Τουλάχιστον τέσσερα στα πέντε ορφανά που ζουν σε ορφανοτροφεία παγκοσμίως έχουν έναν γονιό που ζει, αποκάλυψε έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Save the Children.
Όπως υποστηρίζει η έρευνα μερικά ιδρύματα
πιέζουν ή εξαπατούν φτωχούς γονείς να παραδώσουν τα παιδιά τους, θέτοντας τα σε όλους τους κινδύνους που μπορεί να εμπεριέχει μια ζωή σε ίδρυμα: λαθρεμπόριο, ξυλοδαρμούς, βιασμούς κτλ.
Μερικά ορφανοτροφεία μάλιστα έχουν εξελιχθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου, με τους «προέδρους» τους να λαμβάνουν τεράστια ποσά από χρηματοδοτήσεις από τις κυβερνήσεις αλλά και από εύπορους ιδιώτες.
Οι περισσότεροι γονείς που δίνουν τα παιδιά τους το κάνουν για να έχουν μια καλύτερη ζωή, πιστεύοντας πως θα τους τα επιστρέψουν όταν αυτά γίνουν 18 ετών. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που ξέρουν πως παραιτούνται αυτόματα από κάθε δικαίωμα ανατροφής των παιδιών, ενώ τις περισσότερες φορές οι θετοί γονείς δεν γνωρίζουν την αλήθεια, ότι δηλαδή οι φυσικοί γονείς είναι ζωντανοί.
Τα παιδιά – προϊόντα
Η έκθεση υποστηρίζει πως τα ορφανά είναι τα καλύτερα «προϊόντα» σε μια βιομηχανία ελπίδας που συνεχώς αυξάνεται. «Πρόκειται για αδίστακτα ιδρύματα που παίρνουν παιδιά προκειμένου να βγάλουν κέρδη από τη διεθνή υιοθεσία και την εμπορία παιδιών» αναφέρει η έκθεση.
Η Κορίνα Κσάκι προσθέτει: «Είναι μύθος ότι τα παιδιά που ζουν στο ορφανοτροφείο δεν έχουν γονείς. Τα περισσότερα βρίσκονται εκεί επειδή οι γονείς τους πολύ απλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους παρέχουν φαγητό, ρουχισμό και εκπαίδευση».
Άγγελος Ανδρέου