Sunday 6 December 2020

Ένας καλός άνθρωπος...

Εγκαταλείφθηκε από τον πατέρα του σε ηλικία 3 ετών και μεγάλωσε με 3 διαφορετικούς πατριούς. Είναι δυσλεξικός και το όνειρό του να γίνει παίκτης του χόκεϊ γκρεμίστηκε από ένα σοβαρό ατύχημα. Η κόρη του πέθανε κατά τη γέννηση. Η γυναίκα του πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο καλύτερος φίλος του, ο Ρίβερ Φοίνιξ πέθανε από υπερβολική δόση. Η αδερφή του έχει λευχαιμία.
Και παρόλα όσα του έχουν συμβεί, ο Keanu Reeves δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όταν γύριζε την ταινία "The Lake House", άκουσε τη συζήτηση δύο φροντιστών κοστουμιών. Η γυναίκα έκλαιγε επειδή θα έχανε το σπίτι της αν δεν πλήρωνε άμεσα 20.000 $ στην τράπεζα, την ίδια ημέρα ο Keanu κατέθεσε το απαραίτητο ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό της γυναίκας. Δώρισε επίσης τεράστια ποσά σε νοσοκομεία.

Το 2010, στα γενέθλιά του, μπήκε σε ένα φούρνο και αγόρασε ένα τσουρεκάκι, έβαλε επάνω ένα απλό κεράκι και έκατσε να το φάει έξω από το φούρνο και πρόσφερε καφέ σε ανθρώπους που περνούσαν και σταματούσαν να του μιλήσουν.

Αφού κέρδισε αστρονομικά ποσά για την τριλογία του Matrix, δώρισε περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια στο προσωπικό που χειρίστηκε τα κοστούμια και τα ειδικά εφέ, τους πραγματικούς ήρωες της τριλογίας, όπως τους ονόμασε.

Δώρισε επίσης από μια Harley-Davidson σε κάθε έναν από τους stunt-man, συνολικό κόστος αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων. Για πολλές επιτυχημένες ταινίες  έδωσε ακόμη και το 90% του μισθού του για να επιτρέψει στην παραγωγή να προσλάβει κι άλλους ηθοποιούς.

Το 1997 κάποιοι παπαράτσι τον βρήκαν να περπατά ένα πρωί παρέα με έναν άστεγο άνδρα στο Λος Άντζελες, τον άκουγε να  διηγείται τη ζωή του για αρκετές ώρες.

Οι περισσότεροι διάσημοι όταν κάνουν φιλανθρωπικές δωρεές το δηλώνουν σε όλα τα ΜΜΕ. Αυτός δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι κάνει φιλανθρωπία, το κάνει απλώς γιατί το επιβάλουν οι ηθικές του αρχές και όχι για να φαίνεται καλύτερος στα μάτια των άλλων.

Αυτός ο Άνθρωπος θα μπορούσε να έχει τα πάντα και αντί αυτού κάθε μέρα σηκώνεται και επιλέγει ένα πράγμα που δεν μπορεί να αγοράσει κανείς με τα λεφτά.  Να είναι ένας καλός άνθρωπος.

ksipnistere.com
ideopigi.blogspot.com 

Αφήστε τα παιδιά στο lock down να κάνουν ό,τι θέλουν

Πως θα διατηρήσουμε τις ισορροπίες μέσα στην οικογένεια

Η σύμβουλος γονέων Κική Τζωρτζακάκη βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Ανδριανή» και έδωσε πολύτιμες συμβουλές για τους γονείς που καλούνται μέσα στο lock down να διατηρήσουν τις ισορροπίες στο σπίτι, στις σχέσεις με τα παιδιά τους αλλά και ανάμεσα στο ίδιο το ζευγάρι.
Η συνεχής συνύπαρξη σε συνθήκες εγκλεισμού εντείνει το στρες όλων και φέρνει στην επιφάνεια δύσκολα συναισθήματα και συμπεριφορές που είναι δύσκολο να διαχειριστούμε. Το κλειδί σε κάθε οικογένεια όπως σχολιάζει η κυρία Τζωρτζακάκη είναι η διάθεση της μαμάς και η ατμόσφαιρα που δημιουργεί στο σπίτι. 
Όλο το βάρος πέφτει στη μητέρα, στη γυναίκα του σπιτιού που καλείται να παραμερίσει όλα τα αρνητικά συναισθήματα που τη βαραίνουν και να λειτουργήσει με καλοσύνη.
Χαμόγελα και γλυκόλογα είναι το μυστικό μιας ήρεμης συνύπαρξης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αυτή η περίοδος δεν είναι ιδανική ούτε για να βάλουμε αυστηρά όρια στα παιδιά μας αλλά ούτε και για να απαιτήσουμε από αυτά να γίνουν άριστοι μαθητές. 
Το σημαντικότερο είναι να διατηρήσουμε την ψυχική μας ισορροπία, ενήλικες και παιδιά. 
Όλοι έχουμε ανάγκη να περνάμε χρόνο ευχάριστα με όσους συμβιώνουμε αλλά οφείλουμε να εξασφαλίζουμε και τον ατομικό μας χρόνο. Το ίδιο φροντίζουμε να συμβαίνει και στα παιδιά μας.
Πολύ σημαντικό είναι το κάθε μέλος της οικογένειας να αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη. Τα παιδιά όσον αφορά στα μαθήματα τους, στο χρόνο που περνούν μπροστά σε μια οθόνη και στον τρόπο που επιλέγουν να αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους.
«Τα παιδιά βιώνουν στρες»

Πολύ ξεκάθαρα η κυρία Τζωρτζακάκη τόνισε ότι όλα τα παιδιά βιώνουν στρες. Δεν έχουν την ικανότητα να το διατυπώσουν λεκτικά, αλλά το δείχνουν με τη συμπεριφορά τους. Όπως απότομες μεταβολές στη διάθεση τους, αλλαγές στις συνήθειες τους ή πισωγυρίσματα. 
Για να τα βοηθήσουμε να χαλαρώσουν μια ωραία ιδέα είναι η κουβέντα. Η οικογενειακή συζήτηση που θα τους γλυκάνει την καρδιά.
Να τους αφηγηθούμε ιστορίες της οικογένειας μας, δικές μας ιστορίες από τα παιδικά μας χρόνια. Να τους δείξουμε φωτογραφίες από τον παππού και τη γιαγιά. Αυτή η διαδικασία βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν ότι όλα έχουν μια ροή και θα συνεχίσουν να έχουν μια ροή. Είναι πολύ λυτρωτικό αυτό σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή που η ζωές μας μοιάζουν να έχουν «παγώσει» και να βρίσκονται σε αναμονή.

neakriti

Ο Άγιος Νικόλαος στο Μανχάταν

Από το Άγιο Όρος στο Μανχάταν: Ο ιερομόναχος που αγιογραφεί τον Ναό του Αγίου Νικολάου στην Νέα Υόρκη
 
Μεταφέροντας την καλλιτεχνική και πνευματική παράδοση του Αγίου Όρους στην Νέα Υόρκη, ο π. Λουκάς αποκαλύπτει τις αγιογραφίες που φιλοτεχνεί για τον Ναό στο «Σημείο μηδέν»
Το όραμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου για την εικόνα του Παραδείσου στη γη στον Ναό του Αγίου Νικολάου στην Νέα Υόρκη, έχει αναλάβει να κάνει εικόνα, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους αγιογράφους, ο ιερομόναχος Λουκάς από τη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.
π. Λουκάς
Με σπουδές Μαθηματικών, ο μοναχός, το έργο του οποίου έχει διεθνή αναγνώριση,πήγε πρόσφατα στη  Νέα Υόρκη, όπου επισκέφθηκε τον Ναό του Αγίου Νικολάου, μαζί με τον Επίσκοπο Αμισσού Ιωακείμ, ο οποίος ειδικεύεται στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης. «Αν και υπό δύσκολες συνθήκες, λόγω κορωνοιού, έπρεπε να πάω από κοντά, να δω και πάλι τις εργασίες στον Ναό» λέει στο «Πρώτο Θέμα» που φιλοτέχνησε και τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

«Παρηγορία και ελπίδα»
Συνεχίζοντας την παράδοση αιώνων, του αγιογραφικού Εργαστηρίου της Μονής, ο π. Λουκάς,  θέλει να μεταφέρει όπως λέει «μέσα στη παγερή ατμόσφαιρα του σίδερου και του γυαλιού η παρουσία του Αγίου Νικολάου  είναι παρηγοριά και ελπίδα πως ο Άγιος θα μας προστατεύει όπως ο ίδιος γνωρίζει με τα άπειρα θαύματά του».

Για το λόγο αυτό  στους τοίχους του Ιερού Ναού επιλέχτηκε να  αγιογραφηθούν  παραστάσεις από τον βίο του και τα θαύματα του Αγίου Νικολάου, για να δώσουν στους ανθρώπους την ελπίδα.

Μεταφέροντας την πλούσια καλλιτεχνική και πνευματική παράδοση  του Αγίου Όρους στην Νέα Υόρκη, ο π. Λουκάς  αποκαλύπτει τις αγιογραφίες που φιλοτεχνεί για τον Ναό στο «σημείο μηδέν» , λέγοντας ότι  «Με τις  γιορτές του Ευαγγελισμού, της Γεννήσεως του Χριστού, μέχρι και την Ανάληψή του και την Πεντηκοστή δίδεται το μήνυμα της Ορθοδόξου Πίστεως περί των γεγονότων που διαδραμάτησαν αποφασιστικό ρόλο στην σωτηρία του ανθρωπίνου γένους».
Ο τρούλος του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου αγιογραφημένος
Η μνήμη της 11ης Σεπτεμβρίου
«Αυτό που προσδοκώ» λέει ο αγιογράφος από την αδελφότητα της Μονής Ξενοφώντος, που έχει έντονη καλλιτεχνική δράση στον Άθω, «είναι να  γίνει και η προσπάθεια να συνδυαστεί η διαχρονικότητα των  παραστάσεων αυτών με την τραγική μνήμη του σημείου. Τα Θύματα της αποφράδος ημέρας εκείνης δεν μένουν απαρατήρητα όπως και η θυσία πολλών για την διάσωση εγκλωβισμένων».

Ο ιερομόναχος από τη Λάρισα, περιγράφει τη συνάντηση που είχε με τον αρχιτέκτονα του Ναού Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος τον επισκέφτηκε στο Άγιον Όρος και αποφασίστηκε να αγιογραφηθεί το Τέμπλο του ναού και να τοιχογραφηθεί όλος ο Ναός λέγοντας ότι «το Άγιον Όρος από τα βάθη της ησυχίας του είναι παρόν στον πολιτισμό αλλά και στην κοινή πίστη».

Ο μοναχός που σπάνια αφήνει τα πινέλα του και οι αγιογραφίες του ταξιδεύουν από το Άγιον Όρος στην Νέα Υόρκη προκειμένου να κοσμήσουν τον υπό κατασκευή Ναό του Αγίου Νικολάου  αποκαλύπτει τις εικόνες που έχει στο μυαλό τους: «Ο Παντοκράτωρ  Κύριος στην κορυφή του ακτινωτού τρούλου επιβλέπει την κτίση όλη. Οι Προφήτες ολόγυρά του μαρτυρούν την αδιάψευστη ενανθρώπησή του. Η δε Μητέρα του Κυρίου και όλου του ανθρωπίνου γένους μεσίτρια μεταξύ ουρανού και γης στην κόγχη του Ιερού σκεπάζει με το Μαφόριό της όλη την πόλη και τον κόσμο άπαντα. Χαμηλότερα της Παναγίας η Θεία μετάληψις των Αποστόλων που προσέρχονται στον Κύριο για να λάβουν το Σώμα και το Αίμα του, τα ζωοποιά και σωτήρια εχέγγυα της Βασιλείας των Ουρανών. Παρακάτω οι μεγάλοι Ιεράρχες συμμετέχουν στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας όπου συμπαρίσταται όλη η Εκκλησία η στρατευομένη και η θριαμβεύουσα».

Μεταφέροντας μας με τη δύναμη της εικόνας  περιγράφει τα σχέδιά του λέγοντας ότι ότι «Το  Ιερό Βήμα χωρίζεται από τον κυρίως Ναό με μαρμάρινο Τέμπλο φέρον εικόνες του Ιησού Χριστού, της Παναγίας του Προδρόμου και του Αγίου Νικολάου. Τα βημόθυρα κοσμούνται ως συνήθως με τον Ευαγγελισμό οι δε βορεία και νοτία πύλη από τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ».
Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero της Νέας Υόρκης
«Απαράμιλλο κάλλος»
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας σε έκθεση αγιογραφίας του ιερομόναχου Λουκά  που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι στην  Κωνσταντινούπολη  τόνισε ότι η «έκθεση έχει ξεχωριστή σημασία διότι συνδέεται με την ορθόδοξη εικόνα και την θεολογική της αλήθεια το πνευματικό περιεχόμενο και το απαράμιλλο κάλλος της. Η ορθόδοξη εικόνα είναι απολύτως συνδεδεμένη με τον πυρήνα της ορθοδόξου ταυτότητός μας».
https://stnicholaswtc.org/

Η επίσημη τελετή επανέναρξης των εργασιών του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο Μηδέν στο νότιο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου. Παρουσία του Κυβερνήτη της Πολιτείας Νέας Υόρκης  Άντριου Κουόμο και μελών της Ομογένειας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τέλεσε τον αγιασμό για να ευλογήσει το ξεκίνημα του μεγάλου έργου της αποπεράτωσης του ναού. Την ανοικοδόμηση έχει  αναλάβει να φέρει εις πέρας νέος μη κερδοσκοπικός φορέας υπό την επωνυμία «οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου» με πρόεδρο το Ντένις Μιλ και αντιπρόεδρο το Μιχάλη Ψαρό.

Στόχος τους να επιτευχθεί η ολοκλήρωσή του ναού το 2021 και τα  θυρανοίξια να γίνουν στις 11 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς,  20 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Διδύμους Πύργους. «Ακόμη και αν έχουμε ταπεινωθεί και ως Αρχιεπισκοπή και ως Έθνος, δεν έχουμε χάσει την ελπίδα μας, δεν έχουμε χάσει την πίστη μας, δεν έχουμε χάσει τη σταθερή μας απόφαση ότι αυτή την εκκλησία θα τη χτίσουμε» υπόσχεται ο  Αρχιεπίσκοπος  Ελπιδοφόρος.

Γιατί διαβεβαιώνει ότι «δεν θα είναι πλέον μόνο μία ελληνορθόδοξη εκκλησία, αλλά θα γίνει Ιερό Εθνικό Προσκύνημα για όλους τους Ορθοδόξους, για τον Ελληνισμό και προσκύνημα για όλο τον Αμερικανικό λαό».

protothema.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki