Monday 21 September 2015

Γιατί πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας
να ζωγραφίζουν;

από τη Μαριάννα Σπυράκου

Κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα από πλευράς των παιδιών είναι ευπρόσδεκτη! Όταν ένα παιδί ξεδιπλώνει την ανάγκη του για έκφραση μέσα από την τέχνη, τότε έχει βρει μόνο του μια διέξοδο που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την υποβιβάσουμε. 
Αντιθέτως, πρέπει να την ενισχύσουμε και να την ενθαρρύνουμε με κάθε δυνατό τρόπο. 
Μια από τις πολύ συνήθεις δραστηριότητες των παιδιών- και όπως έχει φανεί κυρίως των μικρών κοριτσιών- είναι η ζωγραφική. 

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να επενδύσεις σε ένα μικρό εργαστήριο ζωγραφικής. Ποιοι είναι αυτοί;

Τέλεια έκφραση
Η ζωγραφική είναι ένας υπέροχος τρόπος να εκφραστεί το παιδί και μάλιστα κάνοντας κάτι που θα το κρατήσει μακριά από δραστηριότητες όπως οι πολλές ώρες στις οθόνες, TV και PC, που αποτελούν απειλή για τη δημιουργικότητά του.
Αποτύπωση συναισθημάτων
Μια ζωγραφιά μπορεί να μας πει πολλά για τον τρόπο που σκέφτεται ένα παιδί. Αν βλέπουμε συνεχώς μουτζούρες, χτυπημένους ανθρώπους και εικόνες που δε μας αρέσουν, τότε ίσως πρέπει να πάρουμε κάποιο μήνυμα, π.χ. ότι βλέπει πολλή τηλεόραση.
Σκέψη και φαντασία
Όσο ένα παιδί ζωγραφίζει, τόσο ανακαλύπτει και άλλα που θέλει να βάλει στο χαρτί. Αυτό το παιχνίδι με τις εικόνες δημιουργεί κινητήριες δυνάμεις στη φαντασία και κάνει τον εγκέφαλο του παιδιού μας να δουλεύει ασταμάτητα. 
Όμορφο ταλέντο
Ενθαρρύνοντας τη ζωγραφική ανακαλύπτουμε τις δεξιότητες του παιδιού μας. Μπορεί να διαπιστώσουμε ότι το παιδί έχει κλίση και "το χέρι του πιάνει" με αποτέλεσμα να το ωθήσουμε να αφιερώσει χρόνο σε μια δραστηριότητα που μπορεί αργότερα να είναι η βάση για την επαγγελματική του καριέρα. 
Πάντα και παντού
Δεν περιορίζει κανείς το παιδί να περνάει καλά με τη ζωγραφική του παντού! Στο σπίτι, στη γιαγιά, στις διακοπές, στο πλοίο!
Δεν είναι ένα ακριβό χόμπι
Λίγοι μαρκαδόροι, τετράδια και χρώματα και έχουμε φτιάξει το ατελιέ του!
dearmom

σχετικά

Η Παιδική Ζωγραφιά και η αξιολόγησή της | To χαμομηλάκι
06 Ιουν 2012
Πώς θα έμοιαζε ένα διαζύγιο αν ήταν παιδική ζωγραφιά; | To ...
17 Ιαν 2011
«Ερμηνεύοντας την παιδική ζωγραφιά» | To χαμομηλάκι
12 Σεπ 2010
Παιδί: Μουτζούρα ή ζωγραφιά; | To χαμομηλάκι
23 Ιαν 2011
Μάθε τι έχουν να σου πουν οι ζωγραφιές του! | To χαμομηλάκι
31 Ιαν 2014

Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να ασχολούνται με το κινητό τους
μπροστά στα παιδιά;

Αν συνηθίζετε να τσεκάρετε τα mail σας στο κινητό σας ενώ παίρνετε πρωινό και διαβάζετε την εφημερίδα σας, θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν βάζετε σε κίνδυνο μόνο τα δάχτυλά σας. 
Τα παιδιά «κληρονομούν» την εμμονή με την τεχνολογία από τους γονείς τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ψυχική τους υγεία και οι σχολικές τους επιδόσεις.
Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες πρέπει να λειτουργούν –σύμφωνα με τους ειδικούς- ως πρότυπα για τα νεότερα μέλη της οικογένειας, διασφαλίζοντας το γεγονός ότι η τεχνολογία δεν επηρεάζει την επικοινωνία μεταξύ τους. 
Οι γονείς είναι σημαντικό να ελέγχουν τον τρόπο που οι ίδιοι χρησιμοποιούν το κινητό τους, καθώς και τον χρόνο που δαπανούν στην οθόνη του τηλεφώνου ενώ τα παιδιά τους είναι παρόντα, έτσι ώστε να καταφέρουν να αποτελέσουν το καλό παράδειγμα γι’ αυτά. 
Χρειάζεται, δηλαδή, να πειθαρχήσουν τον εαυτό τους και να μην επιτρέπουν τη διακοπή των οικογενειακών συζητήσεων, γιατί κάτι τέτοιο στέλνει το μήνυμα στα παιδιά ότι το σπουδαίο πράγμα στο σπίτι είναι το να κοιτάνε μια οθόνη, ακόμα και αν υπάρχει εκεί γύρω κάποιος ο οποίος θα ήθελε να τους μιλήσει και να επικοινωνήσει μαζί τους.
Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι την ηλικία των 7 ετών, τα παιδιά έχουν παρακολουθήσει προγράμματα μπροστά σε οθόνες για ψυχαγωγικούς λόγους για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, επί 24ώρου βάσεως. Μέχρι την ηλικία των 18, ο χρόνος αυτός αγγίζει τα… 3 χρόνια!

Μωρό γεννήθηκε με ένα κομμάτι από οβίδα
στο κεφαλάκι του

Εν μέσω εκρήξεων στην ταλαιπωρημένη Συρία η ζωή υπερισχύει του θανάτου...
Μια μητέρα με το αγέννητο παιδί της κατάφεραν, χάρη στις προσπάθειες των γιατρών, να «ξεγελάσουν» το θάνατο και να... ζήσουν!
Ένα συγκλονιστικό στιγμιότυπο κατέγραψε η κάμερα στο Χαλέπι της Συρίας που προκαλεί ρίγος. Το απίστευτο βίντεο δείχνει τους γιατρούς να πραγματοποιούν καισαρική σε έγκυο γυναίκα προκειμένου να σώσουν τόσο την ίδια όσο και το αγέννητο παιδί που έχει τραυματιστεί από θραύσματα πυραύλου μέσα στη μήτρα.

Σε αυτό το σοκαριστικό και συνάμα συγκλονιστικό στιγμιότυπο, οι γιατροί τραβούν το τραυματισμένο κοριτσάκι από τη μήτρα της μητέρας, το οποίο στο κεφαλάκι του φέρει ένα κομμάτι από οβίδα. Το μωρό αρχικά φαίνεται να μην έχει τις αισθήσεις του, όμως χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών επανέρχεται στη ζωή, και αρχίζει να κλαίει!
Οι γιατροί αμέσως αφαιρούν το θραύσμα από το κεφάλι του μωρού, το οποίο αφήνει μια βαθιά πληγή. Οι «ήρωες» αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας ξεσπούν αμέσως σε γέλια και κλάματα που κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή τη μητέρα και το νεογνό!

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η γυναίκα έχει άλλα τρία παιδιά, τα οποία τραυματίστηκαν και αυτά από την έκρηξη και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο σε καλή κατάσταση.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου δήλωσε ότι η επέμβαση ήταν επιτυχής και μητέρα και παιδί χαίρουν άκρας υγείας, ενώ παραμένουν στην κλινική για προληπτικούς λόγους. Οι γιατροί που πραγματοποίησαν την καισαρική πρότειναν στη μητέρα της μικρής να πάρει το όνομα Amal, που σημαίνει «ελπίδα» στα Αραβικά.
Προσοχή το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες 

Ο Αρχιεπίσκοπος παρέδωσε Υγειονομικό υλικό 7,8 τόνων
στα Νοσοκομεία «Η Αγία Όλγα» και «Άγιος Σάββας»

Ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό International Orthodox Cristian Charities - ΙΟCC εισήγαγε και παρέδωσε υγειονομικό υλικό αξίας 918.000 δολαρίων στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και δια αυτής στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας «Η Αγία Όλγα», και στο Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».
........................
«Τα πολλά τα λόγια τα παίρνει ο αέρας. 
Η κραυγή της σιωπής είναι η πιο δυνατή απ’ όλες».
........................
Η δωρεά, σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, θα καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δύο νοσοκομείων και θα συμβάλει στην εξασφάλιση του απαραίτητου υλικού για την εύρυθμη λειτουργία τους. Και τα δύο αυτά νοσοκομεία προσφέρουν ιατρική περίθαλψη σε χιλιάδες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, χωρίς εισόδημα ή πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την βασική περίθαλψη.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μιλώντας στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής , τους ομογενείς , τον ΙOCC και την «Αποστολή» για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει ενώ χαρακτήρισε το Νοσοκομείο «εργαστήριο αγάπης , όπου, ο πόνος του ασθενούς, η φροντίδα του γιατρού, η αγάπη των ανθρώπων που διακονούν σ΄αυτό το χώρο, κρύβουν ένα ολόκληρο κόσμο διακονίας της αγάπης»

.........................
περισσότερα εδώ: ethnos

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki