Thursday 23 February 2023

Η Ειρήνη της Δημιουργίας / Καληνύχτα σας...

Ο αέρας, ο ήλιος, η γης, το νερό, υφαίνονται
υφαίνουν τα κλώνια των δέντρων
δίχως ν' ακούγονται.
Το όνειρο, η λύπη, το φως, η ζωή, υφαίνονται
υφαίνουν την ποίηση μέσα μου
δίχως ν' ακούγονται.

Και μάλιστα, νιώθω κάτι πρόωρο
σήμερα. Φέτος θ' ανθίσω
πριν απ' τα δέντρα.

Νικηφόρος Βρεττάκος "Ποιήματα", τόμος 3ος, σελ. 232

Λαγάνα παραδοσιακή, εύκολη και τραγανή!

Η πιο νόστιμη και παραδοσιακή λαγάνα είναι έτοιμη να την απολαύσετε χωρίς μίξερ και πλάστη και χωρίς κόπο!
Υλικά 

Για την ζύμη
400 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ
γραμμάρια ξηρή μαγιά
1 κτγ ζάχαρη

250 
γραμμάρια νερό
1 κτγ αλάτι
2 κτσ ταχίνι

Για το ταψί
Λίγο ελαιόλαδο
Σουσάμι

Για το άλειμμα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Λίγο νερό

Για το πασπάλισμα
Μπόλικο σουσάμι

Εκτέλεση
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, την ξηρή μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για 1 λεπτό.
  • Προσθέτουμε το ταχίνι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και ρίχνουμε ενδιάμεσα και το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
  • Σκεπάζουμε το μπολ χωρίς να εφάπτεται με την ζύμη με μεμβράνη .
  • Ανάβουμε τον φούρνο για 1 λεπτό στις αντιστάσεις στους 50 c
  • Κλείνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  • Ανοίγουμε την ζύμη με τα χέρια μας και την κάνουμε λεπτή σε πάχος.
  • Σε ένα ταψί με λαδόκολλα αλείφουμε ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Βάζουμε μέσα την ζύμη που έχουμε ανοίξει, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα.
  • Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μέλι μαζί με λίγο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
  • Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης και με τα δάχτυλά μας κάνουμε βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια.
  • Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα 20 λεπτά στους 180 c.
Καλή σας επιτυχία!!
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki