Saturday 22 February 2020

Ο εξάχρονος Dom ζωγραφίζει και ο μπαμπάς του «ζωντανεύει» ψηφιακά τις ζωγραφιές του!!

... και δείχνει πόση φαντασία έχουν τα παιδιά

Ο Dom είναι έξι ετών και, όπως τα περισσότερα παιδιά, λατρεύει να ζωγραφίζει. Έχει ακόμα και λογαριασμό στο Instagram
όπου μπορεί κάποιος να βρει όλα τα του αγαπημένα δημιουργήματα. 
Αυτή όμως δεν όλη η ιστορία, επειδή αφού εκείνος τελειώσει ένα έργο, ο μπαμπάς του το αναδημιουργεί χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από την πραγματική ζωή με μία δόση ψηφιακής μαγείας και πολύ χιούμορ.
περισσότερα στην Εναλλακτική Δράση
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το «Παιδικό Σπίτι» της Φρίκης

Κακοποίηση, φόβος, ντροπή, απομόνωση, καταστροφή, ήταν οι λέξεις που ακούστηκαν πολλές φορές στις καταθέσεις πέντε μαρτύρων κατηγορίας χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, όπου επαναλαμβάνεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό του πρώην προέδρου του οικοτροφείου «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά, Κωνσταντίνου Λαλαούνη.
Βρίσκεται στη φυλακή από το 2016 εκτίοντας 25ετή κάθειρξη, αλλά η δίκη επαναλαμβάνεται έπειτα από προσφυγή του στον Αρειο Πάγο.

Καθηγήτρια που δίδασκε σε σχολείο κοντά στο ίδρυμα κατήγγειλε ότι ο μαθητής Γ.Α., που έμενε στο «Παιδικό Σπίτι», της εκμυστηρεύθηκε: 
«Στο σπίτι που είμαι ο κύριος Λαλαούνης μού έκανε δύο φορές από πίσω αυτό που κάνουν οι άνδρες στις γυναίκες».
Ύστερα από δύο μέρες η εκπαιδευτικός ξαναρώτησε το παιδί και εκείνο επανέλαβε τα ίδια. «Όφειλα να το καταγγείλω για να διερευνηθεί. Ο Γ.Α. είναι ένα παιδί με νοητική υστέρηση, δεν μπορεί να διαβάσει, αλλά μπορεί να επικοινωνεί και να αρθρώνει λόγο. Δεν ήταν ένας μαθητής που έπρεπε να μεταφερθεί σε σχολική δομή για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ήταν μια ενδιάμεση κατάσταση. Την επόμενη χρονιά μεταγράφηκε σε σχολείο εκμάθησης πρακτικής τέχνης, από την οποία αποφοίτησε».

Εκείνη την περίοδο στο ίδρυμα έμεναν οκτώ αγόρια και ο Γ.Α. είναι ο πρώτος που περιέγραψε σεξουαλική κακοποίηση.

Η επόμενη μάρτυρας είναι εθελόντρια από το 1992 σε δημόσια παιδικά ιδρύματα και έχει βραβευθεί για το έργο της στο Ιδρυμα «Αγιος Ανδρέας» στον Αλιμο. Η κατάθεσή της αφορούσε κυρίως τον Θ.Σ., τον οποίο γνώρισε στον «Αγιο Ανδρέα», «ένα πολύ κοινωνικό και χαρούμενο παιδί» που μετεγκαταστάθηκε στο «Παιδικό Σπίτι» επειδή εκεί ζούσε ο αδερφός του.

«Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί του αλλά ήταν αδύνατο. Στην εφηβεία το έσκασε από το ίδρυμα και αναζήτησε εμένα και την παιδαγωγό που ήταν στην ομάδα του τότε. Μου είπε ότι “εκεί συμβαίνει ό,τι μπορείτε να διανοηθείτε”».

Η μάρτυρας μίλησε για σεξουαλική, σωματική και συναισθηματική κακοποίηση ανηλίκων από τον κατηγορούμενο, επικαλούμενη όσα της έχει πει ο Θ.Σ.: «Πονούσα, δεν μπορούσα να το ανεχτώ άλλο. Σταμάτησε όταν είχα τη δύναμη να τον απωθήσω. Και επειδή τον είχα στο χέρι, με δωροδοκούσε με λεφτά, ακριβά δώρα. Αλλά ό,τι ήταν να μου κάνει, μου το είχε ήδη κάνει».

Αυστηρές τιμωρίες, χαστούκια, στέρηση ελευθερίας, εγκλεισμός σε σκοτεινό δωμάτιο, θωπείες, βίαιες συνουσίες, δωροδοκίες, ληγμένα φαγητά είναι, σύμφωνα με τη μάρτυρα, οι συνθήκες που επικρατούσαν στο «Παιδικό Σπίτι».
........
περισσότερα εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τα μαθήματα ζωής που μόνο ένα παιδί μπορεί να σου δώσει!

Το να μεγαλώνεις παιδιά, να δουλεύεις με παιδιά ή γενικά να συναναστρέφεσαι μαζί τους είναι ευλογία! Τα μαθήματα ζωής απ’ τα παιδιά είναι πολλά και σημαντικά και ίσως θα πρέπει να τους δίνουμε λίγη σημασία παραπάνω.
Τα παιδιά σε κάνουν να γελάς με την ψυχή σου, σε κάνουν να ονειρεύεσαι και να βάζεις τη φαντασία σου να δουλεύει. Όλα αυτά που κάπου μέσα στη χαοτική ζωή σου μπορεί και να τα ξεχνάς.
Τα μαθήματα ζωής απ’ τα παιδιά είναι σπουδαία και δεν πρέπει να τα υποτιμάς αλλά πρέπει ορισμένες φορές να τα ακούς λιγάκι παραπάνω.

Μαθήματα ζωής απ’ τα παιδιά που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη

Η φαντασία είναι υπέροχο πράγμα

Το να μεγαλώνεις είναι αναπόφευκτο αλλά αυτό που χρειάζεται να μην παραμελήσεις είναι ο νέος εαυτός που κρύβεις μέσα σου. Αυτός ο αυθόρμητος, ο ανοιχτός στον κόσμο που με τη φαντασία του ταξιδεύει παντού.
Μην αφήνεις την ηλικία να σε κάνει βαρετό ή να βαριέσαι!
μαθήματα ζωής απ' τα παιδιά

Τα χρήματα έχουν λίγη σημασία

Τα παιδιά είναι παιδιά! Θα χαμογελάσουν στα πιο αστεία και χαζά πράγματα που εσύ μπορεί να μη δίνεις σημασία. Δεν θα δώσουν βάση στα ρούχα που φορούν και πόσο κοστίζουν και το γέλιο τους δεν κοστίζει τίποτα.

Μερικές φορές πρέπει να πατήσεις το stop

Ορισμένες φορές πρέπει να σταματήσεις λίγο τη busy ζωή σου. Βάλε ένα stop, άφησε λίγο το κινητό στην άκρη και δώσε περισσότερη σημασία και αξία στο διάλειμμα που πρέπει να παίρνεις, απλώς βλέποντας μια ταινία χωρίς τίποτα να σου αποσπά την προσοχή.
μαθήματα ζωής απ' τα παιδιά

Ο αέρας και η φύση δεν κοστίζουν τίποτα

Ο καθαρός αέρας και η φύση δεν κοστίζουν τίποτα και είναι συναρπαστικό! Τρέξε όσο πιο πολύ μπορείς, απόκτησε μια ισχυρή επαφή με τη φύση, κολύμπα, νιώσε την άμμο να κολλάει στα δάχτυλά σου.
Στιγμές που αναπολείς αλλά και που μπορείς να τις ζήσεις και στην ενήλικη ζωή σου.

Πες τη γνώμη σου

Τα παιδιά λένε τη γνώμη τους και την υποστηρίζουν μέχρι τέλους. Να έχεις μια γνώμη και να τη λες. Να μη φοβάσαι και κρύβεσαι επειδή θεωρείς ότι θα σε κρίνουν.
Ξεχώρισε και βάλε τα δικά σου όρια. Μίλα για τα δικά σου πιστεύω και τις δικές σου αρχές ακόμη κι αν δεν συμφωνούν με αυτές κάποιου άλλου.
μαθήματα ζωής απ' τα παιδιά

Απόλαυσε τη διαδρομή

Άφησε τα παιδιά να δοκιμάσουν τη ζύμη για το κέικ. Ακόμη,άφησέ τα να σε βοηθήσουν με τη μαγειρική κι ας γεμίσουν την κουζίνα με αλεύρι και τα ρούχα τους με σοκολάτα.
Από αυτό μπορείς να μάθεις να μην αγχώνεσαι για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θέλεις απλά να είναι τέλειο. Απλώς απόλαυσε τη διαδρομή όσο πιο πολύ μπορείς.

ipop.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki