Thursday 7 November 2019

Καθημερινές συνήθειες για χαρούμενα μωρά

Αρκούν μερικές μικρές καθημερινές κινήσεις ώστε το μωράκι σας να είναι ευτυχισμένο

Όσο και αν μας ανησυχεί η υγεία του μωρού μας, τουλάχιστον έχουμε αρκετούς τρόπους να επιβεβαιώσουμε πως όλα πηγαίνουν καλά. Οι επισκέψεις στον παιδίατρο, η ομαλή αύξηση του βάρους του, η έγκαιρη κατάκτηση νέων δεξιοτήτων, μπορούν να μας πείσουν πως το μωράκι μας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν… βρεφοψυχολόγοι. Έτσι, το άγχος μας για το αν καταφέρνουμε να το κάνουμε ευτυχισμένο δεν καθησυχάζεται εξίσου εύκολα.

Ευτυχώς, τα μωρά χρειάζονται λιγότερα από όσα πιστεύουμε για να είναι χαρούμενα. Μικρά πράγματα που ήδη κάνουμε για το μικρό μας –συχνά χωρίς να τα σκεφτόμαστε καν– αρκούν για να εξασφαλίσουν τη σωστή συναισθηματική ανάπτυξη και την ευτυχία του.


Καθημερινές συνήθειες για να είναι ευτυχισμένο
Τα μωρά δεν εξαρτώνται από τους γονείς τους μόνο για την επιβίωσή τους. Από τη φύση τους έχουν την τάση να συνδέονται μαζί τους συναισθηματικά και έχουν ανάγκη από την αντίστοιχη ανταπόκριση. Για αυτό και η ευτυχία τους είναι αρκετά απλή υπόθεση. Εκτός από το να ανταποκρινόμαστε στο κλάμα τους και να ικανοποιούμε τις πρακτικές τους ανάγκες, φτάνει να βρίσκουμε τρόπους να τους εκφράσουμε την αγάπη μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε την εξέλιξή τους σε χαρωπά παιδάκια!

Κοιταχτείτε στα μάτια
Πριν ακόμη αρχίσει να καταλαβαίνει και πάρα πολλά πράγματα, θα έχει ανάγκη από το βλέμμα σας για να αισθάνεται ασφάλεια και αγάπη. Η οπτική επαφή είναι η σημαντικότερη μορφή επικοινωνίας σε αυτή τη φάση της ζωής του και, αν το παρατηρήσετε, θα δείτε πως την επιδιώκει διαρκώς. Η ανταπόκρισή σας θα επηρεάσει σημαντικά και την μελλοντική γλωσσική ανάπτυξή του.

Πιάστε κουβέντα
Εντάξει, μπορεί να πρόκειται περισσότερο για μονόλογο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως αυτά που του λέτε δεν είναι σημαντικά. Είναι γεγονός ότι, ειδικά τον πρώτο καιρό, δεν θα καταλαβαίνει τίποτα πέρα από τον τόνο της φωνής σας. Ωστόσο, αυτή η αλληλεπίδραση όχι απλώς θα το βοηθήσει να κατακτήσει γλωσσικές δεξιότητες, αλλά και θα το κάνει να νιώσει ότι βρίσκεται σε ένα ασφαλές και ζεστό περιβάλλον.

Διαβάστε του
Ίσως δεν βρίσκετε το νόημα να του διαβάζετε βιβλία πριν αρχίσει να καταλαβαίνει το περιεχόμενό τους. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρύνετε τη μελλοντική του αγάπη για αυτά. Εκτός αυτού, είναι μια υπέροχη ευκαιρία για συναισθηματική σύνδεση, καθώς κάθεστε και χαλαρώνετε αγκαλιά. Και βέβαια σας προσφέρουν υλικό, όταν δεν ξέρετε πλέον τι να πείτε σε αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι που δεν μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση!

Παίξτε μαζί
Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι ήδη από τη βρεφική τους ηλικία. Με τη βοήθειά του ανακαλύπτουν τον κόσμο, διασκεδάζουν και αλληλεπιδρούν με τη μαμά και τον μπαμπά. Φυσικά, είναι και ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε το σπίτι να γεμίσει με παιδικά γέλια!

Φροντίστε τον εαυτό σας
Αν η δική σας ψυχολογία παραπαίει, δεν είναι εύκολο να κάνετε ευτυχισμένο τον οποιονδήποτε άλλο – πολλώ δε μάλλον το μωράκι σας! Όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται, είναι ζωτικό να εξασφαλίσετε ότι δεν αφήνετε την ψυχική σας υγεία να καταρρεύσει από την πίεση που βιώνετε ως νέοι γονείς.

imommy.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ακατάλληλα παιχνίδια για το παιδί

Είναι τόσο μεγάλη η προσφορά σε παιχνίδια που χρειάζεται προσοχή για να μην κάνετε λάθος επιλογές. Κάντε έρευνα αγοράς και προμηθευτείτε τα κατάλληλα για το παιδί σας:
  • Μην αγοράζετε παιχνίδια μικρά κομμάτια όταν το παιδί είναι πολύ μικρό, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάποσης.

  • Μην αγοράζετε παιχνίδια ακατάλληλα με την ηλικία του. Ελέγξτε στη συσκευασία τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται και κάντε τη σωστή επιλογή.

  • Μην αγοράζετε παιχνίδια που παράγουν ενοχλητικούς ήχους, αφού μπορεί να συνταράξουν τόσο το παιδί όσο και εσάς.

  • Μην αγοράζετε παιχνίδια που προάγουν τη βία ή μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό σε άλλο παιδάκι.

  • Μην αγοράζετε παιχνίδια τα οποία με βάση το χαρακτήρα του παιδιού, γνωρίζετε ότι δε θα κρατήσουν για καιρό ζωηρό το ενδιαφέρον του. 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki