Friday, 4 May 2012

Έφηβοι διαμαρτύρονται για το Photoshop στα περιοδικά

Η 14χρονη Julia Bluhm έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες μία καμπάνια ενάντια στο Photoshop που χρησιμοποιεί πασίγνωστο νεανικό περιοδικό στην Αμερική. 

Emma Stydahar, 17, Julia Bluhm, 14
and Natasha Williams, 17, protest outside
the offices of Seventeen magazine in New York.
Photograph: Leanne Italie/AP
Η καμπάνια της «Δώστε στους έφηβους φωτογραφίες αληθινών κοριτσιών» έχει ξεπεράσει τις 40 χιλιάδες υπογραφές και παραδόθηκε στα γραφεία του περιοδικού στην Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.
«Το περιοδικό με τις συγκεκριμένες φωτογραφίες προτείνει ένα μοντέλο ιδανικό για τους σημερινούς νέους το οποίο δεν υπάρχει» δήλωσε η 14χρονη προκαλώντας πολλές συζητήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν......................μετά
star

Ινδία: «Ανθρώπινο σαφάρι»

Με θύματα τους Jarawa

India orders crackdown on 'human safaris' in the Andaman Islands

άνθρωποι της φυλής Jarawa γίνονται
αντικείμενο διασκέδασης των τουριστών
Το "ανθρώπινο σαφάρι" στα νησιά Andaman συνεχίζεται μέχρι και σήμερα αν και πριν ακριβώς δέκα χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε την απαγόρευσή του. Πρόκειται για ένα "σαφάρι", που άνθρωποι της φυλής Jarawa γίνονται αντικείμενο διασκέδασης των τουριστών.
Η Observer είχε αποκαλύψει ότι οι τουρίστες, με τη βοήθεια των τουριστικών πρακτόρων και της αστυνομίας, εισέρχονταν στην περιοχή για να παρακολουθήσουν και να βιντεοσκοπήσουν τη φυλή, δελεάζοντας τους  Jarawa με μπισκότα και γλυκά. Οι τουρίστες ζητούσαν μάλιστα από τους ανθρώπους της φυλής  Jarawa να χορέψουν μπροστά τους .
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διατάξει το Μάιο του 2002 τη διοίκηση των Andaman να κλείσει το δρόμο ATR που πραγματοποιούταν το "ανθρώπινο σαφάρι" και τα αυτοκίνητα να χρησιμοποιούν  μια εναλλακτική διαδρομή, ωστόσο οι Αρχές δεν υλοποίησαν ποτέ αυτή την απόφαση. Το "ανθρώπινο σαφάρι" συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Ο διευθυντής της οργάνωσης Survival, Stephen Corry δήλωσε : "Οι αρχές θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα για να ελέγξουν τη χρήση του δρόμου, αλλά αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά. Το γεγονός ότι 250 οχήματα εισέρχονται στην περιοχή σε καθημερινή βάση δείχνει ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ελευθερία της Jarawa είναι το οριστικό κλείσιμο του συγκεκριμένου δρόμου". Δείτε βίντεο ντοκουμέντα από το "ανθρώπινο σαφάρι" στα νησιά Andaman.

 

See video
Πηγή

Πατέρας έπαιξε την 13χρονη κόρη του στα χαρτιά!!

Ένας πατέρας από την Τουρκία που ήταν εθισμένος με τον τζόγο και χρωστούσε χρήματα από τα χαρτιά που έπαιζε, πούλησε την ίδια του την κόρη για να ξεχρεώσει!
Η μητέρα της 13χρονης κατήγγειλε την εξαφάνιση της κόρης της στις 4 Απριλίου στις αστυνομικές αρχές.
Ωστόσο, το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν η μητέρα δήλωσε στην αστυνομία το πάθος του συζύγου της για τα χαρτιά και για τα λεφτά που χρωστούσε, ενώ εξομολογήθηκε ότι υποψιαζόταν ότι κρύβεται ο άνδρας της πίσω από την υπόθεση.
Την ίδια ώρα βέβαια, ο πατέρας αρνιόταν τις κατηγορίες και δήλωνε πως δε γνώρισε ούτε που βρίσκεται η κόρη του, ούτε ο συμπαίκτης στον οποίο χρωστούσε τα λεφτά.
Τελικά, η Αστυνομία ανακάλυψε τον καταυλισμό στον οποίο έμενε ο συμπαίκτης του πατέρα,  ο 20χρονος Μεχμέτ Καραμούς. Η 13χρονη κοπέλα βρισκόταν αιχμάλωτη μέσα σε μια σκηνή!
Μάλιστα, ο 20χρονος που ήταν παντρεμένος με ένα παιδί, παραδέχτηκε στην ανάκριση ότι ο πατέρας του έδωσε την 13χρονη για να ξεχρεώσει και ότι δεν την είχε απαγάγει, ενώ υποστήριξε ότι την είχε ως δεύτερη γυναίκα του.
Όπως ήταν φυσικό ο 20χρονος συνελήφθη και του απαγγέλθηκε κατηγορία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου. Παράλληλα, δίωξη ασκήθηκε και στον πατέρα ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη.
πηγή

Το ΨΕΜΑ στα παιδιά

Τα παιδιά αδυνατώντας να ξεχωρίσουν το πραγματικό από το φανταστικό - πράγμα που δεν κατανοούν πάντα οι γονείς τους - τις περισσότερες φορές, κατηγορούνται ότι λένε ψέματα.

Why Kids Tell Lies And What To Do About It


Η µύτη του Πινόκιο: Γιατί τα παιδιά λένε ψέµατα;

Τα τέσσερα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, είναι η μόνη χρονική περίοδος -εκτός κι αν υπάρχουν προβλήματα ανάπτυξης- στην οποία το ψέμα μπορεί να περάσει χωρίς ενοχή και φόβο. 
Ή πιο απλά: δεν υπάρχουν ψέματα! Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, μια και το παιδί πιστεύει ότι όλα γύρω του ζουν και έχουν ψυχή. Αυτή η μαγική φάση τελειώνει με την είσοδο του παιδιού στο σχολείο. Γύρω στα 4, το παιδί αρχίζει να ξεχωρίζει την πραγματικότητα από την αυταπάτη. Αν και μπορεί να περάσουν χρόνια προτού συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είναι αληθινό και τι φανταστικό, ωστόσο, τότε, το παιδί αρχίζει να διακρίνει καλύτερα τους δύο κόσμους.

Η επιστήμη υποστηρίζει πως μέχρι το 7ο έτος της ηλικίας του, το παιδί έχει αναπτύξει την αίσθηση για τη διαφορά μεταξύ ψέματος και αλήθειας. Η διαδικασία της μετάβασης από τη μία κατάσταση στην άλλη αποτελεί στην ουσία μια φάση προσαρμογής, μια περίοδο όπου η πραγματικότητα εκτοπίζει τη φαντασία. 

 .
Τι ρόλο παίζουν τα ψέματα στη ζωή ενός παιδιού;
Κατ' αρχάς, τα ψέματα είναι ένας χειρισμός του παιδιού για να αντιμετωπίσει καλύτερα την πραγματικότητα. Συχνά, χρησιμοποιώντας το ψέμα σαν ένα τρόπο για να πει μαλακά την αλήθεια, το πιτσιρίκι λέει κάτι που - για οποιονδήποτε λόγο - δεν τολμάει να πει ευθέως.
Την ίδια στιγμή, οι ενήλικες παραβλέπουν ίσως το γεγονός ότι για να φτάσει στο σημείο να πει "συνειδητά" ψέματα, το παιδί βρίσκεται σε κάποιο αδιέξοδο.
Τις πιο πολλές φορές, πίσω από το ψέμα κρύβεται σαν βαθύτερη αιτία ο φόβος. Ο φόβος της ψυχικής ή της σωματικής τιμωρίας, της επαπειλούμενης ρήξης μιας σχέσης, ο οποιοσδήποτε φόβος.
Ως άλλοι λόγοι που οδηγούν τα παιδιά στο ψέμα αναφέρονται η επιθυμία του παιδιού για εξασφάλιση της αποδοχής ή της αγάπης των γονιών του, για απόσπαση της προσοχής των άλλων, όταν νιώθει ότι δεν την έχει, η ανάγκη του για «αυτοάμυνα» απέναντι στους άλλους, αλλά και η καθοδήγηση ή ακόμη και ο εξαναγκασμός να πει ψέματα, είτε από κάποιον συνομήλικο του είτε από κάποιον ενήλικα.
  • Επιπλέον, τα παιδιά που έχουν τιμωρηθεί στο παρελθόν, κατηγορηθεί ή ακόμη κι εκείνα που έχουν γίνει αντικείμενο κοροϊδίας έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να "επιλέξουν" τα ψέματα ως τρόπο έκφρασης.
  • Αντίθετα, παιδιά που αντιμετωπίζονται με κατανόηση από τους γονείς τους το βρίσκουν πιο εύκολο να λένε την αλήθεια, ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.
  • Όπως προκύπτει, τις περισσότερες φορές, τα παιδιά λένε ψέματα γιατί πιστεύουν ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν αλλιώς τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους.
 Γιατί όμως «επιστρατεύει» το παιδί τα ψέματα για να «υπηρετήσουν» τις ανάγκες του;
Το να βρει ένα παιδί καταφύγιο σε κάτι αναληθές σημαίνει ότι έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της εσωτερικής του λογοκρισίας. Αυτό συμβαίνει και όταν το παιδί βρίσκεται σε ηλικία που δεν μιλάει ακόμη, έχει όμως ήδη κατακτήσει την έννοια του νόμου, του κανόνα, άρα της λογοκρισίας.

Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς;
  • Χωρίς πανικό.
  • Η αντίδραση του γονιού στο ψέμα δεν θα πρέπει να είναι νουθεσίες του τύπου "δεν είναι καλό να λες ψέματα".
  • Αντίθετα, θα πρέπει να κινείται στο επίπεδο "να σου πω, αφού δεν έγινε έτσι ακριβώς, γιατί μου τα λες αυτά;", αρχίζοντας έτσι ένα παιχνίδι ερωταπαντήσεων, όπου ο γονιός θα δείξει στο παιδί ότι πιστεύει όσα λέγονται.
  • Παρόμοια αντίδραση θα πρέπει να έχει ο γονιός και στις περιπτώσεις που το παιδί λέει φανταστικές ιστορίες - συνήθως ύστερα από κάποιο σχετικό ερέθισμα, είτε σε βιβλίο είτε στην τηλεόραση. Χωρίς να κυριεύεται από άγχος, είναι προτιμότερο να αντιπαρέρχεται τα "παραμύθια" με σχόλια, όπως "είσαι σίγουρος ότι έγινε αυτό;". Το μικρό αποκλείεται να μην εισπράξει την "πληροφορία".
 
Δεν είναι, όμως, λίγες οι φορές που και οι ίδιοι οι γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να πουν ψέματα. Ο γονιός που διδάσκει στο παιδί του να λέει πάντα την αλήθεια και μόλις τηλεφωνήσει κάποιος ανεπιθύμητος, εκείνος αρχίζει τα νοήματα "δεν είμαι εδώ, δεν είμαι εδώ" θα πρέπει να γνωρίζει πως έχει αποτύχει. Κι αυτό επειδή η ευκαιρία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού τού δίνεται πολύ νωρίτερα από το να θέσει θεωρητικά το ίδιο θέμα.
Παιδοψυχολόγος (ΒΑ,MSc) – Ψυχοθεραπευτής

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki