Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2019

Γρανίτα από Καρπούζι μας έφτιαξε ο Mπαμπάκας!! - Watermelon Granita

Καρπούζια, παγάκια, καλαμάκια, φύγαμε…
Watermelon Granita 

1. Παίρνουμε όλα τα υλικά

– 300 gr καθαρισμένο καρπούζι χωρίς κουκούτσια

– 2 κουταλιές μέλι

– 2 κουταλιές χυμό λεμόνι

2. Τα χτυπάμε όλα στο μπλέντερ

Βρρρρρρ…..
.................


η συνέχεια στη Μητερούλα
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Παιχνίδια στη λάσπη για πιο υγιή παιδιά

Πότε ήταν η τελευταία φορά που τα παιδιά σου έπαιξαν με τη λάσπη; 
Που ανακάτεψαν χώμα με νερό και βούτηξαν τα χέρια τους μέσα, για να φτιάξουν πολιτείες και δρόμους και πίτες; 
Που λασπώθηκαν από την κορφή μέχρι τα νύχια; 
Πώς θα σου φαινόταν αν το παιδί σου γυρνούσε από το σχολείο με μια τσάντα γεμάτη λασπωμένα ρούχα;
Η αλήθεια είναι ότι στη σημερινή αποστειρωμένη εποχή των εκπαιδευτικών παιχνιδιών, των video games και των tablet, τα παιδιά έχουν όλο και λιγότερες ευκαιρίες να έρθουν σε επαφή με τη λάσπη και το παιχνίδι με φυσικά υλικά. 
Κι όμως! 
Τα παιχνίδια στη λάσπη είναι τα αγαπημένα των παιδιών από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος. 
Άλλωστε οι παιδικές αναμνήσεις των περισσότερων από εμάς είναι υπέροχα λασπωμένες.
Η λάσπη, όμως, δεν είναι απλά διασκεδαστική. Έχει πολλά οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για την ανάπτυξη των παιδιών.
Τα οφέλη του παιχνιδιού με τη λάσπη
Οι επιστήμονες το 2007 επιβεβαίωσαν αυτό που τα παιδιά γνωρίζουν ενστικτωδώς από τη στιγμή που γεννιούνται. 

Το παιχνίδι με τη λάσπη χαρίζει ευτυχία. 
Ένα βακτήριο που περιέχεται στο χώμα, το μυκοβακτηρίδιο Vaccae, όχι μόνο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, αλλά αυξάνει και τα επίπεδα της σεροτονίνης του εγκεφάλου, της γνωστής ορμόνης της ευτυχίας. 
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τακτική έκθεση των παιδιών σε αυτό το βακτήριο μέσω της επαφής με τη λάσπη, τα κάνει ευτυχισμένα.

Άλλωστε είναι πλέον γνωστό ότι το υπερβολικά αποστειρωμένο περιβάλλον στο οποίο ζουν τα παιδιά σήμερα έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση αλλεργιών και άσθματος. 
Η βρομιά και τα μικρόβια που υπάρχουν στη λάσπη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και εμποδίζουν την ανάπτυξη αλλεργιών.
Η λάσπη επιπλέον κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα. 
Όχι μόνο επειδή το μυκοβακτηρίδιο Vaccae ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, αλλά και εξαιτίας των πολυάριθμων ερεθισμάτων που χαρίζει το παιχνίδι με αυτή.

Σκέψου ότι μια και μόνο λακκούβα με λάσπη μπορεί να είναι συγχρόνως:
- ένα εργαστήριο φυσικών επιστημών, όπου τα παιδιά ανακατεύουν, πειραματίζονται με διάφορα φυσικά υλικά και φυσικές μεθόδους, παρατηρούν και διαπιστώνουν.
- ένα μαθηματικό εργαστήριο, όπου οι ποσότητες αποκτούν φυσική υπόσταση, τα προβλήματα που προκύπτουν στις κατασκευές αντιμετωπίζονται και λύνονται και γίνονται συγκρίσεις του πριν και του μετά
- ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο, όπου φτιάχνονται γλυπτά, δρόμοι, αγάλματα, πίτες, γλυκά και χίλια άλλα τόσα, με ένα υλικό που όμοιο του δεν υπάρχει. Ούτε καν ο πηλός ή η πλαστελίνη μπορούν να συγκριθούν με τη λάσπη, καθώς η σύσταση τους είναι συγκεκριμένη, ενώ η λάσπη μπορεί να έχει αμέτρητες υφές.
- ένας χώρος έκφρασης της δημιουργικότητας, όπου η αυτοπεποίθηση του παιδιού χτίζεται κάθε λεπτό, καθώς τα παιδιά μπορούν να δημιουργούν ελεύθερα χωρίς το φόβο ότι θα κάνουν λάθος.
- ένα παιχνίδι εξάσκησης της λεπτής κινητικότητας.
μια αφορμή για ανάπτυξη της κοινωνικότητας του παιδιού, την ώρα που συνεργάζεται, διαπραγματεύεται, επικοινωνεί, μοιράζεται και παράγει αποτέλεσμα μαζί με άλλα παιδιά.

Μια ακόμη μαγική ιδιότητα της λάσπης είναι ότι προσαρμόζεται στην ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. 
Τα μικρότερα παιδιά ή αυτά που είναι λιγότερο ανεπτυγμένα κινητικά επωφελούνται από παιχνίδια αισθητηριακά, την ώρα που μεγαλύτερα ή περισσότερο ανεπτυγμένα παιδιά θέτουν ξεκάθαρους στόχους και σκαρφίζονται τρόπους για να τους πετύχουν. 
Η λάσπη δεν απαιτεί από τα παιδιά. 
Είναι εκεί για να συναντήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες και ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού, χωρίς να υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να παίξεις με αυτή. 
Αυτός είναι και ο λόγος που σε πολλά σχολεία του εξωτερικού υπάρχουν πλέον χώροι για λασπωμένα παιχνίδια, όπως είναι οι γνωστές «κουζίνες λάσπης«.

Το παιχνίδι με τη λάσπη φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τη φύση. 

Η σημερινή ζωή, ειδικά στις πόλεις, κρατάει τα παιδιά μακριά ...
....
η συνέχεια εδώ: e-mama
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Απασχολημένα νήπια – Ήρεμοι γονείς

Οι νέοι γονείς ακούνε διαρκώς προειδοποιήσεις για τους άυπνους πρώτους μήνες με το μωρό τους. 
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή με τα νήπια ταυτίζεται με την ξεκούραση.
Σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ώρες σωματικής δραστηριότητας την ημέρα προκειμένου να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. 
Φροντίζοντας τα παιδιά μας να κινούνται όσο πρέπει, ενισχύουμε το καρδιαγγειακό τους σύστημα, τον συντονισμό και τον έλεγχο των κινήσεών τους, αλλά και ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής και της συγκέντρωσής τους. 
Ωστόσο, αν αφήσουμε το δίχρονο παιδί μας να ακολουθήσει τις έμφυτες τάσεις του, το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει εξαντλητικό για εμάς και – το σημαντικότερο – επικίνδυνο για εκείνο. 

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί εύκολοι τρόποι να κρατήσουμε ένα υπερκινητικό νήπιο απασχολημένο και να το βοηθήσουμε να εκτονώσει σωστά την ενέργειά του.

Μεγαλώστε μικρούς εξερευνητές
Ίσως δεν υπάρχει μεγαλύτερος άθλος για έναν γονιό από το να κρατήσει το παιδί του ήρεμο και απασχολημένο σε ένα νέο μέρος με νέα πρόσωπα. 
Η λύση μπορεί να βρίσκεται στο να του επιτρέψετε να ανακαλύψει το καινούριο περιβάλλον, πάντα υπό την επίβλεψή σας. 
Αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει την ανεξαρτησία αλλά και την υγιή περιέργειά του, δεξιότητες που θα χρειαστεί σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του. Επιπλέον, τα παιδιά που έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο με τις ίδιες τους τις αισθήσεις, τείνουν να είναι πιο ήρεμα και συνεργάσιμα.

Βρείτε καλές επιρροές
Η επαφή του μικρού σας με το μεγαλύτερο αδερφάκι του ή με άλλα νήπια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κινηθεί ενώ παράλληλα δέχεται αρκετά ερεθίσματα για να παραμείνει απασχολημένο. 
Στην ιδανική περίπτωση που το άλλο παιδάκι είναι από έξι μήνες έως ένα χρόνο μεγαλύτερο, το παιδί σας θα έχει την ευκαιρία να μιμηθεί τη γλώσσα και τις κινήσεις του, τον τρόπο που μαθαίνει αλλά και τις κοινωνικές και συναισθηματικές του δεξιότητες. 
Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο παιδί διδάσκεται συμπεριφορές που είναι πολύτιμες για την συναισθηματική του ευφυΐα, όπως η υπομονή και η φροντίδα προς τους άλλους.

Μετατρέψτε τα πάντα σε περιπέτεια
Ακόμη και αν η περιέργεια του παιδιού σας είναι ανεξάντλητη, είναι πιθανό οι δημόσιοι χώροι με το πλήθος των άγνωστων μεταβλητών τους να του δημιουργούν άγχος, το οποίο με τη σειρά του δεν του επιτρέπει να ελέγξει αποτελεσματικά τις συναισθηματικές του αντιδράσεις. 
Μια στρατηγική που ενδεχομένως σας βοηθήσει να το κρατήσετε ήρεμο, είναι να προσπαθείτε να μετατρέπετε κάθε νέο περιβάλλον σε περιπέτεια, μιλώντας του με ενθουσιασμό για τα όσα πρόκειται να κάνετε εκεί. 
Αν αυτό αποτύχει, μπορείτε να δοκιμάσετε να του δώσετε κάτι να φάει ή να το ενθαρρύνετε να τραγουδήσει. Αυτές οι δραστηριότητες διεγείρουν το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο βρίσκεται εκατέρωθεν του λάρυγγα και κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνουν το άγχος και την συνακόλουθη συμπεριφορά του νηπίου σας.

Αγκαλιάστε την ακαταστασία
Μπορεί η προσπάθεια να κρατήσουμε το σπίτι μας καθαρό ενώ μεγαλώνουμε ένα τρίχρονο παιδί να μοιάζει με το μαρτύριο του Σισύφου, όμως φαίνεται πως η ακαταστασία κάνει καλό στην ανάπτυξή του. 
Συγκεκριμένα, ενισχύει τις δεξιότητές του που συνδέονται με τη μάθηση, το συντονισμό, τις αδρές και λεπτές κινήσεις και την συγκέντρωση. 
Η χρυσή τομή ανάμεσα στις ανάγκες σας μπορεί να βρεθεί αν επιλέξετε εσείς τα όρια εντός των οποίων το παιδί θα μπορεί να ασχοληθεί με τις πλαστελίνες, τη ζωγραφική ή τα παιχνίδια με το νερό, αλλά και αν φροντίσετε να συμμετέχει και εκείνο στην τακτοποίηση που θα ακολουθήσει.

Εκμεταλλευτείτε καθημερινά αντικείμενα
Το παιδί σας βαριέται γρήγορα τα παιχνίδια του, είναι όμως εξοπλισμένο με ένα εργαλείο που είναι από μόνο του αρκετό για να το διασκεδάσει: Πρόκειται, φυσικά, για την φαντασία του. 
Ένα απλό κουτί, ένα σκουπόξυλο, μια πλαστική τσιμπίδα μπορούν να μεταμορφωθούν σε οτιδήποτε αν ενθαρρύνετε το μικρό σας να τα κοιτάξει «με άλλο μάτι». 
Μάλιστα, το παιχνίδι με οικιακά αντικείμενα μπορεί να το βοηθήσει να ενισχύσει μία σειρά από χρήσιμες δεξιότητες – αρκεί, φυσικά, να είναι ασφαλή για παιδική χρήση!

Πιάστε τον ρυθμό
Τα νήπια έχουν μια έμφυτη τάση προς τον ρυθμό και τη μουσική, πράγμα που μπορείτε να αξιοποιήσετε για να διασφαλίσετε ότι θα κινούνται όσο – αλλά και όπως – πρέπει. 
Εκτός της πληθώρα παιδικών τραγουδιών που καλούν τα παιδιά σε συγκεκριμένες κινήσεις (ένα καλό παράδειγμα είναι το «κεφάλι – ώμοι – γόνατα και πόδια»), το μικρό σας θα ενθουσιαστεί αν του χαρίσετε το δικό του «μουσικό όργανο». 
Μια πολύ εύκολη κατασκευή είναι ένα ζευγάρι μαράκες φτιαγμένες από πλαστικά μπουκάλια γεμισμένα με ρύζι.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου
Αν η πιο συνηθισμένη αιτία υπερκινητικότητας στο σπίτι σας είναι η ανάγκη του παιδιού σας για προσοχή, ίσως καταφέρετε να το κρατήσετε απασχολημένο συμπεριλαμβάνοντάς το στη δραστηριότητα που δεν σας επιτρέπει να του αφιερωθείτε εκείνη τη στιγμή. 
Φυσικά, όλοι ξέρουμε ότι η συμβολή του δεν θα σας ξεκουράσει, όμως θα του αποσπάσει την προσοχή για αρκετή ώρα ώστε να παραμείνει ήρεμο. 
Παράλληλα, το γεγονός ότι θα το έχετε αντιμετωπίσει ως «μεγάλο παιδί» θα το μάθει να πιστεύει στον εαυτό του και να παίρνει πρωτοβουλίες για να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες που προκύπτουν στο σπίτι.

Κάντε φούσκες
Όταν θέλουμε να απασχολήσουμε ένα νήπιο, οι σαπουνόφουσκες είναι πάντα καλή ιδέα. 
Εκτός από την απόλαυση που αντλούν τα μικρά μας κυνηγώντας αυτές τις εύθραυστες ιριδίζουσες σφαίρες, μαθαίνουν και να συντονίζουν τα μάτια με τα χέρια τους, να ακολουθούν πράγματα με το βλέμμα τους, να αντιλαμβάνονται τον χώρο και να έχουν αίσθηση της κατεύθυνσης. 
Και, όπως όλοι ξέρουμε, είναι ικανά να ασχολούνται μαζί τους για πάρα πολλή ώρα!

in.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι