Saturday 24 December 2022

«Cutting» ή αυτοτραυματισμός: Έφηβοι χαρακώνονται με ξυράφια

Έλληνες έφηβοι κόβουν τις φλέβες τους και χαρακώνονται με ξυράφια. Μια νέα τρέλα ή ακραία αντίδραση της εποχής;

Εκτός από τις απειλές της εποχής μας, που απειλούν καθημερινά τους νέους, όπως το bullying και ο εθισμός στο διαδίκτυο, τώρα οι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι και με ένα ακόμη ανησυχητικό φαινόμενο, το λεγόμενο «cutting» ή αυτοτραυματισμός
Το φαινόμενο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις αυξημένες πιέσεις που βιώνουν οι έφηβοι στην Ελλάδα της κρίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την οικογένεια τους, το σχολείο και την κοινωνία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», από τις 600 επισκέψεις που πραγματοποιούνται κάθε μήνα, περίπου το 5% αφορά περιστατικά αυτοτραυματισμού.
Μιλώντας στην εφημερίδα, η Αρτεμις Τσίτσικα, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας, τονίζει ότι η εφηβεία αποτελεί μία μεταβατική περίοδο, πριν από την ενηλικίωση, που χαρακτηρίζεται από σωματική και ψυχολογική αστάθεια, γεγονός που πυροδοτεί την ανάδυση σοβαρών προβλημάτων, ένα εξ αυτών είναι και ο αυτοτραυματισμός με τη χρήση μαχαιριού, ξυραφιού, ή άλλου αιχμηρού αντικειμένου, συνήθως στο εσωτερικό των καρπών ή άλλα μέρη του σώματος.
Η πρακτική αυτή, όπως εξηγεί, αποσκοπεί στην αποφόρτιση των έντονων συναισθημάτων που βιώνει ο έφηβος, όπως η πίεση, το άγχος, οι φοβίες και το καταθλιπτικό συναίσθημα. Ουσιαστικά προσπαθούν να ανακουφίσουν τον εσωτερικό πόνο, αποσπώντας την προσοχή τους με έναν εξωτερικό.
Το φαινόμενο αυτό, εκδηλώνεται συνήθως στη μέση εφηβεία, σε ηλικίες από 14 έως 18 ετών, μία περίοδος που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευαλωτότητα και ανθούν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.
Οπως επισημαίνει η Τσίτσικα:
«ο αυτοτραυματισμός συνήθως συνυπάρχει με χαμηλή αυτοεκτίμηση, αγχώδη διαταραχή, ακόμα και κατάθλιψη, ενώ ενδέχεται να υπάρξει συσχέτιση του με αυτοκτονικότητα και απόπειρες αυτοκτονίας, σύμφωνα με προγενέστερες έρευνες»
Από την πλευρά τους οι γονείς, οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε σημάδια αυτοτραυματισμού και να ζητήσουν άμεσα τη συμβολή ενός ειδικού Ψυχικής Υγείας.

Πηγή: eirinika.gr
Σχετικά:

- Παιδιά, υπάρχει μια τρύπα στη βάρκα 😨

Σε μια χώρα ηλιθίων ο μόνος που υποφέρει 
είναι αυτός που βλέπει την τρύπα στη βάρκα.
- Παιδιά, υπάρχει μια τρύπα στη βάρκα 😨
- Και συ πού το ξέρεις; Σε καρνάγιο δουλεύεις; 
Αν υπάρχει τρύπα, υπάρχει για κάποιο λόγο (!!)
- Σα δε ντρέπεσαι να λες τέτοια λόγια για τη βάρκα μας (!!)
- Εγώ λέω να κοιτάει ο καθένας τη δουλειά του (!!)
- Είμαι πολύ περήφανη για τη βάρκα μας. Μάλιστα μου αρέσει καλύτερα με τρύπα (!!)
- Ρε παιδιά... ας μην είμαστε αρνητικοί (!!)
- Δεν σας ακούω πια... θέλω την ησυχία μου... κάτσε κάτω! (!!)
- Εγώ έχω μια εντελώς διαφορετική άποψη για την τρύπια βάρκα. 
Αν θέλετε, το συζητάμε (!!)
- Γιατί το είπες; Θα επιδιορθώσεις την τρύπα; Άντε εξυπνάκια... 
- Στην ουσία δεν είναι τρύπα. Είναι ειδική υποδοχή. 
Ένας φίλος μου, ο Παντελής, έχει δυο τέτοιες τρύπες στη βάρκα του και δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτές (!!)

Επιμέλεια κειμένου και φωτό, Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki