Monday 5 March 2018

Φινλανδία: Το πακέτο μητρότητας για το νεογέννητο! - Finnish Baby Box Inspires around the World

Ελληνίδα γέννησε στη Φινλανδία και τη γέμισαν με δώρα!!

Θα μπορούσε η περίοδος κρίσης που διανύουμε να δημιουργήσει αφορμές για πιο ουσιαστικές συνθήκες διαβίωσης; Κι αν ναι, γιατί αυτό δεν έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια; Την ώρα που τα επιδόματα μειώνονται ή καταργούνται και οι φόροι αυξάνονται, αρκετά είναι τα νέα ζευγάρια που διστάζουν να πάρουν την απόφαση να μεγαλώσουν την οικογένεια τους με την απόκτηση ενός παιδιού. Όλα αυτά στην Ελλάδα... γιατί στη Φινλανδία, τα τελευταία 78 χρόνια, το κράτος ενθαρρύνει και στέκεται δίπλα στους γονείς στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής τους.

Το 1938 η Φινλανδία ήταν μία φτωχή χώρα με υψηλά ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας, αφού πέθαιναν 65 στα 1000 μωρά. 
Τα στατιστικά όμως βελτιώθηκαν ραγδαία μέσα στις επόμενες δεκαετίες, χάρη στο πακέτο μητρότητας και την προγεννητική φροντίδα των γυναικών, όπως επίσης το εθνικό σύστημα υγειονομικής ασφάλισης και το κεντρικό δίκτυο νοσοκομείων που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του ’60. 
Συγκεκριμένα, το πακέτο φρόντιζε όχι μόνο για τις πρώτες ανάγκες του βρέφους, αλλά επίσης βοήθησε ώστε να οδηγηθούν οι εγκυμονούσες στα χέρια των γιατρών και των νοσοκόμων στο εκκολαπτόμενο κράτος πρόνοιας της Φινλανδίας, αφού η νομοθεσία όριζε ότι για να πάρουν τα χρήματα ή το κουτί μητρότητας, θα έπρεπε να επισκεφθούν ένα γιατρό ή μία δημοτική κλινική προγεννητικού ελέγχου πριν από τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Το πακέτο μητρότητας
περιέχει φορμάκια, έναν υπνόσακο, τα απαραίτητα για τις εξόδους του βρέφους, προϊόντα μπάνιου και πάνες, σεντόνια και ένα μικρό στρώμα. Μάλιστα, το κουτί με το στρώμα στον πάτο μεταμορφώνεται στο πρώτο κρεβάτι του μωρού. 
Κάθε χρόνο το σχέδιο και το περιεχόμενο του πακέτου αλλάζουν. 
Για παράδειγμα, παλαιότερα υπήρχαν μπιμπερό αλλά εδώ και χρόνια έχουν καταργηθεί με στόχο την ενίσχυση του μητρικού θηλασμού.

Τη δεκαετία του 1940 παρά τις ελλείψεις λόγω πολέμου, το πρόγραμμα συνεχίστηκε μιας και πολλοί Φινλανδοί έχασαν τα σπίτια τους από βομβαρδισμούς, ενώ το 1949 σταμάτησε να γίνεται έλεγχος εισοδήματος και το πακέτο ξεκίνησε πλέον να προσφέρεται σε όλες τις μητέρες, αρκεί να είχαν κάνει τον απαραίτητο προγεννητικό έλεγχο.

Το Δεκέμβριο του 2015 μια Ελληνίδα από την Κοζάνη, η Χρύσα Σκόδρα, γέννησε στη Φινλανδία, όπου ζει τα τελευταία 10 χρόνια. Όπως διαβάζουμε στο protothema.gr, δύο μήνες πριν γεννήσει, το κράτος μέσω του KΕLA - το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Φινλανδίας - την επιβράβευσε με ένα κουτί γεμάτο δώρα για το νεογέννητο. 
Η Χρύσα δεν είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, αλλά μια ακόμη μητέρα που ζει στη Φινλανδία και απολαμβάνει τις παροχές του κοινωνικού κράτους.
Δεν είναι όμως μόνο το πακέτο μητρότητας η μοναδική παροχή για τις νέες μητέρες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που γεννούν στη Φινλανδία. Μια σειρά από παροχές του κοινωνικού κράτους διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά τους, καθώς τους προσφέρεται κάθε δυνατή βοήθεια για να μεγαλώσουν με ασφάλεια τα νεογνά τους: 
«Εδώ δεν υπάρχουν ιδιωτικά μαιευτήρια. Οι περισσότεροι εμπιστευόμαστε τα κρατικά νοσοκομεία. Οι καλύτεροι γιατροί δουλεύουν στα κρατικά. Όταν χρειάζεσαι ραντεβού με γιατρό ή συμβουλές σε θέματα υγείας, παίρνεις τηλέφωνο στο πλησιέστερο κέντρο υγείας και αν δεν απαντήσουν με την πρώτη, σε παίρνουν πίσω άμεσα χωρίς να περιμένεις να βγάλεις γραμμή».

«Όταν πήγα στο μαιευτήριο ζήτησα οικογενειακό δωμάτιο και ευτυχώς μόλις είχε αδειάσει ένα. Ήμουν με το μωρό και τον άντρα μου συνεχώς και τις πέντε μέρες όπου χρειάστηκε να νοσηλευτώ. Είχαμε το δικό μας δωμάτιο, γεύματα πέντε φορές τη μέρα και μαίες συνεχώς δίπλα μας, πολλές φορές μέρα και νύχτα με το πάτημα ενός κουμπιού. Το κόστος νοσηλείας είναι 38€ τη μέρα το άτομο. Αν έχεις οικογενειακό δωμάτιο με τον σύζυγο ή άλλο συγγενικό πρόσωπο, πληρώνεις 76€ τη μέρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιδόματα μητρότητας ξεκινούν 50 μέρες πριν τη γέννα και φτάνουν έως και τα τρία έτη. Τα επιδόματα δίνονται βάσει των εισφορών του κάθε φορολογούμενου. Ακόμα, κάθε πρωτότοκο μωρό που γεννιέται και χρίζεται Φιλανδός πολίτης παίρνει 95,75€ το μήνα μέχρι και τα 17 του.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki