Wednesday 6 August 2014

Πώς να μεγαλώσω ένα ευγενικό παιδί

Η ευγένεια είναι από τα χαρακτηριστικά που μόνο οφέλη μπορούν να φέρουν στην ζωή κάποιου. Ένα ευγενικό παιδί όχι μόνο κερδίζει τον θαυμασμό και την συμπάθεια όλων, αλλά και λειτουργεί ή παίρνει αποφάσεις για την ζωή του που αυξάνουν τις πιθανότητες να το οδηγήσουν στην επιτυχία.


Πρόκειται, όμως, για χαρακτηριστικό επίκτητο στον κάθε άνθρωπο και είναι δικός σας ρόλος να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα χαρακτηρίζεται από ευγένεια και καλούς τρόπους.
Πώς;

Να γίνεστε εσείς πρότυπο ευγένειας
Τα παιδιά μοιάζουν με παπαγάλους. Επαναλαμβάνουν όσα βλέπουν και ακούν. Αυτό μπορεί μεν να μοιάζει με εύκολη διδακτική μέθοδο, ωστόσο αν δεν προσέξουν μπορεί πολλές φορές να γυρίσει μπούμερανγκ στους γονείς. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τονίζετε στο παιδί να λέει "ευχαριστώ" και "παρακαλώ" με κάθε ευκαιρία, αλλά αν εσείς οι ίδιοι δεν χρησιμοποιείτε τις φράσεις αυτές στην καθημερινότητά σας, μην περιμένετε να το κάνει το παιδί σας.
Διδάξτε την χειραψία
Η χειραψία είναι μια εξαιρετική κίνηση που δείχνει ωριμότητα στον χαρακτήρα, διάθεση για επικοινωνία και ευγενική φύση απέναντι στον άλλον. Διδάξτε στο παιδί να δίνει το χέρι του, ακόμα και από την ηλικία των τριών ετών. Ένα παιδί που χαιρετά με χειραψία αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ενισχύει την ευγένεια στην προσωπικότητά του. Θα κουβαλά το προσόν αυτό για όλη του την ζωή και θα σας ευγνωμονεί για αυτό.
Μάθετε του τι σημαίνει συμπόνοια
Οι τρόποι καλής συμπεριφοράς και κατ' επέκταση η ευγένεια έχουν να κάνουν με τον σεβασμό και την κατανόηση για τα αισθήματα των άλλων. Αν καταφέρετε να μάθετε στο παιδί σας τι σημαίνει συμπόνια, θα το βοηθήσετε να κατανοήσει τον κόσμο πιο βαθιά και να τον χειριστεί καλύτερα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε από το παιδί να βοηθήσει κάποιον, για παράδειγμα εσάς σε μια στιγμή αδυναμίας. Παρακαλέστε το να σας φέρει ένα ποτήρι νερό για να πάρετε το φάρμακό σας ή να μαζέψει τα παιχνίδια του, επειδή πονά η μέση σας.
Να επιμείνετε στο «όχι»
Οι περισσότεροι γονείς, αν και λένε στο παιδί ότι αυτό ή το άλλο απαγορεύεται, στην συνέχεια δεν το τηρούν με αποτέλεσμα το παιδί να μην καταλαβαίνει ποια είναι τα πραγματικά όρια. Είναι λοιπόν σημαντικό να διδάξετε στο παιδί τα όρια και να μείνετε πιστοί σε αυτά. Αυτό θα βοηθήσει πραγματικά το παιδί να αποκτήσει σεμνότητα και συστολή στον χαρακτήρα που θα το ωριμάσουν σε άνθρωπο μια αυθεντικά ευγενική στάση. Διατηρήστε, λοιπόν, την ψυχραιμία και την σταθερότητα στον χαρακτήρα σας και μην υποκύπτετε στο πρώτο παραπονεμένο βλέμμα.
Εξηγήστε γιατί πρέπει να μοιράζεται τα πράγματά του
Πολλές φορές οι γονείς, λόγω έλλειψη ψυχραιμίας ή και χρόνου, δεν επενδύουν στο να εξηγήσουν γιατί το παιδί είναι καλό να είναι ευγενικό απέναντι στα άλλα παιδάκια με το να μοιράζεται, για παράδειγμα, τα παιχνίδια του. Δώστε του να καταλάβει γιατί κάτι τέτοιο είναι σημαντικό και γιατί  πρέπει να το εφαρμόζει και όταν θα είναι μόνο του (πχ. στο σχολείο) χωρίς την δική σας παρουσία. Η μοιρασιά και ο αλτρουισμός ενισχύουν την αυτοπεποίθηση, συνεπώς και την αυτοεκτίμηση του παιδιού ενώ προάγουν την κοινωνικότητα και την ευγενική του φύση. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται καλύτερα όταν έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται με τους άλλους. Το να μάθουν να διαπραγματεύονται μόνα τους είναι το πρώτο βήμα προς την σωστή αγωγή και την κοινωνική ωρίμανση.
Διδάξτε καλούς τρόπους στο τραπέζι
Οι καλοί τρόποι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προσωπικότητας ενός παιδιού. Μπορείτε από μικρό ακόμη να του μάθετε πώς να κάθεται στο τραπέζι, πώς να τρώει, γιατί να μην διακόπτει τον άλλον όταν μιλά, πώς να στέκεται μπροστά στους άλλους. Μπορεί κάποιοι να το θεωρούν υπερβολή, ωστόσο οι "καλοί τρόποι" θα του γίνουν σημαντικό εφόδιο στην μετέπειτα επαγγελματική και προσωπική του ζωή.
Να επιβραβεύετε το παιδί
Η ανατροφή του παιδιού είναι ένας διαρκής αγώνας. Με κάποια μικρά μυστικά όπως τα παραπάνω, όμως, μπορεί να γίνει λίγο ευκολότερη. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε καθ' όλη αυτή την διαδικασία είναι να επιβραβεύετε το παιδί. Να μην το αποθαρρύνετε, ούτε και να το κάνετε να αισθάνεται ανασφάλεια. Αλλά κάθε φορά που μαθαίνει και δοκιμάζει να είναι ευγενικό να το επιβραβεύετε. Αυτό θα του δώσει επιπλέον κίνητρο προκειμένου να αποκτήσει καλούς τρόπους.
 
από Ελευθερία Ιωαννίδου 
mama365.gr

Μην ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών στα social media

Είναι γεγονός ότι τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας και έχουν διεισδύσει στη ζωή από λίγο έως πάρα πολύ διαμορφώνοντας συχνά την κοινωνικότητά μας.
Πολλές φορές θέλουμε να μοιραστούμε με τους φίλους μας την πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής μας, τη γέννηση του παιδιού μας.
 
Υποσυνείδητα είναι ένας τρόπος να αποδείξουμε στους φίλους μας πόσο ικανοί είμαστε και τι μπορούμε να καταφέρουμε ενώ αποζητούμε την ικανοποίηση από την αποδοχή των φίλων μας, likes, shares, comments. Από τη στιγμή όμως που αναρτάται κάτι στο διαδίκτυο, η πληροφορία είναι διαθέσιμη στον οποιοδήποτε, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν αγαθές προθέσεις. Δείτε τι λέει το mother.gr:

Οι κίνδυνοι όταν αναρτούμε φωτογραφίες παιδιών

- Δημιουργεί ψηφιακά ίχνη από πολύ μικρή ηλικία με αποτέλεσμα οποιοσδήποτε θελήσει να «κατασκευάσει» μια ιστορία να μπορεί. Φανταστείτε κάποιον που πλησιάζει το 11χρονο παιδί σας και του λέει: «Τι κάνεις, είμαι φίλος των γονιών σου, είχα έρθει και στο μαιευτήριο τότε» ή «ήμουν στα γενέθλια σου πριν από 6 χρόνια με την μεγάλη σοκολατένια τούρτα».

-Μια φωτογραφία εκθέτει το παιδί οπτικά στις ορέξεις του κάθε παιδόφιλου που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κατά βούληση και για διάφορους σκοπούς.

- Μια φωτογραφία από το σχολείο, με φίλους, από τη γειτονιά αποκαλύπτει πληροφορίες για τη ζωή και τις συνήθειες μας δίνοντας στοιχεία στον οποιονδήποτε, π.χ. σε ένα εκβιαστή, απαγωγέα ή παιδόφιλο.

- Η έκθεση φωτογραφιών παιδιών στο Facebook ευνοεί τις συνθήκες εκείνες ώστε το παιδί να γίνει θύμα cyberbullying. Μπορεί κάποιος να κλέψει την ταυτότητά μας ή του παιδιού μας και να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ.

Τα μέτρα προστασίας

-Το facebook απαγορεύει τη δημιουργία προφίλ σε παιδιά κάτω των 13 ετών. Άρα, εάν έχει προφίλ, τότε έχει δηλώσει ψεύτικη ημερομηνία.

-Μην ποστάρετε φωτογραφίες των παιδιών σας. Εάν θέλετε, να το πράξετε με σκέψη και προσοχή.

- Προσέξτε τις πληροφορίες που δίνετε, όνομα μαιευτηρίου, πόλη, όνομα παιδιού, ηλικία κ.ο.κ.

-Μην κάνετε tag τα παιδιά σας σε φωτογραφίες και video. Οι πραγματικοί σας φίλοι ξέρουν ήδη και τα ονόματα τους και όλες τις πληροφορίες για αυτά.

- Μια οικογενειακή φωτογραφία σίγουρα δεν είναι πρόβλημα, δεν χρειάζεται όμως, να βάζετε παιδιά που είναι στην πισίνα ή στη θάλασσα ή γυμνά γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους.

Ειρήνη Ν.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki