Monday 22 November 2021

«Μα έτσι πιάνομαι κορόιδο…»

Μην παιδεύεσαι για το πώς πρέπει να φερθείς στον άλλον…
Για το αν πρέπει να τα δώσεις όλα, για το πόσο θα ανοιχτείς, ή για τα πόσα θα προσφέρεις.
Εσύ απλά να αγαπάς…
Μην φοβάσαι.
Έτσι, ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι.

Όταν δίνεις αγάπη στον συνάνθρωπο, να είσαι σίγουρος πως δύο μόνο πράγματα μπορούν να συμβούν. 
Ή θα τον μαλακώσεις, και έτσι θα τον κερδίσεις, και τότε μόνο αγάπη θα σου προσφέρει και αυτός. 
Ή, αν δεν μπορέσει να αλλάξει, δεν θα αντέξει δίπλα σου να μείνει, και έτσι, και να το θέλει να σε βλάψει, απλά δε θα μπορεί.

Τι είναι όμως αγάπη;
Εδώ θέλει προσοχή…

Δεν είναι μια έννοια αόριστη, ή ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα με καρδούλες και φιλάκια. 
Είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό και μεγαλειώδες.
Η αγάπη είναι θυσία, είναι σταύρωση. 
Η αγάπη είναι ο εκμηδενισμός των θέλω μου, των παθών μου, χάριν της ένωσης, χάριν της κοινωνίας με το άλλο πρόσωπο. 
Η αγάπη δεν χωρά εγωισμούς. 
Η αγάπη είναι ανοχή, υπομονή, ενσυναίσθηση. 
Η αγάπη είναι συγχώρεση ξανά και ξανά.

«Μα έτσι πιάνομαι κορόιδο…»
Όποιος το πιστεύει, δεν έχει μάθει να αγαπά… 
Γιατί άνθρωπος που αγαπά, αγαπά ελεύθερα. 
Δεν χωράει η αγάπη εξαρτήσεις, αγκιστρώσεις ή άλλες θυματοποιήσεις.

«Μα αυτό τρελό…»
Ίσως και να ‘ναι. 
Για αυτό αν θέλει κανείς να αγαπά, μπορεί μόνο εν Χριστώ να το καταφέρει.

Ελευθεριάδης
Γ. Ελευθέριος
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τα παιδιά μπορούν να «διαβάσουν» τα συναισθήματά μας ακόμη και κάτω από τη μάσκα

Τα παιδιά ερμηνεύουν πάντα καλύτερα τα μη λεκτικά σήματα και τη γλώσσα του σώματος των μεγάλων. Αυτό τους το χάρισμα δεν το έχουν χάσει ούτε μέσα στην πανδημία αφού νέα μελέτη αποδεικνύει ότι αντιλαμβάνονται πώς αισθάνεται κάποιος ακόμη και όταν φοράει μάσκα.
Little kids can likely read your emotions even when you wear a face mask, study finds
      Δεν μπορείτε λοιπόν ποτέ να κρυφτείτε από ένα παιδί αφού γνωρίζει καλά πώς να καταλαβαίνει αυτό που νιώθετε ακόμη και υπό το υφασμάτινο τείχος προστασίας. Συγκεκριμένα, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας 3- 6 ετών και έγινε από ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λωζάνης. Αυτό που έκαναν ήταν να δείξουν 90 τυχαίες φωτογραφίες σε 276 παιδιά αυτής της ηλικίας. Σε αυτές, πρωταγωνιστούσαν ηθοποιοί, οι οποίοι εκδήλωναν συναισθήματα χαράς, λύπης, θυμού μέσα από τις μάσκες τους, ή μη.
     Τα παιδιά έπρεπε να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά των ηθοποιών, δείχνοντας μια κάρτα με τα αντίστοιχα emojis, έπρεπε να πουν διαφορετικά στους ερευνητές ότι δεν μπορούν να βρουν τη σωστή απάντηση ή ότι ήθελαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα παιδιά κατάφεραν να βρουν τα συναισθήματα που κρύβονταν πίσω από τα πρόσωπα των ηθοποιών, ακόμη και όταν εκείνοι φορούσαν μάσκα, σε ποσοστό 68,8%.
     Όταν ο ηθοποιός ήταν χωρίς μάσκα, καταλάβαιναν αυτό που νιώθει κατά 70,6% ενώ στις λήψεις που φορούσε μάσκα, το αντιλαμβάνονταν κατά 66,9%. Περίπου το 21% των παιδιών μπέρδεψαν τη χαρά με τη λύπη ή τον θυμό ενώ περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν μπόρεσαν να διακρίνουν τη λύπη από τον θυμό. Όπως περιγράφει η αναπτυξιακή ψυχολόγος στο Child Emotion Lab του πανεπιστημίου, Wisconsin-Madison, Ashley Ruba: «Ακόμη και όταν κάποιος φοράει μάσκα, τα μικρά παιδιά είναι σε θέση να καταλάβουν τα συναισθήματά τους».
     Η ίδια πρόσθεσε: 
«Το πρόσωπο δεν είναι το πιο ισχυρό μη λεκτικό κανάλι εκδήλωσης των συναισθημάτων μας. Είναι σίγουρα ένας τρόπος, αλλά τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να πάρουν επαρκείς πληροφορίες από τον τόνο της φωνής, τη στάση του σώματος που χρησιμοποιούμε για να καταλάβουν πώς ακριβώς αισθανόμαστε».
     Μάλιστα, σύμφωνα με την ψυχολόγο, «οι μάσκες θα έπρεπε να είναι στο τέλος της λίστας των πραγμάτων, για τα οποία θα έπρεπε να ανησυχούμε» καθώς η πανδημία έχει φέρει στο προσκήνιο σοβαρά ζητήματα γύρω από την ορθή ανάπτυξη των παιδιών που πλήττεται για παράδειγμα μέσα από την κοινωνική αποξένωση που έχει ήδη προκαλέσει η πρότερη καραντίνα.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki