Saturday 23 January 2021

Γάλα: Τι προσφέρει στο παιδί;

Και τι μπορούμε να κάνουμε αν το παιδί μας δεν πίνει το γάλα του

Το γάλα παραδοσιακά θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα για ένα παιδί και όχι άδικα. Προάγει την καλή υγεία και ανάπτυξή του, αφού είναι πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες (με κυριότερη τη λακτόζη), λιπαρά, ασβέστιο, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, σε ποσότητες μάλιστα που καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού στα συγκεκριμένα συστατικά.

Τι προσφέρει το γάλα στο παιδί;

Ασβέστιο και πρωτεΐνες

Ένα ποτήρι γάλα προσφέρει στο παιδί το 30% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης ασβεστίου. Το ασβέστιο, όπως είναι γνωστό, αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό των οστών, ενώ σχετίζεται και με πλήθος απαραίτητων διεργασιών στον οργανισμό. Το γεγονός αυτό καθιστά σημαντική την πρόσληψή του από ομάδες με αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο, όπως τα παιδιά και οι έφηβοι, για την καλή ανάπτυξή τους. Επίσης, στο γάλα περιέχονται σημαντικά ποσά πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των δομών του οργανισμού, όπως το μυϊκό και το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Ένα ποτήρι γάλα προσφέρει στο παιδί το 16% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης πρωτεΐνης.

Βιταμίνη D

Ένα ποτήρι γάλα προσφέρει στο παιδί το 25% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης βιταμίνης D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη, συμβάλλει -μεταξύ άλλων- στη βέλτιστη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Αν και η βιταμίνη D συντίθεται από τον ίδιο τον οργανισμό με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, πρόσφατες μελέτες στη χώρα μας δείχνουν ότι ακόμη και σε μια ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα παρατηρούνται χαμηλά ποσά της συγκεκριμένης βιταμίνης στον πληθυσμό, γεγονός που επιβάλλει την αύξηση της διατροφικής πρόσληψης αυτής.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Το γάλα είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η βιοτίνη, το παντοθενικό οξύ και η ριβοφλαβίνη, οι οποίες σχετίζονται με βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, η παραγωγή ενέργειας και η παροχή οξυγόνου στην καρδιά και στους μυς.

Κάλιο

Ένα ποτήρι γάλα προσφέρει στο παιδί το 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης καλίου. Το κάλιο έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και προστασία από ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Γενικά τα γαλακτοκομικά περιέχουν υψηλά ποσά καλίου.

Τι να κάνουμε αν το παιδί δεν πίνει το γάλα του;

Κατά την παιδική ηλικία οι ανάγκες του παιδιού σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά αυξάνονται σημαντικά, προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά. Το ασβέστιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η επαρκής πρόσληψή του είναι απαραίτητη για το «χτίσιμο» ενός γερού σκελετού. Επομένως, το γάλα είναι σίγουρα μία από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου, γι’ αυτό και η καθημερινή κατανάλωσή του από το παιδί καλύπτει συνήθως μεγάλο μέρος των ημερήσιων αναγκών του σε ασβέστιο.

Ωστόσο, αν το παιδί δεν θέλει να πίνει γάλα, οι ανάγκες του μπορούν να καλυφθούν από άλλες πηγές, όπως το γιαούρτι και τα τυριά. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι και μία μερίδα τυριού (1 φέτα του τοστ ή 1 κομμάτι σε μέγεθος σπιρτόκουτου) προσφέρουν αντίστοιχη ποσότητα ασβεστίου συγκριτικά με το γάλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τυριά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς τα περισσότερα από αυτά, πέρα από το ασβέστιο, έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θερμίδες και νάτριο.

Επίσης, ένα μέρος της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου μπορεί να καλυφθεί και από άλλες πηγές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, ορισμένα όσπρια και ξηροί καρποί (ξερά φασόλια, αμύγδαλα, σουσάμι), καθώς και μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκαλα (σαρδέλα, αθερίνα, γαύρος)

cretalive.gr

Το savoir vivre των οικογενειακών... καβγάδων

Σε κάθε οικογένεια, όπως είναι φυσικό, κάποιες φορές υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των μελών της, δηλαδή μεταξύ γονιών-παιδιών αλλά και μεταξύ των ίδιων των γονιών.
Εξάλλου, οι αντιθέσεις και ο γόνιμος διάλογος που προκύπτει από αυτές είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ψυχολογική εξέλιξη του παιδιού. 
Οι διαφωνίες μεταξύ των γονιών μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή, πολλές φορές μπροστά στο παιδί.
Αναμφίβολα, οι γονείς έχουν τις ιδιαιτερότητές τους και βιώνουν μια ποικιλία συναισθημάτων, θετικών και αρνητικών. Ζώντας, λοιπόν, σε μια καθημερινότητα που συνήθως απέχει από τις επιθυμίες τους, δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθούν θέματα ή καταστάσεις που τους προκαλούν δυσαρέσκεια. 
Κάποιες φορές, ξεσπά φασαρία και συχνά ο ένας εκτοξεύει άσχημες φράσεις ή λέξεις προς το σύντροφο του, που εκ των υστέρων τους φέρνουν σε δύσκολη θέση, ιδιαίτερα όταν μάρτυρες αυτών των καθόλου κολακευτικών σκηνών είναι τα παιδιά.
Έπειτα από ένα τέτοιο περιστατικό οι γονείς κατακλύζονται από ενοχές. Σκέφτονται πως θα μπορούσαν να το αποφύγουν, πως θα καταφέρουν την επόμενη φορά να συγκρατηθούν κ.λπ.
Αξίζει τον κόπο να αναρωτηθούμε ποια είναι η επίδραση των διαφωνιών που έχουν οι γονείς στην ψυχοσύνθεση του παιδιού. 
Το παιδί προσχολικής ηλικίας δεν κατανοεί πάντοτε την αιτία ενός καυγά, συνήθως αναστατώνεται από το βίαιο τόνο της φωνής των γονιών και τρομοκρατείται από το κύμα επιθετικότητας τους. 
Όταν οι γονείς μαλώνουν, παρατηρούμε ότι συχνά το παιδί παρεμβαίνει, μιλά δυνατά και προσπαθεί να διακόψει τη διένεξη.
Αυτό είναι μια αντίδραση ενστικτώδης που κάνουν πολλά παιδιά, ακόμη και τα πολύ μικρά, η οποία μπορεί να είναι αποτελεσματική. Άλλοτε, την ώρα της φασαρίας, προσπαθεί να δώσει δίκιο στον ένα γονιό, θέλοντας έτσι να δοθεί τέλος στη βίαιη σκηνή.

Μεγαλώνοντας, αποκτά μια πιο έντονη διάθεση κριτικής, η οποία κορυφώνεται στην εφηβεία, όταν προσπαθεί να κατανοήσει τη σχέση των γονιών του. Είναι βέβαιο ότι αυτή η σχέση αποτελεί ορόσημο στη ζωή του και πρότυπο για τη σχέση του με το άλλο φύλο.

Κάποιοι γονείς παίρνουν το μήνυμα του παιδιού, ηρεμούν και προσπαθούν να αμβλύνουν την κρίση.
Φυσικά, όταν ηρεμήσουν, είναι απαραίτητο να δώσουν κάποιες απαντήσεις. Να του εξηγήσουν ότι και το ίδιο κάποιες φορές διαφωνεί ή και μαλώνει με τους φίλους του, όμως μετά τα ξαναβρίσκουν. Το ίδιο συμβαίνει με τη μαμά και τον μπαμπά.

Κάποιοι άλλοι γονείς είναι τόσο θυμωμένοι, που δεν καταλαβαίνουν ότι να δώσουν ένα τέλος και συνεχίζουν αγνοώντας την αντίδραση του παιδιού και θεωρώντας ότι αυτό είναι μικρό και δεν καταλαβαίνει. Αυτό, όμως, είναι τεράστιο σφάλμα.

Το παιδί, όσο μικρό κι αν είναι, καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά, βλέπει την ένταση και νιώθει ανασφάλεια, φόβο και άγχος. Αν οι φασαρίες των γονιών είναι συχνές, το παιδί μπορεί να παρουσιάσει διάφορα ψυχοπαθολογικά στοιχεία στη συμπεριφορά του.

Τι πρέπει να γνωρίζετε…


- Όσο μικρό κι αν είναι το παιδί, καταλαβαίνει τη φασαρία και επηρεάζεται από αυτήν.
- Πρέπει να τους εξηγείτε ότι και οι μεγάλοι κάποιες φορές μαλώνουν, όμως μετά συμφιλιώνονται. Αν παρίσταται σε μια φασαρία, είναι σκόπιμο να δει και τη συμφιλίωση.
- Η σιωπή και η απόκρυψη των διαφωνιών είναι εξίσου επιζήμια . Η επιθετικότητα βρίσκει άλλους τρόπους έκφρασης.
- Πρέπει να αποφεύγετε να το ανακατεύετε στους καβγάδες που σας αφορούν και να μη μειώνετε ο ένας τον άλλον, προσπαθώντας να κερδίσετε την εύνοιά του.
- Ο διάλογος με το παιδί είναι απαραίτητος.
- Πρέπει να το ενθαρρύνετε να εκφράζεται. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια οικογένεια όπου το κάθε μέλος της μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του και τα συναισθήματά του, θετικά ή αρνητικά, μαθαίνουν να τα αντιμετωπίζουν καλύτερα στη ζωή.
- Αν οι καβγάδες είναι συχνοί και βίαιοι, σημαίνει ότι υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία. Είναι σκόπιμο να καταφύγετε σε κάποιον ειδικό.

Πως να βοηθήσεις το παιδί σου όταν έχει αυξημένο βάρος

Τα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας ολοένα και αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες. Μήπως έχεις και εσύ παρατηρήσει ότι το παιδί σου έχει αυξημένο βάρος και δεν ξέρεις ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης; Αρχικά, καλό είναι να γνωρίζεις πως η απώλεια κιλών που συνίσταται στην παιδική ηλικία πρέπει να είναι πολύ αργή και σταθερή. Ο πρωτεύων στόχος για το παιδί είναι να υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Διάβασε αυτό το άρθρο για να μάθεις με ποιους τρόπους μπορείς να το βοηθήσεις. 

  • Βάζε στο πιάτο του πάντα κάποιο λαχανικό, διαφορετικό κάθε φορά για να μάθει να τρώει ποικιλία λαχανικών. 
  • Τα δημητριακά του φρόντισε να είναι αν όχι πάντα, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές ολικής άλεσης. 
  • Επέλεξε άπαχο κρέας και πουλερικά, αυγά, ψάρια και θαλασσινά. 
  • Προτίμησε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. 
  • Υπενθύμιζε το παιδί να πίνει νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
  • Προτίμησε να του προσφέρεις φρέσκα φρούτα αντί χυμό, ενώ αν θέλει να πιει χυμό, επέλεξε φρέσκο χυμό (1 μικρό ποτήρι). 
  • Απέφυγε να του δίνεις ζαχαρούχα ροφήματα όπως είναι τα αναψυκτικά, οι χυμοί εμπορίου, τα φρουτοποτά, καθώς είναι πλούσια σε ζάχαρη και δεν έχουν καμία θρεπτική αξία. 
  • Απέφυγε να του προσφέρεις σφολιατοειδή τρόφιμα όπως τυρόπιτες, λουκανικόπιτες και κρουασάν - προτίμησε πιο υγιεινές επιλογές όπως ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής, γαλοπούλα και αγγουράκι, ένα κουλούρι ή δημητριακά πρωινού με γάλα ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά. 
  • Μην σερβίρεις στο παιδί μεγάλες μερίδες, η μερίδα για τα παιδιά είναι αρκετά μικρότερη από τη μερίδα για τους ενήλικες. Οι γιαγιάδες κυρίως πρέπει να το έχουν υπόψη τους αυτό! 
  • Προσπάθησε να μη χρησιμοποιείς τα γλυκά ως επιβράβευση. Αυτό περνάει στο παιδί το μήνυμα ότι το γλυκό είναι καλύτερο τρόφιμο και γι’ αυτό του το δίνεις ως δώρο. 
  • Μη βάζεις αυστηρούς περιορισμούς σε τρόφιμα. Μάθε του την ισορροπία και το μέτρο στη διατροφή του. Μπορεί να φάει γλυκό μέχρι και 2 φορές την εβδομάδα αν το θέλει, σε μικρή ποσότητα.  
  • Ενθάρρυνε το παιδί να κάνει κάποια σωματική άσκηση, καθημερινά για τουλάχιστον μία ώρα. 
  • Μείωσε τον χρόνο που περνά μπροστά στην οθόνη. Ενδείκνυται να μην παρακολουθεί τηλεόραση ενώ τρώει διότι αποσπάται η προσοχή του και καταλήγει να τρώει μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. 
  • Φρόντισε να γευματίζει όλη η οικογένεια μαζί όσο πιο συχνά γίνεται.  
  • Δώσε το καλό παράδειγμα: αν αποκτήσεις εσύ καλές διατροφικές συνήθειες, θα είναι πιο εύκολο να αποκτήσει και το παιδί σου εφόσον τα παιδιά μιμούνται τους γονείς και τα άτομα που βλέπουν σε καθημερινή βάση. Ενημέρωσε και τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του παιδιού, όπως  γιαγιάδες, παππούδες, θείους, νταντά κλπ. έτσι ώστε να υπάρχει μια σωστή και ολοκληρωμένη παρέμβαση.  

 
Αν προσπαθείς να βοηθήσεις το παιδί σου αλλά χωρίς αποτέλεσμα, επισκεφτείτε μαζί κάποιο αδειούχο διαιτολόγο. Να θυμάσαι ότι οι διατροφικές συνήθειες που έχουμε ως παιδιά είναι πολύ σημαντικές και όσο μεγαλώνουμε γίνεται δυσκολότερο να τις αλλάξουμε. Όσο πιο νωρίς μάθει ένα παιδί να τρέφεται σωστά τόσο το καλύτερο. Ένα παχύσαρκο παιδί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας. Γι’ αυτό βοήθησε το παιδί σου έγκαιρα!

Άντρια Ιωάννου, Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)
ilovestyle.com 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki