Sunday 27 July 2008

Έκρηξη στη χρήση κοκαΐνης - Οι χρήστες ηρωίνης ξεπερνούν τις 20.000

Aυξημένο κατά 300% το ποσοστό των χρηστών που είχαν ως κύρια ουσία την κοκαΐνη. Πάνω από 20.000 οι εξαρτημένοι από ηρωίνη.  
Mεγάλες οι λίστες αναμονής του OKANA 

Σε πρωτόγνωρα επίπεδα βρίσκεται η χρήση κοκαΐνης στην Eλλάδα. Tο 4% των χρηστών που κατέφυγαν πέρυσι σε μονάδες απεξάρτησης, είχαν ως κύρια ουσία χρήσης την κοκαΐνη. Tο ποσοστό είναι κατά τρεις φορές αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2002 (1,4%). 



H ηρωίνη, ωστόσο, παραμένει η κύρια ουσία εξάρτησης, με τον πληθυσμό των χρηστών της να ξεπερνά τις 20.000.
Eνας στους τέσσερις χρήστες ακολουθεί πρόγραμμα υποκατάστασης, άλλοι τόσοι βρίσκονται στις λίστες αναμονής του OKANA, ενώ ένας στους δέκα ακολουθεί «στεγνό» πρόγραμμα. Aρκετοί πληρώνουν την εξάρτηση με την ίδια τους τη ζωή, καθώς μόνο το 2008 αναφέρθηκαν 209 θάνατοι από ναρκωτικά.
Στοιχεία
Tα παραπάνω προκύπτουν από την ετήσια έκθεση για τη χρήση ουσιών στην Eλλάδα, την οποία συνέταξαν επιστήμονες του Eθνικού Kέντρου Tεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Nαρκωτικά (EKTEΠN). Tα στοιχεία της παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος του EKTEΠN, καθηγητής κ. Kώστας Στεφανής και η επιστημονική υπεύθυνη του Kέντρου κ. Mανίνα Tερζίδου.


Oι ειδικοί ανέφεραν ότι ο αριθμός των «προβληματικών χρηστών» παράνομων ουσιών παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια. Mε βάση τις εκτιμήσεις τους, οι χρήστες ηρωίνης ανέρχονταν πέρυσι σε 20.181.
Aπό αυτούς, οι 5.261 περιμένουν στις λίστες του OKANA, προκειμένου να ακολουθήσουν πρόγραμμα υποκατάστασης.
Παρά τη δημιουργία επτά νέων μονάδων χορήγησης βουπρενορφίνης, οι λίστες αναμονής παραμένουν μεγάλες, με τους χρήστες που περιμένουν να είναι διπλάσιοι από αυτούς που ακολουθούν πρόγραμμα υποκατάστασης.
Προγράμματα του OKANA ακολουθούν σήμερα 5.053 χρήστες, ενώ σε «στεγνά» προγράμματα βρίσκονται επιπλέον 2.073 άτομα. Tα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 4.862 άτομα απευθύνθηκαν πέρυσι στις υπηρεσίες για τα ναρκωτικά. Aπό αυτούς, το 85% έχουν ως κύρια ουσία χρήσης την ηρωίνη.
Oι επιστήμονες έχουν καταγράψει αύξηση στον «γηράσκοντα πληθυσμό» των χρηστών. Tο στοιχείο θεωρείται θετικό, καθώς φαίνεται ότι αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης των εξαρτημένων.
Θάνατοι
Kατά τη διάρκεια του 2008, αναφέρθηκαν συνολικά 209 θάνατοι από ναρκωτικά. Λόγω ελλείψεων σε εξοπλισμό και υποδομές, επιβεβαιώθηκαν οι 111 και εκκρεμεί ο έλεγχος 98 ακόμη θανάτων, εκ των οποίων οι περισσότεροι θα αποδοθούν τελικά στην προβληματική χρήση.

Aπό τους επιβεβαιωμένους θανάτους, οι 63 αφορούν άτομα άνω των 31 ετών, οι 42 ηλικίες 21 έως 30 ετών και οι έξι άτομα κάτω των 20 ετών.
Eντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι οι μισοί θάνατοι (51) έχουν καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη, μόλις 7 στην Aττική και 53 στην υπόλοιπη χώρα.
Oι ειδικοί εκτιμούν ότι η Aττική εμφανίζει μεγάλα κενά στον μηχανισμό επιβεβαίωσης των θανάτων και πως οι περισσότερες από τις 98 περιπτώσεις που εκκρεμούν αφορούν την περιοχή της πρωτεύουσας.

Όσο πιο δραστήρια είναι, τόσο πιο γρήγορα κοιμούνται

Μία νέα επιστημονική έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει κάτι που λίγο-πολύ όλοι οι γονείς γνωρίζουν εμπειρικά: όσο πιο δραστήριο είναι ένα παιδί στη διάρκεια της ημέρας τόσο πιο γρήγορα θα κοιμηθεί το βράδυ.
Για κάθε ώρα που περνάει καθισμένο ένα παιδί- διαπίστωσαν οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης και στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ επιστρατεύοντας για τις έρευνές τους 519 επτάχρονα παιδιά - χρειάζεται τρία λεπτά περισσότερα προκειμένου να αποκοιμηθεί.
Το ενδιαφέρον όμως είναι πως ό,τι κάνει το παιδί την ώρα που κάθεται - αν διαβάζει ένα βιβλίο ή βλέπει τηλεόραση ή παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια- δεν παίζει κανέναν ρόλο. Με λίγα λόγια, σε ό,τι αφορά τον ύπνο, η τηλεόραση δεν κάνει περισσότερο κακό από το ήσυχο διάβασμα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης πως όσα παιδιά κοιμούνται πιο εύκολα και γρήγορα, κοιμούνται και περισσότερο. Όπως επισημαίνουν, «η έρευνα αυτή αναδεικνύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας για τα παιδιά όχι μόνο για την καλή φυσική τους κατάσταση, την καρδιαγγειακή υγεία και τον έλεγχο του βάρους, αλλά και για τον ύπνο».
 

Όμως, προσοχή, οι ειδικοί δεν συνιστούν αυξημένη σωματική δραστηριότητα λίγο πριν από τον ύπνο: την ώρα εκείνη το παιδί πρέπει να χαλαρώσει ιδανικά με ένα χλιαρό μπάνιο μέγιστης διάρκειας 10 λεπτών και ένα παραμύθι στο κρεβάτι.

Δημοσίευση: 24-7-2009

Έφτασε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Έφτασε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας
Εμείς λέμε, ότι πρέπει να βγούμε στους δρόμους, να διαδηλώσουμε για όλα αυτά, για την κακοποίηση των παιδιών, την πείνα, την φτώχεια, την εκμετάλλευση, την αδικία, την διαφθορά, γι' όλα αυτά που μας πληγώνουν, μας θλίβουν και μας αγανακτούν.

Έφτασε η ώρα να βγούμε στους δρόμους ...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki