Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2017

Οικογένεια: Ο πιο σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της ηθικής του παιδιού. - Raising a Moral Child


#Οικογένεια, #Ηθική Νοημοσύνη, #Ηθικές Αξίες

Οι θεωρητικοί της κοινωνικής μάθησης πιστεύουν ότι η οικογένεια είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της ηθικής ενός παιδιού. Οι γονείς αποφασίζουν σε ποια κοινωνικά ερεθίσματα θα εκτεθούν τα παιδιά τους και τι θα μάθουν.
Αυτοί καθορίζουν ποιες είναι οι κατηγορίες συμπεριφοράς που ορίζονται ως καλές, και επομένως θα επιβραβευθούν και θα ενθαρρυνθούν. Και τέλος, ποιες θεωρούνται κακές, και κατά συνέπεια θα αποθαρρυνθούν και θα κατασταλούν.

Οι γονείς διδάσκουμε στα παιδιά μας καθημερινά αξίες και ηθική με άμεσους κι έμμεσους τρόπους. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε αν τα μαθήματα που διδάσκετε στα παιδιά σας είναι αυτά που θέλετε να μάθουν.
Διδάξτε τα μέσα από παραδείγματα
Αν λέτε στο παιδί σας πως η ειλικρίνεια είναι σημαντική, να είστε κι εσείς ειλικρινείς. 
Αν το παιδί σας ακούει να λέτε στον υπάλληλο ενός καταστήματος ότι επιστρέφετε ένα προϊόν επειδή είναι ελαττωματικό, ενώ στην πραγματικότητα απλά αλλάξατε γνώμη, αυτό διδάσκει στο παιδί πως η ειλικρίνεια είναι σημαντική μόνο όταν σας βολεύει, δεν σας κοστίζει χρήματα και δεν σας βάζει σε μπελάδες.

Εξηγείστε τους λόγους για τις αποφάσεις σας που στηρίζονται στην ηθική
Αν αποφασίσετε να δώσετε χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό πείτε στο παιδί σας τι κάνετε και εξηγείστε του το γιατί. 
Αν αποφασίσετε να ετοιμάσετε ένα γεύμα για έναν άρρωστο γείτονα, δείξτε στο παιδί σας τι κάνετε και γιατί. 
Δεν καυχιέστε. 
Διδάσκετε στο παιδί σας πώς να νοιάζεται για τον συνάνθρωπο.

Μην υπερβάλλετε με κανόνες που παραβιάζονται
Τα παιδιά σχολικής ηλικίας απλά μαθαίνουν την διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους. 
Αν εκρήγνυσθε όταν παίρνουν μια λάθος απόφαση, τα διδάσκετε να λένε ψέματα ως αυτοάμυνα. Αντ’αυτού, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να παραδεχτούν το λάθος τους και να μάθουν πώς να το διορθώσουν.

Δώστε στα παιδιά ευκαιρίες να εφαρμόσουν τις οικογενειακές αξίες στην πράξη.
Πολύ συχνά οι γονείς χρησιμοποιούν μεγάλα λόγια για ορισμένες αξίες. Τα παιδιά βλέπουν την υποκρισία, όταν μιλούν για πράγματα που στην πραγματικότητα δεν κάνουν. 
Κάντε μια προσπάθεια να συμμετέχετε σε κοινοτικές δραστηριότητες, όπως τη μεταφορά τροφίμων, τη συλλογή ρούχων και άλλα προγράμματα βοήθειας. 
Δείξτε στα παιδιά σας ότι η οικογένειά σας νοιάζεται για τους συνανθρώπους και βοηθάει αυτούς που έχουν ανάγκη.
Διδάξτε στα παιδιά αξίες μέσα από άμεσα, στοχευμένα μαθήματα.
Μιλήστε για ιδανικά που οικοδομούν τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου και αποσαφηνίστε τις πεποιθήσεις σας. 
Χρησιμοποιήστε ιστορίες ηθικής και αντίστοιχα μαθήματα από γεγονότα και ζωές. 
Αν θέλετε να μάθετε στο παιδί σας την καλοσύνη, τη συμπόνοια και τ’αντίθετά τους, διαβάστε του τα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» του Ντίκενς. 
Αν θέλετε να μάθετε στο παιδί σας για την επιμονή, μιλήστε του για το «Η μικρή ατμομηχανή»
Αν θέλετε να δώσετε έμφαση στην αξία της ειλικρίνειας, μιλήστε του για την Ιστορία. Αντιπαραθέστε τον μύθο του Αισώπου για τον βοσκό και τον λύκο. 
Αυτές είναι όλες εξαιρετικές ιστορίες που διδάσκουν ηθικές αξίες που όλοι μοιραζόμαστε. Προσφέρουν στα παιδιά συγκεκριμένα, κοινά σημεία αναφοράς σχετικά με την ηθική.

👪👪👪
Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους αυτού του ηλικιακού σταδίου, τα παιδιά σας θα συμπεριφέρονται καλά. Κι αυτό γιατί δεν θέλουν να σας θυμώσουν ή να τιμωρηθούν.
Αλλά σταδιακά αποκτούν και ένα εσωτερικό σύστημα πεποιθήσεων, αξιών και ηθικής, που θα τα καθοδηγεί τα επόμενα χρόνια. 
Όσο θα φεύγουν όλο και πιο μακριά από εσάς, θα χρειάζονται έναν ηθικό χάρτη για να προσανατολίζονται.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Dr. Charles E. Schaefer και Theresa Fay DiGeronimo, «Ages and Stages»
themamagers.gr

Έτσι παγιδεύουν οι παιδοβιαστές παιδιά μέσω Facebook
The Dangers Of Social Media

#Παιδεραστές, #Facebook

Ο σοκαριστικός τρόπος με τον οποίο οι παιδεραστές παγιδεύουν παιδιά μέσω Facebook (video)

Τα απανωτά κρούσματα βιασμών, σεξουαλικής παρενόχλησης και ασέλγειας εναντίον ανήλικων, ακόμη και στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα έχουν ξανακάνει viral μια παλιά φάρσα του παρουσιαστή Corby Persin, που όμως περιγράφει τον μεγαλύτερο εφιάλτη κάθε γονιού, αλλά και τον απλούστατο τρόπο με τον οποίο δρουν οι παιδεραστές σε όλον τον κόσμο.
Το συγκεκριμένο βίντεο με το οποίο ο παρουσιαστής παγιδεύει τρία ανήλικα κορίτσια -με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο- με τους γονείς να συμμετέχουν σε αυτό το άβολο, ωστόσο ομολογουμένως σοκαριστικό για το αποτέλεσμα του πείραμα, τις τελευταίες μέρες έχει viral εκ νέου στο ελληνικό Facebook.
Ίσως σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν γονείς και κοινή γνώμη, για το πόσο εύκολα, μέσα από το Facebook, ένα νεαρό παιδί -είτε αγόρι είτε κορίτσι- μπορεί να παρασυρθεί σε μία τρομακτική εμπειρία με ακόμη εφιαλτικότερη κατάληξη.

Πρώτη γνωριμία με τη δασκάλα του παιδιού σας

Η δασκάλα ή ο δάσκαλος έχει σημαντική θέση στη ζωή του παιδιού και ο ρόλος του είναι πολύτιμος για την εξέλιξη του παιδιού σας. 
Όχι μόνο γιατί θα του μεταδώσει γνώσεις, αλλά και γιατί είναι εκείνη/ος που θα διδάξει στο παιδί πολύτιμα πράγματα για τη ζωή.
Και μην ξεχνάτε ότι για μία ολόκληρη σχεδόν χρονιά, η δασκάλα είναι εκείνη που θα περνάει πολλές ώρες με το παιδί, άρα θα το γνωρίσει καλά, θα το ψυχολογήσει και θα γνωρίζει για εκείνο πράγματα και συμπεριφορές, που ενδεχομένως οι γονείς να μην είναι σε θέση να ξέρουν ή να έχουν καταλάβει για το παιδί τους.
Όπως καταλαβαίνετε, οι γονείς και η δασκάλα είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή ενός παιδιού, γι’ αυτό και οι μεταξύ σας σχέσεις θα πρέπει να είναι άριστες, να συνεργάζεστε, να επικοινωνείτε τακτικά και κυρίως να υπάρχει ειλικρίνεια και σεβασμός και από τις δύο πλευρές. 
Κι επειδή, η «καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», είναι σημαντικό η πρώτη συνάντηση σας με τα δασκάλα να στεφθεί με επιτυχία, ώστε να μπορέσετε να συνεργαστείτε άψογα όλη τη χρονιά.
10 tips για να πάει καλά η πρώτη γνωριμία σας:
1. Να είστε και οι δύο γονείς στη συνάντηση
Μέσα στη χρονιά δεν θα είναι πάντα εύκολο να είστε και οι δυο γονείς στις συναντήσεις με τη δασκάλα. 
Ωστόσο, είναι σημαντικό στην πρώτη συνάντηση να είστε και οι δύο.
2. Χαμογελάστε, όταν τη δείτε
Η πρώτη επαφή είναι το παν. Υποδεχθείτε τη δασκάλα με εγκαρδιότητα και ένα πλατύ χαμόγελο.
3. Συστηθείτε της
Συστηθείτε της. Πείτε τα ονόματα σας, ποιο παιδάκι έχετε. Ζητείστε και το δικό της, που θα σας το αναφέρει ούτως ή άλλως.
4. Μιλήστε για εσάς
Αναφέρετε αν μένετε κοντά, αν εργάζεστε, που εργάζεστε. Αν έχετε ένα παιδάκι ή περισσότερα. 
Γενικά, δώστε κάποιες πληροφορίες που θα της φανούν χρήσιμες.
5. Ενημερώστε την σχετικά με το παιδί
Δώστε της κάποιες πληροφορίες, σχετικά με το παιδί. 
Ενημερώστε την για τυχόν μαθησιακές δυσκολίες, αν το καλοκαίρι κάνατε κάποιες επαναλήψεις ή είχατε κάποιον δάσκαλο που το διάβασε. 
Ενημερώστε την για το επίπεδο γνώσεων του παιδιού σας. Ή αν έχει συμβεί μέσα στο καλοκαίρι κάποιο γεγονός, που το έχει επηρεάσει, και του έχει δημιουργήσει άγχος, όπως ο ερχομός ενός νέου μέλους, ένα διαζύγιο ή μία απώλεια.
6. Ζητείστε να μάθετε για την τάξη
Ζητείστε να μάθετε περισσότερα για την τάξη. 
Πόσα παιδιά έχει, ποιο είναι το επίπεδο της τάξης, αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους μαθητές. 
Αν δυσκολεύει το έργο της.
7. Γίνετε συγκεκριμένοι στις απορίες σας
Πριν τη συνάντηση, καλό είναι να έχετε φτιάξει μία λίστα με απορίες. 
Ρωτήστε τη, λοιπόν, όσα σας προβληματίζουν ή δεν καταλαβαίνετε. 
Ρωτήστε την πώς μπορείτε να βοηθήσετε, τι θα πρέπει να κάνετε στο σπίτι. Πώς να βοηθήσετε το παιδί με το διάβασμα ή με τις εργασίες. 
Επίσης, μπορείτε να ρωτήσετε τη γνώμη της, για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διαβάζει ένα παιδί, ειδικά όταν δεν του αρέσει το διάβασμα.
8. Ρωτήστε την για τη μέθοδο διδασκαλίας που εφαρμόζει
Δεν είστε ούτε περίεργοι, ούτε αδιάκριτοι αν τη ρωτήσετε για τη μέθοδο διδασκαλίας που εφαρμόζει. 
Ζητείστε να μάθετε περισσότερα του τύπου: αν θα δίνει εργασίες στο σπίτι και άλλες λεπτομέρειες.
9. Ρωτήστε τη για τα συμπεριφορά του παιδιού
Σίγουρα, στην πρώτη συνάντηση, είναι νωρίς για να έχει η δασκάλα μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη για τον χαρακτήρα του παιδιού. 
Ωστόσο, μία εικόνα για τη συμπεριφορά του, θα την έχει. Μη διστάσετε, λοιπόν, να τη ρωτήσετε. Και κυρίως, μη δυσανασχετήσετε, αν ακούσετε κάτι, που ενδεχομένως δεν σας αρέσει. 
Σκεφτείτε ότι η δασκάλα μπορεί να βλέπει συμπεριφορές του παιδιού σας σε σχέση με άλλα παιδάκια, που εσείς δε βλέπετε στο σπίτι. 
Αν, λοιπόν, έχει εντοπίσει κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς, ρωτήστε τη σχετικά, συμβουλευτείτε την, συνεργαστείτε και ανανεώνεστε το ραντεβού σας.
10. Δώστε το τηλέφωνό σας
Πριν την αποχαιρετήσετε, δώστε το τηλέφωνο σας. Μπορείτε να της δώσετε και το e mail σας και εξηγήστε της ότι θα είστε πάντα εκεί σε ο, τι σας χρειαστεί. Να μη διαστάσει να επικοινωνήσει μαζί σας.