Monday 31 March 2014

Γιάννης Ρίτσος: «όμορφα που μυρίζει τ' άσπρο αστρουλάκι
της ταπείνωσης»


Γιάννης Ρίτσος
Δίδα Καίτη Δρόσου, Τιμοθέου 45, Αθήνα
Σ.Ν.Μ
Σ.Τ.Γ.9028


21.IV.50
Καιτούλα, Καιτούλα
όμορφο το γράμμα σου σαν τα μάτια σου, σαν τη καρδιά σου, σαν τα τραγούδια σου
σαν κάθε τι δικό σου.
Τι να στο πω
που το ξέρεις. Γιατί λοιπόν με ρωτάς; Αν σ΄αγαπάω; Κλείσε το στόμα και τα μάτια. Βλέπεις είναι βράδι και σου γράφω και σε φιλάω.
Μακριά άναψαν τα φώτα του Λαυρίου. Εσύ ανάβεις μέσα μου μια πολιτεία φώτα. Εκεί μέσα τριγυρίζω.
Είναι ένα δάσος από στίχους που μας προσμένει πίσω από τη θλίψη πέρα μακριά
μέσα μας
εκεί που σφίγγονται δυο χέρια
εκεί που δυο καρδιές κουβεντιάζουν πάνω από ένα σταμνί αμίλητο νερό. Σ' ένα κόμπο του μαντηλιού μας είναι δεμένος πάντα ο όρκος του κόσμου. Ξεχνάμε τη πίκρα. Το φως δε το ξεχνάμε.
Καληνύχτα Καιτούλα. Κοιμήσου ήσυχα στο δάσος μας. Η θάλασσα ανεβάζει το τραγούδι της άκρη- άκρη στα δαχτυλά μας.
Να και τα χαμομήλια που ανάψαν τ' άστρα φαναράκια τους
εδώ σερνάμενα στις πέτρες
στην ακρογυαλιά
παράξενο
σε τούτο το ξερότοπο
τόσα χαμομήλια
και τόσο μεγάλα σα μαργαρίτες
κύτταξε ένα μπουκέτο εδώ πλάι μου
σ' ένα κονσερβοκούτι
δίπλα στο κρεββάτι της εκστρατείας
μυρίζει ανάρρωση και καλωσύνη
όμορφα που μυρίζει τ' άσπρο αστρουλάκι της ταπείνωσης.
Γεια σου Καιτούλα
φιλιά -φιλιά -φιλιά
και άλλα τόσα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΙΤΗ ΔΡΟΣΟΥ

poihsh-logotexnia

Διακινητές εγκατέλειψαν 370 παιδιά

Περισσότερα από 370 παιδιά εγκαταλελειμμένα από διακινητές μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούσαν να τα περάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες εντόπισαν οι μεξικανικές αρχές.

 
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης του Μεξικού τα παιδιά από διαφορετικές χώρες της Κεντρικής Αμερικής εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια μόλις μιας εβδομάδας του Μαρτίου σε 14 πολιτείες της χώρας.
Από τα στοιχεία που διαθέτουν οι μεξικανικές αρχές προκύπτει ότι οι διακινητές εγκατέλειψαν 163 παιδιά καθώς αυτά δεν ταξίδευαν με κάποιον ενήλικο ή συγγενικό τους πρόσωπο.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά εγκαταλείφθηκαν σε σημεία άκρως επικίνδυνα από τους διακινητές στους οποίους είχαν πληρώσει 3.000 έως 5.000 δολάρια ανά παιδί για να περάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης του Μεξικού.
«Τα παιδιά είχαν σημάδια υπερβολικής κόπωσης, τραυματισμών κυρίως στα πόδια, υπέφεραν από αφυδάτωση και ήταν σε σύγχυση μη γνωρίζοντας που τα είχαν εγκαταλείψει», ανέφερε η ανακοίνωση του Ινστιτούτο.
Οι αρχές συνέλαβαν εννέα υπόπτους διακινητές σε σχέση με αυτές τις περιπτώσεις εγκατάλειψης.

Αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των παιδιών που ταξιδεύουν μόνα τους.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης του Μεξικού υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των παιδιών μεταναστών που ταξιδεύουν μόνα τους μέσω του Μεξικού «έχει αυξηθεί δραματικά » κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Κάθε χρόνο περίπου 140.000 μετανάστες, κυρίως από την Κεντρική Αμερική επιχειρούν μέσω του Μεξικού να φθάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι μετανάστες είναι συχνά στόχος συμμοριών, πέφτουν θύματα κλοπής, εκβιασμού, βιασμού, απαγωγής ακόμη και δολοφονίας.
grnews

Μια «Αγκαλιά» για τη μαμά και το παιδί

Μια αγκαλιά για το μωρό που ήρθε ή έρχεται. Αυτό ήταν ο σύλλογος «Αγκαλιά» για την 24χρονη σήμερα Θεοδώρα Χελβατσιγιάν, η οποία έχασε το σύντροφό της σε αυτοκινητικό δυστύχημα όταν ήταν έξι μηνών έγκυος, αλλά και για τη 18άχρονη σήμερα Θεοδώρα Δημακέα, που έμεινε έγκυος όσο πήγαινε ακόμη σχολείο και ο μπαμπάς του παιδιού δεν ήθελε να έχει καμία σχέση μαζί της.
Η Θεοδώρα ήταν 20 ετών, την εποχή που έμεινε έγκυος. Ο 4 ετών σήμερα γιος της, Γιώργος, δεν ήταν κάποιο νεανικό «ατύχημα», αλλά μια πολύ συνειδητή απόφαση.
«Εγώ ήμουν 20 και ο Γιώργος 21. Ξέρω, πολύ μικροί για να γίνουμε γονείς, αλλά επίσης πολύ σίγουροι για εμάς. Θέλαμε και οι δύο πολύ ένα παιδί».
Οι διευκρινίσεις για τη συνωνυμία πατέρα και γιου κρίνονται απαραίτητες. «Ήμουν έξι μηνών έγκυος όταν σκοτώθηκε ο Γιώργος. Καθώς πήγαινε στη δουλειά του, ήταν αναβάτης στον ιππόδρομο, ένα φορτηγό τού έκοψε το δρόμο και τον έριξε στο αντίθετο ρεύμα. Σκοτώθηκε. Εγώ το έμαθα ώρες μετά γιατί μου το έκρυβαν, δεν ήξεραν πώς να μου το πουν».
Πώς αντιμετωπίζει ένα κορίτσι 20 ετών, που σε τρεις μήνες πρόκειται να γίνει μητέρα, που σχεδιάζει να παντρευτεί και ετοιμάζει το σπίτι που θα φιλοξενήσει την οικογένειά της, ένα τόσο τραγικό γεγονός; «Το μόνο που θυμάμαι από εκείνη την ημέρα είναι η κραυγή που έβγαλα. Τίποτα άλλο. Οι μήνες που ακολούθησαν ήταν πολύ δύσκολοι. Δεν ήθελα να κάνω τίποτα. Δεν είχα διάθεση. Δεν μπορούσα. Μπάνιο με έκανε η μητέρα μου. Όλα άλλαξαν όταν γεννήθηκε ο Γιώργος. Μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω, μου έδωσε πίσω τη ζωή μου».
Ο μικρός σκόρπισε χαμόγελα, όμως τα οικονομικά προβλήματα ήταν υπαρκτά και με την έλευσή του μεγάλωσαν. «Εγώ δεν δούλευα, η μητέρα μου δεν δούλευε κι έχω άλλες τρεις αδελφές. Ήμασταν πέντε γυναίκες με ένα μωρό και μόνο η μεγάλη μου αδελφή εργαζόταν.
Έξι μήνες αφού γέννησα τον Γιώργο, μια φίλη με πληροφόρησε για τον Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Η Αγκαλιά».

Η «Αγκαλιά» είναι σωματείο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, χωρίς κρατική επιχορήγηση, το οποίο παρέχει εντελώς δωρεάν υπηρεσίες στις μητέρες, έγγαμες ή άγαμες, που ακούν τη φωνή της καρδιάς τους και διατηρούν μια κύηση που φαίνεται κοινωνικά αδύνατη.
Γυναίκες θύματα εγκατάλειψης, κακοποίησης ή αβοήθητες, που, κόντρα σε όλα τα δεδομένα, θέλουν να φέρουν στη ζωή το παιδί τους.
Η στήριξη που παρέχουν είναι ψυχολογική και πνευματική, αλλά και υλική. Η Θεοδώρα δεν ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, στην «Αγκαλιά» όμως βρήκε τη βοήθεια που αναζητούσε.
 
περισσότερα εδώ: protothema

Πόσο «αθώα» είναι η βόλτα στο super market με τα παιδιά;

Μπορεί μια οικογενειακή βόλτα στο σούπερ μάρκετ να ακούγεται σαν μια ασφαλής συνήθεια ρουτίνας , εγκυμονεί όμως αρκετούς κινδύνους, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας.
 
 
 
Κίνδυνος νούμερο 1: Καρότσια
Όσο κι αν το νούμερο ακούγεται υπερβολικό είναι αληθινό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία κάθε χρόνο τραυματίζονται 23.000 παιδιά από ανατροπές καροτσιών σε σούπερ μάρκετ.

Κανόνες ασφαλείας για τα καρότσια
  • Μην αφήνετε ποτέ το παιδί μόνο του στο καροτσάκι.
  • Μην αφήνετε το παιδί να στέκεται όρθιο στο καροτσάκι.
  • Μην τοποθετείτε το πορτ μπεμπέ μέσα στο καροτσάκι.
  • Μην βάζετε το παιδί μέσα στο  καλάθι.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να καβαλάνε το καροτσάκι απ΄έξω ή να σκαρφαλώνουν.
  • Μην αφήνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να σπρώχνουν το καροτσάκι όταν μέσα κάθεται ένα άλλο παιδί γιατί μπορεί να ανατραπεί πολύ εύκολα.
  • Προτιμήστε καταστήματα που διαθέτουν φυλασσόμενο παιδότοπο ώστε να μπορέσετε να κάνετε ήσυχα τις αγορές σας.
Κίνδυνος νούμερο 2: Μικρόβια
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στα καροτσάκια, περισσότερα από το 80% υποθάλπουν κολοβακτηρίδια (το είδος που πιο συχνά συναντάμε στο καπάκι μιας κοινής -δημόσιας τουαλέτας). Αυτά τα βακτήρια μπορεί να προέρχονται από ωμές τροφές ή από τα μικρά παιδιά που κάθονται στα καρότσια, αναφέρει ο Chuck Gerra, μικροβιολόγος στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Σύμφωνα με τις μελέτες, τα καροτσάκια είχαν περισσότερα μικρόβια από διάφορα άλλα αντικείμενα που μελέτησαν, όπως κυλιόμενες σκάλες, δημόσια τηλέφωνα και δημόσια λουτρά.
Για να αποφύγουμε αυτά τα βακτήρια, οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά μαντηλάκια και να πλένουμε τα χέρια μας αφού τελειώσαμε τα ψώνια, σύμφωνα με το imommy.
Κίνδυνος νούμερο 3: Ετικέτες
Προσοχή στις «ανοιχτές ημερομηνίες» των τροφίμων. Με εξαίρεση την δοσολογία και τις τροφές των βρεφών, η ημερομηνία λήξης δεν τηρείται πάντα. Οι ετικέτες που γράφουν «ανάλωση κατά προτίμηση» είναι περισσότερο κάτι σαν πρόταση παρά κανόνας ασφαλείας.
Το προϊόν θα έχει καλύτερη γεύση αν καταναλωθεί μέσα στην προτεινόμενη ημερομηνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι ασφαλές για κατανάλωση μετά την ημερομηνία αυτή. Αν ένα προϊόν έχει πάνω ετικέτα «πώληση έως» ή «διάθεση έως», αυτή είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία μπορεί το σούπερ μάρκετ να πουλάει το προϊόν αυτό.
Κίνδυνος νούμερο 4: Υπερκατανάλωση
Τα φαγητά για παιδιά είναι επίτηδες τοποθετημένα σε σημείο που να μπορούν να τα φτάσουν. Οποιοσδήποτε ψωνίζει μαζί με τα παιδιά του, πρέπει να έχει το νου του για προϊόντα που αυτό αρπάζει και τα πετάει στο καλάθι. Μια βόλτα στο διάδρομο με τα δημητριακά θα το επιβεβαιώσει αυτό.
Τα ζαχαρούχα δημητριακά βρίσκονται στο ύψος των ματιών του παιδιού, ενώ τα πιο υγιεινά είναι στα ψηλότερα ράφια, αναφέρει η Tara Gidus, εκπρόσωπος του Αμερικάνικου Οργανισμού Διαιτολογίας. Το ίδιο συμβαίνει και μπροστά από τα ταμία, όπου οι καραμέλες και οι τσίχλες είναι στατιστικά τοποθετημένες ώστε να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ζητάνε από τους γονείς τους να τους αγοράσουν.
 

Μια ανθοδέσμη από χαμομηλάκια!!

Και αφού ξύπνησαν τα έντομα  άνθισαν τα λουλούδια και ήρθαν τα χελιδόνια, εμείς μετά λέμε ότι ξύπνησε η πλάση όοοολη !!
Η Άνοιξη είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που το σχολείο μας εκμεταλλεύεται για να γνωρίσει στα παιδάκια το μεγαλύτερο μέρος από το φυτικό βασίλειο έτσι ώστε αυτά να αποκτήσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις για την ηλικία τους !!!

Με τις εκδρομούλες τα παιδάκια έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα λουλούδια της Άνοιξης στο φυσικό τους χώρο και να πλουτίσουν τις εμπειρίες τους...

Το λουλουδάκι που μας απασχολεί τις ημέρες αυτές είναι το μικρούλικο, αγνό και θαυματουργό Χαμομηλάκι !!!!

Μιλήσαμε για την καλλιέργειά του και τις θεραπευτικές του ιδιότητες...
Είδαμε κάποιες εικόνες από τη συγκομιδή του και την απόσταξη των ανθέων μέχρι να λάβουμε το αιθέριο έλαιο.
 
περισσότερα εδώ: prosxolikipareoula

«Άφησα το μωρό μου, δεν είχα που να κοιμηθώ»

Το μωρό βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου στο χώρο αναμονής του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων. Το βρήκαν εφημερεύοντες γιατροί και νοσηλευτές και του παρείχαν ιατρική φροντίδα.
 
Το βράδυ η μητέρα του, εμφανίστηκε στο νοσηλευτικό ίδρυμα και είπε ότι δεν το είχε εγκαταλείψει, αλλά το άφησε προσωρινά, προκειμένου να πάει για φαγητό.
Υποστήριξε ακόμα ότι δεν είχε πού να κοιμηθεί και πως ο σύζυγός της εργάζεται στην περιοχή του Λάππα.

Η διοίκηση του νοσοκομείου κάλεσε την αστυνομία, η γυναίκα σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά συνελήφθη, ωστόσο η εισαγγελέας, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχε εκθέσει το παιδί σε κίνδυνο.
Η μητέρα υποστήριξε ότι θέλει να κρατήσει το παιδί, δεν μπορεί όμως να το μεγαλώσει, γι αυτό και όπως είπε, το άφησε για λίγες ώρες στο σημείο. Μάλιστα ζήτησε βοήθεια προκειμένου να καταφέρει να το μεγαλώσει.
Το μωρό θα παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση, για περίπου δέκα ημέρες.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Νικόλαος Στακιάς είπε στην Πελοπόννησο ότι επικοινώνησε με τον εισαγγελέα ανηλίκων, ο οποίος έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος αφαίρεσης της γονικής μέριμνας από τη μητέρα.
Επιπλέον, το νοσηλευτικό ίδρυμα ζήτησε από την αστυνομία να ελέγξει εάν ισχύει η μόνιμη κατοικία που έδωσε η μήτέρα, στην περιοχή του Λάππα. Μάλιστα σύμφωνα με τον διοικητή, για όσες μέρες το μωρό νοσηλεύεται η Κοινωνική Υπηρεσία, θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά της οικογένειάς του.
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki