Wednesday 8 January 2020

Παίζοντας την Προπαίδεια του 9 στα… δάχτυλα

Τα μαθηματικά είναι πολύ σημαντικά για τη γενικότερη απόδοση του παιδιού στο σχολείο, την νοητική του εξέλιξη, αλλά και την βαθύτερη κατανόηση μαθημάτων όπως είναι η φυσική και η χημεία. 
Κάποια παιδιά δείχνουν από νωρίς μια κλίση προς την αριθμητική που τα βοηθά να καταλαβαίνουν πιο εύκολα πως λειτουργούν τα μαθηματικά. 
Άλλα, πάλι, δυσκολεύονται απ’ την αρχή και όσο περισσότερα πράγματα διδάσκονται τόσο πιο πολύ μπερδεύονται ή αποθαρρύνονται.

Παίζοντας την Προπαίδεια του 9 στα… Δάχτυλα 

Βήμα 1ο: Ανοίγεις τις παλάμες και αριθμείς τα δάχτυλα από το 1 μέχρι το 10.

Βήμα 2ο: Κλείνεις το δάχτυλο που αντιστοιχεί στον πολλαπλασιαστή. 
Π.χ. Αν θες να πολλαπλασιάσεις το 9 με το 4, κλείνεις το 4ο δάχτυλο.
Βήμα 3ο: Μετράς τα δάχτυλα αριστερά από το κλειστό. Αυτό είναι το πρώτο ψηφίο του αποτελέσματος – στο παράδειγμά μας είναι 3.

Βήμα 4ο: Μετράς τα δάχτυλα δεξιά του κλειστού. Αυτό είναι το δεύτερο ψηφίο – στο παράδειγμά μας είναι 6.

Βήμα 5ο: Τα βάζεις δίπλα δίπλα κι έχεις το αποτέλεσμα: 9x4 = 36.

περισσότερα εδώ 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τα παιδιά δείχνουν τον δρόμο και για την αιμοδοσία!

Ζωγραφιές μικρών παιδιών για να κινητοποιηθούν οι μεγαλύτεροι!
«Έργα τέχνης» με βασικό θέμα την εθελοντική αιμοδοσία έφτιαξαν και παρουσίασαν τα παιδιά του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου!
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Ο σκοπός ποιος άλλος; Να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τους μεγάλους όσον αφορά την ανιδιοτελή προσφορά! Περνούν το δικό τους - ηχηρό - μήνυμα μέσα από τις ζωγραφιές τους και υπενθυμίζουν σε όλους μας ότι η Αιμοδοτική Συνείδηση, ο εθελοντισμός και η προσφορά προς το συνάνθρωπο είναι αξίες οι οποίες πρέπει να καλλιεργούνται ήδη από τα πρώτα έτη ζωής του σύγχρονου πολίτη!
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


Η Αιμοδοσία Παγνη
Αιμοδοσία 10ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου
Η Αιμοδοτική Συνείδηση, ο εθελοντισμός και η προσφορά προς το συνάνθρωπο είναι αξίες οι οποίες πρέπει να καλλιεργούνται ήδη από τα πρώτα έτη ζωής του σύγχρονου πολίτη.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Οι μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου αποδεικνύουν σήμερα την ευαισθησία τους παρουσιάζοντας τα έργα τέχνης τους με βασικό θέμα την Εθελοντική Αιμοδοσία. Τα παιδιά μέσα από τη ζωγραφική περνούν το δικό τους μήνυμα, έχοντας ως βασικό στόχο την κινητοποίηση των μεγαλύτερων στον τομέα της ανιδιοτελούς προσφοράς.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Δώσε Αίμα!
Δώσε Ζωή!
cretalive.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Η κλιματική αλλαγή απειλεί περισσότερο την υγεία των παιδιών

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ «ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΩΣ ΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ» ΚΑΙ «ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ»

Άσθμα και καρδιακά προβλήματα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μολύνσεις και υποσιτισμός εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αν δεν γίνει κάτι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η υγεία των παιδιών που γεννιούνται σήμερα θα απειλείται ολοένα και περισσότερο στη διάρκεια της ζωής τους, προειδοποιούν ειδικοί σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει την υγεία μίας ολόκληρης γενιάς», τόνισε ο δρ Νικ Ουάτς, υπεύθυνος της έρευνας.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» λίγες εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή της παγκόσμιας Συνόδου για το κλίμα (COP25).
«Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, με αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα ζήσει σε έναν κόσμο πιο θερμό κατά 4 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο τα επόμενα 71 χρόνια, κάτι που θα απειλήσει την υγεία του σε όλα τα στάδια της ζωής του», τονίζουν οι συντάκτες της έρευνας.
«Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους υγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Το σώμα τους και το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, κάτι που τα καθιστά πιο ευάλωτα σε ασθένειες και ρύπους», εκτιμά ο Ουάτς του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία του πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Οι επιπτώσεις στην υγεία «παραμένουν ως την ενηλικίωση» και «διαρκούν για όλη τη ζωή τους», υπογράμμισε, ζητώντας να αναληφθεί άμεση δράση «από όλες τις χώρες προκειμένου να μειωθεί η εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».
Η έκθεση αυτή διενεργήθηκε στο πλαίσιο μιας έρευνας που δημοσιεύεται κάθε χρόνο στο The Lancet και αφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία. Μετρά 41 δείκτες - κλειδιά και πραγματοποιείται σε συνεργασία με 35 θεσμούς, ανάμεσά τους και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), την Παγκόσμια Τράπεζα και πανεπιστήμια.
Φέτος οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην υγεία των παιδιών. «Σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας του και μέχρι την ενηλικίωσή του, ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα εισπνέει πιο τοξικό αέρα, εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων, ο οποίος θα επιδεινώνεται από την άνοδο της θερμοκρασίας», προειδοποιεί η έκθεση.


ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
«Είναι ιδιαίτερα βλαπτικό για τους νέους, διότι οι πνεύμονές τους ακόμη αναπτύσσονται», προσθέτει, αναφέροντας και έναν κατάλογο πιθανών επιπτώσεων: «Μείωση της πνευμονικής λειτουργίας, επιδείνωση του άσθματος και αυξημένος κίνδυνος καρδιακής κρίσης και εγκεφαλικών».
Ακόμη μία επίπτωση της κλιματικής αλλαγής: η αύξηση των επιδημιών μολυσματικών ασθενειών, στις οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα τα παιδιά.
Αιτία: το πέρασμα σε ένα πιο θερμό κλίμα με περισσότερες βροχές. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων που ευθύνονται για διαρροϊκές ασθένειες ή της χολέρας, καθώς και στην εξάπλωση των κουνουπιών που μεταφέρουν μολύνσεις.
Οι ερευνητές ανησυχούν επίσης για τα φαινόμενα υποσιτισμού που ενδέχεται να προκληθούν εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των σοδειών και άρα σε άνοδο των τιμών των προϊόντων διατροφής.
Τέλος, τονίζουν ότι ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα είναι ολοένα και πιο εκτεθειμένο σε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα: καύσωνες, ξηρασία, πλημμύρες ή δασικές πυρκαγιές.
Οι συντάκτες της έρευνας εκτιμούν ότι είναι κρίσιμης σημασίας «να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου», όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού και ζητούν να συζητηθούν στην COP25, που πραγματοποιείται στις αρχές Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία».


eleftheria.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki