Sunday 11 December 2016

Να γίνει το παιδί σου ένας δυστυχισμένος δικηγόρος ή ένας ευτυχισμένος ψήστης;

Μήπως βαρεθήκαμε τους super ήρωες και τις αδικοφυλακισμένες πριγκίπισσες; Η νέα γενιά cartoons είναι πιο χαζοχαρούμενη από ποτέ. Ο Bob Σφουγγαράκης είναι άριστος στη δουλειά του, πιστός φίλος, αισιόδοξος κι ακούραστος αλλά κανείς δεν θα τον εμπιστευόταν να σώσει τον κόσμο.
Η σημασία του να είναι κανείς μέτριος

Η ανθρωπότητα έχασε πολλά χρόνια χωρίζοντας τους ανθρώπους σε άσπρους και μαύρους, ευγενείς και πληβείους, έξυπνους και χαζούς. 


Τελικά ανακάλυψε ότι υπάρχουν 8 διαφορετικά είδη νοημοσύνης: 
  1. η λεκτική, 
  2. η μαθηματική, 
  3. η συναισθηματική, 
  4. η ενδοπροσωπική, 
  5. η κιναισθητική, 
  6. η μουσική, 
  7. η νατουραλιστική και 
  8. η χωρική. 
Κανείς δεν μπορεί να τα έχει όλα και κανείς δεν μπορεί να μην έχει τίποτα. Άρα, με έναν μαγικό τρόπο, είμαστε όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι, όλοι μέτριοι. 

Αν όμως βρούμε το χάρισμά μας μπορούμε να νιώθουμε πιο σίγουροι, πιο γεμάτοι, πιο ευτυχισμένοι. 
Ακριβώς όπως ο Bob είναι ευτυχισμένος ως ο καλύτερος ψήστης στο βυθό του Μπικίνι. Είναι σημαντικό για τους γονείς ν’ αντιληφθούν ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, έχει ειδικές ικανότητες και ειδικές ανάγκες. 
Όσο κι αν προσπαθούμε να το στριμώξουμε στα στερεότυπα του καλού παιδιού και του καλού μαθητή τόσο απομακρυνόμαστε από την ευκαιρία να το γνωρίσουμε και να το βοηθήσουμε ν’ αναδείξει τα ταλέντα του. 

Πολλοί γονείς έχουν πιστέψει ότι τα ταλέντα καλλιεργούνται και οι ευκαιρίες εξαγοράζονται. Γεμίζουν τα απογεύματα των παιδιών με μαθήματα ξένων γλωσσών, μπαλέτο, καράτε, κολυμβητήριο και κάθε είδους πρωταθλητισμό. Τελικά από τα γυμναστήρια, τα ωδεία και τα φροντιστήρια αναδεικνύονται ακριβώς όσα ταλέντα όσα θέλησε η φύση, ούτε ένα παραπάνω. 
Οι υπόλοιποι φεύγουν με περισσότερες γνώσεις και καμιά φορά έντονο το αίσθημα της ανεπάρκειας. Απ’ την άλλη, δεν είναι σωστό να τεμπελιάζουμε περιμένοντας μια καλή σύμπτωση να μας βγάλει από τη μιζέρια μας ∙ αλλά να ακολουθούμε τις ανάγκες μας, να δοκιμάζουμε, να ρισκάρουμε και να εμπιστευόμαστε τα συναισθήματά μας. Άραγε εμπιστευόμαστε τα συναισθήματα των παιδιών μας ή τα θεωρούμε κατώτερα της λογικής και τα καταπιέζουμε;

Μιλώντας με συναισθήματα κι όχι με επιχειρήματα
Είναι δύσκολο να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Έχουμε συνηθίσει να τα διανοητικοποιούμε και να εκλογικεύουμε αυτό που νιώθουμε. Ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας δίνει έμφαση στην επιμόρφωσή τους κι όχι στην ενδοσκόπηση και στην αυτογνωσία. Τα προικίζουμε με δεξιότητες , άλλοτε χειρονακτικές τώρα διανοητικές, τα γεμίζουμε με πληροφορίες για τη ζωή, αλλά δεν τα ρωτάμε πως νιώθουν ούτε τους αναλύουμε τα δικά μας συναισθήματα. 

Π.χ. λέμε: «διάβασε τα μαθήματά σου» αντί για «θα με ικανοποιούσε να ξέρω ότι είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου» ή «θέλω να μου λες την αλήθεια» αντί για «θέλω να νιώθω ότι μ’ αγαπάς και μ’ εμπιστεύεσαι» ή «ντύσου γρήγορα, σε 5’ πρέπει να είμαστε στο γήπεδο» αντί για « ανησυχώ ότι θα απογοητευτείς αν χάσεις την προπόνηση». 

Μιλώντας με συναισθήματα μαθαίνουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τις ανάγκες τους. 
Έτσι, νιώθουν πιο σίγουρα για τον εαυτό τους και πιο γεμάτα ακόμη και όταν αναγκάζονται να συμβιβαστούν. Αν παραδέχομαι κάτι στον Bob είναι ότι ό,τι κάνει το κάνει με την καρδιά του, το απολαμβάνει χωρίς να νοιάζεται για τις αντιδράσεις των άλλων.  

Μοιάζει με παιδί σ’ έναν κόσμο ενηλίκων. 
Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε την απλή λογική ως την υπέρτατη ένδειξη ωριμότητας. 
Είμαστε λοιπόν απρόθυμοι ν’ ανοίξουμε την καρδιά μας στο παιδί ή στον σύντροφό μας . Δοκιμάστε το: μιλήστε με συναισθήματα. Κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Γι’ αυτό είναι ανώτερα και γνησιότερα από τα επιχειρήματά μας. Είναι πρωτόγονα, ωμά, δυνατά. Κανένα επιχείρημα δεν μπορεί να μας κάνει ν’ απολαύσουμε ένα σάπιο φρούτο ή να ξεχάσουμε τον πρώτο μας έρωτα. 

Και για να ξαναγυρίσουμε στον Bob:
  • μάθετε στα παιδιά σας να επιλέγουν μαθήματα, φίλους, παιχνίδια, δραστηριότητες με γνώμονα τα συναισθήματά τους κι όχι την αποδοχή των συνομηλίκων τους, την επιβράβευση των δασκάλων κ.τ.λ. Ο Bob αγαπάει τη δουλειά του αν και δεν έχει καλό μισθό και prestige.
  • φτάνει πια με τη μόρφωση… αφήστε τα παιδιά να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους και μόνα τους να σας οδηγήσουν σ’ αυτό που αγαπούν. Παίρνετε βέβαια ένα ρίσκο να γίνουν ψήστες σε burgerάδικο αλλά ευτυχισμένοι ψήστες.
  • δώστε το καλό παράδειγμα ως γονείς και εκφραστείτε. Έτσι καλλιεργείται ένα κλίμα εμπιστοσύνης κι αμοιβαιότητας μέσα στο οποίο όλοι νιώθουμε ασφάλεια. Ξέρω είναι δύσκολο ν’ αποδεχθούμε ότι το παιδί μας έχει 38 πυρετό πόσο μάλλον μειονεκτήματα και ανεπάρκειες. 
Αλλά αφού τα αγαπάμε ούτως ή άλλως, πρώτα εκφράζουμε την αγάπη μας, μετά την αποδοχή μας και μετά τους φόβους μας για τα κενά τους. Δεν πάμε ούτε βήμα παραπέρα. Τα υπόλοιπα θα τα καταφέρουν από μόνα τους.

Γράφει η Lara Soues, ψυχολόγος ειδικευμένη στην συμβουλευτική ψυχολογία

themamagers.gr

Φτιάξετε διακοσμητικές χιονόμπαλες με το παιδί

Έρχονται τα Χριστούγεννα, συμπληρώστε την εορταστική διακόσμηση στο σπίτι, προσθέτοντας την δική σας πινελιά, φτιάχνοντας χειροποίητες χιονόμπαλες. Μαζέψτε τα απαραίτητα υλικά, φωνάξτε τα παιδιά και αρχίστε τις κατασκευές. Η διαδικασία είναι πανεύκολη και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
Οι οδηγίες είναι ενδεικτικές! Απαραίτητα προϋπόθεση είναι να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει…

1. Η «κλασική» συνταγή με το βαζάκι
Τι θα χρειαστείτε
Γυάλινο βαζάκι
Νερό (!)
Γλυκερίνη
Κόλλα σιλικόνης
Μικρές φιγούρες που μπορούν να χωρέσουν μέσα στο βάζο:
Χρυσόσκονη
Χιόνι χειροτεχνίας
Πώς θα το φτιάξετε
Αφαιρέστε το καπάκι του βάζου και αποφασίστε σε ποια σημεία του θα τοποθετήσετε τις φιγούρες, έτσι ώστε να μην περισσεύουν και να κλείνει εύκολα το βάζο. Στη συνέχεια, κολλήστε τις πάνω στο καπάκι με κόλλα και πιστόλι σιλικόνης.

Αφήστε το καπάκι να στεγνώσει και εκμεταλλευτείτε αυτό τον χρόνο για τις υπόλοιπες προετοιμασίες. 
Με ένα κουτάλι ρίξτε μέσα στο βάζο όση χρυσόσκονη θέλετε σε όσα χρώματα θέλετε.

Έπειτα, ρίξτε νερό μέσα στο βάζο, αλλά χωρίς να το παραγεμίσετε. 
Η στάθμη του πρέπει να είναι αρκετά κάτω από το χείλος του.

Προσθέτετε 2-3 σταγόνες γλυκερίνης- έτσι οι «νιφάδες» θα πέφτουν αργά σαν το κανονικό χιόνι.
Όταν οι φιγούρες στεγνώσουν, βάλτε κόλλα και στο καπάκι (στην εσωτερική αλλά και τηνεξωτερική του περίμετρο) για να «σφραγίσει» καλύτερα - έτσι, όταν το κλείσετε και δεν θα έχετε κανένα γυαλιστερό ατύχημα με χρυσόσκονη.

Κλείστε το καπάκι, κουνήστε και θαυμάστε το δημιούργημά σας!
2. Πρωτότυπη παραλλαγή με ποτήρι
Σε ένα κομμάτι χαρτί κολλήστε τις φιγούρες που θέλετε και ρίξτε στο ποτήρι χιόνι χειροτεχνίας. Χρησιμοποιώντας κόλλα σιλικόνης, κολλήστε την χάρτινη κατασκευή στο χείλος του ποτηριού και αναποδογυρίστε το. Στη βάση του που τώρα θα έχει γίνει η κορυφή του, μπορείτε είτε να προσθέσετε ένα κομμάτι χαρτί με διακοσμητικό σχέδιο ή ένα κερί.

3. Ή με μια γυάλα για ψαράκια
Η πιο απλή κατασκευή! Τοποθετήστε στον πάτο της γυάλας χοντρό αλάτι ή χιόνι χειροτεχνίας και μετά βυθίστε μέσα του τις φιγούρες και τα διακοσμητικά που θέλετε. Στη βάση του μπορείτε να τυλίξετε χριστουγεννιάτικα λαμπάκια για περισσότερη λάμψη. Αυτό ήταν!

4. Οι αγαπημένες φωτογραφίες σας μέσα στο χιόνι!
Η διαφορά είναι ότι θα χρειαστεί να πλαστικοποιήσετε τις φωτογραφίες και να τις στερεώσετε σε ένα κλιπ που στη συνέχεια θα κολλήσετε στο καπάκι. Μπορείτε να το κάνετε με μικρά χαλικάκια, που θα τις βοηθήσουν να στερεωθούν.

5. Χιονόμπαλα από μια παλιά λάμπα

Ξεβιδώστε μια παλιά λάμπα που κρατάτε στην ανακύκλωση, προσθέστε χιόνι ή αλάτι και την φιγούρα που θέλετε και δέστε ένα σπάγκο στην άκρη της. Έτσι, έχετε φτιάξει μια χιονόμπαλα που είναι (και) μπάλα για το δέντρο σας!

6. Ξετρυπώστε τα πιατικά του πάρτι


Θα χρειαστείτε τα χάρτινα πιάτα και τα κλασικά πλαστικά ποτήρια του πάρτι για μια ιδιαίτερη χιονόμπαλα. Η τεχνική είναι η ίδια: κολλάτε στο πιάτο τις φιγούρες και χιόνι χειροτεχνίας στα τοιχώματα του ποτηριού.

7. Αν έχετε άδειες γυάλινες χριστουγεννιάτικες μπάλες…


Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με την παλιά λάμπα. Τις αξιοποιείτε δημιουργικά και τίποτα δεν πάει χαμένο.

8. Το βαζάκι χωρίς νερό


Επανερχόμαστε στο βαζάκι αλλά στην πιο εύκολη εκδοχή του. Γι’ αυτή, θα χρειαστείτε μόνο το γυάλινο βάζο και ό,τι τοποθετήσετε σ’ αυτό. Η διαφορά του είναι κολλήσετε στο καπάκι μια κλωστή με μικρά πον-πον για χιόνι. Δεν χρειάζεται να το γυρίσετε ανάποδα, επομένως δεν είναι απαραίτητη ούτε η κατασκευή με κόλλα.
Φυσικά δεν χρειάζεται να περιοριστείτε μόνο στα χριστουγεννιάτικα σχέδια.

Φτιάξτε μια χιονόμπαλα εμπνευσμένη από το Frozen



Ή από την εποχή των δεινοσαύρων

Ή μια ρομαντική εκδοχή της


Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος: ξετρελάνετε τα παιδιά με μια φαγώσιμη χιονόμπαλα! Δείτε βήμα- βήμα τις οδηγίες εδώ.
από Μαρία Κωνσταντοπούλου 
 mama365.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki