Wednesday 5 June 2019

Διακοπές ζευγαριών και Διακοπές με παιδιά!

Να η διαφορά! 
Διακοπές ζευγαριών και Διακοπές με παιδιά!
Διακοπές ζευγαριού:
Όταν ένα ζευγάρι πάει διακοπές μαζί, χωρίς παιδιά, το πρωινό του ξύπνημα έχει ποιότητα: χωρίς ξυπνητήρι, χωρίς έγνοιες, με πρωινό χουζούρεμα και τρεχάλα την τελευταία στιγμή για να προλάβει τον πρωινό μπουφέ…
Διακοπές με παιδιά:
Στις διακοπές με παιδιά το εγερτήριο ξεκινάει από το μαύρο χάραμα… Τα παιδιά θέλουν να σηκωθούν, να φάνε, να παίξουν, να κολυμπήσουν, βιάζονται να τα κάνουν όλα μαζί, γκρινιάζουν, τσακώνονται…

**********
Διακοπές ζευγαριού:«Σε ποια παραλία θα πάμε; Να είναι απρόσιτη! Να είναι μαγευτική! Να έχει ρομαντικό ηλιοβασίλεμα! Να έχει άνετες ξαπλώστρες να αράξουμε, να χαλαρώσουμε, να διαβάσουμε κάτι, να ξεκουραστούμε».
Διακοπές με παιδιά:«Σε ποια παραλία θα πάμε; Να είναι οργανωμένη! Να έχει καμιά καντίνα για τα παιδιά! Να μην έχει πέτρες! Να μην έχει αχινούς! Να μη θέλει πολύ περπάτημα για να φτάσουμε και μας πάρουν τ’ αυτιά στη γκρίνια! Να έχει χώρο να παίξουν με τα κουβαδάκια τους!».
**********
Διακοπές ζευγαριού:
«Τι κοκτέιλ θα πάρεις; Μήπως να δοκιμάσουμε και ένα δεύτερο; Αυτό το beach bar έχει φανταστική θέα… η μουσική είναι τέλεια… ας πιούμε και ένα τρίτο κοκτέιλ, εδώ τα κάνουν πολύ ελαφρά και είναι στ’ αλήθεια χαλαρωτικά...»
Διακοπές με παιδιά:
«Μαμάαααα! Νερό!», «Μαμάαααα! Χυμό!», «Μαμάαααα! Παγωτό!». Η μαμά είναι τυχερή αν πιει μια γουλιά από το καφέ του μπαμπά που έχει ζεσταθεί τόση ώρα στον ήλιο και έχει μια ιδέα άμμο μέσα…
**********
Διακοπές ζευγαριού:
Οι επιλογές διασκέδασης σχετίζονται με το τι αρέσει στο ζευγάρι, με πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν, αξιοθέατα που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν, δραστηριότητες που θα τους άρεσε να δοκιμάσουν. Οι επιλογές προέρχονται αποκλειστικά από τον κόσμο των ενηλίκων και η ατομική θέληση του κάθε μέλους του ζευγαριού γίνεται το επίκεντρο των αποφάσεων σχετικά με το πώς το ζευγάρι θα περάσει τη μέρα του. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί το ζευγάρι να επιλέξει ουδέτερες επιλογές (πχ να φάει στο εστιατόριο του ξενοδοχείου), επειδή αυτό είναι πιο βολικό.
Διακοπές με παιδιά:
Οι επιλογές διασκέδασης σχετίζονται αποκλειστικά με το τι αρέσει στα παιδιά, με πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν τα παιδιά και οι ενήλικες δε θα τα διάλεγαν ποτέ από μόνοι τους… Νεροτσουλήθρες, κάστρα στην άμμο, βόλτα στο κοντινό αυτοσχέδιο λούνα παρκ…
**********
Διακοπές ζευγαριού:
Το ζευγάρι επιλέγει γκουρμέ εστιατόρια, παράξενα φαγητά, κουζίνα με χρυσούς σκούφους. Η ιεροτελεστία του φαγητού είναι ιδιαίτερη, τα σερβίτσια και τα τραπεζομάντηλα προσεγμένα, το περιβάλλον ιδιαίτερα όμορφο… Όλη η εμπειρία του δείπνου είναι απολαυστική, σε κάθε λεπτομέρεια.
Διακοπές με παιδιά:
Οι επιλογές περιορίζονται στην κοντινή ταβέρνα, σουβλατζίδικο, φαστφουντάδικο, ή στα μέρη που έχουν και άλλα παιδιά που τρέχουν, κυνηγιούνται, φωνάζουν, πέφτουν, κλαίνε και τα κυνηγάνε οι γονείς τους οι οποίοι επίσης φωνάζουν «πρόσεχε!», «μη!», «να παίζεις και τον αδερφό σου!» και άλλα τέτοια. Όλη η εμπειρία του φαγητού είναι στρεσαριστική και αγχωτική.
**********
Διακοπές ζευγαριού:
Το ζευγάρι έχει την ευκαιρία να συζητήσει για ένα σωρό θέματα: τη σχέση τους, πώς θα περάσουν τη μέρα τους, συναισθηματικά, κοινωνικά ή γενικότερα ζητήματα, να κάνουν μελλοντικά σχέδια και άλλες παρόμοιες ενήλικες συζητήσεις
Διακοπές με παιδιά:
Οι επιλογές συζήτησης περιορίζονται σε θέματα προσχολικής ηλικίας με τα παιδιά, σε διαλόγους σχετικά με παιχνίδια, φίλους, ή επίλυση τσακωμών των παιδιών. Και όταν τελικά τα παιδιά κοιμηθούν και οι γονείς βρεθούν μόνοι, είναι τόσο εξαντλημένοι που τους παίρνει ο ύπνος και αυτούς.
**********
Διακοπές ζευγαριού:
Το ζευγάρι κάνει σεξ! Όταν θέλει, όπου θέλει, όπως θέλει!
Διακοπές με παιδιά:
Σεξ υπήρχε κάποτε, όπως βεβαιώνει και η ύπαρξη των παιδιών, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν ζορίσει! Μεταξύ της παρουσίας των παιδιών, της κούρασης και της εξάντλησης, η σεξουαλική διάθεση πέφτει… 
**********
Κάτι τελευταίο για τις διακοπές με παιδιά:

ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ ΑΓΑΘΟ! 
Παρόλα τα δύσκολα, οι καλές στιγμές είναι περισσότερες και εντονότερες! Η χαρά και η ευτυχία των οικογενειακών διακοπών είναι κάτι που δε θα άλλαζα με τίποτα!

greekpsychologypages
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Έτσι θα έρθετε πιο κοντά στο Παιδί σας

Ρουτίνα, καθημερινό πρόγραμμα, υποχρεώσεις, «μη» και «πρέπει» και «κάνε γρήγορα, μη χαζεύεις» είναι στην καθημερινότητα όλων των γονιών.  

Μερικές φορές οι γονείς φωνάζουν στα παιδιά τους, πρέπει να τους βάλουν όρια ή να τα τιμωρήσουν, να τους αρνηθούν κάποια χάρη, να τα μαλώσουν, να τους δείξουν το σωστό και να τα βοηθήσουν να αλλάξουν συμπεριφορά- και οι 24 ώρες την ημέρας δεν είναι ποτέ αρκετές για να γίνουν όλα όσα πρέπει!  Μερικές φορές τα παιδιά αισθάνονται ότι πιέζονται, ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ή ότι οι γονείς είναι «κακοί» ή βγάζουν κάτι αρνητικό.  Οι έρευνες λένε ότι για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση με κάποιο άλλο άτομο χρειαζόμαστε πέντε θετικές αλληλεπιδράσεις.  Και αυτές ακριβώς οι καλές στιγμές είναι που εξουδετερώνουν τα αρνητικά που προκύπτουν στη σχέση με τα παιδιά και τελικά μένει η αγάπη, η αίσθηση του ‘μαζί’ και ο γερός οικογενειακός δεσμός.
Πώς μπορούν οι γονείς να αυξήσουν τις θετικές στιγμές με τα παιδιά τους μέσα στην καθημερινότητά τους;  Με λίγηφαντασία!

Αν εφαρμόσετε τις 20 παρακάτω απλές και γρήγορες ιδέες, ξεκινώντας σήμερα, σε 30 μέρες θα έχουν παγιωθεί σε μια νέα καλή συνήθεια!  Να λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για να έρθετε πιο κοντά στο παιδί σας:  
  1. Την ώρα του πρωινού ξυπνήματος αφιερώστε 4-5 λεπτά για αγκαλίτσα στο κρεβάτι του με το κάθε παιδί (ναι, θα πρέπει να βάλετε το ξυπνητήρι λίγο νωρίτερα, αλλά αξίζει 100% τον κόπο!).  Επίσης, κάτι που εφάρμοσα με τεράστια επιτυχία, είναι να ξυπνάω τα παιδιά μου με αγαπημένα τους τραγούδια κάθε πρωί!
  2. Πάρτε πρωινό μαζί με τα παιδιά σας, κοιτάξτε το καθένα χωριστά στα μάτια, αποκαλέστε το με το όνομά του και ρωτήστε το να σας πει τι περιμένει από τη μέρα του.  
  3. Καταργήστε τις πρωινές φωνές για να βιαστεί το παιδί!  Είτε παίξτε το παιχνίδι «ας κερδίσουμε το ρολόι» (και να δούμε αν το ρολόι ή το παιδί θα κάνει πιο γρήγορα) είτε χρησιμοποιήστε ένα κολλάζ με φωτογραφίες που δείχνουν τι πρέπει να κάνει το παιδί στην πρωινή του ρουτίνα.  Ενθαρρύνετε το παιδί να γίνει «αρχηγός» και να εκτελέσει όλες τις «αποστολές» σύμφωνα με το κολλάζ.  Ενθαρρύνετέ το με χαμόγελα και λέγοντας τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια.
  4. Σε ένα χρωματιστό χαρτάκι ή σε ένα απλό χαρτί ζωγραφίστε μια καρδιά και γράψτε του «σε αγαπώ» ή ένα μικρό σημείωμα και βάλτε το στην τσάντα του.  Λειτουργεί ακόμα και με μικρά παιδιά που δεν ξέρουν να διαβάζουν!  
  5. Αν πηγαίνετε εσείς το παιδί στο σχολείο με αυτοκίνητο βάλτε παιδικά τραγούδια και τραγουδήστε μαζί.  Αν στέκεστε στη στάση του σχολικού δοκιμάστε να κάνετε κουτσό παρέα ή να παίξετε ένα παιχνίδι με τα χέρια.  Αν περπατάτε, συζητήστε, πέστε ανέκδοτα, παρατηρήστε διάφορα πράγματα στη διαδρομή…
  6. Αποχαιρετώντας το παιδί σας για το σταθμό/σχολείο αντί να του δώσετε κάποια συμβουλή να είναι καλό παιδί πέστε του από την καρδιά σας «να περάσεις τέλεια! Θα μου λείψεις ως το μεσημέρι και δε βλέπω την ώρα να γυρίσεις να μου πεις όλα τα ωραία πράγματα που θα κάνεις σήμερα!».
  7. Δημιουργήστε μικρές οάσεις ηρεμίας για τον εαυτό σας!  Μέσα στη μέρα σας, για λίγα λεπτά κλείστε τα μάτια, αδειάστε το μυαλό σας από σκέψεις, βρείτε μέσα σας το ζεστό εκείνο κομμάτι του εαυτού σας που έχει αγάπη και χαρά ζωής.   Αν και ακούγετε απλό, δε φαντάζεστε πόσο αναζωογονητικό είναι αν δεν το δοκιμάσετε!
  8. Επιστρέφοντας στο σπίτι ετοιμάστε από πριν μια λίστα με ψώνια/φαγητό/δουλειές ή καθήκοντα που πρέπει να γίνουν.  Πριν ξεκινήσετε να κάνετε όσα πρέπει, αφιερώστε μερικά λεπτά στο παιδί σας και χωρίς άλλους περισπασμούς (πχ να μη τσεκάρετε η-μειλς ή να μην απαντάτε σε sms) ρωτήστε το για τη μέρα του και πείτε του δυο λόγια για τη δική σας.
  9. Αν τα παιδιά σας αρχίσουν να τσακώνονται μη βάλετε τις φωνές: διατηρήστε την αίσθηση του χιούμορ σας και κάντε τον διαιτητή χωρίς να παίρνετε το μέρος του ενός ή του άλλου, αλλά ενθαρρύνοντάς τα να βρουν μια λύση.  Στη συνέχεια επιβραβεύστε τη συμφωνία και τη συνεργασία τους.
  10. Όταν το παιδί σας έχει ένα παράλογο ξέσπασμα επειδή πχ η σάλτσα ακούμπησε στο ρύζι μέσα στο πιάτο του, μη σπεύσετε να βάλετε τις φωνές!  Θυμηθείτε ότι το παιδί σας νιώθει δυστυχισμένο, στρεσαρισμένο ή κουρασμένο και δεν έχει ένα κρυφό σχέδιο να σας τη σπάσει προσωπικά!  Μη σπεύσετε να του αλλάξετε πιάτο για να λύσετε το πρόβλημα!  Εφόσον η πραγματική αιτία είναι άλλη από αυτό που φαίνεται, θα πρέπει να ανταποκριθείτε σε αυτό που το παιδί σας χρειάζεται πραγματικά!  Μείνετε κοντά του, δείξτε του κατανόηση, μιλήστε του για τα συναισθήματά του, αγκαλιάστε του.  Ίσως το παιδί κλάψει, ίσως κουρνιάσει στην αγκαλιά σας, αλλά σίγουρα μετά θα νιώσει κι αυτό κι εσείς καλύτερα!  
  11. Αν το παιδί σας γκρινιάζει για τα μαθήματά του, γκρινιάξτε λίγο κι εσείς μαζί του για τις δυσκολίες της μαθητικής ζωής και στη συνέχεια ενθαρρύνετέ το ή βοηθήστε το να κάνει τα μαθήματά του.  
  12. Γελάστε με τα ανέκδοτα που σας λέει.
  13. Βρέστε 10-15 λεπτά μέσα στη μέρα και αφιερώστε τα χωριστά στο κάθε παιδί κάνοντας κάτι μαζί και δείχνοντας την αγάπη σας και την προσοχή σας στο συγκεκριμένο παιδί αποκλειστικά.  Αυτή η καλή συνήθεια μεταμορφώνει τη σχέση γονιού παιδιού!
  14. Την ώρα του φαγητού μοιραστείτε τα νέα σας.  Το κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να πει κάτι για το πώς πέρασε.  Ενθαρρύνετε τα παιδιά να βρουν κάτι θετικό και όμορφο μέσα στη μέρα τους.
  15. Παίξτε μαξιλαροπόλεμο για 2 λεπτά πριν πάτε για το βραδινό μπάνιο του παιδιού.
  16. Δυσκολία να σταματήσει το παιχνίδι και να πάει για ύπνο;  Δείξτε του ότι το καταλαβαίνετε, διατηρήστε την αίσθηση του χιούμορ σας, αλλά επιμείνετε σταθερά και οδηγήστε το τελικά για ύπνο.
  17. Μάθετε να ακούτε από μικρή ηλικία όλα τα προβλήματα με τους φίλους και τις φίλες χωρίς να κρίνετε και χωρίς να προσπαθείτε απαραιτήτως να δώσετε λύσεις. Δείξτε κατανόηση για τις ‘δυσκολίες της ζωής’ και πίστη στις δυνάμεις του παιδιού σας να τα καταφέρει.
  18. Παρατηρήστε τη δική σας διάθεση προς το τέλος της ημέρας: έχετε κουραστεί;  Έχετε εκνευριστεί;  Νιώθετε ότι θα έχετε ένα ξέσπασμα θυμού επειδή το παιδί δε συνεργάζεται;  Εξηγήστε του πώς νιώθετε, τονίστε ότι έφτασε η ώρα για τη δική σας και τη δική του ξεκούραση και με μια ζεστή καληνύχτα, αγκαλιαστείτε και δώστε ραντεβού το επόμενο πρωί!
  19. Μάθετε να απολαμβάνετε την ώρα της ανάγνωσης βιβλίου το βράδυ!  Διαλέξτε έναν βολικό χώρο, πχ αγκαλιά στο δικό σας κρεβάτι ή μια αναπαυτική πολυθρόνα ή αν χωράτε μέσα, αλλιώς κολλητά στο κρεβάτι του παιδιού σας.  Απολαύστε τη μυρωδιά των φρεσκολουσμένων μαλλιών του, τη ζεστασιά του, το χαμόγελό του.  Χαλαρώστε μαζί με το παιδί και καληνυχτίστε το δίνοντάς του την αίσθηση ότι το αγαπάτε και ότι είναι ασφαλές.
  20. Σβήστε το φως και αφιερώστε μερικά λεπτά στο κάθε παιδί: χαϊδεύοντάς του την πλάτη πέστε του πόσο το αγαπάτε, ότι έχει τη δική του σπέσιαλ θέση στην καρδιά σας και ότι νιώθετε πολύ τυχερή/ός που είναι το δικό σας μοναδικό και καταπληκτικό παιδί!
Σας φαίνονται δύσκολα;  Δεν είναι! Χρειάζεται να επενδύσετε λίγο χρόνο και ενέργεια για να αλλάξετε τις συνήθειές σας, αλλά, πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο, γιατί έτσι θα είστε πιο ήρεμοι, τα παιδιά σας θα έχουν καλύτερη συμπεριφορά και συνεργασία και όταν με το καλό φτάσουν στην εφηβεία θα έχουν μια καλή και ποιοτική σχέση μαζί σας!
Δρ Λίζα
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki