Friday 11 October 2013

Πώς θα μάθουμε στα παιδιά μας να εκτιμούν ό,τι έχουν

Πρέπει να εισάγουμε στο λεξιλόγιο του παιδιού μας
τη λέξη «ευχαριστώ»
Δεν αφήνουμε τα παιδιά μας να εξελιχθούν σε εγωκεντρικούς ενήλικες με τους παρακάτω τρόπους.

Ξεκινάμε από μικρή ηλικία
Από βρεφική ακόμα ηλικία, μπορούμε να ελέγξουμε τον χαρακτήρα του παιδιού. Δεν χρειάζεται να του δίνουμε συνεχώς ό,τι ζητάει για να παίξει ή να νιώσει ωραία. Είναι ωραίο να παρέχουμε στο παιδί μας τα καλύτερα, όμως δίνοντάς του κάθε πράγμα που ζητά, αναπτύσσει μια αίσθηση κτητικότητας.

Λέμε ευχαριστώ
Πρέπει να εισάγουμε στο λεξιλόγιο του παιδιού μας τη λέξη «ευχαριστώ». Μάλιστα, χρησιμοποιώντας το μέσα στο σπίτι, εντυπώνεται πιο εύκολα στη μνήμη του παιδιού. Μπορούμε να εφαρμόσουμε την πρακτική της ευχαριστίας, όταν θα του προσφέρουν κάτι, λέγοντάς το μαζί. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να αντιληφθεί ευκολότερα τη χρήση του.

Παίρνουμε ένα, δίνουμε ένα
Εάν θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας πώς να εκτιμούν όσα έχουν, μπορούμε να τους δείξουμε πώς να δίνουν ένα παιχνίδι τους για να παίρνουν ένα άλλο. Προσφέρουμε με το παιδί μας ένα δικό του αντικείμενο σε φιλανθρωπικό ίδρυμα ή κέντρο, για να του δώσουμε ένα νέο.

Το ζούμε
Δείχνοντας μέσω παραδείγματος την ευγνωμοσύνη για κάτι που έχει κάνει το παιδί μας, θα του κάνουμε πιο οικεία την αίσθηση της. Για παράδειγμα, το συγχαίρουμε και του δείχνουμε πόσο ευχαριστημένοι είμαστε όταν έχει κάνει κάποια σημαντική δουλειά όπως να μαζέψει το δωμάτιό του.

Τα γραπτά μένουν
Από τη στιγμή που το παιδί, μαθαίνει να γράφει, μπορούμε να στέλνουμε ευχαριστήρια μηνύματα ή κάρτες για καλές πράξεις και να του δείξουμε να κάνει το ίδιο. Ο λόγος αυτής της μεθόδου, είναι να συγκρατήσει την αρχή της ευγνωμοσύνης για πάντα χαραγμένη μέσα του.

Απομακρύνουμε τη σημασία των υλικών
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς και κυρίως σε γιορτές, ελαττώνουμε τα δώρα. Όταν γιορτάζουμε με το παιδί μας, θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθούμε στο χρόνο μαζί του και σε δραστηριότητες παρά σε κάτι υλικό που ίσως ξεχάσει στο μέλλον.

Ο λόγος μας μετράει
Ως γονείς γινόμαστε ένα είδος υπερ-ήρωα και μέντορα για τα παιδιά μας. Κάνοντας την ευγνωμοσύνη μέρος των καθημερινών μας συζητήσεων και επιδεικνύοντας τα πράγματα που εκτιμούμε στους άλλους, κάνουμε το παιδί να ακολουθήσει το παράδειγμά μας.

eimai-mama

Λανθασμένες θέσεις για τον αυτισμό

Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά
αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι όλα ίδια.
1. Ο αυτισμός είναι μια πάθηση που παρουσιάζεται μετά την έναρξη της ομιλίας.
ΟΧΙ. Ο αυτισμός δεν είναι μια επίκτητη διαταραχή. Ανησυχητικές ενδείξεις έχουμε από τη βρεφική ακόμα ηλικία. Όταν για παράδειγμα δείχνει να μην ενδιαφέρεται για το περιβάλλον του και δεν παρουσιάζει την αναμενόμενη προσκόλληση σε οικεία πρόσωπα. Οι ενδείξεις όμως που παραπέμπουν συνήθως τους γονείς να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό είναι η καθυστέρηση λόγου και η έλλειψη ενδιαφέροντος για άλλους ανθρώπους που είναι έντονο φαινόμενο κατά τη νηπιακή ηλικία. (Rapin 1997)
2. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί αυτισμό.
ΟΧΙ. Έπειτα από έρευνες των Latif, Heinz και Cook (2002) σε παιδιά με αυτισμό και σύνδρομο Asperger ανακαλύφθηκε ότι ένα ποσοστό (15%) παρουσίαζε έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου, παρόλα αυτά το υπόλοιπο 85% των παιδιών με αυτισμό δεν παρουσίαζαν έλλειψη σιδήρου, ούτε φυσικά όλα τα παιδιά με έλλειψη σιδήρου παρουσιάζουν στοιχεία αυτισμού. Άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αιτία αυτισμού.
3. Ο αυτισμός είναι μια σπάνια διαταραχή.
ΟΧΙ. Περίπου 1 στα 150 παιδιά διαγιγνώσκονται με αυτισμό. Η εμφάνισή του έχει μεγαλύτερη συχνότητα από το σύνδρομο Down και διάφορες μορφές παιδικού καρκίνου (Fombonne 1998, Gillberg, 1996).
4. Είναι γνωστά τα αίτια του αυτισμού.
ΟΧΙ. Πολλοί βιολογικοί παράγοντες συμβάλουν στην εμφάνισή του αλλά δεν είναι ακόμα γνωστά τα αίτια του αυτισμού (Rodier, 2000). Γίνονται συνεχώς νέες έρευνες.
5. Ο αυτισμός ξεπερνιέται με τα χρόνια.
ΟΧΙ. Ο αυτισμός δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί. Στόχος είναι η κατάλληλη εκπαίδευση έτσι ώστε το παιδί να γίνει ένας λειτουργικός ενήλικας.
6. Τα παιδιά με αυτισμό έχουν όλα τα ίδια χαρακτηριστικά.
ΟΧΙ. Το φάσμα του αυτισμού είναι αρκετά μεγάλο. Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι όλα ίδια. Κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και τους δικούς του ρυθμούς μάθησης του οποίους θα πρέπει να σεβαστούμε.
7. Τα παιδιά με αυτισμό δεν παρουσιάζουν βελτίωση.
ΟΧΙ. Με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα στο βαθμό που μας επιτρέπει το δυναμικό κάθε παιδιού, το οποίο είναι διαφορετικό σε κάθε περίπτωση. Υπάρχει περίπτωση να δούμε από μικρή έως πραγματικά πολύ μεγάλη βελτίωση.
8. Καλό είναι να περιμένουμε να ξεκινήσει το παιδί το σχολείο και μετά να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό.
ΟΧΙ. Όσο πιο έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπευτικών προγραμμάτων τόσο μεγαλύτερη βελτίωση έχουμε.
9. Τα παιδιά με αυτισμό δεν νοιάζονται για κανέναν άλλο.
ΟΧΙ. Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες με αυτισμό νοιάζονται για τους άλλους αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν με κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους.
10. Ο αυτισμός παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια.
ΟΧΙ. Επίσημα καταγράφηκε το 1943 αλλά υπάρχουν αναφορές σε ανθρώπους και παιδιά που μας παραπέμπουν σε περιπτώσεις αυτισμού πολύ νωρίτερα απλά δεν ήταν επίσημα καταγεγραμμένες.

Η πρώτη πολυκατοικία που θα φιλοξενήσει
άστεγες οικογένειες

Η πρώτη πολυκατοικία που θα φιλοξενήσει άστεγες οικογένειες που βιώνουν τον δικό τους εφιάλτη αυτή την εποχή της οικονομικής εξαθλίωσης είναι πλέον πραγματικότητα! Το κτίριο που θα φιλοξενήσει στους χώρους του τις πρώτες άστεγες οικογένειες ανακαινίστηκε ήδη, και σε λιγότερο από έναν μήνα θα είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του. 
«Οι αριθμοί των νεοάστεγων, καθώς και εκείνων
που το επόμενο διάστημα θα αναγκαστούν -λόγω εξώσεως-
να μείνουν χωρίς σπίτι, είναι απογοητευτικοί»
Η πρόεδρος της ΜΚΟ «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» Βέρα Μεσσήνη, που εμπνεύστηκε αυτή την προσπάθεια, βλέπει το όνειρό της να παίρνει σάρκα και οστά σε μια πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος της τώρα είναι να συμπαρασύρει στο έργο της όλο και περισσότερα άτομα που θα προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους.
«Οι αριθμοί των νεοάστεγων, καθώς και εκείνων που το επόμενο διάστημα θα αναγκαστούν -λόγω εξώσεως- να μείνουν χωρίς σπίτι, είναι απογοητευτικοί» αναφέρει στην «Espresso» η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Βέρα Μεσσήνη, η οποία ως πρόεδρος της ΜΚΟ «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» δηλώνει έτοιμη να προσφέρει στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης:  
«Στην πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας θα φιλοξενηθούν τουλάχιστον εβδομήντα άτομα που σήμερα ζουν στον δρόμο. Μιλάμε για οικογένειες με παιδιά, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες. Είναι άτομα τα οποία έχουν δηλώσει το πρόβλημά τους στον Δήμο Αθηναίων και που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αφού δεν έχουν ούτε τα παιδιά τους να ταΐσουν. Δυστυχώς, η λίστα είναι μεγάλη και εμείς καλούμαστε να επιλέξουμε από αυτήν όσους θα μείνουν στα διαμερίσματα. Το έργο μας είναι μεγάλο, αλλά ταυτόχρονα είναι και άχαρο, αφού κάποιοι θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στον δρόμο».
Εκτός από τη στέγαση, στους ανθρώπους της πολυκατοικίας θα παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και ψυχοκοινωνική στήριξη. 
Ενδιαφέρον για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών έχουν εκδηλώσει οι Γιατροί του Κόσμου, ενώ μεγάλη φαρμακευτική εταιρία προτίθεται να προσφέρει όλα τα φάρμακα δωρεάν. Ψυχολόγοι θα προσφέρουν ψυχολογική στήριξη, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι...
περισσότερα εδώ: madata

Πολύ δυσάρεστες ειδήσεις-Εγκλήματα κατά παιδιών

Επειδή το κακό και το άσχημο κουράζει την ψυχή μας, επιλέγουμε να μην αναφερόμαστε αναλυτικά στις πολύ δυσάρεστες ειδήσεις. 
Για όποιον θέλει να ενημερωθεί, παραθέτουμε τα links: 

* Δηλητηρίαζε το παιδί της και το έδειχνε στο Διαδίκτυο

* Μητέρα έθαψε ζωντανό το νεογέννητο μωρό της

* Πατέρας μαστίγωσε μέχρι θανάτου τον γιο του για τους βαθμούς

* Βασάνισε μέχρι θανάτου την κόρη του και τιμωρήθηκε με 8 χρόνια φυλακή

Ανοίγει και πάλι η παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα!

Θα λειτουργήσει με απόλυτη ασφάλεια για τα παιδιά, που θα παίζουν εκεί.   
.
Η παιδική χαρά της πλατείας του Αγίου Παντελεήμονα,  η οποία είναι κλειστή από το 2009 ανοίγει και πάλι!
Πρόκειται για μια παιδική χαρά… άβατο για τα παιδιά με διαφορετικό χρώμα, αφού όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε πεδίο δράσης ξενοφοβικών στοιχείων εναντίον προσφύγων.
.
περισσότερα στην πηγή: star

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki