Monday 30 May 2022

John Lennon - "Stand By Me" / Καληνύχτα σας...

When the night has come
And the land is dark
And the moon is the only light we'll see
No, I won't be afraid
No, I won't be afraid
Just as long as you stand, stand by me
Nino Chakvetadze, 1971- Children painter
And darling, darling stand by me
Oh, now, now, stand by me
Stand by me, stand by me
If the sky that we look upon
Should tumble and fall
And the mountain should crumble to the sea
I won't cry, I won't cry
No, I won't shed a tear
Just as long as you stand, stand by me

And darling, darling stand by me
Oh, stand by me
Stand by me, stand by me, stand by me

Whenever you're in trouble won't you stand by me
Oh, now, now, stand by me
Oh, stand by me, stand by me, stand by me

Darling, darling stand by me
Stand by me
Oh stand by me, stand by me, stand by me
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μαμάδες που προβάλλουν συνεχώς τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους στα social media

Ποια ανάγκη ικανοποιούν;
Πάμε βόλτες, περνάμε όμορφα και σκεφτόμαστε «Ας το βάλουμε στο facebook», μας λέει και η φίλη μας «Κάνε με tag» και η μέρα συνεχίζεται!

Μία βόλτα ναι, ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα ναι, να το βάλουμε αλλά… πώς φερόμαστε σε πολύ προσωπικές μας στιγμές; 
Σε ένα γάμο; Μια βάφτιση; 
Στην γέννηση του πρώτου μας ή και τρίτου μας (δεν έχει σημασία) παιδιού;

Οι περισσότεροι από εμάς αποφασίζουμε να βάλουμε μια γραμμή στο θέμα παιδί και να μην προβάλλουμε τα πρόσωπά τους ή ακόμη και οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτά. 
Ο κόσμος του internet και του Facebook έχει γίνει μια μικρή κοινωνία και όπως στην πραγματικότητα υπάρχουν εγκληματίες και «κακοί» έτσι και εδώ, στον κυβερνοχώρο…πρέπει πλέον να προφυλάσσουμε τα παιδιά και την ιδιωτικότητά μας από τα κακά μάτια. Και όταν λέμε «κακά», δεν αναφερόμαστε στην παλιά γειτόνισσα που μας ανταγωνιζόταν όταν ήμασταν μικρές.
Υπάρχει όμως και μια μερίδα ανθρώπων (που όλο και μεγαλώνει) που προβάλλει τα πάντα στα social media… βόλτες, ηλιοβασιλέματα αλλά και τα παιδιά τους, μικρά χεράκια, ποδαράκια, selfie με το μωρό αγκαλιά, μικρές ιστορίες που μας δείχνουν τι κάνουν εκείνη τη στιγμή, τι ψώνισαν, τι έφαγαν, πόσο τέλεια είναι η ζωή τους τέλος πάντων!!
Γιατί....κανείς δεν θα προβάλλει μια άσχημη ζωή φυσικά, αλλά με τα φίλτρα, τα σχόλια, τα likes, τα hashtags η ζωή τους θα προβάλλει αξιοζήλευτη και θα κάνει εμάς τις υπόλοιπες να αναρωτιόμαστε «Μα πώς τα καταφέρνει; Πώς τα κάνει όλα τέλεια; Πόσα λεφτά βγάζει τέλος πάντων; Πόσα κιλά έχασε πια;»...
Ποια ανάγκη ικανοποιούν αυτές οι μαμάδες; 
Γιατί τέτοια έντονη προβολή; 
Η αλήθεια κρύβεται στην γνωστή σε όλους μας:
Αυτοπεποίθηση
Τι εννοώ με αυτό: όταν αγαπάς τον εαυτό σου, τη ζωή σου και ουσιαστικά ζεις, κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν και σε καλύπτουν τότε είναι πλήρως ικανοποιημένος με τα πράγματα όπως είναι. Φυσικά και αυτοί οι άνθρωποι θα βάλουν κάτι στο Facebook ή στο Instagram αλλά δεν θα κάνουν την προβολή τους υπερβολική και θα κρατήσουν ένα όριο σε πολύ λεπτά ζητήματα. 
Οι άνθρωποι που υπερ-προβάλλουν τη ζωή τους στην πραγματικότητα την πασπαλίζουν με νεραϊδόσκονη για να την αγαπήσουν.

Στο βάθος βρίσκεται το αίσθημα μοναξιάς και μια επιθυμία να θρέψουν το ναρκισσισμό τους. Γιατί ποιος δεν χαίρεται έστω και στιγμιαία όταν έχει πολλά likes ή πολλούς followers; 
Για λόγους που για τον καθένα είναι διαφορετικοί οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποστεί ένα ναρκισσιστικό πλήγμα, όπως το αποκαλούμε, μια ρωγμή στο προσωπείο τους, στην περσόνα που θέλουν να χτίσουν για τους έξω... έτσι η υπερ- προβολή τους στα social media είναι μια λύση σε αυτό. 
Επίσης, άτομα που νιώθουν μόνα και στην πραγματικότητα δεν έχουν πολλές κοινωνικές επαφές, μέσα από τα εκατοντάδες likes νιώθουν τη ζεστασιά της παρέας και θρέφουν για λίγο αυτή τη ναρκισσιστική ανάγκη που χαρακτηρίζει όλους τους ανθρώπους: να είμαστε αρεστοί, να είμαστε επιθυμητοί στους γύρω μας. Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο...
Ωστόσο, καλό είναι, μιας και υπάρχουν πάντα κακοί λύκοι στα παραμύθια, να έχουμε ένα όριο και μια κόκκινη γραμμή σε πολύ προσωπικά μας ζητήματα. 
Μην προβάλλετε τα παιδιά σας χωρίς λίγη κριτική σκέψη και σκεφτείτε εάν κοιτάξετε το προφίλ σας στα social media θα αντικατοπτρίζει την πραγματική σας ζωή; 
Και αν όχι... μήπως να προσπαθήσετε να βελτιώσετε την πραγματικότητά σας και όχι να κατεβάζετε περισσότερα φίλτρα στο κινητό;
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια

Μαμά, τα μυρμηγκάκια κάνουν παρέλαση στην κουζίνα!!

Καλοκαίριασε!!
Ο καιρός έχει μαλακώσει αισθητά, ο αέρας μυρίζει διαφορετικά, τα δένδρα δίπλα μας είναι ανθισμένα κι εμείς είμαστε σαφώς πιο ευδιάθετοι και έξω καρδιά! 
Κι ενώ όλοι και όλα διακατέχονται από μία διάθεση εξωστρέφειας, τα γνωστά σε όλους μας μυρμηγκάκια τείνουν προς τα έσω και δη προς το εσωτερικό των σπιτιών μας …
Και όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι το φαινόμενο γίνεται ολοένα και πιο αισθητό. Δεν ξέρω για τα δικά σας τα σπίτια, αλλά στο δικό μου τον τελευταίο καιρό τα μυρμήγκια κάνουν παρέλαση σε διάφορα σημεία. 
Μου κάνουν παρέα την ώρα που μαγειρεύω στην κουζίνα, την ώρα που σιδερώνω στο καθιστικό, την ώρα που λούζομαι στο μπάνιο. Ίσως να με συντροφεύουν και την ώρα που κοιμάμαι, αλλά αυτό δεν είμαι σε θέση να το ξέρω.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσουμε να κάνουμε το σπίτι μας ένα «δυσάρεστο» μέρος για τα μυρμήγκια. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας απλά και οικολογικά μέσα. 
Ποια είναι αυτά; Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
Καταρχήν, πρέπει να θυμόμαστε πως τα μυρμήγκια «εισβάλλουν» στα σπίτια μας για να φάνε και να πιούν.
Καλό θα ήταν λοιπόν να έχουμε τα τρόφιμα καλά συσκευασμένα και κλεισμένα σε γυάλινα βάζα. Επίσης κάθε φορά που ετοιμάζουμε το φαγητό καλό θα ήταν να καθαρίζουμε καλά τον πάγκο της κουζίνας μας. Να ελέγχουμε επίσης τα υδραυλικά για τυχόν διαρροές, ιδιαίτερα κάτω από τους νεροχύτες (καθώς τα νεκρά έντομα ενδέχεται να προσελκύουν μεγάλους αριθμούς μυρμηγκιών).

Από κει και πέρα; Εντοπίζουμε τα σημεία από τα οποία μπαίνουν στο σπίτι και τα μέρη όπου εμφανίζονται ως επί το πλείστον και μπορούμε να «δράσουμε» ως εξής:

- Βρέχουμε με χυμό λεμονιού τις περιοχές όπου συχνάζουν τα μυρμήγκια.

- Αφήνουμε μία μικρή ποσότητα κανέλας στις περιοχές όπου εμφανίζονται τα μυρμήγκια. Η κανέλα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να απαλλαγούμε από τους μικρούς μας φίλους!

- Πολύ αποτελεσματική είναι επίσης η λεβάντα. Αν ρίξουμε λάδι λεβάντας στα «μονοπάτια» των μυρμηγκιών, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως μάλλον δεν θα τα ξαναδούμε (δεν μπορώ να πω πως θα μου λείψουν ιδιαίτερα!).

- Το ίδιο ισχύει και για το λάδι κίτρου.

- Άλλη καλή και δοκιμασμένη λύση είναι...
(...)

η συνέχεια στο Πρασινούλι 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki