Sunday 11 September 2022

Παιδικοί σταθμοί και ασθένειες - Τι να προσέξετε

Οι παιδικοί σταθμοί, έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν και όλο και περισσότεροι γονείς σύντομα θα έρθουν αντιμέτωποι με τις πρώτες ασθένειες που θα κολλήσουν τα παιδιά τους. 
Τι θα πρέπει να κάνουν; 
Πώς θα αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση, ειδικά όταν το παιδάκι τους πάει για πρώτη φορά παιδικό σταθμό;

Είναι μια πραγματικότητα που λένε οι γονείς μεταξύ τους: 
“ Την πρώτη φορά που το παιδί θα πάει παιδικό σταθμό, να είσαι προετοιμασμένος να αρρωσταίνει συνέχεια”. 
Και αυτό ισχύει γιατί ο οργανισμός ενός παιδιού που είχε συνηθίσει στο γνώριμο περιβάλλον του σπιτιού, ξαφνικά γίνεται ευάλωτος, όταν το παιδάκι αυτό βρεθεί σε κλειστό χώρο με πολλά άλλα παιδάκια. 
Οι ιώσεις και οι ασθένειες είναι σε καθημερινό πρόγραμμα.

Η γρίπη είναι η συχνότερη ασθένεια που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η γρίπη μεταδίδεται άμεσα και έμμεσα. Άμεσα με τα σταγονίδια από τον βήχα, το φτέρνισμα την κοντινή ομιλία την εκτίναξη σταγονιδίων και έμμεσα με την επαφή με μολυσμένα χέρια ή άψυχα αντικείμενα (π.χ. πόμολα, τηλέφωνα)
Η γρίπη μπορεί να εκδηλωθεί 24 ώρες μετά ή ακόμη και μια εβδομάδα μετά. 

Τα συμπτώματα της, είναι συνήθως ήπιας έως μέτριας βαρύτητας, και είναι τα εξής:
- πυρετός - καταρροή
- βήχας
- πονοκέφαλος
- μυαλγίες / αρθραλγίες (πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις)
- διάρροια / έμετοι (λιγότερο συχνά)
Μην τρομάξετε λοιπόν όταν το παιδί σας τα παρουσιάσει. Να ενημερώσετε τον παιδίατρο του και θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα για το τι θα πρέπει να κάνετε.
Η πρόληψη από πλευράς γονέων είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.  
Έτσι, όταν τα παιδιά ή οι δάσκαλοι από τον παιδικό σταθμό παρουσιάσουν συμπτώματα γρίπης δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο.
Επίσης στο σπίτι θα πρέπει να παραμείνουν οι ασθενείς επιπλέον 24 ώρες, από όταν θα γίνουν καλά, και θα υποχωρήσει ο πυρετός χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων.

Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τα παιδιά τους, καθημερινά, πριν φύγουν για το σχολείο, για συμπτώματα γρίπης και αν εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μην τα στέλνουν στο σχολείο
Οι γονείς επίσης θα πρέπει να τονίσουν στο μικρό τους παιδί πως, όταν φταρνίζεται, πρέπει να έχει μαντηλάκι και μετά πάντα να πλένει τα χεράκια του με νερό και σαπούνι. Το μαντηλάκι θα πρέπει να το πετάει αμέσως

Συμβουλέψτε τα παιδιά να αποφεύγουν να ακουμπούν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους για να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων.
Οι γονείς επίσης θα πρέπει να επισκεφτούν τον παιδικό σταθμό και να ελέγξουν εάν αερίζεται επαρκώς, εάν τα παιχνίδια καθαρίζονται προσεκτικά με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό και εάν τα σεντόνια, οι κουβέρτες, οι πετσέτες και τα τραπεζομάντηλα του σταθμού πλένονται τακτικά και σε θερμοκρασία άνω των 72ο C για μία ώρα τουλάχιστον.

Κλείστε την τηλεόραση...

... ανοίξτε ένα βιβλίο, ακούστε μουσική, δείτε μια ταινία. 
Θα αισθανθείτε πιο «άνθρωποι». 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki