Monday 6 September 2021

Πώς θα μάθουν τα παιδιά να λένε «ναι» στον εαυτό τους

Η αυτοεκτίμηση είναι κάτι που όπως ξέρουμε ξεκινάει και χτίζεται από την πολύ μικρή ηλικία του παιδιού, συνεχίζεται στην εφηβεία όπως και στην ενηλικίωσή του πιο συνειδητά βέβαια. Επειδή όμως ξεκινάει από τα πρώτα του χρόνια, όπου στην ουσία μπαίνουν οι βάσεις, ας δούμε κάποιους τρόπους που ενδεχομένως ωφελήσουν τους γονείς να βοηθήσουν το παιδί να ξεκινήσει με «γερά θεμέλια».

Ξεκινάμε με την πίστη από τον ίδιο τον γονιό στο παιδί του. Φανταστείτε ένα παιδί πως νιώθει όταν ο γονιός του το χαρακτηρίζει χαζό, ανόητο, του λέει ότι δεν καταλαβαίνει κλπ. Άρα λοιπόν, το παιδί χρειάζεται να νιώσει την ασφάλεια και τη σιγουριά που χρειάζεται στο οικογενειακό του περιβάλλον για να περάσει μετά στο να αισθανθεί πως ο γονιός του πιστεύει σε αυτό. Και για τα πρώτα βήματα, η αγάπη, η αποδοχή, η αίσθηση της σημαντικότητας, η αναγνώριση αναγκών και η ικανοποίησή τους-φροντίδα, είναι κάποια από τα κύρια στοιχεία που ο γονιός θα δώσει στο παιδί του…

Χρειάζεται να το επιβραβεύει όταν πετυχαίνει κάτι, χωρίς να βλέπει μόνο το αποτέλεσμα αλλά αναγνωρίζοντας την προσπάθειά του. Διαφορετικά το παιδί μαθαίνει πως μόνο το αποτέλεσμα μετράει και αν αποτύχει, πέφτει και η αυτοεκτίμησή του εφόσον δεν τα κατάφερε, χωρίς να βλέπει την προσπάθεια που έκανε ή και να μετρήσει ακόμα και τι ήταν αυτό που δεν πήγε καλά… Μην ξεχνάμε πως και μέσα από τις αποτυχίες μας μαθαίνουμε αν παρατηρήσουμε τι κάναμε ή δεν κάναμε με τον τρόπο που χρειαζόταν.

Ο γονιός χρειάζεται να δώσει χώρο στο παιδί του για να κινηθεί, να του δώσει το ελεύθερο να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, να το παροτρύνει να δοκιμάσει, να του αναθέσει κάποιες καθημερινές μικρές δουλίτσες – ανάλογα πάντα με την ηλικία του – ώστε το παιδί να μάθει να κινείται από μόνο του και να αναλαμβάνει και την ευθύνη του.

Το παιδί σας χρειάζεται να νιώθει την αγάπη σας αλλά και την αποδοχή σας. Μία αγάπη που δεν είναι υπό όρους αλλά δίνεται απλόχερα. Ακόμα και αν δεν σας αρέσει μία συμπεριφορά, μπορείτε να εστιάσετε σε εκείνη την συμπεριφορά και στο ότι δεν σας αρέσει, όχι να απορρίψετε γενικά το παιδί σας.

Έτσι, το παιδί σας θα μάθει σιγά σιγά να εμπιστεύεται τον εαυτό του, να νιώθει καλά με τις αποφάσεις και τις επιλογές του, να μπορεί να στηριχτεί στα πόδια του και να λέει ένα μεγάλο «ναι» στον εαυτό του…

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείαςπηγή :mothersblog.gr

trikalaview.gr 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki