Monday 14 December 2020

The Social Dilemma : Πως τα social media επηρεάζουν τις πεποιθήσεις και τις αποφάσεις μας

Ολόκληρο το οικοσύστημα πληροφοριών του πλανήτη δημιουργήθηκε όχι για να μας εξυπηρετεί αλλά για να μας χειραγωγεί και να μας χρησιμοποιεί. Υπηρεσίες όπως το Facebook και το Google παρέχονται «δωρεάν», αλλά, όπως λέει ο πρώην σχεδιαστής της Google, Tristan Harris , «εάν δεν πληρώνετε για το προϊόν, είστε το προϊόν». Το ντοκιμαντέρ <The Social Dilemma> περιγράφει πώς οι κερδοσκοπικές εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης χειραγωγούν τους χρήστες τους και συμβάλλουν σε θεωρίες συνωμοσίας και σε θέματα ψυχικής υγείας. Οι συμμετέχοντες στην ταινία περιλαμβάνουν : τον Τριστάν Χάρις συν-εφευρέτης του κουμπιού "Like" του Facebook, Justin Rosenstein · Tim Kendall, πρώην πρόεδρος της Pinterest και πρώην διευθυντής εσόδων στο Facebook,Cathy O'Neil, συγγραφέας του "Weapons of Math Destruction". και Rashida Richardson, Διευθυντής Πολιτικής στο Ινστιτούτο AI Now.Οι αλγορίθμοι ελέγχουν αυτό που βλέπουμε, πότε το βλέπουμε, πώς το βλέπουμε, χωρίς σεβασμό στην αλήθεια και τα ανθρώπινα δικαιώματά, με μοναδικό στόχο το κέρδος τους. Αυτές οι πλατφόρμες οδηγούνται από ένα επιχειρηματικό μοντέλο που οι αλγόριθμοι θα ωθούν συστηματικά τους χρήστες σε όλο και πιο πολωμένους και ακραίους τρόπους σκέψης αναζητώντας οτιδήποτε θα μας κρατήσει αφοσιωμένους. Έτσι, το Facebook, το Snapchat, το Twitter, το Instagram, το YouTube, και εταιρείες όπως αυτές, το επιχειρηματικό τους μοντέλο είναι να κρατήσουν τους ανθρώπους αφοσιωμένους στην οθόνη με εργαλεία τον εθιστικό χαρακτήρα μας και την ανάγκη μας για κοινωνική επικύρωση
Αυτές οι πλατφόρμες έχουν σχεδιαστεί για να βελτιστοποιούν τρία πράγματα:
  1. πόσο καιρό μπορούν να κρατήσουν τα μάτια μας κολλημένα στις οθόνες.
  2. πόσους νέους χρήστες μπορούν να αποκτήσουν · και
  3. πόσα έσοδα από διαφημίσεις μπορούν να αποφέρουν από την προβολή διαφημίσεων σε άτομα των οποίων τα μάτια βρίσκονται σε οθόνες.

Όλα αυτά τροφοδοτούν το υποκείμενο επιχειρηματικό μοντέλο τους, το οποίο είναι ουσιαστικά η συλλογή και η δημιουργία εσόδων από τα προσωπικές μας συνήθειες και στοιχεία. Το θεμελιώδες χαρακτηριστικό αυτού του μοντέλου είναι να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων διατηρώντας τα στις πλατφόρμες για όσο το δυνατόν περισσότερο, να χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να συνάγει απίστευτα λεπτομερή προφίλ για τη ζωή και τη συμπεριφορά μας και να δημιουργεί έσοδα από την πώληση αυτών των προβλέψεων σε όποιον θέλει. τους επηρεάζουν.
Οι αλγόριθμοι στο YouTube καθορίζουν ποιο βίντεο θα παίξει στη συνέχεια, ενώ στο Facebook καθορίζουν το περιεχόμενο στις ροές μας και ποιες διαφημίσεις θα προβάλλονται σε εμάς. Πολύ συχνά αυτοί οι αλγόριθμοι ενισχύουν την παραπληροφόρηση και το διχαστικό περιεχόμενο , τροφοδοτούν τον ρατσισμό, και επηρεάζουν ακόμη τις πεποιθήσεις και τις απόψεις μας.

Στο The Social Dilemma, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων τεχνολογίας συζητάει για τον καπιταλισμό παρακολούθησης, την επιστήμη πίσω από τον εθισμό στην τεχνολογία και τις επιβλαβείς επιπτώσεις των social media. Κάτι που ξεκίνησε ως ένας τρόπος επικοινωνίας με φίλους έχει μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο εργαλείο χειραγώγησης και οι περισσότεροι χρήστες δεν το γνωρίζουν καν. Δείτε το οπωσδήποτε , κυκλοφόρησε στο Netflix πρόσφατα.
 

«Η Αρκούδα που ονομάζεται Γαλήνη. Μία ιστορία ειδικά για σένα»

Η ιστορία είναι γραμμένη ειδικά για την πανδημία του covid-19, μετά από αίτημα της κοινότητας παιγνιοθεραπευτών στην Κίνα, οι οποίοι ζήτησαν τη βοήθεια της Dr. Mills για την ενδυνάμωση παιδιών και γονέων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ιστορία, είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική και γεμάτη μηνύματα, που προάγουν τη ψυχική ανθεκτικότητα, τόσο των παιδιών, όσο και των μεγάλων.

Όπως δημοσιεύθηκε από την βραβευμένη παιγνιοθεραπεύτρια Dr. Joyce C. Mills.
«Γεια σας! Το όνομα μου είναι Γαλήνη και είμαι μία πολύ ιδιαίτερη αρκούδα. Τώρα μάλλον θα αναρωτιέστε πως απέκτησα το όνομα μου. Λοιπόν, υπάρχει μία ιστορία για το πώς πήρα αυτό το όνομα, που μου την έλεγε η μαμά μου, όταν ήμουν ένα πολύ μικρό αρκουδάκι. Τώρα θα σας πω αυτή την ιστορία.

Μια φορά κι έναν καιρό, πριν πολλά πολλά χρόνια, ήταν μία σπηλιά, βαθιά μέσα στα βουνά. Μέσα σε αυτή τη σπηλιά, μια χειμωνιάτικη νύχτα που το φεγγάρι έλαμπε ολόγιομο, μια όμορφη, μεγάλη, μητέρα αρκούδα γέννησε το αρκουδάκι της. Κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, η μαμά αρκούδα φρόντιζε το αρκουδάκι της με το δικό της, ιδιαίτερο τρόπο. Όλα ήταν ζεστά, άνετα και άψογα... εκτός από ένα μικρό προβληματάκι... η μαμά δεν μπορούσε να βρει το κατάλληλο όνομα για το αρκουδάκι της.

Βλέπετε, οι αρκούδες είναι πολύ σοφά πλάσματα και έτσι ξέρουν ότι το να διαλέξεις ακριβώς το κατάλληλο όνομα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ακριβώς σαν τις μυτούλες στα πρόσωπα τους, έτσι και κάθε αρκούδα είναι λιγάκι διαφορετική από τις άλλες αρκούδες.

Έτσι λοιπόν, και καθώς η ιστορία μας συνεχίζεται, αυτή η μαμά αρκούδα κοιμόταν... και κοιμόταν... και μέσα στον ύπνο της ονειρευόταν το μικρό αρκουδάκι της που φώλιαζε άνετα, ακριβώς δίπλα της. Μια μέρα, καθώς η μαμά αρκούδα κοιμόταν, ένας μεγάλος θόρυβος ακούστηκε ακριβώς έξω από τη σπηλιά. Η μαμά αρκούδα αναδεύτηκε ανήσυχα μέσα στον ύπνο της, αλλά το μικρό αρκουδάκι παρέμεινε ήρεμο και έχωσε τη μουσούδα του πιο κοντά στη ζεστή, χνουδωτή κοιλιά της. Και τότε κάτι αναπάντεχο συνέβη: η ταραχή της μαμάς αρκούδας εξαφανίστηκε και εκείνη άρχισε να αισθάνεται ήρεμη και γαλήνια, παρόλο που ο άγνωστος θόρυβος εκεί έξω συνεχιζόταν. Κάπως, ακόμα και μέσα στον ύπνο της, η μαμά αρκούδα συνειδητοποίησε ότι όσο πιο κοντά στη μαλακή κοιλιά της φώλιαζε το αρκουδάκι της, τόσο περισσότερη ανακούφιση και γαλήνη ένιωθε μέσα της.

Κι ήρθε η ώρα του ξυπνήματος, και η μαμά αρκούδα έβγαλε έναν αναστεναγμό βαθιά μέσα από την κοιλιά της και άνοιξε τα ολοστρόγγυλα, καστανά μάτια της. Κοίταξε με αγάπη το μικρό της αρκουδάκι, που παρέμενε κοιμισμένο και ήρεμο δίπλα της και ψιθύρισε: 

«Μικρό μου, τώρα ξέρω το όνομά σου. Ήρθε σε μένα, μέσα στα όνειρά μου. Το όνομά σου είναι Γαλήνη. Ναι, σωστά. Γαλήνη θα ονομάζεσαι από αυτή τη μέρα και έπειτα».

Όταν ήρθε η Άνοιξη, η μαμά αρκούδα κινήθηκε αργά έξω από τη σπηλιά με το μικρό αρκουδάκι της, τη Γαλήνη, να ακολουθεί ξοπίσω της. Όταν βρέθηκαν έξω στη λιακάδα, η περήφανη μαμά αρκούδα έβγαλε ένα βρυχηθμό και ανακοίνωσε το όνομα του μικρού αρκουδιού σε όλη τη βουνοπλαγιά. 

«Από αυτή τη μέρα κι έπειτα, το αρκουδάκι μου θα είναι γνωστό με το όνομα Γαλήνη και ο σκοπός της ζωής του είναι να καταπραΰνει ανησυχίες και στενοχώριες και να φέρνει συναισθήματα εσωτερικής γαλήνης και αγάπης σε όλους όσους επισκέπτεται».

Λοιπόν, αυτή είναι η ιστορία του πώς απέκτησα το όνομά μου. Και να ‘μαι τώρα, εδώ ακριβώς, ειδικά για Εσένα. Θυμήσου να με κρατάς κοντά σου και να επαναλαμβάνεις το όνομά μου: 

Γαλήνη. Και τα δώρα της γαλήνης και της αγάπης που έχω έρθει να μοιραστώ, θα είναι μαζί σου για πάντα.

Αρκουδίσιες αγκαλιές και φιλιά,

Η αρκούδα Γαλήνη.»

enellys

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki