Friday 3 June 2022

Το μυστήριο του Βαπτίσματος

Το Βάπτισμα είναι το μυστήριο που μας εισάγει στην Εκκλησία. Το όρισε ο ίδιος ο Κύριος δίνοντας στους μαθητές Του, λίγο πριν αναληφθεί, την εντολή: “Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά ἔθνη βαπτίζοντες αὐτούς εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος”.

Βάπτιση σημαίνει κατάδυση όλου του σώματος στο νερό και συμβολίζει τη ριζική, την ολοκληρωτική κάθαρση και ανακαίνιση του ανθρώπου, το πέρασμά του από την αμαρτία στο Φως και τη Χάρη του Θεού, τη συμμετοχή του στον Θάνατο και την Ανάσταση του Κυρίου.

Στην πρωτοχριστιανική εποχή οι άνθρωποι συνήθως βαπτίζονταν σε μεγάλη ηλικία κατά το πρότυπο του Χριστού, αφού πρώτα γνώριζαν τη χριστιανική πίστη με την Κατήχηση, δηλαδή μια σειρά μαθημάτων. Η Βάπτιση γινόταν σε ειδικούς χώρους, τα Βαπτιστήρια. Αργότερα καθιερώθηκε ο νηπιοβαπτισμός, ώστε να μην φεύγει από αυτή τη ζωή κάποιος αβάπτιστος και χάνει έτσι τη σωτηρία. Σήμερα βαπτιζόμαστε σε βρεφική ηλικία, ώστε από πολύ μικροί να γινόμαστε μέλη της Εκκλησίας του Χριστού και να δεχόμαστε τη Χάρη του Θεού και τη σωτηρία. Ο ανάδοχος ή νουνός αναλαμβάνει την ευθύνη και υποχρέωση να κατηχήσει τον αναδεκτό του (βαφτισίμι του), όταν μεγαλώσει.

Η Βάπτιση τελείται στον ναό από τον ιερέα σύμφωνα με ορισμένη τάξη. Επειδή όμως το Βάπτισμα είναι απαραίτητο για τη σωτηρία του ανθρώπου επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις (αν κινδυνεύει η ζωή του βρέφους) να τελεστεί και από λαϊκό πολύ απλούστερα, με ραντισμό ή ύψωση στον αέρα (αεροβάπτισμα). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λέγεται: “Βαπτίζεται ὁ δοῦλος τοῦ Θεοῦ …(όνομα) εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος”. Αν το βρέφος που βαπτίστηκε μ’ αυτόν τον τρόπο επιζήσει, πρέπει να τελεστεί κανονικά το μυστήριο του Βαπτίσματος.

Ας δούμε με συντομία πώς τελείται το μυστήριο του Βαπτίσματος. Έρχονται στον Ναό οι γονείς με το βρέφος που θα βαπτιστεί και τον ανάδοχό του. Πρώτα στέκονται στον νάρθηκα, μπροστά στην εικόνα του Χριστού. Ο ιερέας διαβάζει τις ευχές των κατηχουμένων και τους εξορκισμούς. Ρωτά τον βαπτιζόμενο αν αποδιώχνει τον σατανά και αν συντάσσεται με τον Χριστό. Για λογαριασμό του βρέφους απαντά ο ανάδοχός του, ο οποίος ύστερα απαγγέλλει το Σύμβολο της Πίστεώς μας. Αυτό το μέρος της τελετής λέγεται Κατήχηση. Στην Κατήχηση δίνεται συνήθως και το όνομα στο παιδί. (Το όνομα μπορεί να δοθεί και την όγδοη ημέρα στο νεογέννητο).

Μετά ο ιερέας, οι γονείς και ο ανάδοχος με το βρέφος μπαίνουν στον κυρίως ναό, όπου έχει προετοιμαστεί η κολυμβήθρα. Εδώ θα τελεστεί το Βάπτισμα και το μυστήριο του Χρίσματος. Ο ιερέας λέει δυνατά: “Εὐλογημένη ἡ Βασιλεία τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος” και με ειδικές ευχές αγιάζει το νερό του Βαπτίσματος. Ύστερα χύνει ευλογημένο λάδι τρεις φορές σε σχήμα σταυρού στο νερό της κολυμβήθρας και στη συνέχεια στις κλειστές παλάμες του αναδόχου. Από εκεί παίρνει λάδι και σταυρώνει μ’ αυτό το σώμα του βρέφους λέγοντας: “Χρίεται ὁ δοῦλος τοῦ Θεοῦ …(όνομα)”. Έπειτα χρίει χωριστά τα μέλη του απαγγέλλοντας σχετικά ρητά από την Αγία Γραφή. Τέλος ο ιερέας παίρνει στα χέρια του το βρέφος και ο ανάδοχος χρίει με το λάδι όλο του το σώμα. Αυτή η χρίση με το λάδι μας θυμίζει την προετοιμασία των αθλητών για τους αγώνες πάλης, γιατί η ζωή του Χριστιανού είναι ένας συνεχής αγώνας, μια πάλη εναντίον των παθών και του διαβόλου και χρειάζεται πνευματική προετοιμασία και προπόνηση.

Μετά τη χρίση ο ιερέας βυθίζει το βρέφος τρεις φορές στο νερό λέγοντας δυνατά τρεις φορές: “Βαπτίζεται ὁ δοῦλος τοῦ Θεοῦ …(όνομα) εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος”. Στο τέλος λέμε όλοι “Ἀμήν”. Το βρέφος παραδίδεται στον ανάδοχο.

pemptousia.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το να είσαι Νονός/Νονά είναι Ευλογία

Παρεξηγημένη η έννοια του νονού. Πολλοί πιστεύουν πως με 3 φορές το χρόνο έχουν ξεμπερδέψει.
Δεν είναι έτσι όμως. 
Κανένα παιδί δεν έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο που το θυμάται σε γενέθλια, Πάσχα και Χριστούγεννα συνοδευόμενος από ένα δώρο τη φορά. 
Δώστε μου λίγο προσοχή. 
Ο νονός είναι ο πνευματικός γονιός.
 Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;
Ότι η διαφορά από τους γονείς του παιδιού είναι ότι ο νονός δεν το γέννησε και δεν έχουν το ίδιο αίμα. Και πιστέψτε με είναι ασήμαντη διαφορά.

Το να είσαι νονός είναι ευλογία
Έχεις ένα παιδί χωρίς να το γεννήσεις. 
Πρέπει να είσαι ενεργητικά στη ζωή του, να το καθοδηγείς, να το προστατεύεις, να το νοιάζεσαι και να του συμπαραστέκεσαι. 
Να είσαι πρότυπο για εκείνο. 
Να έχει εσένα που θα του παρέχεις ασφάλεια και σιγουριά τις φορές που θα τσακωθεί με τους γονείς του.

Γιατί σε όλους συμβαίνει αυτό και όλοι έχουμε πει έστω μία φορά στη ζωή μας πως θέλουμε να φύγουμε από το σπίτι. Εσύ ως νονός πρέπει να είσαι το επόμενο σπίτι που θα θέλει να πάει. Γιατί θα ξέρει πως δε θα πάρεις το μέρος των γονιών του επειδή είσαι θείος ή θεία και παππούς ή γιαγιά.
Προς Θεού, δε θέλουμε να θίξουμε αυτές τις ιερές σχέσεις αλλά στο μυαλό του παιδιού η άποψη του νονού είναι πιο αντικειμενική κι ας υπάρχει από κάτω η «συνεργασία» με τους γονείς.
Γιατί έτσι πρέπει να είναι πάντα η σχέση γονιών-νονού για το καλό του παιδιού. 
Συνεργατική κι όχι ανταγωνιστική.

Οι γονείς πρέπει να προωθούν την επικοινωνία του νονού με το παιδί και να καμαρώνουν για τη σχέση τους. 
Όπως και να έχει, ο νονός θα ξέρει πάντα κάποια μυστικά παραπάνω σε θέματα που το παιδί θα ντρέπεται να πει στους γονείς του. Κι εκείνος θα πρέπει να το ακούσει, να το συμβουλέψει και να είναι σύμμαχός του.

Γι’ αυτό οι γονείς πρέπει διαλέγοντας τον νονό να βλέπουν την αγάπη και την αφοσίωση στα μάτια του. 
Να είναι σίγουροι για τον χαρακτήρα και την υπευθυνότητά του και να υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Να μην υπακούσουν στα έθιμα και τις βλακείες γύρω τους, αλλά στην καρδιά και το ένστικτό τους.

Κι εσύ σαν υποψήφιος νονός πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά αυτή σου την απόφαση. 
Να είναι απόλυτα συνειδητή και να βγαίνει από μέσα σου. 
Ν’ αγαπάς το παιδί, σαν παιδί σου. 
Να είσαι δίπλα του σε κάθε βήμα. 
Να ξέρει ότι έχει έναν «φίλο» που ποτέ δε θα το προδώσει και θα είναι κοντά του στα εύκολα και δύσκολα.
Να είσαι ένα πρόσωπο αναφοράς για εκείνο. Το κοντινότερο μετά την οικογένειά του.
Η σχέση με το βαφτιστήρι σου να είναι μια βαθιά ευεργετική σχέση.
Το μυστήριο της βάπτισης θα σας ενώσει με έναν βαθύ και ουσιαστικό τρόπο για όλη σας τη ζωή με έναν μοναδικό και αναντικατάστατο ιερό δεσμό.
Αυτός ο δεσμός δεν πρέπει να σπάσει ποτέ, όσες κι αν είναι οι υποχρεώσεις τις καθημερινότητας. Ακόμα κι αν υπάρχει χιλιομετρική απόσταση. Άλλωστε ένας άνθρωπος που θέλει να είναι δίπλα σου, μπορεί να είναι με πολλούς τρόπους.
Ο νονός είναι μια μαγική έννοια. 
Αν δεις την ουσία του ρόλου σου, θα είσαι από τους τυχερούς ανθρώπους. Θα το καταλάβεις από την πληρότητα που θα νιώθεις ακούγοντας το παιδί να σε φωνάζει νονό ή νονά. Θα το καταλαβαίνεις καθώς θα το βλέπεις να μεγαλώνει και θα πλημμυρίζεις από περηφάνια σε κάθε του κίνηση.
Όσοι είναι νονοί ξέρουν.

Κι εγώ, επιτρέψτε μου να πω, πόσο τυχερός κι ευλογημένος άνθρωπος νιώθω που έχω βιώσει την έννοια αυτή κι από τις δύο πλευρές. 
Με μια νονά που είναι πάντα δίπλα μου και με λατρεύει και μια βαφτιστήρα που λατρεύω και με κάνει να νιώθω περήφανη και τυχερή κάθε μέρα.
Ευχαριστώ και τις δύο. Σας αγαπώ.

newsone.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki