Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Το παιδί αξίζει τον σεβασμό των γονιών του,
αλλά δεν είναι ίσο με αυτούς


Από τον σημαντικότερο παιδίατρο της Γαλλίας, Αλντό Ναουρί.

Τα σημερινά παιδιά δεν πάνε καλά. 
Μπορεί να είναι υγιέστερα, αλλά είναι υπερκινητικά, έχουν προβλήματα στο σχολείο και δυσκολεύονται να αυτονομηθούν

Τι φταίει; 
Ο υπερβολικός φιλελευθερισμός στο σπίτι, απαντά ο πιο γνωστός παιδίατρος.

Δύο γεγονότα, καθ΄ όλα ευπρόσδεκτα, άλλαξαν κατά τη δεκαετία του ΄70 τον ρόλο των παιδιών στις δυτικές κοινωνίες. 
Το ένα ήταν η επικράτηση της αντισύλληψης: το παιδί, προϊόν πλέον απόφασης και όχι τύχης, τοποθετήθηκε στην κορυφή του οικογενειακού οικοδομήματος. 
Το άλλο ήταν η μετάβαση από την κοινωνία των στερήσεων στην κοινωνία της αφθονίας. 
Πριν από τη δεκαετία του ΄70, το κυρίαρχο μήνυμα της ανατροφής ήταν: «Δεν μπορείς να τα έχεις όλα». 
Σήμερα, τα παιδιά μαθαίνουν όχι μόνο πώς μπορούν, αλλά πώς δικαιούνται κιόλας να τα έχουν όλα. Η αίσθηση της ματαίωσης, ουσιώδης για την ανάπτυξή τους, έχει εξαφανιστεί. 
Με την έννοια αυτή, τα παιδιά των μεσαίων τάξεων είναι πιο «κακομαθημένα» από εκείνα των πλουσίων.

Αυτά λέει στο περιοδικό Le Ρoint ο παιδίατρος Αλντό Ναουρί, που προκαλούσε πάντα θόρυβο με τα βιβλία του, είτε επέκρινε το δικαίωμα του μωρού να τρέφεται όποτε θέλει είτε καταδίκαζε την παντοδυναμία των μητέρων. 
Με το τελευταίο του βιβλίο, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα με τον τίτλο «Εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας» (εκδ. Οdile Jacob), ζητά από τους γονείς να ξεχάσουν την ψυχανάλυση και την ψυχοκινητική αγωγή των παιδιών τους και να αναλάβουν ξανά τον ρόλο τους στο σπίτι. 
Το θεμέλιο της εξουσίας τους τονίζει- δεν είναι η οργή ούτε βέβαια το ξύλο, αλλά η ιεραρχία και η επίγνωση αυτής της ιεραρχίας. 
Το παιδί αξίζει τον σεβασμό των γονιών του, αλλά δεν είναι ίσο μ΄ αυτούς. 
Και το μεγαλύτερο κακό που μπορούν να του κάνουν είναι να φοβούνται μήπως το «τραυματίσουν». Κάπως έτσι φτάσαμε να βλέπουμε οκτάχρονα παιδιά με μπιμπερό ή με πιπίλα…


Ο Ναουρί τα έχει- ξανά!- κυρίως με τις μητέρες. 
Μπροστά στην τεράστια μητρική και επαγγελματική πίεση που δέχονται, λέει, βρήκαν έναν απλό τρόπο να θεραπεύσουν τον ναρκισσισμό τους: τέθηκαν στην υπηρεσία των παιδιών τους. 
Η εργαζόμενη μητέρα νομίζει πως επειδή λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι πρέπει το βράδυ να «επανορθώσει», ενώ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι πέντε λεπτά μετά την επιστροφή της το μωρό αισθάνεται σαν να μην είχε φύγει ποτέ από κοντά του. 
Ο πατέρας, από την πλευρά του, επενδύει πλέον πολύ περισσότερο χρόνο στα παιδιά του από παλιά, αλλά η θέση του δεν αναγνωρίζεται ούτε από τη μητέρα ούτε από την κοινωνία. Δεν είναι αρκετή μια πατρική άδεια δεκαπέντε ημερών. Πρέπει να γίνει αποδεκτός ο διαλεκτικός του ρόλος στην εκπαίδευση: να ενθαρρύνει τη θηλυκότητα της μητέρας και να «σπάσει» την αποκλειστική της σχέση με το παιδί.

Ο 70χρονος παιδίατρος δεν έχει καμιά αμφιβολία: η κυριότερη ένδειξη καλής ανατροφής ενός παιδιού είναι η ηρεμία του…..

Τι σημαίνει να μεγαλώνεις αγόρια

Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις παιδιά. Είτε είναι αγόρια, είτε κορίτσια οι αγωνίες και τα άγχη θα βρίσκονται πάντα εκεί -όπως και οι τρυφερές, συγκινητικές στιγμές ή οι στιγμές χαράς και γέλιου και ενθουσιασμού. 
Αν είστε αγορομάνα, τότε αυτό το κείμενο είναι για εσάς. 
Τι πραγματικά σημαίνει να μεγαλώνεις αγόρια και πώς είναι η ζωή ενός γονιού που μεγαλώνει αγόρια;
-Να μεγαλώνεις αγόρια, σημαίνει ότι το πάτωμα του σπιτιού σου καλύπτεται από αυτοκινητάκια, μινιατούρες πειρατών, άπειρα lego και μικρά δεινοσαυράκια
Τα οποία συνήθως είναι αναγκασμένη να μαζέψεις (αφού πατήσεις με το γυμνό σου πόδι και βρίσεις μέσα απ' τα δόντια σου), γιατί τα αγόρια -μέχρι τουλάχιστον να «πειθαρχηθούν» έχουν μια τάση προς την ακαταστασία...
-Να μεγαλώνεις αγόρια σημαίνει ότι ξεχνάς τι σημαίνει ησυχία και ηρεμία. Δεν είναι λίγα και τα κορίτσια που είναι υπερκινητικά και πολύ δραστήρια, όμως τα αγόρια είναι αναμφίβολα πρωταθλητές στην ενέργεια και τις σκανταλιές. 
Σε ένα παιδικό πάρτι, μπορείς να δεις τα κοριτσάκια να παίζουν χαριτωμένα πετώντας μια μπάλα η μία στην άλλη και, στην άλλη πλευρά του χώρου, δεν μπορείς να μην δεις τα αγόρια να έχουν γίνει ένα κουβάρι παίζοντας πόλεμο/ ιππότες ή απλά ποδόσφαιρο. 
Οι μαμάδες που έχουν περισσότερα από ένα αγόρια ξέρουν καλά ότι οι μέρες τις ηρεμίας τους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
-Να μεγαλώνεις αγόρια σημαίνει ότι το σπίτι σου δεν θα είναι ξανά καθαρό. Γενικώς τα παιδιά αποτελούν εγγύηση αντί-καθαριότητας. Ιδίως όμως τα αγόρια δείχνουν να έχουν μια τάση προς τις ζημιές και την ακαταστασία. 
Ιδιαίτερα όταν αρχίζουν να μεγαλώνουν, τα αγόρια θα ζουν σε ένα βομβαρδισμένο δωμάτιο και -σε ανησυχητικά πολλές περιπτώσεις- θα τσακωθούν με το νερό και το αφρόλουτρο.
-Να μεγαλώνεις αγόρια σημαίνει ότι έχεις πάει τουλάχιστον μία φορά στο νοσοκομεία για (τουλάχιστον) ράμματα. Αναζητούμε την μαμά που μεγαλώνει γιους και δεν έχει πάει ποτέ εσπευσμένα και πανικόβλητα στο νοσοκομείο για να φροντίσουν το παιδί της που χτύπησε!
-Να μεγαλώνεις αγόρια σημαίνει να ξέρεις ότι δεν υπάρχει η έννοια «παίζω ήρεμα». Σπρώχνονται, δέρνονται, κυλιούνται στο πάτωμα και πηδάνε από τα πιο τρελά σημεία -κόβοντάς σου την ανάσα. 
Αν είστε περήφανη μαμά αγοριών, τότε ξέρετε πολύ καλά ότι μπορούν, αν θέλουν, να γκρεμίσουν το σπίτι.
-Να μεγαλώνεις αγόρια σημαίνει ότι λες αναπάντεχα συχνά τη φράση «όχι τσίσα εδώ!». Πριν φέρεις στον κόσμο τα παιδιά σου δεν περίμενες ότι απ' το στόμα σου θα βγει ποτέ αυτή η φράση απευθυνόμενη σε άνθρωπο και όχι σε σκυλάκι. 
Μετά από έναν, δύο, τρεις γιους όμως, ξέρεις καλά ότι ανά πάσα στιγμή ένα μικροσκοπικό μόριο μπορεί να πεταχτεί έξω από το παντελόνι και ούρα να εκτοξευτούν στη μέση, ας πούμε, της Πανεπιστημίου -γιατί τώρα του 'ρθε, τι να κάνει;
-Να μεγαλώνεις αγόρια σημαίνει να εκπλήσσεσαι καθημερινά από την φαντασία και το μυαλό τους. Το να ζεις αναθρέφοντας γιους σημαίνει ότι ακούς τα πιο γλυκά, τα πιο απίστευτα, τα πιο τρελά πράγματα. 
Βγάζουν ιστορίες απ' το μυαλό τους που σ' αφήνουν άφωνη και βρίσκουν τις πιο απίθανες λύσεις για όλα τα ζητήματα!
-Να μεγαλώνεις αγόρια σημαίνει ότι... είσαι λίγο μόνη. 
Σε ένα σπίτι αντρών είσαι η μόνη γυναίκα κι αυτό μπορεί ταυτόχρονα να είναι τεράστια απόλαυση, αλλά και πίκρα που σε κέρασε η ζωή. 
Μπορεί να χαίρεσαι κάθε στιγμή φροντίδας και αγάπης με τους άντρες της ζωής σου, είσαι όμως και ιδιαίτερα μόνη ώρες-ώρες -τις ώρες αυτές που ξυπνάει η γυναικεία, η κοριτσίστικη φύση σου και δεν έχει κανέναν μέσα στο σπίτι να μοιραστείς τη χαρά για το καινούριο σου φόρεμα ή τα νέα της πολύ καλής σου φίλης.
-Να μεγαλώνεις αγόρια σημαίνει ότι δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις και το φαγητό τελειώνει. 
Αν έχετε αγόρια που έχουν ήδη μεγαλώσει, το ξέρετε από πρώτο χέρι: το φαγητό δεν φτάνει ούτε για ζήτω. 
Μπαμπάς και γιοι, μπορεί να τρώνε από δυο-τρία πιάτα φαγητό στην καθισιά τους και μετά να ρωτάνε με αθώο χαμόγελο «Έχει κανένα γλυκάκι;».
-Να μεγαλώνεις αγόρια είναι μεγάλη πρόκληση. 
Αντιμετωπίζεις καθημερινά την πρόκληση να αναθρέψεις έναν άντρα υπεύθυνο, ήρεμο, δυναμικό και ευαίσθητο. 
Παλεύεις κάθε μέρα να κάνεις το αγόρι που έφερες στον κόσμο έναν ενήλικα χωρίς επιθετικότητα, που δεν είναι κολλημένος με τη μαμά του και μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του -παλεύεις δηλαδή να «φτιάξεις» τον τέλειο άντρα και, κακά τα ψέματα, αυτό δεν μπορείς να το κάνεις εύκολα χωρίς βοήθεια από τον μπαμπά.
-Να μεγαλώνεις αγόρια σημαίνει να βλέπεις κάθε μέρα τα στερεότυπα να καταρρέουν. Ζώντας και μεγαλώνοντας γιους μαθαίνεις να αμφισβητείς καθημερινά τα κλισέ περί αγοριών. Βλέπεις με τα δικά σου μάτια το αγόρι σου να κλαίει και να συγκινείται, να ερωτεύεται το ξανθό κοριτσάκι από τον παιδικό σταθμό, να γίνεται τρυφερός και στοργικός με εσένα και τ' αδέρφια του, όταν το έχουν ανάγκη. 
Μαθαίνεις ότι οι άντρες κλαίνε, γελάνε και κάνουν χοντροκομμένα αστεία με την ίδια ευκολία. Και το ταξίδι της ανατροφής, που είναι γεμάτο εκπλήξεις και αμήχανες στιγμές, είναι μαγικό.

από Φοίβη Γλύστρα
mama