Έως και τα μισά τρόφιμα που παράγονται ανά τον κόσμο καταλήγουν στα
σκουπίδια, υποστηρίζουν οι συντάκτες νέας βρετανικής έκθεσης. |
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, οι συντάκτες εντοπίζουν
το πρόβλημα τόσο στον αναπτυσσόμενο κόσμο όσο και στον αναπτυγμένο. Από
τη μία, τεράστιες ποσότητες προϊόντων χάνονται εξαιτίας της ελλιπούς
αποθήκευσής τους και της αναποτελεσματικής καλλιέργειας. Από την άλλη,
οι αυστηροί κανονισμοί ως προς τις ημερομηνίες λήξης, αλλά και οι
προσφορές τύπου «στα 2 το 1 δωρεάν» ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα απ' όσα χρειάζονται.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι κάθε χρόνο 550 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κατασπαταλώνται σε καλλιέργειες που ποτέ δεν φθάνουν στον καταναλωτή. Η ζήτηση για νερό μόνο για την παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε, σύμφωνα με την IME, να φθάσει τα 10 τρισεκατομμύρια έως 13 τρισ. κυβικά μέτρα το χρόνο έως το 2050.
Όπως επισημαίνεται, η κρεατοφαγία ασκεί επιπρόσθετη πίεση στα αποθέματα, καθώς για την παραγωγή 1 κιλού κρέατος απαιτείται 20-50 φορές περισσότερο νερό απ ό,τι για την παραγωγή 1 κιλού λαχανικών.
Η IME υποστηρίζει ότι, εάν περιοριστεί η κατασπατάληση, θα μπορούσαν να παράγονται 60-100% περισσότερα τρόφιμα σε σχέση με σήμερα. Καλεί τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς να συνεργαστούν «για να αλλάξουν τη νοοτροπία του κόσμου και να αποθαρρύνουν τις πρακτικές κατασπατάλησης από τους αγρότες, τους παραγωγούς τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ και τους καταναλωτές».