Sunday 11 October 2020

Παιδί με πατίνι περνάει... σφαίρα από Stop χωρίς να κοιτάξει

Τέτοιες εικόνες καθιστούν αναγκαία την ενημέρωση των παιδιών για το πως πρέπει να κυκλοφορούν στον δρόμο.

Έχουν περάσει μόλις λίγες μέρες από τότε που ένα 11χρονο παιδί στο Ηράκλειο έχασε την ζωή του όταν με το ηλεκτρικό πατίνι που οδηγούσε, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.

Κι όμως, ένα video από την Κρήτη, αλλά από τα Χανιά αυτή την φορά, χτυπάει το καμπανάκι του... κινδύνου για νέες τραγωδίες.

Σε αυτό λοιπόν φαίνεται ένας πιτσιρικάς να πηγαίνει σφαίρα με το πατίνι του πάνω στον δρόμο και να περνάει απέναντι, όχι απλά χωρίς να σταματήσει στο Stop, αλλά χωρίς καν να κοιτάξει.

Αν εκείνη την ώρα περνούσε ένα Ι.Χ κάθετα τον δρόμο, θα είχαμε σοβαρό τραυματισμό του μικρού.

gazzetta.gr

Απλοί τρόποι για να μάθει το παιδί να τρώει όσπρια

Πώς θα τα εντάξετε στη διατροφή του.
Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το ενθαρρύνετε να δοκιμάσει έστω και μια μικρή ποσότητα οσπρίων, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν ζωντάνια, ενεργητικότητα και δύναμη.

Πώς θα το κάνετε αυτό;

Ζητήστε από το παιδί σας να φάει μόνο μια μπουκιά

Είναι η αρχή! Στα παιδιά δεν αρέσει να δοκιμάζουν καινούριες γεύσεις και είναι επιφυλακτικά με οτιδήποτε καινούριο πόσο μάλλον αν είναι όσπριο ή λαχανικό. Υποσχεθείτε στο μικρό σας πως ζητάτε από αυτό να δοκιμάσει μόνο μικρή ποσότητα και σιγά σιγά θα φάει περισσότερες μπουκιές!

Πείτε του μία ιστορία

Τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες και τους ήρωές τους! Πείτε του μία ιστορία για το πόσο δυνατό και μεγάλο θα το κάνουν τα όσπρια και να είστε σίγουρη ότι θα το δελεάσετε!

Μη γεμίζετε το πιάτο του με όσπρια και λαχανικά

Βάλτε αρχικά τουλάχιστον, λίγη ποσότητα από λαχανικά και όσπρια στο πιάτο του και περισσότερη από το φαγητό που του αρέσει. Οι πιθανότητες να αδειάσει το πιάτο του είναι σίγουρα περισσότερες!

Ξαναφτιάξτε το ίδιο φαγητό ανά τακτά διαστήματα

Μην απογοητεύεστε αν το παιδί δεν έφαγε ένα φαγητό με την πρώτη φορά. Πολλά παιδιά χρειάζεται να δουν ένα φαγητό μπροστά τους αρκετές φορές, πριν αποφασίσουν ότι θα το τρώνε και αυτά. Επίσης, αλλάζουν γνώμη πολύ συχνά για το τι τους αρέσει και τι όχι, έτσι ένα φαγητό που μέχρι πριν ήταν το αγαπημένο τους, τώρα δεν το αγγίζουν και το αντίθετο. Συνεχίστε λοιπόν, να φτιάχνετε τα φασολάκια και άλλα όσπρια και κάποια στιγμή μπορεί να τα φάει!

Γίνετε πρότυπο για το παιδί σας

Βάλτε και εσείς τα όσπρια στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο και τονίζετε όσο πιο συχνά μπορείτε τη θρεπτική τους αξία. Τα παιδιά, ιδιαίτερα όσο είναι μικρά, μιμούνται πολλές φορές τη συμπεριφορά των μεγάλων και είναι η ιδανική ευκαιρία να του περάσετε το μήνυμα που θέλετε!

Επιχειρήστε πρωτότυπες συνταγές
Ξεφύγετε από τις κλασικές συνταγές που όλοι έχουμε συνηθίσει να τρώμε τα όσπρια! Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και τολμήστε συνδυασμούς που θα δελεάσουν το μικρό σας!

newsbomb.gr

Παίξτε αυτό το παιχνίδι με τα παιδιά σας!

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, καθώς γονείς και παιδιά θα παίξετε με το νου και τη φαντασία. Οι κανόνες απλοί… θα καθίσετε παρέα με τα παιδιά και θα δεχτείτε από αυτά διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το παρελθόν σας. Από το μακρινό παρελθόν… Από τότε που ήσασταν εσείς παιδιά. Θα ανατρέξετε στις αναμνήσεις σας. Πώς θα νιώθατε; Τι θα τους απαντάγατε; Τι θα σκέφτονταν για εσάς τα παιδιά σας; Στο τέλος του παιχνιδιού, πώς θα βλέπατε τα παιδιά; Μήπως θα αιτιολογούσατε κάποιες συμπεριφορές τους;

Πάμε να παίξουμε λοιπόν. Σας παραθέτουμε μερικές ερωτήσεις (είναι οι πιο συνηθισμένες που κάνουν). Εννοείται, εσείς μπορείτε να προσθέσετε όλες εκείνες που να συσχετίζονται με τη δικιά σας ιστορία ζωής…

  1. Ο παππούς και η γιαγιά σε μάλωναν; Ήσουν άτακτος; Πώς τα πήγαινες μαζί τους;
  2. Ποιοι ήταν οι φίλοι σου; Πού παίζατε και τι παιχνίδια; Ποιο άθλημα σου άρεσε;
  3. Ήσουν καλός μαθητής; Σου άρεσε το διάβασμα; Σε βοηθούσαν στο διάβασμα ο παππούς και η γιαγιά; Σου άρεσε το σχολείο; Ποιο μάθημα ήταν το αγαπημένο σου; Έκανες κοπάνες;
  4. Πότε αγάπησες πρώτη φορά; Τι ένιωσες; Το είπες σε κάποιον; Πότε βγήκε πρώτο ραντεβού και πώς ήταν;
  5. Τσακωνόσουν με τους φίλους σου; Και πώς τα ξαναβρίσκατε; Πού βγαίνατε και τι κάνατε; Πώς πέρναγε η ώρα σας;
  6. Στο σπίτι πώς πέρναγες την ώρα σου; Με τα αδέλφια σου πώς ήσουν; Τσακωνόσασταν; Ο παππούς και η γιαγιά πώς αντιδρούσαν;
  7. Σου άρεσαν όλα τα φαγητά της γιαγιάς; Το έτρωγες όλο το φαγητό; Σε πίεζαν να φας με το ζόρι κάποια φαγητά γιατί είχαν βιταμίνες; Υπήρχε κάποιο που δεν σου άρεσε; Έτρωγες κρυφά τα γλυκά;
  8. Έλεγες ψέματα; Είχες μυστικά; Σε ποιον τα έλεγες; Εμένα θα μου πεις ένα ;

… Και άλλες πολλές, όπως είπαμε είναι παιχνίδι νου (να ανατρέξουν οι γονείς στο παρελθόν τους) και φαντασίας (τα παιδιά με την απεριόριστη φαντασία τους να ρωτήσουν ό,τι σκεφτούν).

Δοκιμάστε αν θέλετε να απαντήσετε στα ερωτήματα αυτά. Δείτε ποιες είναι οι απορίες που έχουν τα παιδιά σας για τη ζωή σας. Δείτε εσείς ως γονείς αν μπορείτε να κατανοήσετε κάποια συμπεριφορά του παιδιού σας, ενθυμούμενοι τα δικά σας. Μετά συζητήστε τα με τον/την σύντροφο σας. Κάντε μεταξύ σας μια ωραία αναπόληση του “τότε”…

Ένα διαφορετικό παιχνίδι. Χρήσιμο όμως για να έρθουν τα παιδιά σας κοντά σας με έναν διαφορετικό τρόπο.

Καλή διασκέδαση!

Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή»

schooltime.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki