Saturday 23 October 2021

Εντεροιοί & αδενοιοί επανήλθαν δριμύτεροι.

Πολύ μεταδοτικοί, κολλάνε όλα τα παιδιά στο σχολείο

Εντεροιοί και αδενοιοί, μετά την περσινή τους απουσία επανήλθαν δριμύτεροι.
Πολύ μεταδοτικοί, το κολλάνε όλα στο σχολείο, είτε ασυμπτωματικά είτε ολιγοασυμπτωματικά είτε με κανονική εικόνα ίωσης. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κόκκινος λαιμός και έντονος βήχας στο τελείωμα της ίωσης. 
Προσοχή, ΟΧΙ άσκοπες αντιβιώσεις, ιώσεις με ενοχλητικό βήχα που στο 99% των περιπτώσεων δεν οδηγούν σε καμία επιπλοκή μικροβιακή και φεύγουν μόνες τους. 
Ψυχραιμία και μην το γυρίσουμε σε επιδημία βροχής από αντιβιοτικά, με την συνδρομή πάντα αρκετών επαγγελματιών υγείας και υπέρμετρης ιατρικοποίησης σε ιδιωτικούς χώρους υγείας (με ονοματεπώνυμο), γράφει ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης. Ακολουθεί εκτενές άρθρο του για το θέμα.

Ιοί Coxsackie και νόσος χεριών ποδιών στόματος
Η νόσος χεριών ποδιών στόματος είναι μια ιογενής λοίμωξη που παρουσιάζεται σε μικρά παιδιά. 
Δεν έχει καμία συσχέτιση με την νόσο ποδιών στόματος που προσβάλλει ζώα.

Ποιες ηλικίες προσβάλλει;
Η κλινική εικόνα της νόσου παρατηρείται κυρίως στην προσχολική και στην αρχική σχολική ηλικία, έως 10 ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι μέχρι την ενηλικίωσή τους έχουν εκτεθεί στον ιό και φτιάξει αντισώματα.

Σε ποια εποχή του χρόνου εμφανίζεται συνήθως;
Οι λοιμώξεις από εντεροιούς μπορεί να συμβούν καθ’ όλο τον χρόνο, αλλά τείνουν να παρατηρούνται συχνότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Πως μεταδίδεται;
Μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο – με τις εκκρίσεις της μύτης και του στόματος, από φτάρνισμα, βήχα, αλλά και μέσα από τα κόπρανα – και από μολυσμένα αντικείμενα.

Πόσο σοβαρή είναι;
Πολλές περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές, δηλαδή ο οργανισμός φτιάχνει αντισώματα χωρίς να εκδηλώσει καθόλου συμπτώματα. Η συνήθης κλινική εκδήλωση της νόσου είναι ήπια και οι επιπλοκές σπάνιες. 
Εισαγωγή στο νοσοκομείο σπάνια χρειάζεται, ενώ είναι πολύ σπάνια θανατηφόρος.
Σπάνια μπορεί να υπάρχει εξέλιξη σε ιογενή μηνιγγίτιδα. Αν το παιδί διαμαρτύρεται για πονοκέφαλο, έχει αυχενική δυσκαμψία ή πόνο στην πλάτη, θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική εκτίμηση.
................
περισσότερα εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Δύσκολο πράγμα το να αγαπάς. Ανηφόρα είναι…

Μόνο όταν παλέψεις για κάτι, μπορείς και μαθαίνεις και εκτιμάς.
Δύσκολο πράγμα το να αγαπάς. 
Ανηφόρα είναι. Σταυρός.
Άνθρωπος που δεν είναι ταπεινός,
δεν μπορεί να αγαπήσει. Τυφλώνεται από το εγώ του. Νιώθει πως όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω του. Πως όλοι του χρωστάνε. 
Και έτσι θυμώνει. Μαλώνει. Εξάπτεται. Υπερασπίζεται το εγώ του, με νύχια και με δόντια. 
Και δεν μπορεί να συνδεθεί.

Άνθρωπος που δεν έχει πονέσει στη ζωή, δεν μπορεί να αγαπήσει. Όπως ο χρυσός δοκιμάζεται από τη φωτιά, έτσι και πόνος βοηθά να μαλακώσει η ψυχή. 
Να γίνει πιο δεκτική απέναντι στην σχέση. Απέναντι στον άλλον.

Άνθρωπος που δεν έχει κουραστεί,
που δεν έχει αγωνιστεί για κάτι στη ζωή του και που όλα έτοιμα του έχουν προσφερθεί, δεν μπορεί να αγαπήσει. 
Μόνο όταν παλέψεις για κάτι, μπορείς και μαθαίνεις και εκτιμάς.

Δύσκολο πράγμα το να αγαπάς. 
Ανηφόρα είναι. Σταυρός.
Και ξέρεις κάτι;
Δεν τους αντέχει τους μαλθακούς ανθρώπους η αγάπη…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc.
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΟΥ»

Το παιχνίδι του Καλαμαριού και η επιτυχία που έχει σημειώσει, αφού έγινε η σειρά με τις περισσότερες θεάσεις στο Netflix παγκοσμίως, έχει διαδοθεί σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με διάφορα memes, ενώ έχει γίνει αντιγραφή μέχρι και από παιχνίδια βλ. Minecraft.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός παιδιών να έχει έρθει σε επαφή με την σειρά, να έχει μάθει για αυτήν και να την έχει δει.

Η σειρά στο Netflix έχει όριο ηλικίας 16+, δηλαδή ήδη, αποδέχεται ότι περιέχει βία, γυμνή απεικόνιση των ηθοποιών, ερωτικές σκηνές και άλλα που δεν επιτρέπονται για μικρότερης ηλικίας παιδιά.

Ωστόσο, έχει προκύψει μεγάλο θέμα σε διάφορες χώρες, όπως το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, όπου σχολεία προτρέπουν τους γονείς να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους δεν θα δουν το Squid Games, πόσο μάλλον να τους το δείξουν οι ίδιοι.

Αυτό συμβαίνει, διότι έχουν προκύψει περιστατικά, όπου τα παιδιά μιμούνται τα παδικά παιχνίδια, όπως παρουσιάζονται στην σειρά. Πρόκειται για παιδικά παιχνίδια που είναι παγκοσμίως διαδεδομένα. Προφανώς, τα παιδιά δεν προσπαθούν να σκοτώσουν το ένα το άλλο αλλά όποιος χάνει δέχεται βίαιη επίθεση από τους υπόλοιπους.

Παράδειγμα αποτελεί το σχολείο στο Βέλγιο, όπου τα παιδιά έπαιζαν την μορφή του Red light, Green light (στα ελληνικά αγαλματάκια, ακούνητα, αγέλαστα) όπως παρουσιάζεται στο «Παιχνίδι του Καλαμαριού», αλλά με όποιον χάνει να του ασκούν βία.

Αυτό το περιστατικό και παρόμοια ανά τον κόσμο έχουν οδηγήσει σχολεία από την Ευρώπη,το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ασία και την Αυστραλία να παροτρύνουν τους γονείς να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους δεν θα δουν το «Παιχνίδι του Καλαμαριού», καθώς περιέχει «υπερβολική βία, αίμα, βωμολοχίες και τρομακτικές σκηνές, ενώ η προβολή των παιδικών παιχνιδιών ως βίαια δεν φέρνει καλή επιρροή στο παιδικό παιχνίδι».

larisanew.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki