Friday 9 April 2010

Η «Μύρτις» του Πελοποννησιακού Πολέμου επιστρέφει στην Αθήνα του 21ου αιώνα

Και το όνομα αυτής... «Μύρτις»!!
Το κοριτσάκι που θα μας «μιλήσει» για την Αρχαία Αθήνα. 
.
Η Μύρτις από την Αρχαία Αθήνα!!
Ο λόγος για το κοριτσάκι, που έζησε στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου και το οποίο μας περιμένει από τις 15 Απριλίου στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, για να μας «μιλήσει» για την αρχαία Αθήνα.
Η πρώτη του παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή (ώρα 19:30) στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. 
Το όνομα «Μύρτις» -ή αλλιώς «Μυρτώ»- της το έδωσαν οι αρχαιολόγοι, με το σκεπτικό ότι ήταν ένα από τα πιο διαδεδομένα γυναικεία ονόματα της εποχής.
Η αρχή για την αναγέννηση της Μύρτιδος έγινε το 1995 όταν στη διάρκεια των ανασκαφών στον Κεραμεικό βρέθηκε σε ομαδικό τάφο ένα παιδικό κρανίο, το οποίο έφερε την κάτω γνάθο, αλλά και την πλήρη οδοντοστοιχία -κάτι εξαιρετικά σπάνιο.
Το γεγονός ότι ορισμένα από τα δόντια ήταν τα νεογιλά, οδήγησε άμεσα στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για παιδί μικρής ηλικίας, που πέθανε εξαιτίας του μεγάλου λοιμού.
Η άριστη διατήρηση του κρανίου έδωσε το έναυσμα, το 2007, στον επίκουρο καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη να επιχειρήσει την ανασύνθεση του προσώπου της.


Είναι ένα κοριτσάκι με μεγάλο μέτωπο και πιθανόν καστανά μάτια και μαλλιά.
Για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος επιστρατεύθηκε όλη η σύγχρονη εμπειρία και τεχνολογία, ενώ η ανάπλαση του προσώπου έγινε στη Σουηδία. 
Έτσι, προέκυψε η Μύρτις. Ένα κοριτσάκι με καστανά μάτια και μαλλιά.
Πιθανότητα λάθους ενδεχομένως υπάρχει, αφού ορισμένα μαλακά τμήματα του προσώπου, όπως η μύτη και τα αφτιά, δεν μπορούν να προσδιοριστούν μόνο από το κρανίο.
Στο ερώτημα εάν ήταν όμορφη η Μύρτις, ο κ. Παπαγρηγοράκης απαντά στο Βήμα πως «ήταν όπως τα κορίτσια της ηλικίας της στην Αθήνα της Κλασικής εποχής». Όσο για το εάν είναι βέβαιος ότι ήταν καστανή, λέει: «Δεν είμαι. Άκουσα τη γνώμη των αρχαιολόγων, οι οποίοι μου υπέδειξαν ότι οι άνθρωποι εκείνη τη εποχή ήταν στην πλειονότητά τους καστανοί».
Ο ίδιος σημειώνει ότι εάν υπήρχε οικονομική δυνατότητα για περαιτέρω έρευνα του DΝΑ, θα μπορούσε να εξακριβωθεί ακριβώς το χρώμα των ματιών και των μαλλιών. 
exopaideia

Μαζί με την άνοιξη ήρθαν και οι φόλες
Τι μπορείτε να κάνετε για τις φόλες - Νομικό πλαίσιο

«Η βία εις βάρος των ζώων αποτελεί ίσως την πρώτη ένδειξη, ένα σήμα προειδοποίησης για μελλοντική επιθετική συμπεριφορά, που μπορεί να καταλήξει ακόμη και στο έγκλημα»
hamomilaki

«Η σχέση μεταξύ βαναυσότητας κατά των ζώων και βίαιου εγκλήματος κατά των ανθρώπων είναι ξεκάθαρη. Μπορούμε να μειώσουμε τα βίαια εγκλήματα κατά των ανθρώπων μειώνοντας τα βίαια εγκλήματα κατά των ζώων»
hamomilaki 


Καθημερινά η στήλη λαμβάνει δεκάδες μηνύματα για φόλες που σκορπίζονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και δυστυχώς έχουν κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν εκατοντάδες αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.

Οι φιλόζωοι που έχουν αγανακτήσει βλέποντας τα ζώα που φροντίζουν να χάνονται τόσο άδικα απευθύνουν έκκληση στην πολιτεία, και ιδιαίτερα στους δήμους, να λάβουν μέτρα προκειμένου να προφυλαχθούν τα ζώα τους και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι. 
Οι τελευταίες περιοχές που μας δήλωσαν πως έχουν πέσει φόλες είναι:
* Περιστέρι κοντά στη Θηβών
* Ρόδος όπου πέταξαν φόλες ακόμα και μέσα σε αυλές σπιτιών  
* Νέα Μάκρη - Μάτι Αττικής
* Γέρακας
* Κρυονέρι
* Σύρος στη γειτονιά των ταξιαρχών
* Μαρούσι στην Περικλέους
* Ανθούσα
* Κρήτη στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου
* Κυψέλη
* Γλυφάδα γύρω από τα φοινικόδεντρα και 
* Κόρινθος - Λουτράκι
Οι φιλόζωοι των περιοχών αυτών προσπαθούν... 
περισσότερα στο πράσινο χαμομηλάκι

Κάτω από το όριο της φτώχειας...
White poverty in South Africa


Μικροί λευκοί Νοτιοαφρικανοί διασκεδάζουν, παίζοντας με μια μεγάλη λαστιχένια ρόδα σε καταυλισμό του Coronation Park, στο Krugerdorp της Νότιας Αφρικής. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, 450.000 λευκοί Νοτιοαφρικανοί, σε σύνολο πληθυσμού 4,5 εκατομμυρίων, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ άλλοι 100.000, μη έχοντας τους απαραίτητους πόρους, αγωνίζονται για να επιβιώσουν σε χώρους όπως το Coronation Park.

Ένα κοριτσάκι ακούει με... τσιπάκι!!
Τι είναι το κοχλιακό εμφύτευμα;

Ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε κωφό μπορεί πλέον να μιλά χάρη σε μια επέμβαση στην οποία υπεβλήθη όταν ήταν μόλις εννέα μηνών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΧΛΙΑΚΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ;


Η Αβα Πίαρσον ήταν από τους νεότερους

ασθενείς στη Βρετανία που έλαβαν κοχλιακό εμφύτευμα, δηλαδή ένα ειδικό τσιπάκι. Σήμερα σε ηλικία τριών ετών εμφανίζει γλωσσικές δεξιότητες πολύ πιο προχωρημένες σε σύγκριση με τους συνομηλίκους της.

Η μητέρα της, η 31χρονη Λόρεν που ζει στο Λονδίνο, ανέφερε ότι «ήταν εκπληκτικό να βλέπουμε το παιδί να αντιδρά στους ήχους. Η ακοή της βελτιώνεται καθημερινά και έχει ήδη γίνει... πολυλογού».

Η κυρία Πίαρσον και ο επίσης 31χρονος σύζυγός της Κρις αντιλήφθηκαν ότι το παιδί τους ήταν κωφό όταν δεν αντιδρούσε σε ακουστικά τεστ ρουτίνας στα οποία υπεβλήθη σε ηλικία τριών εβδομάδων. Αναζητώντας θεραπείες μέσω του Διαδικτύου για την περίπτωση του παιδιού τους κατέληξαν στο κοχλιακό εμφύτευμα.

Το κοχλιακό εμφύτευμα τοποθετείται στο έσω ους μέσω εγχείρισης και ενεργοποιείται με μια συσκευή την οποία ο ασθενής φοράει στο πίσω μέρος του αφτιού.

Το εμφύτευμα λειτουργεί όπως ένα τεχνητό έσω ους και αναλαμβάνει τα καθήκοντα του κοχλία. Μία εβδομάδα μετά την επέμβαση, το παιδί μπορούσε να χορέψει με τη μουσική που άκουγε ενώ έναν μήνα αργότερα είπε την πρώτη λέξη του, «μαμά».
από hiyma 

Μεγαλώνει η φτώχεια - Από μικρά στο μεροκάματο


Μικρά παιδιά στέκονται πίσω από ένα φράχτη, σε περιοχή βόρεια της Πρετόρια στην Νότια Αφρική, κρατώντας μια μπάλα ποδοσφαίρου για να παίξουν.
Η αύξηση της εγκληματικότητας ανησυχεί τους Νοτιαφρικανούς, μα πάνω από όλα τους ανησυχεί το μεγάλο ποσοστό της φτώχειας. Πάνω από 40 % ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού να είναι άνεργοι.



Σκληρά εργάζονται μικρά παιδιά σε ένα εργοτάξιο στην πόλη Taunggo, στην Μιανμάρ.
Πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο για να εργάζονται οχτώ ώρες την ημέρα, με αμοιβή μόλις ένα δολάριο.
Η Μιανμάρ είναι μια χώρα που κυβερνάται από βάναυσο στρατιωτικό καθεστώς από το 1962.

έθνος

Η «Νιά Παρασκευή» της Ζωοδόχου Πηγής και οι Βογόμιλοι στη Νέα Χαλκηδόνα

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου γιορτάζεται η Παναγία ως Ζωοδόχος Πηγή.
«Τη Νιά-Παρασκευή» (ή Παρασκευή του Πάσχα), πάλι γιορτή της Παναγιάς, της «Ζωοδόχου Πηγής».
Κωνσταντινούπολη
Ιερά Μονά Ζωοδόχου Πηγής (Μπαλουκλί)
Κέντρο της λατρείας αυτής είναι η Κωνσταντινούπολη, όπου από πολύ παλιά (5ος αιώνας) υπήρχε αγίασμα και εκκλησία.
Ήταν το περίφημο ιστορικό αγίασμα του Βαλουκλή, που έδωσε τη γνωστή παράδοση για τα τηγανισμένα ψάρια του Μοναστηριού του που «πήδησαν στο νερό», όταν οι Τούρκοι πήραν την Πόλη, το 1453. (Βλ. Πολίτου, Παραδόσεις, αρ.31,32).

Πάνω από τον ερειπωμένο χώρο του Αγιάσματος, ξαναϊδρύθηκε, τον περασμένο αιώνα (1833) - με άδεια του Σουλτάνου Μαχμούτ Β'- μεγάλος ναός (και παρεκκλήσι στο αγίασμα) και καθιερώθηκε από τότε (Πατριάρχης Κωνστάντιος), η γιορτή της «Ζωοδόχου πηγής».
Οἱ ῥῶσιν ζητοῦντες, προσδράμετε ἐν τῇ Πηγῇ· ἡ γὰρ Κόρη Παρθένος, ἐνοικεῖ τῷ ὕδατι. ... Της Ζωοδόχου Πηγής
Ένας Ιερός Τόπος είναι και η Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στη Χαλκηδόνα της Θεσσαλονίκης που λειτουργεί σίγουρα μία φορά τον χρόνο, την Παρασκευή της Διακαινησίμου.

Ιστορία
Μνημείο 1000 χρόνων - Νεκροταφείο Βογόμιλων στη Ν. Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, στο δρόμο από Θεσσαλονίκη για Έδεσσα, βρίσκεται η κωμόπολη της Νέας Χαλκηδόνας.

Στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Χαλκηδόνα, 500 μέτρα περίπου πριν την είσοδο της πόλης στο δεξί μας χέρι και σε απόσταση 250 μέτρων από τον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται μια μικρή πέτρινη εκκλησία, της Ζωοδόχου Πηγής. Φαίνεται σχετικά καθαρά από το δρόμο και η πρόσβαση είναι πανεύκολη μέσω ενός χωματόδρομου που ξεκινάει από τον κεντρικό δρόμο.
Στον περίβολο της εκκλησίας, όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, βρίσκεται ένα πολύ «περίεργο» νεκροταφείο...


Κέλτικοι σταυροί από πέτρα, ύψους μέχρι και 2 μέτρα, διάσπαρτοι εδώ κι εκεί στον περίβολο της εκκλησίας, μικρότεροι πέτρινοι σταυροί μισοθαμμένοι στο μαλακό έδαφος, και παντού τρύπες ... και, όπου κι αν πατήσεις, νομίζεις ότι το όλο μέρος είναι φρεσκοσκαμμένο... αν και 1000 χρόνων παλιό όμως...

Οι τεράστιοι σταυροί έχουν πάνω τους πολύ περίεργα σχέδια σκαλισμένα. Το νεκροταφείο αυτό ανήκει στους Βογόμιλους ... ποιοί είναι αυτοί; ... αίρεση που άκμασε στο Βυζάντιο τον 9ο - 12ο αιώνα, στα εδάφη που στη σημερινή εποχή βρίσκονται η ΠΓΔΜ, η Νότια Σερβία, η Βοσνία η Βουλγαρία και η κεντρική Μακεδονία. Για περισσότερες πληροφορίες για τους Βογόμιλους κάντε κλικ
εδώ.

Και για να σας κάνω πιο ενδιαφέρουσα την ιστορία, οι Βογόμιλοι θεωρούνται οι «προπάτορες» των
Καθαρών. Η «αίρεση» που αναφέρεται εκτεταμένα στο "Da Vinci Code" του Dan Brown. Οι Σταυροφόροι που περνούσαν από τα μέρη μας, επηρεάζονταν από τους Βογόμιλους και όταν γυρνούσαν στην πατρίδα τους, μετέδιδαν τα πιστεύω και τις δοξασίες τους.

Το συγκεκριμένο νεκροταφείο έχει περίπου 17 τάφους που φαίνονται, και σίγουρα ακόμη περισσότερους από κάτω, διότι η βλάστηση είναι πολύ πυκνή και οι άνθρωποι της παρακείμενης εκκλησίας (όλως τυχαίως) έχουν εντελώς παρατημένο το μέρος.

Ακόμη και η παρακείμενη εκκλησία, έχει κτιστεί από χαλάσματα μιας πολύ παλαιότερης, της Αγίας Ελεούσας, που υπήρχε εκεί τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Αν παρατηρήσετε γύρω γύρω την εκκλησία, θα βρείτε πάρα πολλές περίεργες επιγραφές και σύμβολα στον εξωτερικό τοίχο.
Από όσο έχω μάθει, το Μουσείο Βυζαντινής Ιστορίας της Θεσσαλονίκης έχει ανακηρύξει το μέρος μνημείο, αλλά αμφιβάλλω αν κάποιος σήμερα γνωρίζει κάτι για το αν θα καθαριστεί, προβληθεί και θα μελετηθεί το νεκροταφείο όπως πρέπει...

Αξίζει πάντως να το επισκεφθείτε, στο κάτω κάτω, όσοι μένουν Βόρειο Ελλάδα, η Χαλκηδόνα είναι 20-30 λεπτά από Θεσσαλονίκη. «Πληροφορίες και από
BigTelas: Ιούλιος 07, 2007»

Σε εισήγησή του, στο 8ο Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης (1988), ο εκλιπών βυζαντινολόγος Νικόλαος Οικονομίδης είχε επισημάνει την ομοιότητα αυτών των μνημείων με αντίστοιχες δισκοειδείς στήλες της Νότιας Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Βοσνίας, που αποδίδονται στους Βογόμιλους και τη "θυγατρική" τους δυτικοευρωπαϊκή μεσαιωνική αίρεση των Καθαρών. Με αντίστοιχο προφανώς σκεπτικό, το υπουργείο Πολιτισμού επί Μελίνας Μερκούρη κήρυξε διατηρητέο το παλαιό νεκροταφείο της Χαλκηδόνας, όπου συναντάμε άλλους 53 τέτοιους σταυρούς (απόφαση αρ. Β2/Φ34/29280/756 της 4.8.88). iospress, Ελευθεροτυπία, 25/5/2002
Παντελώς άγνωστο στον πολύ κόσμο, στην Ν. Χαλκηδόνα, στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στις εντατικές καλλιέργειες και τις μάντρες με γεωργικά μηχανήματα και αποθήκες λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, υπάρχει ένας χώρος-όαση (γύρω στα 15 στρέμματα) όπου συνυπάρχουν τρία μνημεία διαφορετικών πολιτισμών, οι οποίοι είχαν αντιπαρατεθεί η μια στην άλλη:

Ένας μισο-κατεστραμμένος μιναρές, μια παλιά ορθόδοξη εκκλησία και ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο Βογομίλων με μεγάλους πέτρινους κέλτικους σταυρούς.

Επιμέλεια: hamomilaki

Premio bienvenida a mi blog

Βραβείο Καλωσορίσματος
Χάρισαν στο Χαμομηλάκι το βραβείο Καλωσορίσματος
και αισθανόμαστε μεγάλη Χαρά γι' αυτό.
Ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε.

Το βραβείο μας το χάρισαν:
και το ανταποδίδουμε με όλη μας την αγάπη :-)

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki