Tuesday 2 May 2023

Σωκράτης - Animated Φιλόσοφοι (video για παιδιά και όχι μόνο)

Ο Σωκράτης έζησε στην Αθήνα (το 470 π.Χ. ή 469 π.Χ. - 399 π.Χ.) ήταν Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος και μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού και ένας από τους ιδρυτές της Δυτικής φιλοσοφίας. 
Ενδεικτικό της σημασίας του για την Αρχαία ελληνική φιλοσοφία είναι ότι όλοι οι Έλληνες φιλόσοφοι πριν από αυτόν ονομάστηκαν Προσωκρατικοί
    Αναρίθμητοι είναι οι μελετητές που έχουν ασχοληθεί με τον Σωκράτη, στους αιώνες που ακολούθησαν το θάνατό του, πολλοί από τους οποίους είναι ιδιαίτερα φημισμένοι, έτσι ώστε ο W.K.C. Gutrie να γράψει πως «στο τέλος ο καθένας έχει το δικό του, ως ένα βαθμό Σωκράτη, που δεν είναι ίδιος ακριβώς με τον Σωκράτη κανενός άλλου.»
περισσότερα εδώ
Σωκράτης - Animated Φιλόσοφοι
https://www.youtube.com/watch?v=E9Jnk-ng_BQ

Socrates

https://www.youtube.com/watch?v=DqNe5VO5M4c

Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου: «Το γέλιο είναι ο ήχος του παιχνιδιού»...

Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου ξεκίνησε να εορτάζεται στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του δρος Μαντάν Κατάρια, που πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου.
Πηγή: © SanSimera.gr

... κάντε το παιδί να γελάσει με την ψυχή του.
Και μην ξεχνάτε πως το γέλιο είναι ένας υπέροχος τρόπος να δεθείτε με το παιδί και μοιραστείτε μικρές αλλά ανεκτίμητες στιγμές χαλάρωσης, ψυχικής ανάτασης και ευεξίας.
από Λίνα Σερέτη

Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, το παιχνίδι, η διασκέδαση και το γέλιο αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Ταυτόχρονα, ο τρόπος που διασκεδάζουν σηματοδοτεί τη πνευματική τους εξέλιξη, αφού έχουν την τάση να «παίζουν» και να γελάνε με όσα έχουν μόλις αντιληφθεί ή ανακαλύψει. 
Το γέλιο, όμως, πέρα από εκδήλωση έντονης χαράς, είναι αληθινή κοινωνικοποίηση και μια καλή ένδειξη πως νιώθουν άνετα με τον περίγυρό τους. 
Όταν ένα παιδί γελάει με την ψυχή του, ξέρουμε ότι περνάει καλά και είναι αληθινά ανέμελο, κάτι που είναι ζητούμενο για κάθε γονιό.
Όλοι συμφωνούμε πως το γέλιο είναι πηγή ζωής και ευεξίας για μικρούς και μεγάλους. Ο μηχανισμός του γέλιου, όμως, είναι πολύ διαφορετικός στα παιδιά απ’ ό,τι στους ενήλικες για τους οποίους, πολύ συχνά, λειτουργεί ως εκτόνωση ή παρηγοριά.

Για τα παιδιά π.χ., το πνευματώδες χιούμορ δεν είναι ποτέ το ζητούμενο και ο σαρκασμός ή η λεπτή ειρωνεία πέφτουν στο κενό. Δεν έχει καν σημασία το πόσο πετυχημένο είναι ένα αστείο. 
Σύμφωνα με τον Δρ. Ρόμπερτ Πρόβαϊν, το γέλιο ενός παιδιού είναι σαν τον «ήχο του παιχνιδιού» και η ευκολία με την οποία γελάει εντοπίζεται στην καλή σχέση του με τον γονιό ή εκείνον που παίζει μαζί του τη δεδομένη στιγμή. 
Με λίγα λόγια, τα παιδιά γελάνε πιο εύκολα, όταν νιώθουν ασφάλεια και αυτό – τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τουλάχιστον – συμβαίνει κυρίως με τους γονείς, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι «γελωτοποιοί» των παιδιών τους.
Για να κάνετε, λοιπόν το παιδί να γελάσει με την ψυχή του, συμφιλιωθείτε μ’ αυτόν τον διασκεδαστικό ρόλο – καθόλου δύσκολο – και να θυμάστε ότι:

Το γέλιο είναι κολλητικό
Λόγω της κοινωνικής του φύσης, το γέλιο είναι ένα από τα πράγματα που αγαπάμε να μοιραζόμαστε με τους άλλους και έτσι είναι εύκολο να ακολουθήσουμε κάποιον που γελάει, ακόμη κι αν δεν έχουμε τον ίδιο ενθουσιασμό για τον λόγο που το κάνει. 
Και ειδικά για τα παιδιά που λατρεύουν, όχι μόνο να σας μιμούνται, αλλά και να αντιδρούν αυθόρμητα στα ερεθίσματα που τους δίνετε, το γέλιο είναι αληθινά κολλητικό. 
Κάποιες φορές, το μόνο που χρειάζεται για να κάνετε το παιδί να γελάσει είναι, απλώς, να γελάσετε εσείς ακόμη κι αν δεν υπάρχει τίποτε αστείο. 

Οι «χαμένοι» πρέπει να είστε εσείς
Τα παιδιά είναι συνήθως σε μειονεκτική θέση απέναντί μας, γνωρίζουν πολύ λιγότερα από εμάς και νιώθουν έξω από τα νερά τους με την παραμικρή αλλαγή στο περιβάλλον τους. 
Αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνονται από νωρίς και μας προσφέρει την ευκαιρία να τους δώσουμε τη στιγμιαία αίσθηση ότι είναι πιο έξυπνα από εμάς. 
Αντιστρέψτε τους ρόλους, δημιουργήστε μια κατάσταση στην οποία εσείς «χάνετε» και το παιδί «κερδίζει» και θα δείτε τη χαρά του παιδιού να μετουσιώνετε σε γέλιο στη στιγμή.

Ο αιφνιδιασμός είναι το μισό αστείο
Το στήσιμο μιας κατάστασης και η ανατροπή της είναι ένα δομικό στοιχείο της κωμωδίας, αφού μια εντελώς απρόοπτη εξέλιξη προκαλεί ευκολότερα το γέλιο. 
Με τα παιδιά δεν χρειάζεται καν το «στήσιμο», αφού μπορεί να γελάσουν δυνατά απλώς και μόνο αν, εκεί που δεν το περιμένουν, τους κάνετε ένα... «μπαμ!» 
Εκεί που παίζετε με το παιδί, λοιπόν, βρείτε τρόπους να το αιφνιδιάζετε και να ανατρέπετε αυτό που περιμένει να συμβεί. Έτσι, το παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο διασκεδαστικό και για ‘κείνο και για εσάς.

Το «ανάρμοστο» χιούμορ δεν έχει ηλικία
Προφανώς, όταν λέμε «ανάρμοστο» δεν ευνοούμε τα αστεία που κάνουν οι μεγάλοι. Υπάρχουν, όμως, και στον κόσμο των παιδιών πράγματα που ψιλο-ντρεπόμαστε και αποφεύγουμε να μιλάμε γι’ αυτά, όπως π.χ. όσα γίνονται στην τουαλέτα. 
Και όταν ένα παιδί αντιληφθεί ότι οι σχετικές αναφορές δεν αρέσουν στους γονείς, συχνά αρέσκεται στο να δοκιμάζει τα όριά μας και να γελάει πονηρά κάνοντάς το. Είναι κάτι που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να κάνετε το παιδί να γελάσει, αλλά με προσοχή για να μην πάρει πολύ θάρρος.

Το γέλιο δεν φθίνει με τη επανάληψη
Ένα καλό αστείο είναι καλό όσες φορές και αν το ακούσεις, αλλά η επανάληψη μπορεί να είναι βαρετή για έναν ενήλικα που τείνει να ταυτίζει την ποιότητα με την ποικιλία. 
Για ένα παιδί, όμως, ένα αστείο γίνεται ακόμη καλύτερο όσο το επαναλαμβάνεις κι έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, ακόμη και αν πρόκειται για το πιο χαζό πράγμα στον κόσμο. 
Όταν κάτι δουλεύει, λοιπόν, μη διστάσετε να επιμείνετε σ’ αυτό ή σε διάφορες παραλλαγές του για να πάρετε όσο περισσότερα παιδικά γέλια μπορείτε.

Και μην ξεχνάτε πως το γέλιο είναι ένας υπέροχος τρόπος να δεθείτε με το παιδί και μοιραστείτε μικρές αλλά ανεκτίμητες στιγμές χαλάρωσης, ψυχικής ανάτασης και ευεξίας.

mama365

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki