Friday 16 September 2016

Από τη δασκάλα του παιδιού σου σε σένα γονιέ...

«Δεν ξέρω τίποτα άλλο, για το οποίο κάθε λογικός άνθρωπος θα έπρεπε να νοιάζεται περισσότερο, παρά το πώς το παιδί του θα γίνει ο πιο καλός άνθρωπος»
Πλάτων
Λόγια καρδιάς από τη δασκάλα του παιδιού σου σε σένα γονιέ....

Γράφει η Βασιλική Μηρτσέκη

Αύριο ξεκινά μια νέα εποχή για το παιδί σου. Είτε στο νηπιαγωγείο, είτε στην Α ή Στ τάξη του δημοτικού, είτε στο Γυμνάσιο, είτε στο Λύκειο. 
Και εγώ και εσύ θα 'μαστε εκεί.... Άλλοι νοερά, καθώς τα παιδιά μας στο Λύκειο έχουν μεγαλώσει και παρευρίσκονται μόνα στον αγιασμό και άλλοι ως φυσικές παρουσίες, ειδικά στα μικρά παιδιά που πρωτοπάνε στο σχολείο.
Αύριο λοιπόν θα σταθείς απέναντί μου. Αύριο την ώρα που θα βάζουμε στη σειρά τους μαθητές μας, εσύ θα ψάχνεις να βρεις ποιος δάσκαλος ή δασκάλα έχει το παιδί σου, θα με κοιτάξεις, θα με ζυγίσεις, θα με συμπαθήσεις ή θα με αντιπαθήσεις με την πρώτη ματιά. Θα με κρίνεις ακόμα και από το ντύσιμό μου, τα μαλλιά μου, την ηλικία μου. 
Μη θυμώνεις που στο λέω αυτό. Είναι η φύση του ανθρώπου τέτοια, είναι η φύση του γονιού που αγαπάει το παιδί του να θέλει να το προστατεύσει. Αρχέγονο ένστικτο για τον κάθε έναν από εμάς που γίνεται γονιός, το να μετράει τον νέο άνθρωπο που μπαίνει στη ζωή του παιδιού του. Θέλει το δάσκαλο δίπλα στο παιδί του να το προστατεύει όπως ο ίδιος.

Αγαπητέ γονέα, έχεις δίκιο και δεν σε κρίνω για αυτό. 
Μα είμαι εδώ για να σου πω πως το παιδί σου είναι για μας σημαντικό κομμάτι της ζωής μας στο σχολείο. Είμαστε εκεί, όχι μόνο για να του μάθουμε «γράμματα», αλλά για να του διδάξουμε όλα όσα πρέπει ώστε να γίνει ένας άνθρωπος με Παιδεία καθώς θα μεγαλώνει. 
Και την Παιδεία ενός ατόμου πολλά τη συμπληρώνουν. Δεν είναι μόνο η κατάκτηση των γνωστικών αντικειμένων. Είναι να του διδάξουμε τη συντροφικότητα, την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την αποδοχή της διαφορετικότητας, το σεβασμό, την αγάπη. 
Είναι να το βοηθήσουμε να αναπτύξει την συναισθηματική του νοημοσύνη μέσω της ενσυναίσθησης. Να μάθει να μπαίνει στη θέση του άλλου ώστε να καταλάβει τί αντίκτυπο θα χει στο άλλο άτομο απέναντί του μια πράξη του, ένας λόγος του, μια χειρονομία του.
Αγαπητέ γονέα, πιστεύω πως και εσύ αυτό έχεις στο μυαλό σου και αυτό θέλεις από μένα. Πίστεψέ με λοιπόν πως αυτό θέλω να δώσω.. Και αυτό γίνεται μόνο με τη δική σου βοήθεια.
Ο κάθε γονέας, η κάθε οικογένεια, λειτουργεί με τους δικούς της τρόπους και νόμους και είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Το πιο μικρό κομμάτι της. Το σχολείο είναι το επόμενο κομμάτι που την αντικατοπτρίζει. Είναι η εικόνα της κοινωνίας που θα έχουμε στο μέλλον, όταν τα παιδιά θα μεγαλώσουν και νομίζω πως όλοι θέλουμε μια ευνομούμενη κοινωνία που θα διακατέχεται από τις αρχές τις ισονομίας, της ισότητας, των ίσων ευκαιριών, της αποδοχής της διαφορετικότητας. Μια κοινωνία Παιδείας που προάγει πολιτισμό. Αυτό στο σχολείο επιτυγχάνεται μέσω του σεβασμού που θα πρέπει το παιδί να καταλάβει και να νιώσει κάνοντάς τον κτήμα του.
Ξέρω πως έχεις δώσει στο παιδί σου τις αρχές που χρειάζεται, όπως ξέρω πως κάποιες στιγμές δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό, καθώς διένυε και διανύει στα 6 του την περίοδο του εγωκεντρισμού, όπως ξέρω πως ερχόμενο το παιδί στο σχολείο για πρώτη φορά διανύει ακόμα αυτό το στάδιο. 
Στο σχολείο όλα τα παιδιά όμως πρέπει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά και να συνεργάζονται, οπότε και νέες συνήθειες θα αποκτηθούν, τις οποίες τα παιδιά θα μεταφέρουν στο σπίτι.. Θετικές συνήθειες και συμπεριφορές. Και δεν είναι εύκολο αυτό να γίνει, καθώς τα παιδιά πρέπει να το διδαχθούν, να το αφομοιώσουν. Θέλει τρόπο -και πίστεψέ με και κόπο- όχι για εμένα ως δασκάλα αλλά για το ίδιο το παιδί σου, καθώς θα έρχεται σε εσωτερική σύγκρουση, θα πρέπει να αλλάζει μια συμπεριφορά για να δεχτεί μια άλλη. Και αυτό δεν είναι εύκολο για ένα παιδί που πλέον θα μάθει πως δεν είναι το κέντρο του κόσμου του σχολείου και η σκέψη του δεν πρέπει να ναι εγωκεντρική .
Εδώ γονέα καταλαβαίνεις πως έρχεται η δική μας σχέση. Εγώ και εσύ είμαστε αυτοί που θα το βοηθήσουμε. Που θα βοηθήσουμε το παιδί σου είτε φοιτά στην Α, είτε στη Β, είτε στη Στ τάξη να κατακτήσει την συναισθηματική νοημοσύνη.Πως θα γίνει αυτό; Ας ξεκινήσουμε με κάτι που είναι πολύ βασικό για εμάς τους δασκάλους του παιδιού σου.
Ξέρω πως έχεις τις δικές σου σκέψεις, τις δικές σου αντιπάθειες ή συμπάθειες στον χώρο των ενηλίκων, πως με κάποιους είσαι φίλος και κάποιους δεν θες να τους δεις. Αυτά όμως είναι στο δικό μας κόσμο. Την κοινωνία των μεγάλων. Στον κόσμο του σχολείου όμως, της δικής μας μικρής κοινωνίας, μπορεί το παιδί σου να ναι με το παιδί κάποιου που έχεις φιλικές σχέσεις και γνωρίζονται τα παιδιά σας, αλλά και να βρεθούν μαζί στην ίδια τάξη παιδιά ανθρώπων που για προσωπικούς λόγους εσύ δεν θέλεις να έχεις επαφή μαζί τους. Εδώ δεν θέλω να έρθουμε σε σύγκρουση. Κανένα παιδί δεν είναι διαφορετικό για εμάς στην τάξη. 
Είναι όλα παιδιά της ίδιας ηλικίας που εγώ θα πρέπει να εκπαιδεύσω «επί ίσοις όροις» με το δικό σου παιδί. Δεν μπορώ να το ξεχωρίσω, ούτε να ...

Τοξικές συνήθειες που κάνουν τη ζωή σας δύσκολη
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

Εννέα τοξικές συνήθειες που καταστρέφουν τη ζωή σας

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να υπονομεύουν την ίδια τους τη ζωή με το να συνεχίζουν ορισμένες συνήθειες που αποδεδειγμένα τους βλάπτουν. 
Το θέμα είναι, ότι τις περισσότερες φορές δεν το αντιλαμβάνονται καν, με αποτέλεσμα να αργούν να «ξυπνήσουν».
9 τοξικές συνήθειες που σας καταστρέφουν

1. Είστε κολλημένοι στο παρελθόν
Με το να μένετε στο παρελθόν δεν κερδίζετε τίποτα. Είναι καλό να θυμόμαστε πράγματα και καταστάσεις που ζήσαμε, αλλά μέχρι εκεί. Η ζωή προχωρά και αλλάζει και καλό θα ήταν να την ακολουθήσετε!

2. Εγκλωβίζεστε σε τοξικές σχέσεις

Ο άνθρωπος χαρακτηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, από τις σχέσεις τις οποίες συνάπτει. 
Πολλοί αυτοπροσδιορίζονται κιόλας από τις σχέσεις τους, είτε αυτές είναι ερωτικές είτε φιλικές, ακόμα και μέσα από το οικογενειακό τους περιβάλλον. 
Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, αν βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση, καταστρέφετε σταδιακά τον εαυτό και τη ζωή σας.

3. Ψάχνετε συνεχώς για δικαιολογίες
Μην ψάχνετε διαρκώς λόγους για να διώξετε την ευθύνη από πάνω σας. 
Αν πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη για κάτι, κάντε το και φροντίστε να διδαχθείτε από αυτό. 
Θα δείτε πως θα νιώθετε καλύτερα από το να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας, διότι τον εαυτό σας είναι σίγουρο πως δεν μπορείτε να τον κοροϊδέψετε.

4. Προσπαθείτε να «ανήκετε» κάπου οπωσδήποτε

Αν προσπαθείτε εναγωνίως να ανήκετε κάπου, τότε είναι πιθανό να κάνετε ένα μεγάλο κακό στον εαυτό σας. 
Δεν είναι κακό να είστε μέρος μιας ομάδας, αλλά να το κάνετε με καθαρό μυαλό και με επίγνωση για το αν νιώθετε πως όντως ανήκετε σε αυτήν την ομάδα και σας αντιπροσωπεύει. 
Πρώτα απ’όλα θα πρέπει να τα έχετε καλά με τον εαυτό σας και να μην νομίζετε ότι αξίζετε μόνο ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους.

5. Είστε σκληροί με τον εαυτό σας

Κανείς δεν είναι τέλειος. Αφήστε λίγο στην άκρη την έντονη αυτοκριτική και αναγνωρίστε πως είναι φυσιολογικό να κάνετε λάθη. 
Είναι καλό να είστε αυστηροί με τον εαυτό σας, με σκοπό την προσωπική σας εξέλιξη, αλλά με μέτρο!

6. Συσσωρεύετε χρέη

Όταν μαζεύονται χρέη, αυξάνεται το άγχος και όταν αυξάνεται το άγχος, όλα γίνονται πιο δύσκολα. 
Στην προσπάθειά σας να βρείτε τη λύση, χάνετε τον εαυτό σας, δεν σκέφτεστε καθαρά και τον υποβάλετε σε μια διαδικασία ψυχοφθόρα και αυτοϋπονομευτική. 
Βρείτε τον τρόπο να αποπληρώνετε σταδιακά τα χρέη σας αρχίζοντας από τα πιο μικρά ποσά ώστε να πάρετε μια ανάσα οικονομική, αλλά και ψυχολογική.

7. Διατηρείτε μια κακή ποιότητα ύπνου
Η κακή ποιότητα ύπνου είναι ικανή, από μόνη της, να σας κάνει τη ζωή δύσκολη. 
Αν συνδυάζεται και με άλλα πράγματα, τότε η καθημερινότητά σας δεν θα σας είναι καθόλου ευχάριστη. 
Ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις της ζωής.

8. Αφήνετε το φόβο να σας ελέγχει

Δεν είναι εύκολο να ξεφύγει κανείς από του φόβους του. Δεν είναι, όμως, και ακατόρθωτο! 
Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τους φόβους σας και να μην προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας πως δεν υπάρχουν. 
Έπειτα, αντιμετωπίστε τους με δύναμη και αισιοδοξία, καλλιεργώντας την αυτοπεποίθησή σας.

9. Κρατάτε παλιά και άχρηστα πράγματα

Αν κρατάτε παλιά πράγματα για να έχετε αναμνήσεις, σημαίνει πως είστε σε μεγάλο βαθμό προσκολλημένοι στο παρελθόν σας. 
Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, εφόσον δεν σας πάει πίσω, αλλά είναι άλλο το διατηρώ μερικά πράγματα για να έχω να θυμάμαι και άλλο κρατάω άχρηστα πράγματα που δεν με εξυπηρετούν. 
Αυτό είναι κακό. Το να ανανεώνετε τους χώρους αποθήκευσης στο σπίτι, βοηθά στο να αισθάνεστε καλύτερα, να μην βαριέστε, και να αποκτάτε την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν μένουν στάσιμα.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki