Αυτό επιχειρεί εδώ και χρόνια η γειτονική μας χώρα και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα. Απτό παράδειγμα η τοποθέτηση των εγκαινίων, για μία έκθεση που αφορά στην Κωνσταντινούπολη, στις 28 Μαΐου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Από το Βυζάντιο στην Ιστανμπούλ: 8.000 χρόνια Ιστορίας» τοποθετήθηκαν από τους διοργανωτές την παραμονή της επετείου της Άλωσης, ημέρα κατά την οποία στην Πόλη γίνονται εορτασμοί με γενίτσαρους που φορούν στολές εποχής και παρουσιάζουν σχετικά δρώμενα.
Η έκθεση θα λειτουργεί στο Μουσείο του Πανεπιστημίου Σακίπ Σαμπαντζί μέχρι τις 28 Αυγούστου. Η Ελλάδα μετέχει στην έκθεση με αντικείμενα από κρατικά και ιδιωτικά μουσεία της, για τα οποία το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε έγκριση εξαγωγής. Τα περισσότερα από αυτά τα στείλαμε σε ανάλογη έκθεση στο «Γκραν Παλαί» του Παρισιού το φθινόπωρο του 2009. Επομένως, δεν τίθεται θέμα μη αποστολής τους.
Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε είναι αν θα μετάσχουμε επίσημα ως χώρα στα εγκαίνια. Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Οι Τούρκοι κάνουν τη δουλειά τους και εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας.  
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, φαίνεται να έχει κατανοήσει το θέμα σε βάθος. Όπως έλεγε προχτές, δίνει μεγάλη σημασία στο βυζαντινό πολιτισμό. Σκοπεύει, μάλιστα, έπειτα από συνομιλία του με ειδικούς, να καταθέσει προτάσεις στην υπουργό Παιδείας για αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας του.
Στην έκθεση η Ελλάδα θα στείλει εικόνες, μολυβδόβουλα, αντίγραφα χρυσόβουλων βυζαντινών αυτοκρατόρων, κοσμήματα κ.ά. Προέρχονται από τα Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Κανελλοπούλου, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, Νομισματικό Μουσείο και Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Η περιγραφή από την επίσημη ιστοσελίδα της Κωνσταντινούπολης -πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010- είναι απολύτως ενδεικτική. Όπως αναφέρεται, «θα παρουσιαστεί η ιστορία της Ιστανμπούλ πριν από την Άλωση, ξεκινώντας από το σημείο όπου αυτή ιδρύθηκε, στο Μουσείο του Πανεπιστημίου Σακίπ Σαμπαντζί. Η διαδικασία, που ξεκίνησε όταν η πόλη ήταν επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και κατέληξε στο να είναι πρωτεύουσα, η μετέπειτα ανάπτυξη, οι περίοδοι αποτελμάτωσης και παρακμής θα παρασταθούν, όπως επίσης και η ανάκαμψη της πόλης με την κατάκτηση από τους Τούρκους, θα παρουσιαστούν μέσα από αριστουργήματα της τέχνης».

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 |
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ