Friday 3 September 2021

Έτσι θα εξοικειώσετε το παιδί με την προσωπική ευθύνη

Έτσι θα εξοικειώσετε το παιδί με την έννοια της προσωπικής ευθύνης ώστε να εξελιχθεί σε έναν υπεύθυνο και δυναμικό ενήλικα.

Η ανάληψη ευθυνών ξεκινά στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία και είναι ένα δώρο, που μπορείτε να τους χαρίσετε για να τα συνοδεύει και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

Όλα τα παιδιά σε κάποια φάση της ζωής τους ξεκινούν να λένε δικαιολογίες για την συμπεριφορά τους, χωρίς να δείχνουν υπευθυνότητα για όλα όσα κάνουν, γιατί ενδεχομένως δεν θέλουν να παραδεχθούν το λάθος τους. Δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε για αυτήν την συμπεριφορά, μιας και είναι ένα βασικό στάδιο της ανάπτυξής τους, είναι όμως σημαντικό να αντιμετωπίσετε αυτήν την φάση προληπτικά, ώστε να μην μετατραπούν σε ενήλικες που αρνούνται να παραδεχθούν τα σφάλματά τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ψυχραιμία

Αποφύγετε την ένταση ακόμα και όταν το παιδί σας επιμένει ότι δεν ευθύνεται εκείνο για το λάθος του, καθώς δεν θέλετε να εμπλακείτε σε ένα ανώφελο αγώνα για το ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι. Αντ’ αυτού απαντήστε ήρεμα στο παιδί, διευκρινίζοντάς του ότι η δικαιολογία που χρησιμοποιεί δεν σημαίνει ότι δεν είναι υπεύθυνο για την συμπεριφορά του. Δώστε του να καταλάβει με την συζήτησή σας ποια ακριβώς είναι η δικαιολογία που χρησιμοποιεί και υπενθυμίστε του ότι εκείνο έχει τον έλεγχο της συμπεριφοράς του και επομένως φέρει προσωπική ευθύνη.

Προσωπική ευθύνη

Ενθαρρύνετε την ανάληψη προσωπικής ευθύνης, μαθαίνοντας στο παιδί να διακρίνει την δικαιολογία από την εξήγηση των γεγονότων. Η εξήγηση εμπεριέχει την προσωπική ευθύνη για όλα όσα ενδεχομένως να έχουν συμβεί ενώ χρησιμοποιώντας δικαιολογίες, οι ευθύνες επιρρίπτονται σε οποιονδήποτε άλλο πλην του εαυτού μας. Στόχος της εξήγησης είναι να βοηθήσει τους άλλους να κατανοήσουν μία κατάσταση ενώ με την δικαιολογία απλά η ευθύνη ενός λάθους μετατίθεται σε κάποιον τρίτο. Είναι συχνό φαινόμενο, όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, να πέφτουν στην παγίδα, ακριβώς επειδή δεν τις έχουν διαχωρίσει. Αξίζει λοιπόν τον κόπο, να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει και να διαχωρίσει τις δύο έννοιες, ώστε να μετατραπεί αργότερα σε ένα πετυχημένο ενήλικα που οι γύρω του θα μπορούν να εμπιστευθούν.

Η δύναμη των επιλογών

Όταν το παιδί σας προσπαθήσει να κατηγορήσει κάποιον άλλον για την συμπεριφορά του ή το λάθος του, παραμένοντας ψύχραιμοι, εστιάστε την συζήτηση στις επιλογές του και τον τρόπο που αντιδρά σε όσα συμβαίνουν γύρω του. Είναι σημαντικό να του δείξετε ότι ανεξάρτητα από τις καταστάσεις, έχει πληθώρα επιλογών που μπορεί να ακολουθήσει αναφορικά με την συμπεριφορά του. Μπορεί οι εξωτερικές συνθήκες να μην το διευκόλυναν στο έργο του, ποιες ήταν όμως οι επιλογές που θα μπορούσε να ακολουθήσει ώστε τα πράγματα να είχαν μια διαφορετική έκβαση; Αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε και το παιδί σας, ώστε αφενός να κατανοήσει την πληθώρα των επιλογών του και αφετέρου να ενισχύσετε την υπευθυνότητά του.

imommy.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μίκης Θεοδωράκης: Τα παιδικά τραγούδια που έγραψε πριν ενηλικιωθεί

Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» για τη γειτονιά των αγγέλων, αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης σε ηλικία 96 ετών. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στο Πανελλήνιο. Ένας από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες και αγωνιστές, ένα άνθρωπος που έχει συνδεθεί με της σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος,  «έφυγε» για τη γειτονιά των αγγέλων αφήνοντας πίσω του πλούσια και ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Τα τραγούδια του έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, ο ίδιος έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις και το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ. Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, από όπερες και συμφωνική μουσική, μέχρι μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνη και λαϊκή, ενώ το 1964 συνέθεσε τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό παγκοσμίως, το γνωστό συρτάκι «Ζορμπάς».

Πηγή φωτογραφίας: Ιntime news

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973).

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979).

Τα παιδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Ένας απο τους πιο ιδιαίτερους δίσκους του γνωστού μουσικοσυνθέτη είναι αυτός που περιλαμβάνει παιδικά τραγούδια που έγραψε ο ίδιος, τα περισσότερα μάλιστα πριν καν ενηλικιωθεί. Ο δίσκος του «Μίκης Θεοδωράκης, 40 τραγούδια για παιδάκια και παιδιά» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1994 και περιλαμβάνει τραγούδια που, όπως ανέφερε στο σημείωμά του, γράφτηκαν «μέσα στην παγωνιά της Ιστορίας – στην δοκιμασία του ’40 – στην πρώτη μου εφηβεία».

Οι μελωδίες αυτές αποτελούν τις πρώτες απόπειρες του καλλιτέχνη να μελοποιήσει ποιήματα και στίχους από τον Βασίλη Ρώτα και τον Κωστή Παλαμά, μέχρι τον Διονύσιο Σολωμό και την Αντιγόνη Μεταξά. Ήταν τα πρώτα τραγούδια του μαθητή Μίκη που γράφηκαν από το 1937 μέχρι και το 1945. Το πρώτο, μάλιστα, του ήταν το αρ.10 «Tο καραβάκι» που έγραψε στην Πάτρα σε ηλικία μόλις 12 ετών.

Τα τραγούδια του δίσκου τραγουδούν η Παιδική Χορωδία & Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, ενώ την ευθύνη της ενορχήστρωσης και της διεύθυνσης χορωδίας, είχε ο Δημήτρης Καρβούνης.

Ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης με το μοναδικό ταλέντο και την τεράστια πορεία «έφυγε»,  μέσα όμως από τα τραγούδια, τις μελωδίες και τους αγώνες του θα μείνει για πάντα ζωντανός στις μνήμες τις δικές μας και των επόμενων γενεών.

Πηγή πληροφοριών: wikipedia.org / mikisguide.org

mothersblog.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki