Saturday 14 June 2014

Κρίση και οικογενειακά προβλήματα μεταφέρονται στο σχολείο

Αυξάνεται η βία στα σχολεία

Το τελευταίο διάστημα επέστρεφε στο σπίτι του και είχε ανεξήγητα ξεσπάσματα θυμού. Κάποια ημέρα, μάλιστα, από τα νεύρα του έσπασε τη βιβλιοθήκη του δωματίου του.


Ο 16χρονος Α. δεν ήταν τέτοιο παιδί.
Οι γονείς του άρχισαν να ψάχνουν και ανακάλυψαν ότι κάποιοι συμμαθητές του κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων του κατέβαζαν το παντελόνι και το εσώρουχο για να αποδείξουν σε όλους ότι ο Α. «δεν αξίζει ως άνδρας».

Κι αυτό είναι ένα μόνο από τα δεκάδες αληθινά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού που διαχειρίζεται το Χαμόγελο του Παιδιού. Είναι ενδεικτικό ότι το 2013 η Εθνική Γραμμή SOS 1056 δέχθηκε 500 κλήσεις και 31 ηλεκτρονικά μηνύματα για θέματα εκφοβισμού.

Η υπόθεση του 11χρονου Άλεξ Μεσχισβίλι το 2006, που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, αναφέρεται από τους ειδικούς ως ένα από τα πρώτα περιστατικά εκφοβισμού που πήρε διαστάσεις.


Σε έρευνα που έγινε σε δείγμα 16.227 μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

thebest

Πως «γνώρισα» έναν «χαριτωμένο» άνθρωπο


Τον Ιανουάριο του 2010 είχαμε κανονίσει μια παρέα από τη δουλειά να πάμε στο Άγιο Όρος. Στις προετοιμασίες ήμασταν ακόμη, όταν το ανέφερα σε μια συζήτηση, ότι είχα σκοπό να επισκεφθώ το Όρος. Δίπλα μας ένας κύριος άκουσε τη συζήτησή μου και παρενέβη.
― Να πάτε στη Μονή Γρηγορίου, να γνωρίσεις τον Γεώργιο, μου είπε.
― Ποιον Γεώργιο, ρώτησα.
Καψάνης είναι το επώνυμό του.
― Καμαρώνουμε για τον Γεώργιο συμπλήρωσε και αποχώρησε.

Έψαξα να μάθω για τον Γεώργιο. Έδινε διαλέξεις στο Αριστοτέλειο. Ήταν Αρχιμανδρίτης, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους.
Πήγαμε στο μοναστήρι και προσπάθησα να συναντήσω τον ηγούμενο. Δεν κατέστη δυνατόν. Ο γέροντας ήταν άρρωστος. Όταν έπρεπε να μετακινηθεί, γινόταν με δυσκολία σε αναπηρικό καροτσάκι. Λυπήθηκα πολύ που δεν μπόρεσα να τον δω.

Ήταν Κυριακή, στην είσοδο της μονής ήταν ένα μικρό βιβλιοπωλείο που ήταν κλειστό. Κοίταξα στη προθήκη και είδα...


περισσότερα εδώ: vassileia

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki