Tuesday 13 December 2022

Αν σας αρέσει η Ποίηση... / Καληνύχτα σας

Ἂν δὲ μοῦ ῾δινες τὴν ποίηση, Κύριε,
δὲ θἄχα τίποτα γιὰ νὰ ζήσω.
 
Ἂν δὲ μοῦ ῾δινες τὴν ποίηση, Κύριε,
δὲ θἄχα τίποτα γιὰ νὰ ζήσω.
Αὐτὰ τὰ χωράφια δὲ θἆταν δικά μου.
Ἐνῷ τώρα εὐτύχησα νἄχω μηλιές,
νὰ πετάξουνε κλώνους οἱ πέτρες μου,
νὰ γιομίσουν οἱ φοῦχτες μου ἥλιο,
ἡ ἔρημός μου λαό,
τὰ περιβόλια μου ἀηδόνια.
....................
πολλά, πολλά Ποιήματα θα βρείτε στα 

13/12/1803: Το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Κούγκι

    Το Σούλι ήταν υπό την πολιορκία του Αλή Πασά.
Μετά από πολυήμερη άμυνα, οι Σουλιώτες λύγισαν από την πείνα και τις κακουχίες και αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν.
Συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους και να απομακρυνθούν από το Σούλι.
Ο καλόγερος Σαμουήλ έμεινε τελευταίος, μαζί με λίγους συντρόφους του, ηλικιωμένους και βαριά τραυματίες, για να παραδώσουν την μπαρουταποθήκη, που ήταν μέσα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.
    Πριν την ανατίναξη, ένας από τους ανθρώπους του Αλή Πασά προκάλεσε λεκτικά τον Σαμουήλ, λέγοντας του: «Πόσα κολαστήρια στοχάζεσαι καλόγερε, θα σε κάμη ο Βεζύρης οπόταν σε βάλει εις το χέρι, από το οποίο και δε γλιτώνεις;».
Τότε εκείνος του απάντησε: «Δεν είναι άξιος ο Βεζύρης, να πιάση άνθρωπον, όστις εκτός οπού δε φοβάται, γνωρίζει και άλλον δρόμον: του θανάτου…».
Όταν οι άντρες του Αλή πασά έφτασαν στην αποθήκη, ο Σαμουήλ έβαλε φωτιά και μαζί με τους πέντε συντρόφους του ανατινάχθηκαν.

Δεν παραδόθηκαν, παρά μόνο στον Θεό. Η αυτοθυσία πέρασε στην ιστορία. Άλλωστε, οι Σουλιώτες, ήταν γνωστοί για τον ηρωισμό και τον πατριωτισμό τους.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

13 Δεκεμβρίου 1943, στον λόφο Καπή - Holocaust of Kalavryta

Το ρολόι της πόλης έδειχνε δυο και τριάντα τέσσερα λεπτά, και το ημερολόγιο 13 Δεκεμβρίου 1943, όταν στον λόφο Καπή πάνω από τα Καλάβρυτα ήχησε το πρώτο από τα τρία μυδραλιοβόλα. 
Όταν και τα τρία έπαψαν 700 άτομα - σχεδόν όλος ο ανδρικός πληθυσμός της πόλης - είχαν εκτελεσθεί. περισσότερα εδώ
Δεν υπάρχει πιο απεχθές έγκλημα, από την δολοφονία 1500, κατά πολλούς, αμάχων, άοπλων, παρατεταγμένων στη σειρά ανθρώπων.
Τους θέρισαν κυριολεκτικά. Τους έστησαν, τους υποσχέθηκαν ότι δεν πρόκειται να τους πειράξουν και μετά πήραν τα πολυβόλα και τους εξόντωσαν. Αιχμάλωτους ανθρώπους....


Και μη μου πείτε ότι ήταν αντίποινα για τους νεκρούς τους που χάθηκαν σε συμπλοκή με αντάρτες. 
Μη μου το πείτε, επειδή αυτός ο λαός της αρίας φυλής, έκανε πλιάτσικο. Ακούτεεε, πλιάτσικο. Πήραν πρόβατα, τρόφιμα, χρυσαφικά, λεφτά. Πολλά λεφτά. Ό,τι βρήκαν το πήραν και ό,τι απόμεινε το έκαψαν.
Έκλεισαν στο σχολείο όσα παιδιά ήταν κάτω από 14 χρονών μαζί με τις μανάδες τους και τους άνδρες απ’ έξω. Τους άνδρες, ανάμεσά τους και παιδιά 14 χρονών, τους εκτέλεσαν ύπουλα. Τα γυναικόπαιδα τα πυρπόλησαν. Ευτυχώς τα γυναικόπαιδα κατάφεραν να ξεφύγουν, επειδή … οι γερμανοί ήταν … απασχολημένοι με τις χαριστικές βολές.
Τον Απρίλιο του 2000, ο τότε Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοχάννες Ράου, επισκέφτηκε τα Καλάβρυτα για να εκφράσει τα συναισθήματά του ντροπής και βαθιάς θλίψης για την τραγωδία. Εντούτοις όμως, δεν ανέλαβε την ευθύνη εξ ονόματος του γερμανικού κράτους και δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων.
Και μιλάνε ακόμη, αυτοί που έφεραν την Siemens και έχουν και μούτρα και κατηγορούν. Μας κατηγορούν ότι δεν είμαστε απόγονοι των … προγόνων μας. Έεεε, ότι και να είμαστε, από όπου και να καταγόμαστε, εμείς τέτοια δεν κάναμε στην ιστορία μας, κι ας έχουμε την πολύ πιο μακρόχρονη ιστορία και παρελθόν, από τους απογόνους των τευτόνων.
162 δις ευρώ μας χρωστάνε, αποδεδειγμένα, χώρια οι τόκοι. Και μιλάνε. Μιλάνε επειδή έχουν φθόνο. Δεν μας χωνεύουν. Δεν μας χωνεύουν, επειδή είμαστε ελεύθεροι και το δείχνουμε, επειδή είμαστε υπερήφανοι και το δείχνουμε.
Επειδή δεν δεχτήκαμε τον ανήλικο πρίγκιπα τους για βασιλιά και τον διώξαμε και αυτόν και τους αντιβασιλείς του. Επειδή τους την βγήκαμε στην κατοχή, μόνο εμείς. Επειδή εμείς μόνο της την λέμε της «κυρίας» Μέρκελ.
Όλα τα περάσαμε, όλους τους πολέμους, όλους τους εμφυλίους που αυτοί μας βάλανε να τσακωνόμαστε, που θα πάει θα ορθοποδήσουμε, αλλά δεν καταλαβαίνουν αυτοί εκεί στην Ευρώπη, ότι αυτοί μας κατάντησαν έτσι κι έχουν υποχρέωση να μας βοηθήσουν, γιατί αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τους χτυπάει την πόρτα τους.
.................
η συνέχεια εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki