Friday 2 February 2024

Έχετε τη σωστή νταντά (babysitter) για το παιδί σας; Watch Out For 8 Warning Signs Of A Bad Babysitter

Ο άνθρωπος που φροντίζει τα παιδιά σας ενώ εσείς λείπετε, είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος μετά από εσάς. Άρα καλό είναι να ξέρετε ότι είναι σωστός στη δουλειά του και έχει την ίδια αφοσίωση που θα είχατε κι εσείς. 
Ποιά είναι τα σημάδια που μπορούν να σάς δείξουν ότι δεν έχετε τον κατάλληλο άνθρωπο στο πλευρό σας;

Το παιδί σας δεν χαίρεται, όταν την συναντάει. 
Αν το παιδί σας δεν χαίρεται όταν συναντάει τη νταντά του θα το καταλάβετε αμέσως. Αυτό και μόνο είναι μία ένδειξη ότι κάτι δεν γίνεται όπως θα έπρεπε. Τα παιδιά σας πρέπει να νιώθουν ότι είναι με έναν άνθρωπο που τα αγαπάει και αφιερώνει χρόνο σε αυτά.

Παρατηρείτε ότι η νταντά των παιδιών σας σάς κρύβει λεπτομέρειες για το πώς πέρασαν τη μέρα τους. 
Όταν γυρνάτε στο σπίτι και θέλετε να μάθετε πώς τα παιδιά σας πέρασαν τη μέρα τους ενώ λείπατε, αν η νταντά δεν είναι πρόθυμη να σάς πει με λεπτομέρεια το τί έκαναν, ή σάς κρύβει πράγματα, τότε κάτι δεν πάει καλά. Το τί έκαναν μαζί δεν θα έπρεπε να είναι μυστικό.

Βλέπετε στο μωρό σας μικροτραύματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. 
Τα παιδιά είναι έτσι κι αλλιώς πιο επιρρεπή σε μικροτραύματα λόγω της ενεργητικότητάς τους και της έλλειψης εμπειρίας. Αν όμως βλέπετε συχνά τραυματισμούς, τότε ίσως η νταντά να μην προσέχει αρκετά ή σε συνεχόμενη βάση τα παιδιά σας ενώ λείπετε.

Οι οδηγίες σας δεν ακολουθούνται. 
Η νταντά και εσείς ασχολείστε και οι δύο και συνεργάζεστε για την φροντίδα των παιδιών σας, δεν θα έπρεπε εκείνη να ξέρει καλύτερα ή να σάς υποδεικνύει τί είναι καλύτερο για τα παιδιά σας, αυτό το ξέρετε μόνο εσείς. Αν έχετε συμφωνήσει σε κάποια πράγματα, αυτά θα πρέπει να ακολουθούνται.

Σάς αποδοκιμάζει για τον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας. 
Συχνά μπορεί να νιώσετε ότι η νταντά δεν συμφωνεί με κάποιες πρακτικές που ακολουθείτε στην ανατροφή των παιδιών σας και να εναντιώνεται σε αυτές. Φυσικά και θα πρέπει να καλωσορίζετε εποικοδομητική κριτική και ιδέες εφόσον συνεργάζεστε στη φροντίδα των παιδιών αλλά η τελική απόφαση θα πρέπει πάντα να είναι δική σας. Μην ξεχνάτε ότι κάθε μητέρα είναι διαφορετική και μόνο εκείνη ξέρει τί είναι καλύτερο για τα παιδιά της.

Είναι ασυνεπής στην ώρα της. 
Το να είναι συνεπής και να έρχεται στην ώρα της είναι μία από τις πιο σημαντικές ενδείξεις για το κατά πόσο παίρνει τη δουλειά της στα σοβαρά. Δεν μπορείτε να βασιστείτε σε κάποιον που είναι αναξιόπιστος και σάς φέρνει συχνά σε απρόοπτες καταστάσεις.

Αυτά που σάς λέει είναι ύποπτα. 
Μην συμβιβαστείτε με κανέναν που πιστεύετε ότι σάς λέει ψέματα ή κρύβει την αλήθεια. Η σχέση με τον άνθρωπο που φροντίζει τα παιδιά σας πρέπει κυρίως να χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη.

Γιατί είναι τόσο θυμωμένοι και επιθετικοί οι άνθρωποι στο διαδίκτυο;

Δεν μπορεί κανείς παρά να παρατηρήσει την επιθετικότητα των χρηστών του internet, όχι όμως μόνο στην Ελλάδα. Είναι καλό ή κακό; 
Ψυχολόγοι, σύμφωνα με το Scientific American λένε πως αυτή η εθιστική ανταλλαγή δηλητηριωδών σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα και το internet, θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί κάνουν κακό στην κοινωνία και την ψυχική υγεία.

Τα σχόλια πια είναι «υπερβολικά επιθετικά, χωρίς να οδηγούν σε κανένα συμπέρασμα» λέει ο Art Markman, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Τέξας. 
«Στο τέλος ενός τέτοιου διαδικτυακού τσακωμού δεν υπάρχει περίπτωση να πιστέψεις ότι κάποιος σε ακούει. Βιώνοντας, λοιπόν, μία δυνατή συναισθηματική εμπειρία που δεν εκτονώνεται με υγιή τρόπο, αυτό δεν μπορεί να είναι για καλό».
Αν, όμως, δεν είναι υγιές και δεν μας προσφέρει ικανοποίηση, γιατί το κάνουμε;
Σύμφωνα με τον Markman, μία ολόκληρη καταιγίδα από παράγοντες προκαλούν την επιθετικότητα και την αγένεια στο κομμάτι των ιστοσελίδων με τα σχόλια. 
    Πρώτα απ’ όλα, συχνά, τα σχόλια είναι ανώνυμα, οπότε οι συγγραφείς τους δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της αγένειάς τους. 
    Δεύτερον, βρίσκονται σε κάποια απόσταση από τον στόχο του θυμού τους –είτε αυτό είναι το άρθρο που διαβάζουν ή κάποιο σχόλιο στο συγκεκριμένο άρθρο και οι άνθρωποι τείνουμε να ανταγωνιζόμαστε μακρινούς εχθρούς με περισσότερη ευκολία απ’ ότι στην πραγματική ζωή μας, που τα πράγματα ή οι άνθρωποι που μας θυμώνουν βρίσκονται μπροστά μας. 
    Τρίτον, είναι πολύ ευκολότερο να γίνει κάποιος κακός μέσω του γραπτού λόγου, αντί του προφορικού κι αυτό, επίσης, το βιώνουμε σχεδόν όλοι.

Κι επειδή οι διαφωνίες στα πεδία σχολίων των αναρτήσεων δεν γίνονται σε πραγματικό χρόνο, οι σχολιαστές γράφουν ευμεγέθεις μονολόγους που τείνουν να τους βυθίζουν ακόμα περισσότερο στις ακραίες απόψεις τους. 
«Όταν κάνετε μία συζήτηση με ένα άνθρωπο, ποιος απ’ όλους αυτούς αραδιάζει ένα μεγάλο μονόλογο, εκτός αν είναι ήρωας σε ταινία; Ακόμα κι αν θυμώσετε, οι συζητητές ανταλλάσσουν κουβέντες ο ένας με τον άλλον, με αποτέλεσμα (συνήθως) να ηρεμούν και να ακούν, άρα να έχουν μία πραγματική συζήτηση».
Οι αψιμαχίες στα πεδία των σχολίων επίσης, μπορεί να δώσουν σε κάποιον μία αίσθηση ικανότητας και ικανοποίησης, η οποία φευ, είναι ψευδής. 
«Συμβαίνουν τόσα πολλά πράγματα στη ζωή μας που μας είναι δύσκολο να βγούμε έξω και να υποστηρίξουμε έναν σκοπό με την φυσική μας παρουσία, πράγμα που κάνει τον "ακτιβισμό της πολυθρόνας" μία πολύ ελκυστική πρόταση», 
γράφει ένας blogger στην εφημερίδα Daily Kos.

Τέλος, ο Edward Wasserman, καθηγητής της Ηθικής της Δημοσιογραφίας επεσήμανε άλλο ένα λόγο γι' αυτό το δηλητήριο που «χύνεται» στα σχόλια: κακά παραδείγματα που έχουν δώσει τα ίδια τα μέσα. 
«Δυστυχώς, τα Media έχουν κερδίσει άπειρα χρήματα διδάσκοντας τους ανθρώπους να συζητούν με λάθος τρόπους, προσφέροντας πρότυπα όπως ο Jerry Springer, ή τον Bill O’Reilly. Με αυτά τα πρότυπα, οι θεατές συμπεραίνουν πως η οργή είναι ο τρόπος με τον οποίο συζητούνται οι δημόσιες ιδέες», έγραφε ο καθηγητής. «Κι όμως, δεν είναι αυτός ο τρόπος.».

Η ουσία της επικοινωνίας είναι να εισπράττουμε την προοπτική του άλλου, να την κατανοούμε και να απαντάμε. 
«Ο τόνος της φωνής και οι χειρονομίες έχουν τεράστια επιρροή στην ικανότητά μας να καταλάβουμε τι λέει κάποιος» 
λέει ο Markman. «Όσο ο διάλογος απομακρύνεται από την πρόσωπο με πρόσωπο συνδιαλλαγή, τόσο πιο δύσκολο είναι να επικοινωνήσουμε».

Κατά τη γνώμη του, τα διαδικτυακά μέσα θα πρέπει να μειώσουν τον θυμό και το μίσος που έχει γίνει κανόνας στις ανταλλαγές σχολίων ανάμεσα στους αναγνώστες. 
«Έχει μεγάλη αξία να αφήνεις όλες τις πλευρές μίας διαφωνίας να ακουστούν. Δεν έχει καμία αξία όμως να...
..............
η συνέχεια εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Υπαπαντή: Η γιορτή της Παναγίας και της Ελληνίδας μάνας

 Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανούλες!!
Έχουμε δική μας γιορτή για την μάνα, 
δεν μας χρειάζονται οι εμπορικές γιορτές.
Υπαπαντή θα πει «προϋπάντηση», από το ρήμα «απαντώ» και την πρόθεση «υπό», υπ[ό] + απαντώ
Υπαπαντή: Είναι η μέρα που η Παναγία πήγε τον Χριστό στην εκκλησία, 40 μέρες μετά τη γέννησή Του. 
Και βγήκε ο Συμεών να προϋπαντήσει την Παναγία και το Βρέφος.  


Αυτή τη μέρα, τη 2α Φεβρουαρίου, όρισαν οι Έλληνες το 1929 την γιορτή της Μητέρας.
    Η σημερινή γιορτή της μητέρας που γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, οφείλεται στον αγώνα που έκανε στις αρχές του 20ου αιώνα μία δασκάλα, από την Φιλαδέλφεια, ονόματι Άννα Τζάρβις η οποία ζούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ana Jarvis, αγωνίστρια από πολύ νεαρή ηλικία, ήθελε να τιμάται αυτή τη συγκεκριμένη μέρα η μητέρα η οποία βοήθησε στη συμφιλίωση των Νοτίων και Βορείων μετά τον τραγικό εμφύλιο πόλεμο. Το κογκρέσο, το 1914 όρισε τη συγκεκριμένη μέρα ως εθνική εορτή και οι αγώνες της Τζάρβις δικαιώθηκαν.  
    Δεκαπέντε χρόνια αργότερα γιορτάστηκε για πρώτη φορά η γιορτή της Μητέρας στην Ελλάδα, όχι όμως τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου αλλά στις 2 Φεβρουαρίου ώστε να συνδυαστεί με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. 
Μόλις τη δεκαετία του '60 η γιορτή της μητέρας στη χώρα μας ακολούθησε τα αμερικανικά πρότυπα και γιορτάζεται πλέον τη 2η Κυριακή του Μαΐου.  
Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. 
Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη. 
Η Γιορτή της μητέρας βέβαια έχει χάσει, όπως και όλες οι γιορτές, τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.  
Γρήγορα το εμπόριο και διαφήμιση ανακάλυψαν μια νέα πηγή εσόδων και έτσι τα πρώτα συμβολικά λουλούδια της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες ώστε σήμερα η γιορτή της μητέρας να είναι η πιο εμπορική γιορτή για λουλούδια, γλάστρες και εποχιακά φυτά διεθνώς εκτός από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με έρευνες η γιορτή της Μητέρας κατέχει τα τελευταία χρόνια μερίδιο 26% στο σύνολο των ετήσιων πωλήσεων λουλουδιών και φυτών που γίνονται κατά την διάρκεια των διάφορων γιορτών.  

40 ημέρες είναι το «όριο ασφαλείας» που χρειάζεται η μητέρα αλλά και το μωρό πριν από την πρώτη κοινή τους έξοδο στον κόσμο, υποστηρίζουν όλοι οι γιατροί.

40 μέρες μετά τη γέννα, κατά την Πίστη μας, η μάνα πηγαίνει το παιδί της στην Εκκλησία να πάρει την Ευχή.
40 μέρες είναι, από την 25η Δεκεμβρίου, η 2α Φεβρουαρίου, η γιορτή της Υπαπαντής.
Στις 2 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, όλοι οι Έλληνες τιμούν την Μάνα όλων, την Παναγία στην πρώτη της εμφάνιση σαν Μητέρα.
Ας δούμε λίγο και το σπίτι μας,  ας δούμε την παράδοσή μας, ας δούμε την Πίστη μας, ας τιμήσουμε την Παναγία και κοντά σ' Αυτήν όλες τις Ελληνίδες Μανάδες.

Έχουμε δική μας γιορτή για την μάνα, δεν μας χρειάζονται οι εμπορικές γιορτές.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανούλες.
Παναγία μου,
«Θεοτόκε, η ελπίς πάντων των Χριστιανών, σκέπε, φρούρει, φύλαττε τούς ελπίζοντας εις Σέ».
Ξανά, πάλι, σήμερα που τόσο ανάγκη σε έχουμε....
Αμήν !

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki