Saturday 20 January 2018

Όταν είσαι παιδί…

Να αψηφάς το κρύο…
Να αδιαφορείς για το ψιλόβροχο..
Και να στέκεσαι εκεί, στην άκρη της λίμνης, μόνο για έναν λόγο.
Για να περιμένεις τα πουλιά να φάνε μέσα από τα χέρια σου, το ψωμί που έφερες…
Μπορεί να το κάνουν πολλοί… 
Όμως το κάνει σίγουρα ευκολότερα, ένα παιδί!

«Δεν θα μου πει κανείς τι θα τρώει το παιδί μου...»


Π​​ριν από μερικά χρόνια, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, παλιά καραβάνα δάσκαλος, που είχε διατελέσει και προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μου είχε αφηγηθεί μια ενδιαφέρουσα ιστορία. 
Μια δασκάλα της περιφέρειάς του είχε πάρει την πρωτοβουλία να πάει τα παιδιά της τάξης της σε μια λαϊκή αγορά στη γειτονιά του σχολείου.
Η πρόθεσή της φυσικά ήταν ξεκάθαρη. Να συζητήσει με τα παιδιά για τη θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών, για πάρα πολλά θέματα που σχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία μας. 
Και φυσικά, τι καλύτερο, από το να γίνεται μια τέτοια συζήτηση σ’ ένα τόσο ζωντανό μέρος όπως είναι μια υπαίθρια αγορά.
Κάποιοι γονείς, όμως, δυσφόρησαν. 
Ο δάσκαλος, από ευγένεια και διακριτικότητα, δεν μου αποκάλυψε ακριβώς τι του είπαν στην καταγγελία τους, έμεινα όμως με την εντύπωση ότι θα είχε να κάνει με το γνωστό «δεν θα μου πει εμένα κανείς πώς θα μεγαλώσει και τι θα τρώει το παιδί μου»
Η δασκάλα, πάντως, δεν ξαναπήγε τα παιδιά στη λαϊκή αγορά.

Για την παιδική παχυσαρκία που αποτελεί την πιο συχνή διατροφική διαταραχή στις ανεπτυγμένες χώρες, έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα. Έχουν γίνει έρευνες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και στους Ελληνες γονείς –είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας είναι ανησυχητικά υψηλό–, έχουν επιστρατευθεί σελέμπριτι σεφ για να αφυπνίσουν τον κόσμο, μέχρι και η Μισέλ Ομπάμα αν θυμάστε φόρεσε τις γαλότσες της και πήρε την τσάπα για να φυτέψει λαχανικά στον Λευκό Οίκο, μπας και τα Αμερικανάκια αρχίσουν να τρώνε πιο σωστά.
H εξάχρονη Νίνο, πάντως, από το δυτικό Χόλιγουντ της Καλιφόρνιας, δεν φαίνεται να έλαβε το μήνυμα. 
Στη φωτογραφία που της τράβηξε ο Γκρεγκ Σίγκαλ είναι αραδιασμένα γύρω της όσα έφαγε στη διάρκεια μιας εβδομάδας. 
Και τα περισσότερα είναι ό,τι πρέπει να αποφεύγει ένα παιδί. Διακρίνονται πίτσα, μπέργκερ και τηγανητές πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο, σάντουιτς και ομελέτες, μπουρίτο και λαζάνια, μάφινς και βάφλες, μπισκότα. 
Οι υγιεινές τροφές που κατανάλωσε είναι μια μερίδα σολομός, ένα βραστό αυγό, ένα μπολάκι φράουλες, ένα μήλο και ένα πορτοκάλι, λίγες φέτες καρπούζι.
Είναι εκπληκτικό το φωτογραφικό πρότζεκτ του Σίγκαλ το οποίο δημοσίευσε το περιοδικό Time. Ο φωτογράφος ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Γερμανία και την Ινδία, ζητώντας από παιδιά να σημειώσουν στο ημερολόγιό τους όσα τρώνε σε μια εβδομάδα. 
Μετά τα φωτογράφιζε τοποθετώντας γύρω τους τα φαγητά της εβδομάδας. 
Οι πληροφορίες που παίρνει κανείς κοιτάζοντας και μόνο τις φωτογραφίες, είναι υπερπολύτιμες. Κάποιες, σοκαριστικές.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki