Monday 17 June 2013

Άφθες: Η συχνή αλλά «μυστηριώδης» πληγή του στόματος

Οι άφθες συνιστούν το συχνότερο ίσως στοματολογικό πρόβλημα που αναφέρεται από τους ιπποκρατικούς ακόμη χρόνους και το οποίο παρά την ιατρική πρόοδο που έχει συντελεστεί παραμένει μυστηριώδες και αδιευκρίνιστο ως προς το αίτιο που το προκαλεί.
Ρωτήστε για λύση τον παιδίατρό σας και μην ανησυχείτε
για τυχόν μετάδοση, γιατί δεν είναι κολλητική.
Οι άφθες είναι έλκη (πληγές) που αναπτύσσονται στο στοματικό βλεννογόνο και σχεδόν αποκλειστικά σε μη κερατινοποιημένες περιοχές όπως είναι τα χείλη, οι παρειές, η μαλθακή υπερώα, τα πλαϊνά τμήματα και η κάτω επιφάνεια της γλώσσας. Μπορεί να αναπτυχθούν 1 ή περισσότερες άφθες, οι οποίες θα επουλωθούν μόνες τους μέσα 1-2 βδομάδες συνήθως.
Τα άτομα που βγάζουν άφθες μπορεί άλλοτε να μην αναφέρουν κανένα ενόχλημα και άλλοτε να αναφέρουν έντονο πόνο και καύσο του στόματος, που επιδεινώνεται με την πρόσληψη όξινων τροφίμων όπως είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα καρυκεύματα κλπ.
Όταν ένα άτομο βγάλει άφθα σε κάποιο στάδιο της ζωής του τότε...  
περισσότερα στην πηγή 
Άφθες, οι ενοχλητικές
Πρόκειται για μικρές λευκές πληγές που εμφανίζονται στο εσωτερικό του στόματος, κάτω από τη γλώσσα, στα μάγουλα ή στα χείλη και προκαλούν τσούξιμο. Στα παιδιά, προκαλούνται συνήθως ως αντίδραση του οργανισμού σε μικρόβια, από βρώμικα πράγματα που βάζουν στο στόμα τους ή από μικροτραυματισμούς (π.χ. όταν ερεθίζεται κάποιο σημείο της στοματικής κοιλότητας από την οδοντόβουρτσα).
Συνήθως παραμένουν 1-2 εβδομάδες και στη συνέχεια περνούν από μόνες τους. Εάν το παιδί ενοχλείται πολύ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές αλοιφές ή προϊόντα για στοματικές πλύσεις που ανακουφίζουν από τον πόνο και το τσούξιμο. Μέχρι να υποχωρήσουν, καλό είναι το παιδί να αποφεύγει τις αλμυρές και ξινές τροφές.
Με τη συνεργασία της Ιωάννας Δραμπέλη (παιδίατρος).
imommy
Πως αντιμετωπίζονται οι άφθες στα παιδιά
Οι άφθες αποτελούν τη συχνότερη μορφή ενδοστοματικής εξέλκωσης στα παιδιά, ιδίως μετά την ηλικία των 10 ετών. Πρόκειται για μικρές πληγές, που προκαλούν έντονο πόνο και εμφανίζονται ξαφνικά στα χείλη, στο έδαφος του στόματος ή στο εσωτερικό των παρειών (μάγουλα).
Όπως γράφει η δρ Τσέριλ Μπατζ, οδοντίατρος στο Λονδίνο, στην εφημερίδα «Τάιμς», σε πολλές περιπτώσεις έναυσμα για την εμφάνισή τους αποτελούν οι έντονες συγκινήσεις και το στρες, όπως συμβαίνει όταν το παιδί δεν κοιμάται καλά, αλλάζει δραστικά τη ρουτίνα ή τη διατροφή του ή αρχίζει να αρρωσταίνει.
Οι άφθες συνήθως είναι μικρές και επουλώνονται σε διάστημα μίας - δύο εβδομάδων, αλλά η ταλαιπωρία του παιδιού είναι μεγάλη, καθώς πονάει πολύ και είναι πιθανό να μην μπορεί να φάει.
Οι γονείς μπορούν να το βοηθήσουν φροντίζοντας να κοιμάται καλά, να τρώει τρόφιμα που δεν επιδεινώνουν τα συμπτώματά του (πρέπει να αποφεύγει τις αλμυρές τροφές, τα καρυκεύματα και τα εσπεριδοειδή) και να ξεπλένει το στόμα του με ήπια προϊόντα, όπως το χαμομήλι που βοηθάει τον βλεννογόνο του στόματος να επουλωθεί πιο γρήγορα.
Υπάρχουν επίσης ειδικά προϊόντα για πλύση του στόματος και αλοιφές που μπορεί να συστήσει ο παιδίατρος. 
ygeia.tanea
5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις άφθες
  1. Δώστε στο παιδί να πιει ένα ποτήρι γάλα ή να φάει ένα γιαούρτι ή τυρί. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα  περιέχουν οξεόφιλο, ένα προβιοτικό που καταπολεμά τις λοιμώξεις του στόματος.
  2. Γεμίστε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό  και προσθέστε ένα κουταλάκι αλάτι. Ζητήστε από το παιδί  να βάζει κάθε τόσο μία γουλιά στο στόμα του, να το γυρίζει σε όλη την κοιλότητα και να το φτύνει.
  3. Φτιάξτε ένα πηχτό μείγμα ανακατεύοντας μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα με μερικές σταγόνες νερό και απλώστε μία μικρή ποσότητα απευθείας πάνω στην άφθα. Για τα επόμενα 10 λεπτά, μην αφήσετε το παιδί να φάει ή να πιει τίποτα, και στη συνέχεια ζητήστε του να ξεπλύνει το στόμα του.
  4. Αλλάξτε οδοντόκρεμα. Πολλές φορές οι άφθες μπορεί να οφείλονται σε ουσίες που περιέχονται συχνά στις οδοντόκρεμες. Για τα παιδιά, να χρησιμοποιείτε πάντα κάποιο προϊόν σχεδιασμένο για την ηλικία τους ή δοκιμάστε αυτές που περιέχουν μόνο φυτικά συστατικά.
  5. Φροντίστε τη διατροφή του. Πολύ συχνά, ο λόγος για τον οποίο εμφανίζονται άφθες είναι η έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών από τον οργανισμό. Ένα πλήρες και ισορροπημένο διαιτολόγιο (ή συμπληρώματα διατροφής, εφόσον ο παιδίατρος το κρίνει απαραίτητο) θα βοηθήσουν πολύ.
moro-blog
Mommy
Σχετικά: Άφθες: τι είναι και πώς φεύγουν από το παιδί; 

Εμείς οι φτωχοί. Μια ιστορία για τη Φτώχεια
σε κινούμενα σχέδια

Η ιστορία της Φτώχειας - POOR US 
An Animated History (Why Poverty, Greek TV) 

Αν θέλουμε να στείλουμε την φτώχεια στην ιστορία, 
πρέπει να καταλάβουμε την ιστορία της φτώχειας. 
.
Μία περίεργη και απαίσια οδύσσεια
κινουμένων σχεδίων διαμέσου των χρόνων.
Κοιμάσαι και ονειρεύεσαι, ταξιδεύεις διαμέσου των αιώνων και των ηπείρων. Βρίσκεις τις απαντήσεις σε περίεργες ερωτήσεις: οι κυνηγοί - τροφοσυλλέκτες είχαν σχέση με τη φτώχεια; Ποιοι έγιναν φτωχοί πιο γρήγορα από κάθε άλλον στην ιστορία; 
.

Και μπορεί ο Καρλ Μαρξ να φτιάξει τσάι; Αλλά επίσης εξετάζεις σοβαρότερα ερωτήματα: 
Τι έβγαλε τους ανθρώπους από τη φτώχεια και πώς; 
Υπάρχει μια συνταγή που θα μπορούσε να "δουλέψει" πάλι; 
Είναι η φτώχεια μια μηχανή του συστήματος και παράγοντας προόδου ή ένα φοβερό παραπροϊόν της ανισότητας;

Η ανταγωνιστικότητα στα νήπια
Το παιδί θυμώνει όταν χάνει

Η λέξη “ήττα” είναι άγνωστη στα περισσότερα νήπια. Στην ηλικία των 3-5 περίπου χρόνων η ανταγωνιστικότητα είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς τους. Είτε πρόκειται για κάποιο παιχνίδι, είτε για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, θέλουν να είναι πάντα νικητές. 

MY KID HATES TO LOSE!

Στα νήπια δεν αρέσει να χάνουν και, όταν χάνουν, δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν την ήττα τους με αποτέλεσμα να ξεσπούν σε φωνές, κλάματα ή ακόμα και να εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά.

Η ανταγωνιστικότητα των παιδιών έχει τις ρίζες της, σε μεγάλο βαθμό, στους γονείς. Τις περισσότερες φορές ασυνείδητα, οι γονείς περνούν στο παιδί το μήνυμα ότι πρέπει να είναι πάντα νικητής. Σκεφτείτε απλά, καθημερινά πράγματα, όπως «ποιος θα πιει πρώτος το γάλα του», «ποιος θα ετοιμαστεί πιο γρήγορα», «ποιος θα κάνει την πιο ωραία ζωγραφιά» κλπ. 
Σκεφτείτε, επίσης, πόσες φορές αφήσατε επίτηδες το παιδί να κερδίσει σε κάποιο παιχνίδι και μετά το επιβραβεύσατε για την νίκη του.
Όλα αυτά αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα του παιδιού και το κάνουν να πιστεύει ότι πρέπει να είναι πάντα το καλύτερο, το γρηγορότερο και το πιο ικανό για να κερδίσει την αγάπη και την αποδοχή των γονιών του.  
Στη ζωή, όμως, δεν γίνεται να είμαστε πάντα νικητές και έτσι, όταν έρθει η ώρα το παιδί να αντιμετωπίσει την ήττα, δεν ξέρει τον τρόπο και γι΄ αυτό θυμώνει και στεναχωριέται.
.
Αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να διαχειρίζεται την ήττα του, ακολουθήστε τα ακόλουθα βήματα:
Εξηγήστε στο παιδί ότι κάθε παιχνίδι έχει κανόνες, τους οποίους οφείλουμε να ακολουθούμε. Πολλά νήπια συχνά αλλάζουν τους κανόνες των παιχνιδιών σύμφωνα με το συμφέρον τους.
Επιμείνετε στην άποψη ότι δεν γίνεται να κερδίζει πάντα το ίδιο άτομο.
Μην αφήνετε συνέχεια το παιδί σας να κερδίζει, όταν παίζετε μαζί.
Προτιμήστε ομαδικά παιχνίδια, όπου συνήθως η νίκη και η ήττα εναλλάσσονται.
Πείτε στο παιδί ότι ο χαμένος πρέπει να λέει μπράβο στο νικητή και την επόμενη φορά να προσπαθεί περισσότερο για να κερδίσει.
Μην επιβραβεύετε μόνο τη νίκη, αλλά κυρίως την προσπάθεια.
Σε κάποιο παιχνίδι ορίστε βραβεία για το νικητή και τους ηττημένους.
Μην δημιουργείτε ανταγωνιστικές καταστάσεις ανάμεσα στα αδέρφια, αρκετό ανταγωνισμό νιώθουν από μόνα τους.
Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να φτάσετε στο άλλο άκρο και να κάνετε το παιδί σας ηττοπαθές. Απλά, βοηθήστε το να καταλάβει ότι η νίκη δεν είναι πάντα αυτοσκοπός.

πηγή:entertv
πηγή της πηγής: mother.gr

Τσαλακωμένη πεταλούδα

Μια πεταλούδα χόρευε μονάχη μέσα στην καταιγίδα.
Πεταλούδα μικρή, γιατί είναι τα φτερά σου τσακισμένα; (τη ρώτησε παραξενεμένος ο γερο-Βοριάς.)
Είχα μια αγάπη παλιά, του φώναξε εκείνη. Την πήρε ο χρόνος και την πέταξε μακριά, μαζί με τόσα άλλα. Γυρνώ εδώ κι εκεί, στον ήλιο και στο χιόνι, ρωτάω μήπως τη είδε κανείς.
surreal-art-10-1
Ψάξε γύρω κι είμαι σίγουρος πως θα βρεις
κι άλλες πεταλούδες με ξεθωριασμένα φτερά!
Πεταλούδα όμορφη, γιατί πετάς μέσα στο κρύο;
Είχα τόσα όνειρα, ελπίδες κι επιθυμίες. Όμως φύσηξε αγέρας δυνατός, τα σκόρπισε όλα τριγύρω. Κομμάτια γίναν κι εγώ, ελάχιστη, έτρεξα να τα μαζέψω. Φύσηξε ακόμα πιο δυνατά! Και τα όνειρα μου σκόρπισαν παντού, σ' όλες τις γωνιές του κόσμου. Μα τα φτερά μου είναι αδύναμα. Πώς να πετάξω μέχρι εκεί;
Κι όμως, πετάς... Δεν φοβάσαι;
Δεν έχω τίποτα άλλο πια να χάσω!
Πεταλούδα μικρή, γιατί ξεθώριασαν τα χρώματα σου;
Κάποτε πετούσα ψηλά, να βλέπω τα λουλούδια, τη θάλασσα, τον ήλιο... Όμως μαζί μ' αυτά έβλεπα και τον πόλεμο, τον τρόμο και την φρίκη. Δεν μπορούσα τίποτα να κάνω, είμαι μόνο μια μικρή πεταλούδα! Έτσι, το μοβ έγινε γκρι, το κόκκινο καφέ, και το γαλάζιο μαύρο...
Μην χάνεις την ελπίδα, μικρή πεταλούδα. Και κυρίως, μην χάνεις την πίστη στον εαυτό σου! Ποιος είπε ότι ο μικρός είναι κι αδύναμος; Ψάξε γύρω κι είμαι σίγουρος πως θα βρεις κι άλλες πεταλούδες με ξεθωριασμένα φτερά! Κι αν προσπαθήσετε μαζί θα βρήτε ξανά τα χαμένα χρώματα σας!
____
Τσαλακωμένη πεταλούδα - Λάκης Παπαδόπουλος
από antikleidi

Γέμισε με παιδικές ζωγραφιές η ΕΤ3!

Συνεχίζονται οι δράσεις συμπαράστασης, μικρών και μεγάλων, στην ΕΤ3 έξω από το κτίριο της Τηλεόρασης στη Λεωφόρο Στρατού. Τα παιδιά αλληλέγγυων πολιτών και των εργαζομένων στην ΕΡΤ3 διασκέδασαν και ψυχαγωγήθηκαν στο πάρκο απέναντι από το κτίριο της Τηλεόρασης σε έναν παιδότοπο που είχε οργανωθεί από παιδαγωγούς.

Jde4
Jde2_2
Jde1
Jde2
 
Η συμβολή της Ελληνικής Τηλεόρασης 3 στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ σημαντική. Ένα κανάλι που ήθελαν να δείχνουν οι μετρήσεις της τηλεθέασης συνεχώς στον πάτο κι όμως αυτό είχε φανατικούς τηλεθεατές σε όλη την Ελλάδα. Το κανάλι που αντιστάθηκε ακόμη και σε  κυβερνήσεις που σκοπό είχαν να απαξιώσουν την Μακεδονία και τη Θράκη μας, έδωσε τη δική του μάχη μέσα από το πρόγραμμα και τις εκπομπές του.....
Αναφέρομαι σε κυβερνήσεις που κατάργησαν εν μια νυκτί  το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. 
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki