Wednesday 18 August 2021

«Κατά συνείδηση»... - Μαθήματα ζωής...

Εγώ τα έχω καλά με τη συνείδησή μου…

Διάβασα κάτι
* σήμερα. Κάτι που με συντάραξε…
Θα σου το πω με δικά μου λόγια:
«Μάθαμε», λέει,
να ανάβουμε κεριά και να κάνουμε εκτρώσεις…

να αγιάζουμε ντουβάρια και να καταστρέφουμε οικογένειες…

να χτίζουμε εκκλησίες και να ζούμε σε πορνεία…

πρώτοι να πηγαίνουμε στην εκκλησία, αλλά μόλις γυρνάμε σπίτι να βασανίζουμε τους ανθρώπους που μας αγαπούν…».

Είναι που ο καθένας μας ζει «κατά συνείδηση». 
Και προσαρμόζουμε τη συνείδησή μας κάθε φορά ανάλογα με τη βόλεψή μας. 
Ανάλογα με το τι μας εξυπηρετεί τα πάθη…

Τέτοιοι είμαστε οι άνθρωποι. Υποκριτές.
Αρκετά όμως. Αρκετά.

Καιρός να σταματήσουμε να ζούμε «σύμφωνα με τη συνείδησή μας»
Καιρός να αρχίσουμε να ζούμε σύμφωνα τον Χριστό και το Ευαγγέλιο…

* Γέροντας Ιωνάς της Οδησσού. Από το Ιστολόγιο Πνεύματος Κοινωνία & τον φίλο Δημήτρη Ρόδη.

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μεγαλείο ψυχής για τον ποδηλάτη της Νίκης Βόλου Άγγελο Κριτσιώτη και τον ήρωα Γιωργάκη

Μαζί στον καλύτερο αγώνα της ζωής τους!

Ο ποδηλάτης της ΝΙΚΗΣ ΒΟΛΟΥ Άγγελος Κριτσιώτης, θα δώσει τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής του. Για πρώτη φορά, θα μεταφερθεί ο Γιωργάκης (παιδί της Φλόγας) με ειδικό αμαξίδιο που προσαρμόστηκε στις ανάγκες του και θα κάνουν ποδηλατική διαδρομή Τρίκαλα-Βόλος στις 18 Αυγούστου μαζί!

Μετά από 8 χρόνια ο Γιωργάκης βγαίνει από το αναπηρικό αμαξίδιο και θα κάνει το ταξίδι της ζωής του με ποδήλατο μια εμπειρία που θα του μείνει σίγουρα αξέχαστη! Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια “Φλόγα” όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από την πορεία και το πλούσιο έργο του, αποδεικνύει έμπρακτα ότι πρώτιστη προτεραιότητα, αποτελεί η στήριξη των παιδιών και γονέων του Συλλόγου. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί το έργο του Συλλόγου. Να σημειωθεί ότι, εθελοντές της Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων θα συνοδεύουν σε όλο το ταξίδι τον Άγγελο κι τον Γιωργάκη για την ασφάλεια τους.

Ο Άγγελος συνοδευόμενος από αθλητές του ποδηλατικού τμήματος της Νίκης Βόλου και παιδιά της ποδηλατικής Ακαδημίας και μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου – Κένταυρος, θα τερματίσει στην παραλία του Βόλου την Τετάρτη 18 Αυγούστου στις 19.30 στο Πανεπιστήμιο όπου θα γίνει η υποδοχή και θα υπάρχει bazaar για την ΦΛΟΓΑ.

huffingtonpost.gr

Αυτός είναι ο λόγος που παχαίνουν τα παιδιά

Ανησυχητικές φαίνεται πως είναι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών όπως αναδεικνύουν τα ερευνητικά στοιχεία αμερικανικής μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας ενοχοποιούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα για την ταχεία αύξηση του βάρους των παιδιών
Μορφή επιδημίας έχει λάβει η παχυσαρκία, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν την αυξημένη συχνότητα και στα παιδιά και ειδικότερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Στη χώρα μας μάλιστα καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας με πάνω από το 40% των παιδιών να είναι υπέρβαρα, ενώ το 19-24% των αγοριών και το 14-19% των κοριτσιών παχύσαρκα.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται πως είναι ένας από τους βασικούς ενόχους σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας αμερικανικής μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά στην Αμερική προσλαμβάνουν τα 2/3 των καθημερινών θερμίδων αποκλειστικά από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Το ποσοστό μάλιστα ανέρχεται στο 67% σε σύγκριση με το 61% των παιδιών και των εφήβων δυο δεκαετίες νωρίτερα σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία.  Επιπλέον, η πρόσληψη των καθημερινών θερμίδων από τα έτοιμα ή κατεψυγμένα γεύματα αυξήθηκε από το 2% στο 11%.

Τα δεδομένα αυτά προέκυψαν από μια ανασκόπηση είκοσι ετών από το 1999 έως το 2018, αντλώντας στοιχεία από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ, μια ομοσπονδιακή μελέτη που αξιολογεί τα πρότυπα διατροφής των Αμερικανών πολιτών.

Οι ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν ότι τόσο τα μικρότερα παιδιά όσο και οι έφηβοι κατανάλωναν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα των γονιών τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Fang Zhang, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη θεωρεί πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη χρόνου και όχι τόσο στην αμάθεια των γονιών ή στην έλλειψη χρημάτων: «Όλοι είμαστε απασχολημένοι τη σήμερον ημέρα. Έχουμε λιγότερο χρόνο για μαγείρεμα και δυστυχώς βασιζόμαστε πολύ στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που μας λύνουν τα χέρια» τονίζει.

Τι περιέχουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Μια ανάλυση των τροφίμων αυτών έδειξε ότι σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν περισσότερες θερμίδες, υδατάνθρακες (55% έναντι 43%) και πρόσθετα σάκχαρα (19% έναντι 3%). Επιπλέον, περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες και πρωτεϊνες (11% έναντι 21%)

Όπως εξηγεί ο Zhang: «Η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία μας επειδή αλλάζει η φυσική δομή και τη χημική σύνθεση των τροφίμων» ενώ επιπλέον προειδοποιεί ότι «Οι άνθρωποι που τρώνε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι παχύτεροι και να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες».

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής στις ΗΠΑ τελικά πέτυχαν και κάτι με τις συμβουλές τους, αφού οι συνεχείς προειδοποιήσεις τους σχετικά με την ενοχή των αναψυκτικών στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας οδήγησε στη μείωση της πρόσληψης των συνολικών ημερήσιων θερμίδων από τα αναψυκτικά από περίπου 11% στο 5% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

ygeiamou.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki