας.


Μηνύματα με νόημα για μικρούς και μεγάλους, εκφερόμενα με τρόπο μοναδικό, τα οποία μέσα από την απλότητά τους προσφέρουν βασικές συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή, αλλά και αυτούς που έχουμε απέναντί μας.
Αρκετά από αυτά τα μηνύματα έμειναν στην καθομιλουμένη, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα αρκετές από τις φράσεις ή τα αποφθέγματα τα οποία είτε ειπώθηκαν είτε προέκυψαν από τους μύθους του.

Έβαλε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα
Η φράση που χρησιμοποιούμε για να δείξουμε ότι στους κακούς ανθρώπους δε θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τίποτα, πηγάζει από τον μύθο του βοσκού και των προβάτων του, ο οποίος βλέποντας έναν λύκο να ακολουθεί το κοπάδι του χωρίς να το πειράζει, αποφάσισε να τον βάλει να το φυλάξει. Κάποια μέρα όμως, γυρνώντας στο σπίτι είδε το κοπάδι του σφαγμένο και τον λύκο άφαντο.

Είς, αλλά λέων
Στον μύθο «Το λιοντάρι και η αλεπού», η τελευταία κοκορεύεται στο λιοντάρι πως τα παιδιά που κάνει είναι πολύ περισσότερα, ενώ εκείνο κάνει μόνο ένα. «Ναι, όμως αυτό το ένα είναι λιοντάρι», απαντάει ο βασιλιάς των ζώων, επιβεβαιώνοντας πως σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα.


Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα
Η έκφραση αυτή προέρχεται από τον μύθο «Ανήρ Κομπαστής», στον οποίο ένας αθλητής στην Αθήνα καυχιόταν συνέχεια ότι σε αγώνες στην Ρόδο, είχε κάνει ένα τεράστιο άλμα. Αφού δεν τον πίστευε κανείς, έλεγε στους Αθηναίους να πάνε στη Ρόδο και να ρωτήσουν τους θεατές. Τότε ένας Αθηναίος πήγε στο σκάμμα και έγραψε πάνω στην άμμο τη λέξη «Ρόδος». Ύστερα γύρισε προς τον αθλητή και του είπε: «Αυτού γαρ και Ρόδος και πήδημα».

Συν Αθηνά και χείρα κίνει
Στον μύθο του «Ανήρ ναυαγός», ο Αίσωπος περιγράφει το ταξίδι ενός πλούσιου Αθηναίου με ένα πλοίο, το οποίο έλαβε αναπάντεχη τροπή όταν εξαιτίας μιας θαλασσοταραχής το καράβι βυθίστηκε. Ενώ όλοι κολυμπούσαν για να σωθούν, ο Αθηναίος προσευχόταν συνέχεια στην θεά Αθηνά και της έταζε ένα σωρό πράγματα. Τότε ένας από τους ναυαγούς, τον πλησίασε λέγοντάς του την περίφημη αυτή φράση.

Σπεύδε βραδέως
Στον… κλασσικό και ίσως πιο δημοφιλή μύθο του Αισώπου «Ο λαγός και η χελώνα», το φαβορί λαγός τρώει τα μούτρα του στον αγώνα δρόμου μεταξύ των δύο, αφού προδίδεται από την υπερβολική σιγουριά και υπεροψία του. Στη γραμμή τερματισμού, η χελώνα γυρνάει και του πετάει στα μούτρα το ρητό: «Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Σπεύδε βραδέως, λαγέ!».

Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι
Ακόμα μια γνωστή φράση, η οποία προκύπτει από το μύθο του Αισώπου με τον γάιδαρο και τον ιδιοκτήτη του. Σύμφωνα με αυτόν, κάποιος ήθελε να αγοράσει ένα γαϊδούρι, αλλά πριν το κάνει ήθελε να το δοκιμάσει πρώτα. Το έβαλε λοιπόν μαζί με άλλα γαϊδούρια, όμως την επόμενη ημέρα ο νεοαποκτηθείς γάιδαρος έκανε παρέα με ένα τεμπέλικο ζώο. Αμέσως το πάει πίσω στον πωλητή, και αφού εκείνος τον ρώτησε πότε πρόλαβε να τον δοκιμάσει, ο τύπος του απάντησε «Δεν χρειάστηκε, είδα με ποιον έκανε παρέα».

Η μερίδα του λέοντος
Η φράση που χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε ότι κάποιος πήρε το καλύτερο μερίδιο από κάτι, έρχεται από τον μύθο «Λέων, γάιδαρος και αλεπού», στον οποίο αφού τα τρία ζώα κυνήγησαν έκαναν την μοιρασιά με «υπεύθυνο» τον τίμιο γάιδαρο, που μοίρασε τα θηράματα σε τρία ίσα μέρη. Το λιοντάρι δυσαρεστημένο όρμησε και έφαγε τον γάιδαρο, και ανέθεσε στην αλεπού να κάνει τη μοιρασιά. Όντας πονηρή εκείνη, έδωσε στο λιοντάρι όλο το κυνήγι και κράτησε μια κότα. Έτσι το λιοντάρι πήρε την μερίδα που του αναλογούσε.

Ένα χελιδόνι δε φέρνει την άνοιξη
Από τον μύθο «Ο Σπάταλος νέος και το χελιδόνι» προέρχεται αυτή η φράση, η οποία δηλώνει πως δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Σύμφωνα με τον μύθο, ένας άσωτος νέος ξόδεψε και σπατάλησε όλα του τα χρήματα και από την περιουσία του απέμεινε μόνο ένας χιτώνας. Μια ηλιόλουστη μέρα του χειμώνα, είδε ένα χελιδόνι να πετά έξω από το παράθυρο και τότε νόμισε ότι ήρθε η άνοιξη. Χωρίς καν να το σκεφτεί, πούλησε τον χιτώνα που του είχε απομείνει, όμως το κρύο επανήλθε…


in2life

Η μάστιγα της παιδοφιλίας - παιδεραστίας

Κυκλοφορούν ελεύθεροι 800 παιδεραστές και παιδόφιλοι!
ΕΛΛΑΔΑ
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013, 09:08
Σοκ προκαλούν στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, που κάνουν λόγο για περισσότερους από 800 άνδρες παιδεραστές και παιδόφιλους που κυκλοφορούν ελέυθεροι, εκμεταλλευόμενοι τα νομικά «παραθυράκια».
-----------------------------
Βατικανό: Συνελήφθη αρχιεπίσκοπος για παιδεραστία
-----------------------------

Μια πανεθνική έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη παιδοφίλων άρχισε στη Βρετανία και έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 25.000 άτομα ύποπτα για την προβολή εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στη χώρα.
 
 
Ήδη έχουν γίνει 660 συλλήψεις αλλά η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος λέει ότι ποτέ δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει όλους αυτούς που ενέχονται στην παιδική πορνογραφία και στην σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
Η Υπηρεσία ανέφερε ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει και νέες τεχνικές συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ώστε να βρεθεί σε απ΄ευθείας σύνδεση με τους παραβάτες.
«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένα νούμερα αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν περίπου 50.000-60.000 άτομα στη Βρετανία που έχουν πρόσβαση σε εικόνες παιδικής κακοποίησης.
Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ένας νοσοκομειακός γιατρός και ένας αναπληρωτής δάσκαλος ήσαν ελεύθεροι να συνεχίσουν τη διάπραξη σεξουαλικών αδικημάτων καθώς δεν μπόρεσαν να συντονιστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες μεταξύ τους.
Ήδη επικυρώθηκε ένα απόρρητο λογισμικό που επιτρέπει στους ερευνητές να εντοπίζουν την κίνηση των παράνομων εικόνων και των βίντεο στο Διαδίκτυο, αλλά και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις εκείνων που τα παρακολουθούν.
Στις ΗΠΑ, αντίστοιχα, οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει περίπου τρία εκατομμύρια υπολογιστές σ΄όλο τον κόσμο που μοιράζονται υλικό παιδικής κακοποίησης.
Στη Βρετανία τα πράγματα είναι πολύ άσχημα αφού ήδη εντοπίστηκαν καθηγητές, γιατροί και αστυνομικοί να διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας και αναφέρετα η περίπτωση ενός αρχηγού προσκόπων στο Λονδίνο ο οποίος αυτοκτόνησε όταν μαθεύτηκε η διαστροφή του αυτή.
Η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση για την πάταξη της παιδοφιλίας κάνει πολλούς να αισιοδοξούν για τα αποτελέσματα και ενδεικτικά λένε ότι αφού μπορούμε να εξιχνιάζουμε εκατοντάδες χιλιάδες κλοπές και άλλα αδικήματα, τότε μπορούμε εύκολα να εξουδετερώσουμε τους 25.000 παιδόφιλους από το Διαδίκτυο.

fe-mail

1. Θέλεις να πάμε μια βολτίτσα;
2. Συγγνώμη, που σου έκλεψα το παιχνίδι σου!!

1. Φαίνεται ότι ο Eteo, το βέλγικο Malinois που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, δεν έχει εκπαιδευτεί μόνο για να προσφέρει προστασία αλλά και να συντροφεύει τους μικρούς του φίλους στις απογευματινές βόλτες τους.

Untitled

Ο Eteo ανήκει στο δυναμικό της εταιρείας Protection Dogs Plus, η οποία δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση γερμανικών ποιμενικών και βελγικών Malinois, δύο από τις καλύτερες ράτσες σκύλων που προσφέρουν προστασία στον ιδιοκτήτη τους.
Το αστείο βίντεο αναρτήθηκε στο YouTube και καταγράφει τον Eteo να σπρώχνει το αυτοκινητάκι του 3χρονου Aden κατά τη διάρκεια της βόλτας τους στην πόλη Newburyport στη Μασαχουσέτη. Το χαριτωμένο δίδυμο φαίνεται να το απολαμβάνει!2. Ένα χαριτωμένο βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι τα σκυλιά είναι πολύ ευαίσθητα στη συναναστροφή τους με τα βρέφη.

dog-returns-baby-toys-laura-charlie-7

Ο τετράποδος φίλος του βίντεο -με το όνομα Τσάρλι- έκανε το λάθος να αρπάξει το παιχνίδι της μικρής Λάουρα, με αποτέλεσμα το νεογέννητο κοριτσάκι να αρχίσει να κλαίει. Προκειμένου να επανορθώσει, ο Τσάρλι επιστρέφει στη μικρή φέρνοντας το ένα παιχνίδι μετά το άλλο για να την καθησυχάσει.
Το στιγμιότυπο αναρτήθηκε στο YouTube και έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 3 εκατομμύρια προβολές, ενώ ο Τσάρλι είναι πλέον τόσο διάσημος που έχει τη δική του σελίδα στο Facebook.infokids