Wednesday 23 January 2008

Οι Έλληνες γονείς είναι οι λιγότερο ενημερωμένοι και αφήνουν απροστάτευτα τα παιδιά στο Ίντερνετ

Οι λιγότερο ενημερωμένοι γονείς στην Ευρώπη για του κινδύνους που εγκυμονεί το Ίντερνετ για τα παιδιά, είναι οι Έλληνες! Αυτό προκύπτει από την πανευρωπαϊκή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το επίπεδο ενημέρωσης των γονέων για τους κινδύνους του Διαδικτύου.
Τα αποτελέσματα δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι οι γονείς στην Ελλάδα ελέγχουν ελάχιστα τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν το Ίντερνετ, δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους του, αλλά ταυτόχρονα η συντριπτική πλειονότητά τους θέλει να ενημερωθεί για να προστατεύσει τα παιδιά από τις παγίδες του παγκόσμιου ιστού.

Χωρίς έλεγχο

H έλλειψη ενημέρωσης των Ελλήνων γονέων για τους κινδύνους του Ίντερνετ έχει ως αποτέλεσμα να μην ελέγχουν αρκετά τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 1.002 άτομα στην Ελλάδα, μόλις 27% των Ελλήνων γονιών - τελευταίοι στους 15 της Ευρώπης - απαγορεύει στα παιδιά να επισκέπτονται κάποιες ιστοσελίδες στο Ίντερνετ. Την τελευταία θέση καταλαμβάνουν οι Έλληνες και μεταξύ των γονέων της Ευρώπης που βάζουν κανόνες, όπως πόση ώρα να σερφάρουν τα παιδιά τους στο Ίντερνετ. Μόνο το 31% των Ελλήνων βάζει κανόνες, ενώ ο μέσος όρος των Ευρωπαίων είναι 52%.

Όχι μόνο του το παιδί
«Οι Έλληνες γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι το Ίντερνετ είναι ένας ολόκληρος κόσμος, δεν είναι ένα περίπλοκο γκάτζετ. Και όπως δεν θα άφηναν μόνο του το παιδί τους στον κόσμο έτσι δεν πρέπει να το αφήνουν μόνο του και στο Ίντερνετ», λέει στα «NEA» ο ερευνητής στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου», κ. Κώστας Χανδρινός, ο οποίος συμμετείχε πρόσφατα στο ευρωπαϊκό φόρουμ για το ασφαλές Διαδίκτυο.


Να ασχοληθούν 
Ο ίδιος προσθέτει ότι οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να ασχολούνται με το Ίντερνετ. «Να μην επαναπαύονται όταν τα παιδιά τους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο αλλά να στέκονται δίπλα τους, στον υπολογιστή. Πρέπει να γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους, όπως μπορούν να κάνουν κακές παρέες στην πραγματικότητα μπορούν να το κάνουν και μέσω Ίντερνετ».

Από τις απαντήσεις των Ελλήνων γονέων προκύπτει επίσης ότι οι περισσότεροι (56%) δεν γνωρίζουν σε ποιον φορέα να καταγγείλουν αν τα παιδιά τους μπουν σε μία σελίδα του Διαδικτύου με βλαβερό και επικίνδυνο περιεχόμενο. Πιστεύουν μάλιστα (60% των γονέων) ότι ούτε και τα παιδιά τους γνωρίζουν τι να κάνουν σε μία παρόμοια περίπτωση. Ενδεικτικό της έλλειψης ενημέρωσης των Ελλήνων είναι ακόμα ότι μόλις 15% από τους ερωτώμενους απαντούν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν Ίντερνετ.
Μοναδικό αισιόδοξο μήνυμα που βγαίνει από την έρευνα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, 92%, αισθάνεται την ανάγκη να πληροφορηθεί περισσότερα για τους κινδύνους του Διαδικτύου προκειμένου να προστατεύσει τα παιδιά.

Για περισσότερα εδώ:
http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20040401&nid=4330024

«Χορεύουν» οι παιδόφιλοι στο internet

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΧΟΡΕΥΟΥΝ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ

ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;;;
 
Συγκλονιστικές είναι οι καταγγελίες που έκανε ο προϊστάμενος της δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης στην επιτροπή έρευνας και τεχνολογίας στη Βουλή για τα εγκλήματα παιδοφιλίας μέσω του διαδικτύου, αλλά και τα κενά του νόμου που υπάρχουν και ουσιαστικά οδηγούν σε ατιμωρησία τους δράστες.
Ο κ. Σφακιανάκης αποκάλυψε περιπτώσεις όπου η υπηρεσία εντοπίζει παιδόφιλους να «ψαρεύουν» όπως είπε παιδιά στο διαδίκτυο, αλλά ο εισαγγελέας δεν χορηγεί άρση του απορρήτου επειδή δεν προβλέπεται από τον σχετικό νόμο έγκλημα παιδοφιλίας μέσω Ίντερνετ.

«Είμαστε με τα χέρια ψηλά» είπε ο κ. Σφακιανάκης και πρόσθεσε κάθε μέρα οι παιδόφιλοι είναι στα chat και με την ανοχή του νόμου «χορεύουν».

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του για τις προαναγγελίες αυτοκτονιών που κάνουν παιδιά μέσω του διαδικτύου, όπου επίσης ο νόμος δεν προβλέπει άρση του απορρήτου με συνέπεια οι αρχές να βρίσκουν τα στοιχεία με τα χίλια ζόρια και χωρίς τη βοήθεια της πολιτείας.

Ο εθισμός στο Ίντερνετ όπως αποκάλυψε ο προϊστάμενος της δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι τέτοιος που παιδιά διαγωνίζονται για το ποιος θα κάτσει περισσότερες ώρες και ανέφερε ως παράδειγμα μαθήτρια η οποία σε ένα μήνα συμπλήρωσε 15 εικοσιτετράωρα στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

22.1.2008

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki