Monday 3 February 2014

Τι πρέπει να προσέχουμε,
όταν δίνουμε φάρμακα στο παιδί μας

Καθώς ο χειμώνας μας δείχνει για τα καλά τα δόντια του και οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση, όλο και περισσότερα παιδάκια αρρωσταίνουν, άλλα ελαφριά και άλλα πιο σοβαρά.
Σύμφωνα με τους παιδιάτρους ένα παιδί μπορεί να αρρωστήσει από 4 έως 7 φορές κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς, ενώ ,αν πηγαίνει παιδικό σταθμό, είναι πιθανόν να αρρωστήσει ακόμα περισσότερες φορές.

Επειδή πολύ συχνά τα παιδιά χρειάζονται να ακολουθήσουν μια φαρμακευτική αγωγή, καλό θα είναι οι γονείς να έχουν κατά νου τα παρακάτω:

* Ποτέ μην δίνετε στα παιδιά φάρμακα, χωρίς προηγουμένως να έχετε συμβουλευτεί τον παιδίατρο σας.
* Μην πιέζετε τον παιδίατρο να σας δώσει φάρμακα, αν ο ίδιος δεν το θεωρεί απαραίτητο. 

* Ενημερώνετε πάντα τον παιδίατρο, αν το παιδί είναι αλλεργικό σε κάποιο φάρμακο.
* Γνωρίζετε πάντα το βάρος του παιδιού σας, για να μπορεί ο παιδίατρος να σας δώσει την σωστή δόση.
* Χρησιμοποιείτε καλύτερα σύριγγα και όχι κουταλάκι, για να υπολογίζετε με ακρίβεια την δόση.
* Μην ξεχνάτε να ανακινείτε την φιάλη με την αντιβίωση, πριν από κάθε χρήση.
* Φροντίστε να είστε συνεπείς ως προς την ώρα που πρέπει να πάρει το παιδί το κάθε φάρμακο και μην παραλείπετε δόσεις.
* Μην διακόπτετε από μόνοι σας την αγωγή, όταν το παιδί δείχνει σημάδια βελτίωσης, γιατί αν δεν την ολοκληρώσει, υπάρχει κίνδυνος να υποτροπιάσει.
* Ενημερώνετε πάντα τον παιδίατρο, αν το παιδί εμφανίσει παρενέργειες από το φάρμακο.
* Μην χρησιμοποιείτε φάρμακα, που έχουν λήξει.
* Αποθηκεύετε τα φάρμακα, σύμφωνα με τις οδηγίες.
* Τέλος, να θυμάστε ότι ταυτόχρονα με τα φάρμακα, είναι σημαντικό να φροντίζετε και για την σωστή διατροφή του παιδιού σας, έτσι ώστε να μπορέσει να αναρρώσει καλύτερα.
 

Για τους γονείς, που μεγαλώνουν αγοράκι

Το μεγάλωμα ενός παιδιού, ανεξάρτητα από το φύλο του, είναι μια πολύ σοβαρή και δύσκολη υπόθεση.
Για τους γονείς, όμως, που μεγαλώνουν αγοράκια καμιά φορά μπορεί να γίνει λίγο δυσκολότερη, γι’ αυτό ας δούμε πώς θα βοηθήσετε το μικρό σας να εξελιχθεί με τον καλύτερο τρόπο:
 
Ξεχάστε τα στερεότυπα.
Τα αγοράκια χρειάζονται αγκαλιές, φιλιά, γαργαλητά και κανακέματα, ακριβώς όπως τα κορίτσια. Και ναι, τα αγόρια κλαίνε, και καλά κάνουν και κλαίνε. Εσείς απλά πρέπει να είστε δίπλα τους και να καθησυχάζετε τους φόβους τους.

Διδάξτε του να είναι ευγενικό.
Ο κόσμος έχει ανάγκη από ευγενείς ανθρώπους, που σέβονται όλους τους συνανθρώπους τους. Μάθετε στο μικρό σας να σέβεται το ίδιο όλους τους φίλους του είτε είναι αγοράκια είτε κοριτσάκια.

Μάθετε το να κάνει δουλειές.
Επειδή είναι αγόρι, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μαγειρεύετε μαζί, να μαζεύει τα παιχνίδια του ή να στρώνει το κρεβάτι του. Αυτά δεν είναι «γυναικεία πράγματα», αλλά απαραίτητες δεξιότητες που θα του χρειαστούν αργότερα στη ζωή του για να μπορεί να είναι αυτόνομος.

Αφήστε το να διαλέξει τη δραστηριότητα που θέλει.
Δεν είναι απαραίτητο να το γράψετε ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, μόνο και μόνο εξαιτίας του φύλου του. Μπορεί εκείνο να προτιμά κάποιο άλλο άθλημα ή κάποια άλλη δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα μουσική.

Πειθαρχήστε το με συνέπεια.
Τα αγοράκια τείνουν να είναι πιο ζωηρά από τα κοριτσάκια, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε σταθερούς κανόνες και συγκεκριμένα όρια.

Έχετε τις κεραίες σας ανοιχτές.
Τα αγοράκια εμφανίζουν πιο συχνά από ό,τι τα κορίτσια κάποιες διαταραχές συμπεριφοράς, όπως υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής κλπ, γι΄ αυτό έχετε ανοιχτά τα μάτια σας και μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικό, αν νιώθετε ότι υπάρχει πρόβλημα.

Μην δείχνετε την αδυναμία σας.
Συνήθως οι μανούλες έχουν μια μικρή αδυναμία στους γιούς τους. Προσπαθήστε να μην το δείχνετε γιατί κάτι τέτοιο λειτουργεί αρνητικά τόσο στο ίδιο το παιδί, όσο και στα αδέρφια του.
 

Για τους γονείς, που μεγαλώνουν κοριτσάκι

Μπορεί το μεγάλωμα των αγοριών να έχει πολλές προκλήσεις, αλλά και η ανατροφή των κοριτσιών είναι μια εξίσου δύσκολη υπόθεση με πολλές απαιτήσεις.
Αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα κορίτσι που θα εξελιχθεί σε μια δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε:
  • Ξεχάστε τα στερεότυπα.
Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε στο μικρό σας κοριτσάκι τα «άπαντα» της Barbie (το χαμομηλάκι λέει: και καμιά barbie να μην έχει, δεν τρέχει και τίποτα), αλλά μπορείτε να της δώσετε την ευκαιρία να παίξει και με αλλά παιχνίδια, από τα «ουδέτερα» τουβλάκια και παζλ, μέχρι τα «αγορίστικα» αυτοκινητάκια και μπάλες.
  • Μην της λέτε μόνο πόσο όμορφη είναι.
Ναι, το κοριτσάκι σας είναι όμορφο και όταν της χτενίζετε τα μαλλάκια με φιόγκους και στεκάκια γίνεται ακόμα πιο όμορφο. Όμως, δεν θέλετε να μεγαλώσετε μια κοπέλα που το μόνο που την χαρακτηρίζει είναι η ομορφιά της. Εκτός από όμορφη είναι και έξυπνη, δυνατή, δραστήρια κλπ και πρέπει να της τα λέτε και αυτά.
  • Μην της φέρεστε διαφορετικά.
 Αν έχετε και αγοράκι, φροντίστε να μην κάνετε διακρίσεις, να μην χωρίζετε τις δουλειές σε αντρικές και γυναικείες, αλλά να δίνετε και στα δύο παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια ερεθίσματα.
  • Μην της μικραίνετε τα «όνειρα».
 Αν το κοριτσάκι σας έρθει μια μέρα και σας πει ότι, όταν μεγαλώσει, θέλει να γίνει αστροναύτης, μην γελάσετε ειρωνικά, αλλά πείτε της πόσο καλή θα ήταν σε αυτό το επάγγελμα.
  • Μην την αγχώνετε με το βάρος της.
 Στις μέρες μας όλο και περισσότερα 5χρονα κοριτσάκια αναρωτιούνται αν είναι όμορφα ή χοντρά, ενώ ακόμα και σε παιδιά του δημοτικού υπάρχουν κρούσματα ανορεξίας. Φροντίστε την διατροφή της κόρης σας και ενθαρρύνετε τη να αθληθεί, όχι όμως για να είναι λεπτή και όμορφη, αλλά για είναι υγιής και δυνατή.
  • Μην της φέρεστε μόνο σαν «πριγκίπισσα».
 Μπορεί να είναι η πριγκίπισσα σας, αλλά πάνω από όλα είναι ένα παιδί που θέλει να τρέξει, να σκαρφαλώσει, να λερωθεί κλπ, γι’ αυτό μην της τα στερείτε.
  • Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση της.
Χρέος κάθε γονιού είναι να ενθαρρύνει το παιδί του και να τονώνει την αυτοεκτίμηση του, ανεξάρτητα από το φύλο του.
  • Ενθαρρύνετε την καλή σχέση με τον μπαμπά της.
 Επειδή, καλώς ή κακώς, η σχέση που έχουν τα κοριτσάκια με τον μπαμπά τους επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την σχέση που θα έχουν αργότερα με το άλλο φύλο, είναι σημαντικό από πολύ μικρή ηλικία να υπάρχει μια αρμονική και υγιής σχέση μπαμπά και κόρης.
 

Πάτρα: Στο εδώλιο οι διεστραμμένοι «γονείς»

Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη θα βρεθούν το πρωί  της προσεχούς Τρίτης  οι γονείς δυο κοριτσιών και ενός αγοριού  από την Λευκά της Πάτρας οι οποίοι κατηγορούνται ότι  εξαναγκάζουν σε όργια τα παιδιά τους, στα 0ποία συμμετείχαν και αυτοί.


δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε περισσότερα :)))
για όποιον θέλει λεπτομέρειες, η πηγή εδώ

Νυχτερινός τρόμος... κάθε μεσημέρι!
Οι γνώμες των ειδικών


Night Terrors

Αφήγηση από Momma Machi
..............................
Ουρλιαχτά και στριγκλιές. Σαστίζω. 
Μια εσωτερική δύναμη με σπρώχνει σφαίρα στην κρεβατοκάμαρα. Αντικρίζω μια ταλιμπανούλα να στέκεται στα γόνατα, γυρισμένη προς το κεφαλάρι του κρεβατιού, με το χέρι τεταμένο να δείχνει κάτι κάπου αδιόριστα και να ψελλίζει ακατάληπτες λέξεις. Δεν θυμάμαι τι της λέω, προσπαθώ να την πάρω αγκαλιά και αντιστέκεται με γροθιές ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να προσπαθεί να δείξει κάπου. Ο μικρός έχει ξυπνήσει και κλαίει με λυγμούς.

Τι να πρωτοκάνω;
Τον αρπάζω αγκαλιά και προσπαθώ να ηρεμήσω την μικρή που μέσα σε αναφιλητά φωνάζει συνεχώς ''μανούλα''. ''Εδώ είναι η μανούλα'' να επιμένω να της λέω αλλά μιλάω σε ένα παιδί εκτός ελέγχου με μάτια κενά και με μια υπερφυσική, για την ηλικία του, σωματική δύναμη.
περισσότερα εδώ:
mommasdailylife
-----------------------------------------------------
Οι γνώμες των ειδικών

1. Νυχτερινοί τρόμοι
Πρόκειται για ξυπνήματα του παιδιού μέσα στην νύχτα που έχουν δραματικό χαρακτήρα. Συμβαίνουν κατά τις πρώτες ώρες ύπνου, κατά την διάρκεια δηλαδή του ύπνου που είναι περισσότερο βαθύς. Αγχώνουν και ανησυχούν πολύ τους γονείς γιατί το παιδί φαίνεται να βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή και δεν μπορεί να παρηγορηθεί.

Πόσο συχνοί είναι οι νυχτερινοί τρόμοι;
Εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 5% των παιδιών.


Σε ποια ηλικία εμφανίζονται;
Συνήθως κατά την προσχολική και νηπιακή ηλικία, αλλά μπορεί και κατά τα χρόνια του δημοτικού.


Ποια είναι τα συμπτώματα;
Το παιδί, ενώ βρίσκεται σε βαθύ ύπνο, ξαφνικά βγάζει συνήθως μια κραυγή και έπειτα δείχνει εξαιρετικά φοβισμένο. Μπορεί να κάνει έντονες, απότομες κινήσεις με τα χέρια και τα πόδια του, ή ακόμα και να περπατήσει νευρικά στο σπίτι σα να ψάχνει κάτι και δεν το βρίσκει. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου έχουν γρήγορη ανάσα και ταχυκαρδία. Παρουσιάζουν συμπτώματα αυξημένης έκκρισης αδρεναλίνης, με συνέπεια εφίδρωση, μυδρίαση και μάτια διάπλατα ανοιχτά. Το παιδί στο διάστημα αυτό δεν έχει επαφή με το περιβάλλον, δεν αναγνωρίζει τους γονείς και δεν μπορεί να παρηγορηθεί. Η διάρκεια του επεισοδίου είναι 5 με 10 λεπτά. Συνήθως συμβαίνει μόνο ένα επεισόδιο σε μια νύχτα, σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα επεισόδια μπορεί να επαναλαμβάνονται την ίδια νύχτα.


Ποια είναι τα αίτια των νυχτερινών τρόμων;
περισσότερα εδώ: pediatros-thes

2. Νυχτερινός τρόμος ή εφιάλτης;
Ένα φαινόμενο που αφορά περίπου το 40% των νηπίων ζητάει - και βρίσκει - εξηγήσεις
     
Συνήθως συμβαίνει γύρω στα μεσάνυχτα. Την ώρα που βρίσκεστε στον πιο βαθύ ύπνο, ένα ουρλιαχτό από το παιδικό δωμάτιo σας κάνει να πετάγεστε από το κρεβάτι. Τρέχετε στο κρεβάτι του παιδιού και το βρίσκετε καθιστό με τα μάτια ορθάνοιχτα να κλαίει τρομαγμένο.
Προσπαθείτε να το ηρεμήσετε, ακόμα και να του φωνάξετε, αλλά δείχνει να μην μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Η διάγνωση είναι «Pavor nocturnes» ή αλλιώς «κρίση νυχτερινού τρόμου». Ένα απόλυτα αβλαβές φαινόμενο που εκδηλώνεται, βάσει αμερικανικής έρευνας, στο 39% των παιδιών νηπιακής ηλικίας και συγκεκριμένα μεταξύ δύο και επτά ετών. Οι περισσότεροι γονείς την πρώτη φορά που βλέπουν το παιδί τους σε κρίση νυχτερινού τρόμου από τη μία σοκάρονται και από την άλλη αισθάνονται ανήμποροι να κάνουν κάτι για να το βοηθήσουν, αφού παρ' όλες τις προσπάθειές τους δεν καταφέρνουν να το συνεφέρουν.
Είναι αλήθεια πως εκείνη την ώρα το παιδί βιώνει μια κατάσταση στην οποία ο γονιός δεν έχει καμιά πρόσβαση. Όμως αυτό το στοιχείο κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη του να γνωρίζει τι ακριβώς του συμβαίνει.
Τρόμος vs εφιάλτης
Ο ύπνος είναι ένα κύκλος, βαθύς, ελαφρύς, ύπνος με όνειρα που διακόπτεται από τακτικές σύντομες περιόδους ξυπνήματος.
περισσότερα εδώ: imommy
 
3. Οι εφιάλτες και ο νυχτερινός τρόμος, πότε πρέπει να ανησυχήσετε.

Οι εφιάλτες και ο νυχτερινός τρόμος των παιδιών συνήθως δεν οφείλονται σε διανοητικά ή οργανικά προβλήματα. Προσοχή χρειάζεται μόνο για την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων. Συχνά εμφανίζονται έπειτα από ένα στρεσογόνο γεγονός, είτε ψυχολογικής είτε οργανικής φύσης.
Τους πρώτους έξι μήνες από το συμβάν το παιδί μπορεί να έχει εφιάλτες, μέχρι να συνηθίσει αυτό που το έχει ανησυχήσει ή στεναχωρήσει. Εάν οι εφιάλτες επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι δυνατόν να επηρεάσουν τις δραστηριότητές του κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο νυχτερινός τρόμος και η υπνοβασία που μπορεί να τον συνοδεύει, καθιστούν αναγκαία την προφύλαξη του παιδιού σας, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές για το παιδί (τοποθετήστε ειδικές διαχωριστικές πόρτες στις σκάλες και μη χρησιμοποιείτε ψηλά κρεβάτια γι´ αυτά τα παιδιά).
Για τα περισσότερα περιστατικά δεν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος. Εάν όμως τα επεισόδια είναι πολύ σοβαρά ή παρατεταμένης διάρκειας, πιθανότατα να χρειάζεται παρέμβαση ψυχολόγου.

Στεργιοπούλου Ελευθερία.
Ψυχολόγος για παιδιά, εφήβους, οικογένεια.
 
περισσότερα εδώ: rnews

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki