Monday 9 February 2009

Αναζητείται το τέρας - θείος που βίασε την 7χρονη

Ένας άρρωστος ψυχικά άνθρωπος φαίνεται ότι κρυβόταν πίσω από τον φαινομενικά καλοκάγαθο θείο που προσφερόταν συχνά πυκνά να κάνει βόλτες με το αυτοκίνητό του την 7χρονη ανιψιά του. Ο 40χρονος άντρας αναζητείται από την αστυνομία, καθώς φέρεται ότι κακοποίησε σεξουαλικά την ανήλικη. Κάνοντας κατάχρηση της συγγενικής του σχέσης με τους γονείς του κοριτσιού δεν ήθελε και πολύ για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Χωρίς κανείς να τον υποψιάζεται, έπαιρνε το κοριτσάκι για βόλτα. Όταν όμως την τελευταία φορά η μικρούλα παραπονέθηκε στη μητέρα της για πόνους στα γεννητικά όργανα, εκείνη τη μετέφερε στο νοσοκομείο και οι γιατροί της συνέστησαν να πάει κατευθείαν στην αστυνομία.

Η αιμορραγία της μικρής δεν οφειλόταν σε κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Ο τελευταίος άνθρωπος που την είχε δει πριν παραπονεθεί στη μαμά της -δεν ήταν άλλος από τον θείο της- την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη μικρή. Το συγκλονιστικό είναι πως όταν το παιδί ρωτήθηκε, απάντησε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε το ίδιο πράγμα. Η 7χρονη είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και μετά τη μήνυση που κατέθεσε η μητέρα της στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου ενημερώθηκε και η αστυνομία του Κιλκίς, που άρχισε να αναζητά τον 40χρονο σε δύο νομούς. Αυτός όμως φαίνεται πως κατάλαβε ότι η αρρωστημένη δράση του είχε αποκαλυφθεί και ότι η αστυνομία τον αναζητά και εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Παρά δε τις έρευνες, παραμένει άφαντος.

Ο 40χρονος από χωριό του νομού Κιλκίς ήταν ξάδελφος του πατέρα του κοριτσιού. Πληροφορίες τον θέλουν να έπαιρνε συχνά το κοριτσάκι για βόλτα, όμως καμία άλλη φορά η μικρή δεν είχε παραπονεθεί για κάτι ανάλογο. Όταν οι γονείς της τη ρώτησαν, μετά το πρόσφατο περιστατικό, αν ο θείος της την είχε ξαναπειράξει, η μικρή απάντησε καταφατικά. Η κτηνωδία έχει συγκλονίσει το Κιλκίς, ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει η εισαγγελέας Κιλκίς.


[09/02/2009, 08:07']

Εξαπλώνεται η ψηφιακή βία σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΟΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Από επισκόπηση ερευνών που έγινε από τις Β. Αρτινοπούλου και Κ. Κουτσούμπα, κοινωνιολόγο, αναφέρονται οι πιο σημαντικές:
Μία από τις πρώτες έρευνες που διεξήχθησαν στον Καναδά κατέδειξε ότι το 1/4 των νέων χρηστών του Διαδικτύου είχαν την εμπειρία της on-line παρενόχλησης.
Από έρευνα του «Νational Childrens Ηome», που έγινε στη Βρετανία το 2002, σε δείγμα 856 παιδιών ηλικίας 11-19 ετών διαπιστώθηκε ότι 1 στα 4 είχε υποστεί «cyber bullying», το 16% είχε λάβει απειλητικά μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου, το 7% απειλήθηκε μέσω chat rooms και το 4% μέσω e-mail. Από αυτά τα παιδιά το 42% το ανέφερε σε φίλο, το 32% στους γονείς και το 29% σε κανέναν.
Ο ίδιος οργανισμός πραγματοποίησε, σε συνεργασία με την Tesco Mobile, παρόμοια έρευνα το 2005, σε δείγμα 856 παιδιών, ηλικίας 11-19 ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα παιδιά είχαν υποστεί επίθεση σε ποσοστό 19,20%. Από αυτά ένα μεγάλο ποσοστό 73% γνώριζε τον δράστη, ενώ για το 26% ο δράστης ήταν άγνωστος. Ακόμη, ο ένας στους 10 δήλωσε ότι κάποιος πήρε φωτογραφία του μέσω κάμερας κινητού και το γεγονός αυτό τον έκανε να αισθανθεί άβολα και απειλητικά. Το 41% το ανέφερε σε φίλο, το 24% στους γονείς, το 14% στον δάσκαλο και το 28% σε κανέναν.
Σε πρόσφατη έρευνα, στις ΗΠΑ (Kowalski & Limber), σε σύνολο 3.767 μαθητών Γυμνασίου, το 11% των μαθητών είχε απειληθεί ηλεκτρονικά έστω μία φορά τους τελευταίους 2 μήνες μέσω instant messaging (70%), chat-rooms (23%), e-mail (26%) και websites (24%). Το 4% ήταν δράστες και το 6% και δράστες και θύματα. Το 50% των θυμάτων δεν γνώριζε την ταυτότητα του δράστη.
Από τα αποτελέσματα on-line έρευνας σε 571 ανήλικους χρήστες του Διαδικτύου διαπιστώθηκε ότι ποσοστό 74% του δείγματος θεωρεί γεγονός το ηλεκτρονικό «bullying», ποσοστό 30% ανέφερε ότι έχει υπάρξει θύμα, ενώ το 60% δήλωσε ότι επηρεάστηκε η συμπεριφορά του στο σχολείο, στο σπίτι καθώς και οι σχέσεις του με τους φίλους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από την «msn cyber bullying report», το 1 στα 10 παιδιά στη Βρετανία είχε την εμπειρία του «cyber bullying» και το 13% ανέφερε ότι ως βίωμα είναι ενίοτε σοβαρότερο και από τη φυσική βία. Η ίδια έρευνα, επίσης, κατέδειξε ότι το 48% των γονέων δεν ήταν ενημερωμένοι, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών (74%) δεν ζήτησε από κανέναν βοήθεια.
Η τηλεφωνική έρευνα σε 935 παιδιά, ηλικίας 12-17 ετών, που πραγματοποιήθηκε το 2006 από τη «Ρew Internet & American Life Ρroject», έδειξε ότι το 32% των νέων που χρησιμοποιούν Διαδίκτυο έχει γίνει στόχος του «cyber bullying».
Τα κορίτσια-θύματα είναι περισσότερο πρόθυμα να αναφέρουν την εμπειρία τους, σε αντίθεση με τα αγόρια.
Αναγκαία μέτρα πρόληψης για να χτυπήσουμε το κακό
«Τα ζητήματα της προστασίας των ανηλίκων αποτελούν θέματα μείζονος προτεραιότητας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στην ατζέντα των συζητήσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι γεγονός ότι οι νέες μορφές θυματοποίησης απαιτούν νέες παρεμβάσεις πρόληψης, πέραν των παραδοσιακών μέτρων», μας λέει η Βάσω Αρτινοπούλου, αν. καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου. «Στο επίπεδο της πρόληψης θεωρείται σημαντική η ενημέρωση τόσο των παιδιών χρηστών όσο και των γονέων και δασκάλων για τους κινδύνους που διατρέχουν με την κακή χρήση των νέων τεχνολογιών. Είναι απαραίτητο:
1. Τα παιδιά να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες σε chat rooms (δωμάτια συνομιλίας), σε websites, σε blogs ή όπου αλλού στο Διαδίκτυο. Να μη λένε σε κανέναν ούτε σε φίλους τον κωδικό πρόσβασης. Αν λάβουν κάποιο απειλητικό μήνυμα, να μην απαντήσουν, αλλά να ενημερώσουν έναν ενήλικο.
Ποτέ να μην ανοίγουν e-mails από κάποιον που δεν ξέρουν ή που γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι αυτός μπορεί να τους απειλήσει (είναι bully). Να βοηθούν όσους συμμαθητές τους παρενοχλούνται online.
2. Πριν τα παιδιά απειληθούν, οι γονείς να συζητούν μαζί τους για τους κινδύνους (με παραδείγματα) και τα οφέλη του Διαδικτύου, να ενημερώνονται για το τι κάνουν τα παιδιά online, να βλέπουν τα sites που επισκέπτονται τα παιδιά, να τα συμβουλεύουν να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες, να τα ενημερώνουν ότι το cyber bullying δεν είναι ανώνυμο, ότι αφήνει ίχνη.
3. Αν τα παιδιά έχουν ήδη απειληθεί, οι γονείς να τα εκπαιδεύουν να μην απαντούν σε αυτούς που τα ενοχλούν, να διαγράφουν τα απειλητικά μηνύματα χωρίς να τα ανοίγουν. Αν έχουν απειληθεί, να μη ζητούν εκδίκηση. Να υπάρχει η διαβεβαίωση από τους γονείς ότι τα παιδιά δεν θα σταματήσουν τη χρήση του Internet (ο φόβος των παιδιών είναι ότι αν αποκαλύψουν στους γονείς ότι είναι θύματα, οι γονείς θα τους απαγορεύσουν τη χρήση του). Να βοηθούν τα παιδιά να καταγράφουν τις εμπειρίες τους (αυτό θα βοηθήσει αν χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία).
Το «cyber bullying» αναδεικνύεται ως νέο κοινωνικό πρόβλημα εντός και εκτός του σχολείου. Η ενημέρωση, η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση είναι οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές από τις όποιες αντίστοιχες κατασταλτικές».
ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ
11% των φοιτητών με εξάρτηση από το Internet
Διέξοδο στο Διαδίκτυο βρίσκουν για τη μοναξιά που νιώθουν το 25% των φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής, το 23% του ΤΕΙ Πειραιά και το 10% των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου.
Σε ποσοστά από 8% έως 15% είναι οι φοιτητές των υπόλοιπων ΤΕΙ της Αθήνας που «σκοτώνουν την ώρα τους» και ξορκίζουν τη μοναξιά τους μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή.
Το πιο ανησυχητικό, όμως, από τα στοιχεία της έρευνας, που έκανε το τελευταίο εξάμηνο το ΤΕΙ Αθήνας σε δείγμα 1.207 φοιτητών (απάντησαν 585 φοιτητές και 622 φοιτήτριες), είναι ότι το 11% βρέθηκε να είναι εξαρτημένο από το Ιντερνετ.
«Τσάτινγκ»
«Περισσότεροι από το 1/5 των εξαρτημένων από το Διαδίκτυο φοιτητών χρησιμοποιούν το τσατ», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας, Χρήστος Φράγκος.
«Δηλαδή κάνουν νέες γνωριμίες, συνήθως με άτομα του αντίθετου φύλου, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα γραπτού διαλόγου, επιδίδονται στο τσάτινγκ για πάνω από 5 ώρες την ημέρα!
Τα ευρήματα της έρευνας με τα κριτήρια που ορίζονται από το διεθνώς αποδεκτό ερωτηματολόγιο της ψυχολόγου Γιανγκ δείχνουν ότι οι φοιτητές αυτοί έχουν σαφή συμπτώματα, που παραπέμπουν σε μια ανησυχητική μορφή ψυχικής διαταραχής! Και αναφερόμαστε στη χρήση του Διαδικτύου όχι για θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών, αλλά για ψυχαγωγία».
Το δείγμα ήταν από τις 5 σχολές του ΤΕΙ Αθήνας (Διοίκησης Οικονομίας, Τεχνολογικών Εφαρμογών, Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών, Τεχνολογίας Τροφίμων, Επιστημών Υγείας), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
Τα συμπτώματα
Εξάρτηση από το Ιντερνετ λέγεται η κατάσταση στην οποία ο χρήστης εμφανίζει χαμηλή αυτοπεποίθηση, ψυχαναγκαστική διάθεση, ψυχολογική αναστολή, σιωπή, απόσυρση στον εαυτό του, σύγκρουση με το περιβάλλον του λόγω της χρήσης (καθηγητές, γονείς, φίλοι), χαμηλή επίδοση στις σπουδές του και υποτροπή. Η εξάρτηση από το Ιντερνετ διαπιστώνεται όταν ο χρήστης απαντήσει θετικά στις παραπάνω 5 από τις 7 «διαγνωστικές ερωτήσεις Υoung».
ΜΑΡΙΝΑ ΖΙΩΖΙΟΥ
Ανησυχητικά συμπεράσματα
11% είναι εξαρτημένοι στο Ιντερνετ (ικανοποιούν 5 τουλάχιστον κριτήρια Υoung).
21% είναι οι προεξαρτημένοι (ικανοποιούν 3-4 κριτήρια της Young). Μεταξύ των εξαρτημένων στο Ιντερνετ, οι άντρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες (63% άνδρες, 37% γυναίκες).
24 ώρες την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, χρησιμοποιούν οι εξαρτημένοι το Ιντερνετ, δηλαδή μια ολόκληρη ημέρα!
16% των φοιτητών που σπουδάζουν γνωστικά αντικείμενα που προϋποθέτουν μεγαλύτερη ενασχόληση με το PC, όπως οι φοιτητές Πληροφορικής, είναι εξαρτημένοι από το Ιντερνετ. Ποσοστό, δηλάδη, διπλάσιο από αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με το PC, όπως οι φοιτητές της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων (8%).
50% των εξαρτημένων στο Ιντερνετ είναι μεταξύ 18-20 ετών. Οι εξαρτημένοι χρησι-μοποιούν πολύ περισσότερο από τους μη εξαρτημένους το «τσατ» και τα παιχνίδια στο Ιντερνετ.
27% των εξαρτημένων χρησιμοποιούν το «τσατ» για πάνω από 5 ώρες καθημερινά.
53% έχει χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση (μέχρι 6,5/10).
47% νιώθουν μόνοι και απροστάτευτοι σε σύγκριση με το 10,5% των μη εξαρτημένων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Cyber bullying: Ηλεκτρονικές επιθέσεις σε παιδιά

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε 

στην Ελλάδα, το 54% των μαθητών 

έχουν υπάρξει θύματα του cyber bullying, 

δηλαδή έχουν παρενοχληθεί, εξευτελιστεί, 

απειληθεί μέσω Διαδικτύου 

Στη χώρα μας υπάρχουν, ήδη, θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού που έχουν απασχολήσει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ονομάζεται «cyber bullying» (ηλεκτρονικός εκφοβισμός) και είναι η νέα τρομοκρατία που αναπτύσσεται μέσα στο σχολικό περιβάλλον...
Ο υπολογιστής και το κινητό τηλέφωνο είναι βοηθητικά μέσα στην επικοινωνία, στην εκπαίδευση, στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία των ανηλίκων, αλλά πολλές φορές μπορεί να μετατραπούν σε εργαλεία που καθιστούν τα παιδιά αβοήθητα θύματα.

Στη χώρα μας υπάρχουν, ήδη, θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού που έχουν απασχολήσει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ο εξαρτημένος από το Internet φοιτητής εμφανίζει χαμηλή αυτοπεποίθηση, ψυχαναγκαστική διάθεση, κλείσιμο στον εαυτό του, σύγκρουση με το περιβάλλον του και χαμηλή επίδοση στις σπουδές του.Ηδη στη χώρα μας υπάρχουν θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού που έχουν απασχολήσει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Δράσης «Safe Net Ηome», σε 450 μαθητές.

Ο εξαρτημένος από το Internet φοιτητής εμφανίζει χαμηλή αυτοπεποίθηση, ψυχαναγκαστική διάθεση, κλείσιμο στον εαυτό του, σύγκρουση με το περιβάλλον του και χαμηλή επίδοση στις σπουδές του.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν το 54% των μαθητών έχουν υπάρξει θύματα εκφοβισμού και πάνω από το 1/4 αυτών έχουν δεχτεί ουσιαστική ενόχληση-εκβιασμό ή εκφοβισμό. Περισσότεροι από τους μισούς γνώριζαν κάποιο συμμαθητή ή συμμαθήτρια που είχε αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα και πάνω από το 40% των θυμάτων δεν γνώριζαν ή δεν είχαν καμία ιδέα για το ποιος ευθυνόταν γι αυτή την πράξη!
Το «cyber bullying» σημαίνει ότι ένα παιδί ή ένας έφηβος απειλείται, παρενοχλείται, εξευτελίζεται, βρίσκεται σε αμηχανία ή γίνεται στόχος από ένα άτομο ή μία ομάδα μέσω Διαδικτύου, e-mails, chat rooms ή μέσω κινητού τηλεφώνου.
Το φαινόμενο απασχολεί τα τελευταία χρόνια τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, λόγω της συνεχούς αύξησης του αριθμού των ανηλίκων ως χρηστών των νέων τεχνολογιών, καθώς και της έκθεσής τους σε διάφορες μορφές ηλεκτρονικής βίας.
«Για το προφίλ των παιδιών που προβαίνουν στην καταχρηστική συμπεριφορά του cyber bullying οι λίγες έρευνες που έχουν διεξαχθεί δείχνουν ότι τα κίνητρά τους είναι συχνά η ζήλια, η εκδίκηση, το αίσθημα υπεροχής και η επίδειξη δύναμης απέναντι στους συνομηλίκους», όπως αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» η κ. Βάσω Αρτινοπούλου, αν. καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.
«Τα παιδιά, τα οποία επιδίδονται σε απειλές μέσω Διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου, πιστεύουν ότι υπάρχει ανωνυμία και κανείς δεν θα τα εντοπίσει. Εκτιμούν ότι μέσα από επίδειξη δύναμης και υπεροχής γίνονται περισσότερο δημοφιλή και αποδεκτά από την παρέα. Εκλαμβάνεται ως μια μορφή διασκέδασης λόγω ανίας, άσκοπης διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου τους και πρόκλησης αντιδράσεων από το πιθανό θύμα.
Επιπτώσεις
Σχετικά με τις επιπτώσεις, το «cyber bullying» δημιουργεί παρόμοια προβλήματα με την παραδοσιακή πρόσωπο με πρόσωπο επιθετικότητα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη εμπιστοσύνης, χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, αλλαγή ενδιαφερόντων, κατάθλιψη».
Η σοβαρότητα κάποιων περιπτώσεων ηλεκτρονικού εκφοβισμού που απασχόλησαν τη διεθνή κοινή γνώμη συνέβαλαν στην κοινωνική αναγνώριση αυτής της μορφής βίας.
Το 2003 ο 13χρονος Βρετανός Ράιν Χάλιγκαν αυτοκτόνησε όταν συμμαθητές του διακίνησαν μέσω instant messaging περιπαικτικά σχόλια ότι είναι ομοφυλόφιλος.
Στην Αυστραλία ένα 9χρονο κορίτσι ελάμβανε πορνογραφικά e-mails. Οι γονείς συμπέραναν ότι αποστολέας θα ήταν κάποιος ενήλικος. Οταν η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη του, διαπίστωσε ότι ήταν συμμαθητής της.
Ο 15χρονος Τσίλεϊν Ράζα από το Κεμπέκ ίσως είναι το πιο διάσημο θύμα του «cyber bullying». Δημιούργησε ένα δίλεπτο φιλμ, μιμούμενος μια σκηνή της ταινίας «Ο πόλεμος των άστρων», χειριζόμενος μια μπάλα του γκολφ. Κάποιοι συμμαθητές του το «ανέβασαν» στο Διαδίκτυο, όπου το είδαν εκατομμύρια χρήστες, ενώ τα ΜΜΕ τον αποκάλεσαν «Star wars kid». Η ανεπιθύμητη διασημότητα που βίωσε τον οδήγησε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, στην οποία και πέθανε.
Από τον Αύγουστο του 2006 πέντε παιδιά στην Ιαπωνία έχουν αυτοκτονήσει εξαιτίας της άσκησης βίας, σωματικής και κυρίως ψυχολογικής, από συμμαθητές τους.
 πηγή

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki