Sunday 9 May 2021

Μάνα, σε αγαπάμε

Δαμήτηρ...
Γαία Μητέρα...
Μάνα Γη...
Προαιώνων αρχέτυπο,
ταυτόχρονο με την εμφάνιση του ανθρώπου.

Δαμήτηρ
ο πρώτος αποδέκτης λατρείας
τα πρώτα, πρωτόγονα ειδώλια
αφιερωμένα σε σένα.
Από τα σπλάχνα σου η ιστορία των ανθρώπων
Εσύ, η ίδια, η Ιστορία τους.
 
Οι δικοί σου καρποί ανθίζουν, Μάνα...
τα άνθη,
όλα τα υπόλοιπα άνθη
της Μάνας Γης,
γίνονται καρποί.

Μάνα,
σε αγαπάμε...
είσαι η γη μας,
τα βρεφικά μας όνειρα,
τα παιδικά μας ταξίδια...

Μάνα,
σε αγαπάμε...
ανάστησε η αγκαλιά σου τις αισθήσεις
και τα συναισθήματά μας,
το κούρνιαγμα στον κόρφο σου,
το προστατευτικό,
μας ανάθρεψε.

Μάνα,
σε αγαπάμε...
το χαμόγελο, και το βλέμμα
και η Αγάπη σου
μας γαλήνευαν
και βλαστήσαμε...

Μάνα,
σε αγαπάμε,
η φωνή σου, τα πρώτα τραγουδιστά
λογάκια μας
και η Αγάπη σου, το στήριγμά μας
το παντοτεινό.

ΜΑΝΑ,
ΣΕ ΑΓΑΠΑΜΕ
Βασιλική Π. Δεδούση

το χαμομηλάκι

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

ΚΥΚΛΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Μια νέα τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής και ιατρικής στήριξης

ΚΥΚΛΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής, ιατρικής και κοινωνικής  στήριξης

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3802037

Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 12:00-14:00 και 17:00-20:00

Ξεκινάμε την Δευτέρα 10 Μαΐου

Ο Κύκλος Αλληλεγγύης είναι μια τηλεφωνική γραμμή συμβουλευτικής στήριξης μέσα στην πανδημία του COVID-19 που παρά το πολύ σημαντικό βήμα που συνιστά ο εμβολιασμό, δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ο Κύκλος θα παρέχει στήριξη και καθοδήγηση, σε όποιον και όποια έχει ανάγκη, με έμφαση σε νοσούντες ή πιθανά νοσούντες από COVID-19, καθώς και σε ανθρώπους με ψυχολογικές δυσκολίες που εντείνονται στο πλαίσιο της πανδημίας.

Πώς λειτουργεί η γραμμή:

  1. Αν κι εσείς έχετε ανάγκη για στήριξη τηλεφωνείστε  στο 210-38 02 037 και πείτε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Η γραμμή λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 12.00-14.00 και 17.00-20.00 και ξεκινάει τη Δευτέρα 5 Απριλίου.
  2. Το αίτημά  σας  καταγράφεται από τη γραμματεία του τηλεφωνικού κέντρου.
  3. Μέσα στην ημέρα  επικοινωνεί μαζί σας ο/η διαθέσιμος/η ειδικός.

Ζούμε πάνω από ένα χρόνο μέσα στην πανδημία. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία ως αντίδοτο στην πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, με συνέπειες ανυπολόγιστες, σε υγειονομικό, ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Πολλοί άνθρωποι γύρω μας (ιδίως όσοι είναι ηλικιωμένοι,  έχουν υποκείμενο νόσημα, ζουν μόνοι – αλλά και πολλοί άλλοι και άλλες)  βιώνουν τραυματικά την κατάσταση . Οι νοσούντες από COVID 19 και οι οικογένειές τους ζουν με την ανασφάλεια της επιδείνωσης της υγείας τους, της καθυστερημένης προσέλευσης στο νοσοκομείο και του θανάτου χωρίς βοήθεια στο σπίτι. Πολλοί και πολλές ακόμα βιώνουν έντονη αγωνία ή και απόγνωση από την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, τη συρρίκνωση ή απώλεια της δουλειάς τους, το αβέβαιο μέλλον.
Η συμβουλευτική  του Κύκλου Αλληλεγγύης θα ακολουθεί αυστηρά τις επίσημες Εθνικές και Διεθνείς Οδηγίες για τη διαχείριση ήπιων ή/και ύποπτων κρουσμάτων στο σπίτι.
 Ο Κύκλος Αλληλεγγύης θα προσφέρει διαδικτυακά/τηλεφωνικά βασική συμβουλευτική για θέματα ιατρικής και ψυχικής υγείας και θα παραπέμπει τους πολίτες στις δημόσιες δομές ιατρικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης (ΕΣΥ,  ΕΟΔΥ και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΚΥ, ΤΟΜΥ) της περιοχής τους σε περίπτωσης επείγουσας ανάγκης.
Ο Κύκλος Αλληλεγγύης  δημιουργήθηκε σε εθελοντική βάση και οι υπηρεσίες του προσφέρονται δωρεάν. Συμμετέχουν σε αυτόν: η «Αλληλεγγύη για Όλους», Κοινωνικά Ιατρεία – Φαρμακεία (Αθήνας, Πειραιά, Νέας Σμύρνης, Χαλανδρίου κ.ά.), το Δίκτυο αλληλεγγύης του «Αόρατου Πειραιά» και πολλοί εθελοντές και εθελόντριες.
Κανένας μόνος μέσα στην πανδημία!
Είμαστε δίπλα σου στην κρίση!

ΚΥΚΛΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής, ιατρικής και κοινωνικής  στήριξης τηλέφωνο 210-3802037
Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 12.00-14.00 και 17.00-20.00
Ξεκινάμε την Δευτέρα 10 Μαΐου!


Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Για να είναι αξέχαστη η Γιορτή της Μητέρας

Σήμερα Κυριακή γιορτάζουν όλες οι μανούλες. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι μανούλες χρειαζόμαστε να ακούσουμε αυτό το «Σ’ αγαπώ» από τα χείλη των παιδιών μας.

Έχει περάσει ένας χρόνος και κάτι εβδομάδες από την έναρξη της πανδημίας και η καθημερινότητά μας άλλαξε άρδην. Μείναμε για βδομάδες ολόκληρες στο σπίτι με τα μικρά μας, εκείνα έκαναν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση και έχασαν τους φίλους τους αλλά και σημαντικές στιγμές της ζωής τους, όπως γενέθλια και γιορτές.
AdTech Ad

Η Γιορτή της Μητέρας είναι απλά μία αφορμή να περάσουμε χρόνο ως οικογένεια και σου έχουμε μερικές προτάσεις ώστε αυτή η μέρα να γίνει ξεχωριστή για σένα.

Διακόσμηση δωματίου

Το πρωί της Κυριακής ο σύντροφός σου και το παιδί μπορούν να διακοσμήσουν την πόρτα του υπνοδωματίου με κάρτες και ζωγραφιές σε χαρτί. Φυσικά, τα φυτά και τα άνθη είναι πάντα καλοδεχούμενα!

Μαγειρική

Είναι η ευκαιρία να μαγειρέψουν το αγαπημένο σου φαγητό. Αν η κουζίνα δεν είναι το «δυνατό σημείο» της οικογένειάς σου, μπορούν να παραγγείλουν το αγαπημένο σου φαγητό και να στρώσουν το τραπέζι με κάθε επισημότητα.

Ένα μικρό talent show

Γιατί να μην διοργανωθεί ένα μικρό talent show μίας που είναι Κυριακή; Μπαμπάς και παιδί μπορούν να προβάρουν τραγούδια και χορογραφίες και να τις παρουσιάσουν με κάθε επισημότητα την Κυριακή.

Ταινίες και σειρές

Η διοργάνωση μίας movie night με ένα μπολ γεμάτο ποπ-κορν είναι πάντα μία καλή ιδέα.

Οικογενειακή βόλτα

Τώρα που οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται και άνοιξε και από τη Δευτέρα η εστίαση, μπορείτε να περάσετε την ημέρα σας εκτός σπιτιού. Μία βόλτα στο πάρκο, ή την παραλία, και μετά για φαγητό είναι μία ωραία πρόταση. Ειδικά μετά από 6 μήνες που έμεινε κλειστή η εστίαση.

Ένα δώρο φτιαγμένο από το παιδί

Μαζί με ένα τριαντάφυλλο, ένα δώρο που είναι φτιαγμένο από το παιδί, πάντα συγκινεί τις μανούλες.  

Δες εδώ τις ιδέες δώρων που είναι κατάλληλες για παιδιά μικρής ηλικίας:

Κουτί με μπισκότα

Το παιδί θα διαλέξει ένα κουτί και θα το διακοσμήσει όπως θέλει εκείνο. Μπορεί να κολλήσει πάνω του διάφορα διακοσμητικά, ή να το ζωγραφίσει, και την Κυριακή να το γεμίσει με μπισκότα ή σοκολατάκια.

Ένα μπουκέτο από χάρτινα λουλούδια

Με οδηγό διάφορα tutorials στο ίντερνετ, το παιδί θα φτιάξει το πιο όμορφο και πολύχρωμο μπουκέτο λουλούδια με υλικά που έχει ήδη το σπίτι.

Χειροποίητες κάρτες

Ας αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη ώστε να δημιουργήσει την τελειότερη κάρτα και στη συνέχεια μπορεί να γράψει μέσα το μήνυμά του.

Χειροποίητα βραχιόλια

Τι καλύτερο από τη μητέρα να φοράει ένα κόσμημα που θα της έχει φτιάξει το παιδί;

Πρωινό

Εντάξει, αυτό δεν είναι ακριβώς κατασκευή, όμως είναι μία πολύ όμορφη χειρονομία που μπορεί να κάνει το παιδί μαζί με τον σύντροφό σου ώστε το πρωινό της Κυριακής να γίνει ακόμα πιο όμορφο.

Τατιάνα Τζινιώλη
4moms.gr 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki