Monday 5 August 2019

Μεγαλώνοντας το παιδί στη «γυάλα»

Αρκετοί γονείς αγχώνονται και αγωνιούν υπερβολικά για το παιδί τους. Τους παρέχουν το «χρυσό κλουβί» προστατεύοντας το από καταστάσεις όπως το να πέσει, να χτυπήσει, να φοβηθεί, να κάνει λάθη… και το μετατρέπουν άθελα τους σε μαλθακό, άβουλο, γεμάτο φοβίες και χωρίς εμπειρίες παιδί.
Πολλοί γονείς είναι υπερβολικοί ακόμη και με την καθαριότητα του παιδιού. Παιδί είναι! Έχει περιέργεια… θα θελήσει να αγγίξει το οτιδήποτε, να το γευτεί, να το μυρίσει, θα παίξει και τελικά θα λερωθεί. Μην κάνετε το παιδί σας μικροβιοφοβικό. Οπωσδήποτε διδάξτε του για την καθαριότητα του σώματος αλλά όχι σε σημείο που να φτάνετε στην υπερβολή.

Προσδοκίες! Άλλο ένα αγκάθι στη σχέση γονέα –παιδιού. Επιβάλλοντας και προσδοκώντας από το παιδί να πραγματοποιήσει δικά μας θέλω, όνειρα και ανάγκες που είναι πέρα από τις δυνατότητές του τότε το παιδί νευριάζει, απογοητεύεται και αισθάνεται ενοχές που δεν κατάφερε να ευχαριστήσει τους γονείς του.. Αγαπήστε το παιδί γι’ αυτό που είναι και αφήστε το να γίνει αυτό που εκείνο θέλει και όχι αυτό που εσείς θα θέλατε.

Συνήθως, οι γονείς προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την οικογένειά τους «ξεσπώντας» στο παιδί τους και το θέλουν αψεγάδιαστο, φρόνιμο, καθαρό, υπάκουο, άριστο μαθητή για να αρέσουν κυρίως στον έξω κόσμο. Αυτή η υπερβολική εμμονή στο να δείξουμε ότι περνάμε καλά και ότι είμαστε ευτυχισμένοι έχει αντίκτυπο και στο παιδί.

Δεν είναι σωστό να μεγαλώνουμε τα παιδιά μέσα σε μία γυάλα. Πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα να κάνουν τις επιλογές τους και από τα λάθη τους να μάθουν. Πολλές φορές με τα πολλά ΜΗ και την καταπίεση καταφέρνουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Αφήστε τα παιδιά να ζήσουν τα παιδικά χρόνια ανέμελα και αθώα, όπως καλά γνωρίζουμε είναι τα καλύτερα χρόνια που δε θα ξαναέρθουν ποτέ.

Πρωινή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Tips για να είναι το σπίτι πάντα βρόμικο και ασυμμάζευτο!!

Μήπως είσαι μαμά, συμμαζεύεις και καθαρίζεις το σπίτι και μένει για αρκετό χρονικό διάστημα και καθαρό ΚΑΙ συμμαζεμένο; 
Μη στεναχωριέσαι σου έχω τη λύση! 
Εγώ σου έχω tips που τα έχω εφαρμόσει η ίδια για ένα πάντα βρώμικο και ασυμμάζευτο σπίτι.
Για να έχεις ένα πάντα βρώμικο και ασυμμάζευτο σπίτι χρειάζεσαι αρχικά τουλάχιστον ένα τρομερό νήπιο, πολύχρωμο σίφουνα (Mini Me). 
Και ένα απαιτητικό βρέφος, που διαβάζει τη σκέψη σου όταν θέλεις να καθαρίσεις, (Mini Me Junior) και έχει αποφασίσει να μην σε αφήσει να το κάνεις. «Σε θέλω μόνο για μένα μαμά! Get over it!»

Εν συντομία λοιπόν:
Ξεκινάς να καθαρίζεις. 
Κοιτάς το χαμό γύρω σου και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Ας πούμε το μπάνιο. Αφήνεις το νήπιο με το μωρό στο καθαρό και συμμαζεμένο παιδικό δωμάτιο (έχοντας κάνει πρώτα ποιοτικό έλεγχο ασφαλείας) όπου το μωρό θα είναι ήσυχο για τα επόμενα 5 λεπτά. 
Ο χρόνος που έχεις είναι ελάχιστος. 3-2-1 πάμε! Βάζεις γάντια και τρίβεις. Κοιτάς και το ντουλαπάκι του μπάνιου. 
Αν είσαι τυχερή θα προλάβεις να το καθαρίσεις -συμμαζέψεις λίγο και αυτό. 
Τραγουδάς το «Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ» για να είναι ήρεμο το μωρό. 
Πηγαίνεις κάθε 5 δευτερόλεπτα στο παιδικό για να κάνεις τσεκ αν όλα είναι οκ. Το τελειώνεις στην εκπνοή του χρόνου (μόλις το μωρό αρχίζει να κλαίει).

Αποτέλεσμα: Το μπάνιο αστράφτει (δεν κατάφερες να κάνεις και το ντουλαπάκι τελικά αλλά ποιες οι πιθανότητες; 🙂 ) – το παιδικό δωμάτιο τώρα πια είναι βομβαρδισμένο από παιχνίδια, όλα άνω κάτω. Κάθε τι έχει και το τίμημα του.

Τα πάντα είναι σκονισμένα και έχουν δαχτυλιές. 
Παίρνεις το ξεσκονόπανο και το azax. 
Τραγουδάς το «Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ» για να είναι ήρεμο το μωρό. 
Τι μπορεί να πάει στραβά; 
Καθώς καθαρίζεις τις γυάλινες κορνίζες σου πέφτει μια και σπάει στο πάτωμα. Το μωρό τρομάζει και κλαίει. Συγχαρητήρια. Διπλή δουλειά. Παράτα το ξεσκόνισμα και μάζευε.

Αποτέλεσμα: Τα πάντα συνεχίζουν και παραμένουν σκονισμένα με δαχτυλιές. Δοκίμασε μια άλλη φορά.

Θες να σκουπίσεις. 
Χάλια το πάτωμα, επαναλαμβάνω χάλια το πάτωμα. Βγάζεις τη σκούπα. 
Ξεκινάς. 
Τραγουδάς το «Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ» για να είναι ήρεμο το μωρό. 
Δεν ακούγεται η υπέροχη φωνή σου από το θόρυβο της σκούπας, ο μικρός τρομάζει και ουρλιάζει. Πρόλαβες να σκουπίσεις το παιδικό και τη κρεβατοκάμαρα.

Αποτέλεσμα: Το υπόλοιπο σπίτι θα έχει καλύτερη τύχη ίσως αύριο.

Σφουγγάρισμα. 
Αααα αυτό δεν κάνει θόρυβο! Τέλεια! Κοίτα, πρέπει επιτέλους να σφουγγαρίσεις δεν γίνεται άλλο, το μωρό δεν μπορεί να μπουσουλάει σε βρώμικο πάτωμα! 
Ξεκινάς. 
Τραγουδάς το «Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ» για να είναι ήρεμο το μωρό. 
Σφουγγαρίζεις με ταχύτητα φωτός, δεν έχεις πολύ χρόνο, θυμάσαι πόσο τακτικά σφουγγάριζες παλιά ΚΑΙ κάτω από τον καναπέ και σε πιάνει κλαυσίγελος. 
Ωραία τώρα τουλάχιστον έχεις στοιχειωδώς καθαρό πάτωμα. Έρχεται το τρομερό νήπιο σου από το σχολείο. Τρώει φαγητό και το μισό πέφτει κάτω. 
Τρώει μπισκότα και πέφτουν τα ψίχουλα κάτω.

Αποτέλεσμα: Είχες σε παρελθοντικό χρόνο στοιχειωδώς καθαρό πάτωμα. Τώρα πια όχι. Πέρασαν μόλις 2 ώρες.

Συμμάζεμα. 
Μπουφάν και ρούχα στις καρέκλες, διάφορα χαρτιά από εδώ και από εκεί, παιχνίδια στο σαλόνι, παιχνίδια στο μπάνιο, παιχνίδια στο παιδικό, παιχνίδια παντού. 
Ξεκινάς. 
Τραγουδάς το «Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ» για να είναι ήρεμο το μωρό. 
Είναι τόσα πολλά! Σε πιάνει άγχος γιατί η ντουλάπα είναι ήδη γεμάτη και ακατάστατη. Θέλεις να κατεβάσεις τα πάντα και να τα συμμαζέψεις από την αρχή για να είναι όμορφα και ωραία. Δεν έχεις χρόνο, το μωρό άρχισε να κλαίει, τα βάζεις μέσα βιαστικά όπως να ναι για άλλη μια φορά. Εύχεσαι να μην είσαι η επόμενη που θα ανοίξεις την ντουλάπα και πέσουν όλα πάνω σου.

Αποτέλεσμα: Συμμάζεψες εσύ τώρα; Ναι καλά!

Σιδέρωμα. 
Δεν το θέλεις δεν σε θέλει, υποφέρεις και υποφέρει. Αλλά το όρος Έβερεστ από ασιδέρωτα πρέπει να γίνει έστω λοφίσκος! Ας μη καταλαμβάνει όλη τη κρεβατοκάμαρα, τουλάχιστον τη μισή, να έχεις χώρο για τα νέα ρούχα που περιμένουν να πλυθούν. 
Ξεκινάς. 
Τραγουδάς το «Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ» για να είναι ήρεμο το μωρό. 
Έρχεται το τρομερό νήπιο σου και παίζει με το καλώδιο από το σίδερο. Τον προειδοποιείς για τις επιπτώσεις. Επιμένει. Σε τριγυρίζει σαν καρχαρίας. Μπλέκεται στο καλώδιο, πέφτει κάτω. Αρχίζει και κλαίει. Τώρα κλαίει και το μωρό γιατί τρόμαξε. Το βγάζεις γρήγορα από την πρίζα και μαζεύεις.

Αποτέλεσμα: Πρόλαβες να σιδερώσεις 5 ρούχα ίσα ίσα να έχει η οικογένεια να ντυθεί αύριο. Το όρος Έβερεστ παραμένει στη θέση του. Δοκίμασε μια άλλη μέρα, ίσως να έχεις καλύτερη τύχη.

Τέλος της εβδομάδας και κοιτάς γύρω σου....
................
η συνέχεια εδώ: e-mama
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki