Monday 2 July 2018

Χυμός ή φρέσκα φρούτα; Τι να προτιμήσω για το παιδί μου;

Της Αλεξάνδρας Κοσμαρίκου

Το καλοκαίρι, με τα διάφορα φρέσκα φρούτα σε αφθονία και τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι συνήθως η εποχή που οι γονείς εντάσσουν τους φρέσκους και δροσερούς χυμούς φρούτων στη διατροφή του παιδιού τους.
Καλό είναι να γνωρίζετε, ότι ο φρέσκος χυμός φρούτων δεν έχει καμία διατροφική αξία, εάν εισαχθεί στη διατροφή του μωρού σας πριν το πρώτο έτος ζωής.
Τους πρώτους 6 μήνες ζωής η λήψη των απαραιτήτων θρεπτικών συστατικών στηρίζεται στην αποκλειστική πρόσληψη γάλακτος, είτε μέσω του μητρικού θηλασμού, είτε μέσω της λήψης γάλακτος σκόνης.
Με την εισαγωγή των στερεών τροφών, η λήψη νερού, σε συνδυασμό με το γάλα, καλύπτει πλήρως την ενυδάτωσή του μωρού.
Καταρχάς, η πρόωρη λήψη χυμών προσφέρει μεγάλη ποσότητα θερμίδων, με αποτέλεσμα να περιορίζει την όρεξη του παιδιού. Επίσης, τα φρέσκα φρούτα υπερέχουν έναντι των χυμών, διότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες απουσιάζουν από το χυμό.

Η χρήση μπλέντερ επιτρέπει την διαφύλαξη των φυτικών ινών. 
Οι φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην παιδική διατροφή, διότι είναι υπεύθυνες για την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και τη διατήρηση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Εάν, παρόλα αυτά, επιλέξετε να εντάξετε το χυμό φρούτων στη διατροφή του βρέφους σας, σημαντικό είναι να αποφεύγετε τη χορήγησή του πριν τον ύπνο και να ενισχύετε τη λήψη του με το κυπελλάκι και όχι με μπιμπερό.

Στα παιδιά άνω του έτους η χορήγηση χυμών φρούτων επιτρέπεται, αλλά με μέτρο.

Ακόμα και στις μεγαλύτερες ηλικίες τα φρέσκα φρούτα υπερισχύουν έναντι των χυμών. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, το μάσημά τους προσφέρει ευεργετικό μασάζ στα ούλα.

Όσον αφορά στους χυμούς, προτιμάται η κατανάλωσή τους με καλαμάκι κατά τη διάρκεια του γεύματος ή ως επιδόρπιο και όχι μεταξύ των γευμάτων.

Να γνωρίζετε ότι οι χυμοί παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, τα οποία ευνοούν τη δημιουργία τερηδόνας, αλλά και ενοχοποιούνται για την κατακόρυφη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, της μάστιγας του αιώνα μας.

Μετά τη λήψη χυμών, καλό είναι τα παιδιά να ξεπλένουν άμεσα με νερό τη στοματική κοιλότητα και στη συνέχεια, έπειτα από τουλάχιστον 30’, να πλένουν τα δόντια τους με την οδοντόβουρτσα.

Εν τέλει, σε περίπτωση που αποφασίσετε να εντάξετε τον φρέσκο χυμό στη διατροφή του παιδιού σας, επιλέξτε χυμούς από φρέσκα φρούτα εποχής και αποφεύγετε τους έτοιμους χυμούς, οι οποίοι περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και άλλα συστατικά, επιβλαβή για την υγεία του παιδιού σας.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Εύκολα Snacks για το Κολατσιό στην Παραλία

Θα θυμάστε από την παιδική σας ηλικία ότι τα σνακς της μαμάς σας, όσο νόστιμα και αν ήταν δεν ήταν τόσο ελκυστικά όσο εκείνα της σχολικής καντίνας. 
Άσε που είχες να αντιμετωπίσεις και τα περιπαιχτικά βλέμματα των συμμαθητών, που σε αντιμετώπιζαν σαν το "παιδί της μαμάς", την ώρα που ξετύλιγες το ασημόχαρτο με το χειροποίητο χάμπουργκερ. 
Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει, αλλά κάποια πράγματα -και αντιδράσεις- παραμένουν αναλλοίωτα, γι’ αυτό τα σνακς στο κολατσιό του σχολείου εξακολουθούν να παραμένουν μία δύσκολη διαδικασία. 
Για το πρόβλημα αυτό, η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στην εμφάνιση και στη ... συσκευασία. 
Αυτό θα επιτρέψει στο παιδί να χρησιμοποιήσει πιο εύκολα τα σνακς που του έχετε ετοιμάσει από το σπίτι.
Σε κάθε περίπτωση, οι απλές συνταγές και τα εύκολα φαγητά, εξακολουθούν να παραμένουν οι πιο αξιόπιστες λύσεις. 
Το top 5 των σχολικών σνακς μπορεί να θεωρηθεί:

1. Σαλάτες: 
Αν στο σχολείο υπάρχει ώρα φαγητού και τα παιδιά τρώνε σε κάποια τραπεζαρία, γιατί να μην του ετοιμάσετε μία ωραία σαλάτα, π.χ. από σπανάκι, στην οποία θα έχετε βάλει και λίγη πρωτεΐνη, π.χ. κοτόπουλο ή τόνο; 
Προσθέστε λίγο τριμμένο τυρί και μερικά κρουτόνς και έχετε ένα εξαιρετικό, δυναμωτικό γεύμα για το παιδί.

2. Πίττες: 
Αν έχετε ετοιμάσει κάποια πίτα (όπως τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα, ζαμπονοκασερόπιτα ή τυροπιτάκια) μπορείτε να βάλετε 2-3 κομμάτια σε αλουμινόχαρτο και μετά σε ένα σακουλάκι και να τα έχει μαζί του το παιδί, έτσι ώστε να αποτελέσουν το κολατσιό του στο σχολείο.

3. Πίτσα: 
Εύκολη, πεντανόστιμη και χωρίς προβλήματα στη συσκευασία, η πίτσα θα σας λύσει τα χέρια αν είστε εργαζόμενη μητέρα και δεν έχετε πολύ χρόνο. 
Ένα κομμάτι πίτσα με αλεύρι ολικής, σάλτσα ντομάτας, κασέρι και λαχανικά (σνακ χορταστικό, γευστικό, με μεγάλη θρεπτική αξία) περιέχει ασβέστιο για γερά κόκαλα, βιταμίνη Β για εγρήγορση, βιταμίνη C για καλή απορρόφηση του σιδήρου και ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αντιοξειδωτικά, κ.ά.).
4. Δημητριακά - ξηροί καρποί 
Ένα σακουλάκι με δημητριακά ολικής, αποξηραμένα φρούτα, ωμά κι ανάλατα αμύγδαλα και καρύδια, περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι μαθητές για καλύτερη απόδοση στο σχολείο, πνευματική εγρήγορση, καλή μνήμη και σωστή ανάπτυξη.

5. Σάντουιτς: 
Η δοκιμασμένη λύση σίγουρα είναι τα σάντουιτς . 
Όσο απλό και αν φαίνεται, έχουν τη... δουλειά τους, αφού εκτός από τη γέμιση θα πρέπει να έχουν και την κατάλληλη εμφάνιση για να είναι ελκυστικά. 
Επιλέξτε λευκά, ολόφρεσκα ψωμάκια. 
Για γέμιση μπορείτε να βάλετε ζαμπόν, τυρί, κοτόπουλο με ντομάτα, μαζί με μια φέτα μαρούλι. 
Για τυριά και ζαμπόν στο σάντουιτς προτιμήστε αυτά που είναι πιο χαμηλά σε λιπαρά. 
Επίσης μπορείτε να αξιοποιήσετε κοτόπουλο ή μοσχαρίσιο κρέας που έχετε μαγειρέψει τις προηγούμενες μέρες. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε σάλτσες, λαχανικά, αλλά και τροφές που μπορεί να «μουλιάσουν» το σάντουιτς.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr
mama365
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki