Monday 11 October 2021

Το 18% παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή

166 εκατομμύρια έφηβοι με προβλήματα στη ψυχική υγεία τους σε όλον τον πλανήτη

Η πανδημία του κορoνοϊού σκέπασε τη ζωή πολλών εκατομμυρίων παιδιών, νέων και οικογενειών με τον μανδύα δύσκολων συναισθημάτων, ωθώντας πολλούς ειδικούς να κάνουν λόγο για καταστροφή της ψυχικής υγείας μιας ολόκληρης γενιάς.

Στην πραγματικότητα, θα περάσουν χρόνια προτού μπορέσουμε πραγματικά να εκτιμήσουμε τον αντίκτυπο του COVID-19 στην ψυχική μας υγεία.

Όμως είναι ορατός ο κίνδυνος οι «μετασεισμοί» αυτής της πανδημίας να υπονομεύουν για χρόνια την ευτυχία και την ευημερία των παιδιών, των εφήβων και των φροντιστών τους, καθώς έχει δημιουργηθεί ρήγμα στα θεμέλια της ψυχικής υγείας.

Την κατάσταση αυτή αποκαλύπτει το The State of the World’s Children 2021, που δημοσίευσε η Unicef, με αφορμή τη διεθνή διάσκεψη για την ψυχική υγεία που διοργανώνεται στο Παρίσι με τίτλο «Mind our Rights, Now!», όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

«Οι επιπτώσεις τις πανδημίας είναι σημαντικές, όμως δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου. Πριν καν ξεσπάσει η πανδημία, πολλά παιδιά υπέφεραν από προβλήματα ψυχικής υγείας και δεν λάμβαναν την κατάλληλη θεραπεία», τονίζει η γενική διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φιόρ.

166 εκατομμύρια έφηβοι ηλικίας 10–19 ετών παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή.

Στην Ευρώπη, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 9 εκατομμύρια. Πρόκειται για ένα ποσοστό 16,3% των αγοριών και κοριτσιών αυτής της ηλικίας, ενώ το παγκόσμιο ποσοστό για την ίδια ηλικιακή ομάδα είναι 13,2%.

Στην Ελλάδα το ποσοστό που καταγράφεται με στοιχεία του 2019, πριν δηλαδή από το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι ακόμα μεγαλύτερο: Το 18% παιδιών και εφήβων 10-19 ετών αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το 17,4% των αγοριών και το 18,7% των κοριτσιών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδόν 46.000 έφηβοι αυτοκτονούν κάθε χρόνο, γεγονός που καθιστά την αυτοκτονία μία από τις πέντε βασικές αιτίες θανάτου για αυτή την ηλικιακή ομάδα, επισημαίνει η Unicef.

news.gr

Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού

Οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε διάφορα μέρη του κόσμου ώθησαν τον ΟΗΕ να ανακηρύξει την 11η Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού (International Day of Girl Child). Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2011 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012.

Η πρόοδος των νεαρών κοριτσιών δεν συμβαδίζει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα και ο νέος κορωνοϊός (COVID-19) ενισχύει πολλά από αυτά, επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Στατιστικά στοιχεία

Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 1 στα 4 κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών δεν απασχολούνται ούτε στην εκπαίδευση ή την κατάρτιση σε σύγκριση με το 1 στα 10 αγόρια της ίδιας ηλικίας. Μέχρι το 2021, περίπου 435 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια θα ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων 47 εκατομμυρίων που ωθούνται στη φτώχεια ως αποτέλεσμα του COVID-19.

1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία. Τα επικαιροποιημένα δεδομένα δείχνουν ότι από το ξέσπασμα του COVID-19, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί σημαντικά.

Τουλάχιστον το 60% των χωρών εξακολουθεί να θέτει εμπόδια στα δικαιώματα των θυγατέρων να κληρονομούν γη και άλλα περιουσιακά στοιχεία είτε με νόμο είτε στην πράξη.

sansimera.gr

Ο σεξισμός μεγαλώνει, μεγαλώνει αδύναμα παιδιά

Σε χώρες όπως η Ινδία, η Τανζανία, η Νότιος Αφρική, η Νιγηρία, το Μαλάουι, η Ρουάντα και το Μπαγκλαντές, κι όχι μόνο αυτές, τα νεαρά κορίτσια εξακολουθούν να χάνουν βίαια το δικαίωμα της πρόσβασης στην τεχνολογία κυρίως μέσω των κινητών τους κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την παρανοϊκή αντίληψη κάποιων, ένα κορίτσι με smartphone μπορεί να επικοινωνήσει με άντρες και να μείνει έγκυος εκτός γάμου.

Για όσες δεν πειθαρχούν στην απαγόρευση, η τιμωρία είναι επίπληξη, ξυλοδαρμός, ακόμα και γάμος χωρίς τη συναίνεσή τους. Μίλησες μαζί του; του ‘στειλες φωτογραφία σου; θα τον παντρευτείς.

Σύμφωνα με την έρευνα της Οργάνωσης NGO Girl Effect και του Vodafone Foundation, την πρώτη στα χρονικά που ερεύνησε το 2018 την πρόσβαση των έφηβων κοριτσιών στην κινητή τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μεγαλύτερος φόβος επιβεβαιώθηκε. Για ένα αγόρι είναι 1.5 φορά πιο εύκολο να αποκτήσει smartphone σε σχέση  με ένα κορίτσι. Σε χώρες όπως οι προαναφερόμενες, και σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη που η ισότητα των φύλων είναι όρος άγνωστος, οι έφηβες και οι νεαρές γυναίκες από 13-19 ετών που έχουν κινητό τελευταίας τεχνολογίας, αντιμετωπίζονται ως πονηρά θηλυκά. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που η πρόσβασή τους σ’ αυτά γίνονται στα κρυφά, σαν να είναι κάτι παράνομο, πρόστυχο και απαγορευμένο. Κρύβουν τα κινητά σε απίθανα μέρη και καταστρώνουν ολόκληρα σχέδια για να μιλήσουν με τον φίλο τους.

O στιγματισμός αυτός οδηγεί τα κορίτσια στο να αναπτύσσουν ανασφαλείς και μυστικοπαθείς συμπεριφορές προκειμένου να κάνουν αυτό για που εκατομμύρια κορίτσια στη Δύση είναι αυτονόητο.

Να μπουν στο internet, να κάνουν chat με τους φίλους τους, να στείλουν μία φωτογραφία στον αγαπημένο τους. «Μιλήσαμε με κορίτσια στο Μπαγκλαντές τα οποία μας είπαν πως οι άνθρωποι στις κοινότητες όπου ζουν πιστεύουν ότι όσες έχουν κινητό είναι παλιοκόριτσα . Οι Νιγηριανοί τις θεωρούν ανήθικες» έχει πει στον βρετανικό Independent ο επικεφαλής του Girl Effect.

Μία από τις μη ορατές κι εξίσου ολέθριες συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι πως πολλά κορίτσια που κατέχουν στα κρυφά smartphone ή μπαίνουν κρυφά στο διαδίκτυο είναι εντελώς απροστάτευτες απέναντι στους κινδύνους του, αφού φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια και άρα να αντιμετωπίσουν την οργή των γονιών τους και την απαξίωση της τοπικής κοινωνίας.

Η έρευνα έδειξε μάλιστα πως η πρόσβαση των κοριτσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι υψηλότερη από το αναμενόμενο. Το 44% των κοριτσιών που συμμετείχαν σ’ αυτή παραδέχτηκαν πως έχουν κινητό. Το 52% αποκάλυψε πως δανείζεται για να έρθει σε επικοινωνία.

‘Όσο για τις ποινές, υποδεγματικές.

Ένα 15χρονο κορίτσι μπορεί να τιμωρηθεί με εγκλεισμό στο σπίτι, να μην πηγαίνει σχολείο. Μπορεί ακόμα και να οδηγηθεί σε γάμο για να ξεπλύνει την ντροπή του.

Για τα αγόρια, όμως, δεν ισχύει τίποτα τέτοιο. Η είσοδος στο Facebook, το Instagram και το Whatsapp είναι ελεύθερη για εκείνους. Και δεν είναι μόνο ο αποκλεισμός των κοριτσιών από τα chat rooms και τα social media, όσο η παρεμπόδισή τους από την ελεύθερη πληροφόρηση και τη γνώση. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που γίνεται εις βάρος τους.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού, μία άλλη ΜΚΟ, η The One που μάχεται ενάντια στη φτώχεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, έχει δημιουργήσει μια πολύ ουσιαστική καμπάνια με τίτλο “When I grow up…” που σημαίνει, «Όταν θα μεγαλώσω…» με στόχο να επισημάνει τη σχέση ανάμεσα στη φτώχεια και την απαξίωση της γυναίκας.

«Ο σεξισμός είναι μη αποδεκτός. Η φτώχεια μπορεί να τον μετατρέψει σε θανατική ποινή», είναι το κεντρικό συμπέρασμα. Όπως αναφέρει η οργάνωση, 340.000 κορίτσια και νεαρές κοπέλες προσβάλλονται κάθε χρόνο από ΗIV. 33.000 κορίτσια παντρεύονται ούσες ανήλικες και συχνά παρά τη θέλησή τους.

Μερικά ακόμα θλιβερά ποσοστά εις βάρος των κοριτσιών

  • Περίπου 84 εκατομμύρια έφηβες έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας από τους συζύγους ή συντρόφους τους.
  • Αν οι γάμοι σε παιδική ηλικία δεν μειωθούν, το 2030 ο αριθμός των κοριτσιών που παντρεύονται κάθε χρόνο σε ηλικία κάτω των 18 ετών, θα αυξηθεί από 15 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 16,5 μέχρι το 2030.
  • 28 εκατομμύρια έφηβες ηλικίας 10-19 ετών έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki