Tuesday 6 November 2018

Κράτα δίπλα σου Ανθρώπους με Ποιότητα

Η διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας στηρίζεται, στο μεγαλύτερο μέρος της, στην επαφή με τους άλλους, στη σχεσιακή αλληλεπίδραση και στην ανταλλαγή ερεθισμάτων, εμπειριών και συναισθημάτων.
Σ’ αυτή τη διαδρομή καλό είναι να δίνουμε βάση στην ποιότητα των ανθρώπων που μας περιτριγυρίζουν και όχι στην ποσότητα αυτών. 
Το πιο δύσκολο εγχείρημα της εποχής μας, δεν είναι η συναναστροφή μας με ποιοτικούς ανθρώπους, αλλά η αναγνώρισή τους και αυτό το τελευταίο, έχει σχέση με το δικό μας είναι, με το πόσο καλά έχουμε φιλτράρει τις πληροφορίες που δεχόμαστε και κατά πόσον έχουμε σκανάρει το προφίλ του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας. 
Πώς αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τους ανθρώπους που δίνουν ποιότητα στη ζωή μας;

Το πιο σημαντικό γνώρισμα των ποιοτικών ανθρώπων είναι ότι έχουν μάθει να δίνουν. 
Η προσφορά στην κάθε της μορφή είναι η πεμπτουσία της ανωτερότητας, της κατάρριψης του εγωισμού, της αγάπης και της αλληλεγγύης. 
Ο ποιοτικός άνθρωπος σου δίνει γνώση, θέλει να σου μεταλαμπαδεύσει τη φλόγα του για μάθηση για να γίνεις καλύτερος, σου δίνει συμβουλές που πηγάζουν από τις εμπειρίες ζωής του και θέλει να σε προστατεύσει από τυχόν λάθη, σ’ αγκαλιάζει με πάθος, γιατί σε αγαπά αληθινά και σου το δείχνει χωρίς φόβο. 
Θέλει να σε βλέπει ευτυχισμένο, γι’ αυτό προσπαθεί οι στιγμές σου να είναι ευχάριστες και να έχεις να θυμάσαι κάτι όμορφο από αυτές.

Ο άνθρωπος που έχει ως ίδιον χάρισμα την ποιότητα, έχει μάθει να επενδύει. 
Αυτό σημαίνει ότι αφιερώνει χρόνο στους ανθρώπους που τον ενδιαφέρουν γιατί γνωρίζει, ότι οι σχέσεις των ανθρώπων ωριμάζουν με το πέρασμα των ετών, κάποιες εξελίσσονται, κάποιες καταστρέφονται και κάποιες άλλες αλλάζουν. 
Το σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν μένει ίδιο.

Η μουσική, η τέχνη, η ποίηση, η μαγειρική και οποιαδήποτε άλλη μορφή έκφρασης αποτελούν στοιχεία του ποιοτικού ανθρώπου
Η εμβάθυνση στις σκέψεις σου, η αναμόχλευση με τα συναισθήματά σου τον εξιτάρουν, του κινούν την περιέργεια να τα φέρει στην επιφάνεια, να τα θεριέψει, να τα σεβαστεί, να τα υμνήσει. 
Οι ποιοτικοί άνθρωποι σου δίνουν χώρο μέσα τους να αναπτυχθείς και να δεις τη δική τους ψυχή, γιατί έχουν περίσσευμα και δε φοβούνται μήπως το χάσουν. Η ποιότητα της αγάπης τους, διακρίνεται στη συρρίκνωση του εγωισμού τους και στην ανιδιοτέλεια.

Να σου πω και ένα μυστικό; Συνήθως έχουν περάσει ένα διάστημα μοναχικότητας αυτοί οι άνθρωποι, όχι απαραίτητα μοναξιάς, αλλά έχουν συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο σκοπός τους στη ζωή και είναι τόσο αποφασισμένοι να ζήσουν όμορφες στιγμές που το μόνο που αποζητούν είναι να τις μοιραστούν. 
Έχουν κι ένα κουσουράκι, είναι συνήθως τελειομανείς και αγωνίζονται να κάνουν και εσένα τέλειο. 
Ναι, ξέρω… μην τους παρεξηγείς! 
Κράτησέ τους κοντά σου, γιατί αυτή είναι η απόδειξη της αγάπης τους.

Η ποιότητα δεν κρύβεται στην τιμή, όταν αναφερόμαστε στον άνθρωπο, αν έχει πάει σε ιδιωτικά ή δημόσια σχολεία, αν ντύνεται με επώνυμα ρούχα ή αν βάφεται με επώνυμα καλλυντικά, αν συχνάζει σε ακριβά εστιατόρια ή μένει μόνο σε ξενοδοχεία πολλών αστέρων. 
Η ποιότητα του ανθρώπου βρίσκεται στην παιδεία που τον κάνει άνθρωπο, στην υπομονή να καλλιεργεί αενάως τον εαυτό του, στην επιμονή να κάνει τον κόσμο καλύτερο, στην αποφασιστικότητα να επιτυγχάνει τους στόχους του χωρίς να ρίχνει άλλους απ’ τη θέση τους, στην πίστη στο μαζί, στο σεβασμό της μοναδικότητας του κάθε ατόμου και στη διπλωματία που χρησιμοποιεί για να κάνει τον εχθρό του να φαίνεται ακόμη πιο μικρός, χωρίς να εμπλέκεται σε ανούσιες συγκρούσεις.

Έχουν έντονα ανεπτυγμένο το κριτήριο της αισθητικής. 
Και δεν εννοώ ότι ελκύονται από όμορφους ανθρώπους εξωτερικά, αλλά είναι καλαίσθητοι, προσεγμένοι, φινετσάτοι και απεχθάνονται τη μετριότητα. 
Τους αρέσουν τα θεάματα που έχουν να προσφέρουν κάτι πέραν της ψυχαγωγίας, αυτά που δίνουν τροφή σε μυαλό και ψυχή. 
Εκπέμπουν ένα κύρος με τη στάση τους, είναι αξιοσέβαστοι και στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων. 
Δε σχολιάζουν με κίτρινη διάθεση, δεν μπαίνουν στη διαδικασία δημιουργίας ίντριγκας, δεν αποζητούν την επιβεβαίωση μέσω της μείωσης των άλλων και δεν είναι ο εαυτός τους το επίκεντρο του κόσμου τους.
Η ποιότητα των ανθρώπων που μας περιβάλλουν μπορεί να αναβαθμίσει την καθημερινότητά μας, από την επιλογή ενός καλού κόκκινου κρασιού, μέχρι την επιλογή συντρόφου. 
Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ν. Καζαντζάκης «Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό». 
Αναζητήστε λοιπόν, αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν τις στιγμές σας τόσο όμορφες και ουσιαστικές που να τους αξίζει μία θέση στην αιωνιότητα.
_______________________
Επιμέλεια Κειμένου Αναστασίας Νάννου: Κατερίνα Κεχαγιά.
Πηγή: pillowfights.gr
by Αντικλείδι
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Όταν το παιδί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο διάβασμά του

Όλα όμως εξαρτώνται από την ώρα της ημέρας, την ανάπτυξη αλλά και τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού εκείνη τη στιγμή.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ή στις αρχές του δημοτικού δίνουν την προσοχή τους μόνο σε αυτά που τους ενδιαφέρουν. 
Εάν όμως του δείξετε πώς σχηματίζεται το γράμμα Α, θα κοιτάει αλλού ή θα παίζει με το μολύβι. 
Οι ειδικοί της ανάπτυξης του παιδιού λένε ότι κατά μέσο όρο ένα παιδί 4 και 5 ετών, θα πρέπει να μπορεί να συγκεντρωθεί σε ένα πράγμα από 4 έως 20 λεπτά. 
Φυσικά αυτά εξαρτώνται από την ώρα της ημέρας, την ανάπτυξη αλλά και τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού εκείνη τη στιγμή.

Δώστε προσοχή για να πάρετε προσοχή. 
Τα παιδιά δυσκολεύονται να κάνουν κάτι όταν δεν τους αρέσει. 
Όταν ξεκινούν το σχολείο, πρέπει να αποκτήσουν ένα πρόγραμμα και μία δομή και να επαναλαμβάνουν αυτά που κάνουν. Αυτό που θα βοηθήσει είναι να προσδώσετε λίγη χαρά ή δημιουργικότητα σε αυτό που κάνει. 
Όταν μαθαίνει το γράμμα Α, μπορεί να το κάνει με πολύχρωμες κιμωλίες σε ένα μικρό πινακάκι στο δωμάτιό του.

Προσπαθήστε να μην αφαιρείστε και να του δίνετε την απόλυτη προσοχή σας. Αν το κάνετε, μην περιμένετε από το παιδί σας να τα καταφέρει, εφόσον είστε το βασικότερο πρότυπό του. 
Πρέπει να είστε σωματικά κοντά του και να μην δίνετε οδηγίες από μακριά. 
Να έχετε οπτική επαφή μαζί του και να του λέτε αυτό που θέλετε με απλές και κατανοητές λέξεις.

Πώς θα ελαττώσετε αυτά που το αποσπούν. 
Καταρχάς, φροντίστε να έχετε ένα παιδί που δεν πεινάει ή δεν είναι πολύ κουρασμένο, ώστε να θέλει να κοιμηθεί. Πρέπει να κάνει μικρά διαλείμματα και ένα μεγαλύτερο, όταν γυρίζει στο σπίτι από το σχολείο. 
Αν τα αδέρφια ενοχλούν το ένα το άλλο, πρέπει να μελετούν σε χωριστά δωμάτια ακόμα και αν μοιράζονται μία κρεβατοκάμαρα. 
Όταν δυσκολεύεται σε κάτι, καλό είναι να σπάτε τις οδηγίες σε περισσότερες και απλούστερες. 
Φυσικά, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και το κάθε παιδί έχει το δικό του τρόπο να μελετά ή να καταπιάνεται με κάτι. Μπορεί να χρειάζεται πολλά μικρά διαλείμματα ή ένα και μεγάλο.

in-gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki