Friday 31 July 2020

Πώς θα μάθει το παιδί να μην βάζει τα χέρια στο πρόσωπο;

Χρήσιμες στρατηγικές για να βοηθήσετε το παιδί να μην αγγίζει το πρόσωπό του.
Η προσωπική υγιεινή αποτελεί το βασικότερο σύμμαχο ενάντια σε κάθε παθογόνο μικροοργανισμό ή ιό, που μπορεί να μας βλάψει, προκαλώντας κάποια ασθένεια. Ήδη πριν από τον κοροναϊό, τονίζαμε στα παιδιά ότι είναι σημαντικό να μην τρώνε με άπλυτα χέρια αλλά και να μην αγγίζουν το πρόσωπο ή το στόμα τους με βρώμικα χέρια. Σήμερα, όπου η πανδημία του κοροναϊού «καλπάζει» είναι ακόμα πιο σημαντικό να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν αλλά και να κρατήσουν τελικά τα χέρια τους μακρυά από το πρόσωπό τους. Μερικές στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τα βοηθήσετε περιλαμβάνουν:

*Μην ξεχνάτε τα χαρτομάντιλα

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το παιδί να έχει πάντα μαζί του τα χαρτομάντιλά του, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει όποτε τα χρειαστεί είτε για να φυσήξει την μύτη του, είτε για να βήξει είτε για να φτερνιστεί σε αυτό. Έπειτα θα πρέπει να μάθει ότι αφού το χρησιμοποιήσει θα πρέπει να το πετά στον κάδο και να πλένει τα χέρια του καλά και με άφθονο νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο ή και η απολύμανση των χεριών με αντισηπτικό διάλυμα είναι μια πολύ καλή ιδέα, αφού και να αγγίξουν τελικά το πρόσωπό τους, τουλάχιστον τα χέρια τους θα είναι καθαρά. 

*Κρατήστε τα μαλλιά μακριά από το πρόσωπο

Εάν τα μαλλιά του παιδιού είναι μακρυά είναι σημαντικό να τα πιάνετε, ώστε να μένουν εκτός προσώπου, καθώς διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους, αγγίζοντας τελικά το πρόσωπό τους. Δοκιμάστε διαφορετικά πιασίματα μαζί με το παιδί, μέχρι να καταλήξετε σε κάποιο που του αρέσει, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν μπαίνουν στο πρόσωπό του ή στα μάτια του. Αν λοιπόν δεν το ενοχλούν, τότε μειώνονται οι πιθανότητες να ακουμπήσει τα χέρια του στο πρόσωπό του.

*Κρατήστε απασχολημένα

Πολλά είναι τα παιδάκια που μπορεί να παίζουν με τα μαλλιά τους, την μυτούλα τους ή το στόμα τους απλά επειδή νιώθουν πλήξη και δεν έχουν τι να κάνουν. Όταν βλέπετε ότι το παιδί τείνει να πειράζει το πρόσωπό του, ενθαρρύνετέ το να ασχοληθεί με κάτι άλλο, όπως το αγαπημένο του παιχνίδι. Μπορείτε να δοκιμάσετε να ζωγραφίσετε μαζί, να παίξετε κάποιο παζλ ή να κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που του αρέσει και θα κρατήσει ταυτόχρονα τα χέρια του απασχολημένα.

imommy.gr

Όσα πρέπει να ρωτήσετε το παιδί σας προτού του δώσετε κινητό

Πέντε ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο παιδί προτού του αγοράσετε κινητό

Πόσες φορές έχετε ευχηθεί να μπορούσατε να επικοινωνήσετε με το παιδί σας ώστε να το ειδοποιήσετε ότι θα αργήσετε να το παραλάβετε επειδή «κολλήσατε» στην κίνηση ή επειδή προέκυψε κάτι ξαφνικό στη δουλειά; Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που οδηγούν πολλούς γονείς στην απόφαση να πάρουν στα παιδιά τους το πρώτο τους κινητό. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πράγματι θα μπορείτε να επικοινωνείτε με μεγάλη ευκολία – και το παιδί σας πιθανότατα σας ικετεύει να του πάρετε ένα – πώς μπορείτε να ξέρετε ότι είναι πραγματικά έτοιμο;  
Εάν σκέφτεστε να δώσετε ένα smartphone στο παιδί σας, θα πρέπει να σκεφτείτε μερικά πράγματα, όπως το αν είναι αρκετά υπεύθυνο για να το χρησιμοποιήσει σωστά. Αλλά μόλις αποφασίσετε να το τολμήσετε, ξεκινήστε τη συζήτηση με αυτές τις πέντε ερωτήσεις.

1. «Γιατί θες κινητό;»

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι να περιμένετε μόλις πάρει το τηλέφωνο και πού μπορεί να χρειαστούν κάποια όρια. Θέλει να στέλνει μηνύματα με τους φίλους του ή να παίζει παιχνίδια για ώρες;

2. «Καταλαβαίνεις τους κανόνες που έχει η οικογένειά μας και το σχολείο σου για τη χρήση του κινητού;»

Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν ότι πρέπει να απαντήσουν καταφατικά σε αυτήν την ερώτηση, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη συζήτηση σχετικά με τις προσδοκίες της οικογένειάς σας και του σχολείου του παιδιού αναφορικά με τον τρόπο χρήσης του τηλεφώνου, από το εάν θα μπορεί να κατεβάζει εφαρμογές χωρίς την άδειά σας έως το πώς μπορεί ή δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο όσο βρίσκεται στο σχολείο. Φροντίστε να συζητήσετε τις συνέπειες που θα το περιμένουν αν παραβιαστούν οι κανόνες.

3. «Τι πιστεύεις ότι μας ανησυχεί σχετικά με το κινητό;»

Αυτή η ερώτηση σας βοηθά να καταλάβετε ποιες πιστεύει το παιδί ότι είναι οι κύριες πηγές έντασης σχετικά με τη χρήση του τηλεφώνου. Αυτή η συζήτηση μπορεί να λειτουργήσει για να αποσαφηνίσετε τυχόν ανησυχίες σας, όπως το πόσο χρόνο θα περνάει το παιδί στο κινητό, αν θα χρησιμοποιεί εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πώς θα πρέπει να χειριστεί μια κλήση ή ένα μήνυμα από έναν ξένο.

4. «Γνωρίζεις ότι δε θα μπορείς να χρησιμοποιείς παντού το κινητό σου;»

Τα περισσότερα παιδιά σήμερα ανταλλάσσουν συνεχώς μηνύματα και πολλά από αυτά ζουν με το άγχος ότι αν αποχωριστούν έστω για λίγο το κινητό τους θα χάσουν κάποια συναρπαστική εξέλιξη. Επομένως, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να καθορίσετε τα απολύτως βασικά, για παράδειγμα ότι το παιδί δε θα μπορεί να κοιτάζει το κινητό του όταν τρώτε.

5. «Τι θα κάνεις αν χάσεις ή σπάσεις το τηλέφωνό σου;»

Δυστυχώς, αυτό είναι ένα πραγματικό ενδεχόμενο. Συζητήστε τι θα συμβεί αν το παιδί χάσει ή σπάσει το τηλέφωνό του και διευκρινήστε αν το τηλέφωνο θα αντικατασταθεί και, εάν ναι, ποιος θα το πληρώσει.

vita.gr

Ποια τα ιδανικά παπούτσια για το παιδί;

Τα πόδια μας είναι σίγουρα το πιο παραμελημένο κομμάτι του σώματος μας. Ξεχνούμε βέβαια ότι είναι αυτά που μας κουβαλούν για να διανύσουμε τόσα χιλιόμετρα καθημερινά. Το πόδι έχει 28 κόκαλα, πολλά νεύρα και πολλά αγγεία, για αυτό θα ήταν ορθό να το προστατεύουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Έτσι λοιπόν το ελάχιστο που δικαιούται το πόδι μας είναι ένα καλό και αναπαυτικό παπούτσι.
Ποια τα ιδανικά παπούτσια για το παιδί;
Τα παιδιά χρειάζονται τα πρώτα τους παπούτσια όταν αρχίζουν να περπατούν για να προστατεύονται από τα χτυπήματα. Τα παιδικά παπούτσια πρέπει να είναι εύκαμπτα, ελαφρά, μαλακά και να ταιριάζουν στο πόδι. Επίσης πρέπει να έχουν επίπεδη και μη ολισθηρή σόλα και να είναι κατασκευασμένα από υλικά όπως δέρμα ή canvas τα οποία να επιτρέπουν τον καλό αερισμό του ποδιού. Όσον αφορά τα αθλητικά παπούτσια που προτιμούν να φοράνε τα παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες, τα περισσότερα από αυτά έχουν μια καλή λειτουργική κατασκευή, είναι κατασκευασμένα για πολλαπλά αθλήματα και γι αυτό είναι η καλύτερη εκλογή για καθημερινή χρήση. Τα κορίτσια στην εφηβική ηλικία είναι καλά να αποφεύγουν τα παπούτσια με ψηλά τακούνια. Επίσης τα παπούτσια δεν είναι ανάγκη να καλύπτουν τον αστράγαλο, για να τον συγκρατούν, όπως λένε πολλοί. Ο αστράγαλος ήταν εκεί, πολύ πριν βρεθούν τα παπούτσια και δε χρειάζεται κανένα στήριγμα. Σε περίπτωση όμως που το παιδί σας πάσχει από κάποιο νόσημα, όπως για παράδειγμα εγκεφαλική παράλυση, τότε πιθανόν ο γιατρός σας να σας συστήσει παπούτσια που να καλύπτουν τον αστράγαλο.

Δρ Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος 
paidiatros.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki